Şifalı su ve kaplıca kelimeleri genellikle orta yaş üzere ve eklem rahatsızlıkları bulunan kişiler tarafından tedavi amaçlı tercih edilen yerlerdi. Ancak gün geçtikçe bu kavram her yaş grubuna hitap eden hem fiziksel hem de ruhsal anlamda arınma merkezleri olma yolunda ilerledi. Termal otel kavramının yaygınlaşması ve bu otellerin daha da etkileyici hale gelen konsepti sayesinde farklı bir konaklama alternatifi arayanlar termal tatilleri değerlendirmeye başladı.
Yer altında bulunan, element ve mineral bakımından zengin olan suların yeryüzüne çıktığı noktalarda ise termal suların sunduğu faydalardan yararlanılabilmesi için termal oteller kuruluyor. Termal tesislerde spa, Türk hamamı, masaj, cilt bakımı, fizik tedavi gibi pek çok konuda hizmet veriliyor.
Türkiye’nin jeolojik özellikleri nedeniyle literatüre giren toplam 410 adet termal kaynağının olduğu saptanmış. Termal kaynaklar bakımından en zengin olan Ege Bölgesinde yer alan toplam 123 tane kaynağın 31 tanesi İzmir’de bulunuyormuş. Sanki hiç termal turizm ile ünlenmeye niyeti olmayan İzmir dışında sıklıkla adını duyduğumuz şehirler Yalova, Afyon, Kütahya, Denizli, Ankara, Balıkesir, Sakarya, Antakya, Bolu, Rize, Kayseri ve hatta Muğla’da termal oteller bulunuyor. Hatta pek çok tesis yukarıda bahsettiğimiz gibi doğa ile iç içe ve kaliteli konsepte sahip ve adeta arınma hizmeti sunuyor.
Türkiye’ de bulunan en iyi kaplıcaları sizin için herhangi bir önem veya yakınlık sıralaması olmadan listeledik.. Buyurunuz..
1. Denizli- Pamukkale Travertenleri ile UNESCO Dünya mimarı listesinde yer alan şehrimizde, Pamukkale Kaplıcaları ve Karahayıt Kaplıcası Denizli’nin termal kaplıcaları arasında öne çıkıyor. Bu bölgelere her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor. Denizli kaplıcaları arasında Akköy Çamur Kaplıcaları, Tekkeköy Ilıcaları, Babacık (Kabaağaç) Kaplıcası, Kızıldere Ilıcası, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları ve Yenice Kamara Kaplıcası yer alıyor. Denizli‘ ye gitmişken Pamukkale Travertenleri hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Manisa- Sart, Urganlı, Emir, Saraycık, Hisar, Menteşe, Ilıcak ve Türkiye’nin en öncelikli ve önemli termal destinasyonlarından kabul edilen Kurşunlu kaplıcaları
3. Yalova’ da Termal ilçesi ve Armutlu termalleri oldukça ünlü. Yalova gezisi planlıyorsanız daha detaylı bilgi ve önerilerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Ağrı- Diyadin kaplıcaları, Ağrı’nın güneydoğusunda yer alan Diyadin ilçe merkezine yaklaşık olarak 5 kilometre mesafede yer alıyor. Suların toplam mineralizasyonu 1.000 mg/lt, sıcaklığı ise 72-78 derece arasında değişiyor.
5. Uşak- Özellikle son zamalarda kanyonları ile ünlenen Uşak ayrıca Hamamboğazı Kaplıcaları ile de öne çıkıyor.
6. Yozgat- Sarıkaya, Saraykent, Karadikmeni, Boğazlıyan, Sorgun ve Yerköy kaplıcaları
7. Ankara’da Ayaş Kaplıcaları, Kızılcahamam Kaplıcaları, Beypazarı – Dutlu – Tahtalı Kaplıcaları, Kapullu Kaplıcası ve Haymana Kaplıcası
8. Bolu’da, Karacasu Kaplıcaları, Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası ve Çatak Kaplıcası sayılabilir. Bolu’ ya bir seyahat planlıyorsanız buraya tıklayarak en iyi trekking rotalarımızı ve kamp alanları listemizi de gözden geçirmenizi öneririz.
9. Sivas- Sıcak Çermik Kaplıcaları
10. Afyonkarahisar kaplıcaları arasında Sandıklı, Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, Ömer Kaplıcası, Gecek Kaplıcası, Heybeli Termal Turizm Merkezi ve Hüdai Termal Turizm Merkezi sayılabilir.
11. Bursa’ da Oylat Kaplıcaları, Kükürtlü Kaplıcası, Eski Kaplıca, Kaynarca Hamamı ve Karamustafa Ilıcası. Eğer Bursa’ya gitmişken doğa ile iç içe aktivite yapmak isterseniz; Buraya tıklayarak Bursa yürüyüş- trekking parkurları yazımızı da inceleyebilirsiniz.
12. Balıkesir’de Susurluk Kaplıcaları, Sındırgı ve Emendere kaplıcaları, Gönen Kaplıcaları, Pamukçu Termal Tesisleri ve Hisaralan Kaplıcaları öne çıkıyor. Bigadiç, Edremit ve Manyas bölgelerinde de termal kaynaklar yer alıyor. Pamukçu Kaplıcaları Balıkesir’in merkezine en yakın termal kaynak olarak dikkat çekiyor. Balıkesir tarafına gidenlerin kesinlikle okuması gereken yazımız Edremit Körfezi Gezi Rotası için buraya tıklayabilirsiniz.
13. Kütahya kaplıca konusunda çok hareketli. Yoncalı Kaplıcaları, Emet Dereli Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Ilıca Harlek Termal Turizm Merkezi, Gediz Murat Dağı Termal Turizm Merkezi, Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi, Simav Eynal Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Simav Çitgöl Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Simav Naşa Termal Turizm Merkezi, Emet Termal Turizm Merkezi, Tavşanlı Göbel Termal Turizm Merkezi, Hisarcık Esire Termal Turizm Merkezi ve Emet Yenice Kaplıcaları gidebileceğin yerler arasında bulunuyor
14. İzmir- Bademli Ilıcası, Balçova Termal, Bayındır Ilıcaları, Bergama Kaplıcaları, Menemen Ilıcaları, llıcagöl Ilıcası, Tavşan Adası Ilıcası, Çeşme Ilıcaları, Şifne Kaplıca ve Çamuru, Seferihisar Kaplıcaları, Urla Ilıcaları (Malkoç içmeleri) ve Gülbahçe Ilıcaları öne çıkıyor. İzmir’in en sevdiğimiz tarafları Urla, Seferihisar, Eski Foça bölgesini kapsayan detaylı bir gezi rotası hazırlamıştık. Buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
15. Eskişehir, Sakarıılıca Kaplıcaları, Hasırca Kaplıcası, Kızılinler Kaplıcası, Sivrihisar Gümüşkonak Ilıcası, Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası, Çifteler Hamamı ve Ilıcaköy Ilıcası sayılabilir.
16. Aksaray- Ihlara Vadisi’nin ve hemen yanı başındaki Ziga Kaplıcaları. Tabii ki bu kadar yolu sadece Aksaray’ da termale girmek için gideceğinizi düşünmediğimizden sizi Kapadokya Rotası yazımıza davet ediyoruz.
17. Amasya- Terziköy, Hamamözü ve Gözlek kaplıcaları
18. Aydın- Alangüllü, Germencik, İmamköy Kızıldere ve Kuşadası kaplıcaları. Aydın’ da 3 gün dolu dolu bir seyahat için önerilerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
19. Çankırı- Çavundur ve Acısu kaplıcaları
20. Çanakkale- Afrodit, Külcüler, Çan, Tepeköy, Hıdırlar, Kestanbolu, Kızılca ve Küçük Çeymi kaplıcaları. Çanakkale sadece termalleri ile değil tarihi ve gezilecek yerleri ile de bizim için en özel yerlerden. Detaylı Çanakkale Şehitlik Gezisi için buraya tıklayabilirsiniz.
21. Diyarbakır- Çermik kaplıcaları. Diyarbakır’ a yolculuk için önerimiz Ankara’dan Kurtalan Ekspresi ki bu deneyimimizi de ayrıca paylaştık. Bizim Diyarbakır Gezi notlarımızı merak edenler için link burada..
22. Erzurum- Pasinler, Ilıca, Köprüköy kaplıcaları
23. Eskişehir- Sakarılıca, Hamamkarahisar, Yarıkçı ve Kızılinler kaplıcaları
24. Kahramanmaraş- Ekinözü, Büyük Kızılcık içmeleri ve Zeytun kaplıcası
25. Kayseri- Bayramhacı, Yeşilhisar, Tekgöz ve Hacı Veli kaplıcaları.
Dediğimiz gibi resmenbir termal cenneti üzerine kurulmuş olan güzel ülkemizde daha sayılacak, listelenecek çok fazla yer var ama bizden şimdilik bu kadar 🙂