Denizli denince akla ilk gelen şey Pamukkale. Su ve inancın kenti Hierapolis (Pamukkale) antik kenti, 1988 yılında hem kültürel, hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Nekropol alanları ile Güneybatı Anadolu’nun en büyük nekropolüdür.
Bizim gidilecek yerler listemizde olan ve ancak bu sene gidebildiğimiz Pamukkale Travertenleri keşke daha önce gelseydik dediğimiz yerlerden. Nedeni ise insan! Antik alanda çalışan personelle biraz sohbet edince duyduklarımız üzdü.. Doğal termal havuzlarının suyu resmen bitmiş. Nedeni ise travertenlerin çevresine yapılan otellerin kendilerine suyu çekmesi ve suyun dolayısıyla azalması. Bu yüzden bazı havuzlara ziyareti kapatmışlar. Suyun rengi hala turkuaz, ama direniyor resmen.. Nedeni yine insan! Sırf 1 görevli insanlara havuzlara ayakkabı, terlikle girilmemesi gerektiği söylemek için sabahtan akşama orada duruyor. Ama insanımız bunu da anlamıyor. Gözümüzle görmesek ‘yok canım daha neler’ derdik. Yabancılara ne demeli 10 dakika içinde beşi Türkse , beşi de yabancıydı uyarı yiyenlerin! Bu neyin çakallığı ve neden!? Bir daha oluşabilir mi bu doğal güzellik, nasıl anlamaz insanlar bunu aklımız almıyor…
Pamukkale Travertenleri tarihi hakkında kısa bilgi ve öz verecek olursak..
Öncelikle Pamukkale travertenleri Hierapolis Antik Kenti içinde yer alır. Ve bu antik kent İ.Ö. 2 yy’da Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından kurulmuş. Kentin adının ise Bergama’nın efsane kralı Telephos’un darısı Hiera’dan geldiği biliniyor.
Hierapolis Antik Kenti’nde günümüz kalan yapılar İ.S. 60 yıllarındaki büyük depremden sonra Roma kenti olarak inşa edilmiş ve eski Helenistik özelliğini yitirmiştir. İ.S. 80 yıllarında Hz.İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philip’in burada öldürülmesiyle İ.S. 4. yüzyılda Hristiyanlık merkezi olmuş. Bizans zamanında Aziz Philip adına sekizgen kilise inşaa edilir ve kent Metropolis ünvanını alır. Deprem bölgesinde yer almasından dolayı tarih boyunca çeşitli hasarlar gören kent, İ.S. 7. yüzyıldaki depremle büyük ölçüde yıkılmıştır ve 12. yüzyılda kasabaya dönüşmüştür. İ.S. 13. yüzyılda ise Selçuklu hakimiyetine geçen Hierapolis 14. yüzyıldaki depremde tamamen terkedilmiş.
Peki nedir Pamukkale’deki travertenlerin ve suların muazzam turkuaz renginin sebebi?
Pamukkale Travertenleri’ne aslında rengini veren içindeki termal sulardaki mineraller. Minarelli su aktığı yerleri beyaza boyuyor. Termal sular ise yüzeyde oksijenle temas edince, sudaki bazı mineraller uçuyormuş ve geriye kalsiyum karbonat kalıyormuş. Kalsiyum karbonat da zaman içinde dibe çöküp, sertleşip travertenleri oluşuyor.
Pamukkale’de kaç traverten havuzu var?
17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor yani 17 havuz var ve bunların sıcaklığı en az 33 derece. Su kaynakları ise yerin 320 metre altındaymış..
Pamukkale travertenlerinin fazlası.. Nereleri gezebilirsiniz?
Pamukkale Travertenleri aslında ören yerinde bulunuyor. Buraya Hierapolis Antik Kenti deniyor. Bu antik kentte: Travertenler, tiyatro, antik havuz (Kleopatra Havuzu), arkeoloji müzesi, hamam kompleksi, 3 kapı, mezarlıklar, Roma kapısı bulunuyor.
Antik Havuzun özelliği nedir?
Antik Havuz tarihi Roma Dönemi’ne dayanıyor. MS. 7. yüzyılda depremde yerle bir olan antik şehirde bir çukur açılmış ve termal sular buraya dolup antik havuzu böylece oluşturmuş.. Şifalı su merkezi olarak anılması ise dolaşım hastalıklarına, cilt rahatsızlıklarına bu suyun iyi geldiğinin düşünülmesi. O kadar meşhurmuş ki Mısır kraliçesi Kleopatra müdavimiymiş.. Antik Havuz’un suyu her daim 36 derece civarında!
Pamukkale Travertenleri ziyaret saatleri nedir?
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 06:30
Kapanış Saati: 20:00
Gişe Kapanış Saati: 19:30
Pazartesi hariç haftanın her günü açık.
Pamukkale Travertenlerine Giriş ücreti ne kadar?
Müzekart varsa ücretsiz, yoksa gişeden 60 TL‘ ye Müzekart satın alıp girebilirsiniz (daha sonra kartı farklı müze ve ören yerlerinde de 1 sene boyunca kullanabiliyorsunuz) ya da almazsanız 200 TL giriş ücreti. Kleopatra Havuzu için ekstra ücret ödeniyor.
İçeride turlar düzenleniyor. Golf araçlarıyla tüm alanı gezebiliyorsunuz. 740 TL 1 saati.
Antik Havuza girmek için ekstra ücret ödeniyor. Müzekartla 60 TL, Müzekart yoksa 140 TL.
PAMUKKALE Travertenlerene zaman gidilir?
Yaz ve kış ayları haricinde gidilebilir. Neden derseniz yazın gölge yok, kışın da çok soğuk oluyormuş. Biz Temmuz ayında nasibini alanlardanız. Ama derseniz ki gitmişken travertenlerde suda zaman geçireyim yazın da olur tabii..
Travertenlere nasıl gidilir?
Travertenler merkeze 18 km mesafede. Denizli Havalimanından taksi ya da otogardan Pamukkale minibüsleri var. Denizli şehir merkezinden 30 dakikada bir minibüs kalkıyor.
NOT: Travertenlere ayakkabıyla girmek yasak. Giderken mayonunuz götürmeyi unutmayın, havuzlara girilebiliyor.
Sesli rehberlik hizmeti var.