Doğu Ekspresinin Rakibi Güney Ekspresi ve Keşfedilmeyi Bekleyen Diyarbakır

Doğu Ekpresi treni ile Kars seyahati yapmak son zamanlarda o kadar popülerleşti ki bireysel olarak bu seyahati gerçekleştirmek orta gelirli bir vatandaş için bile inanılmaz zorlaştı. Sosyal medyanın gücü ile kendi elimizle yarattığımız yeni bir akım olan “turistik doğu ekspresi turları”  fiyatı pek çok kişi için hala çok pahalı, bireysel olarak tren bileti bulmak ise imkansız bir hale geldi. 

Durum böyle olunca Doğu Ekspresine alternatif olarak gezginler gözünü Güney Ekspresi trenine dikmeye başladı bile. Bu turu da popülerleşmeden ve imkansızlaşmadan önce yapmak isteyenlerdenseniz bu yazımızda tüm sorularınıza cevap verecek bilgiler paylaşmak istedik.

Öncelikle 24 saatlik bir tren yolculuğu ile Diyarbakır’a gitmenin bu zahmete neden değeceğini özetleyelim..

Özellikle kışın Türkiye’de yapılacak en keyifli deneyimlerden biri olan bu tren yolculuğu boyunca, şansınız yaver giderse, karlarla kaplı çok güzel bir manzara eşliğinde seyahat edebilirsiniz. Maalesef doğuya doğru yaklaştıkça bir noktada artık hava kararmış olacağı için karlarla kaplı yerleri seyretmek pek mümkün olmayacak ama yine de sabah 8 civarında uyandığınızda Elazığ’da yer alan Hazar gölü kenarından geçeceğiniz çok hoş görüntüler yakalayacaksınız. 

Hevsel Bahçeleri ve Çin Seddi’nden sonra Dünya’nın en uzun ikinci surları ile UNESCO dünya mirasları listesine girmiş olan Diyarbakır tüm dinler ve uygarlıklar için çok özel bir konumda, mesela; Dünyada ilk defa yerleşik düzene Ergani ilçesinde bulunan çay önünde geçilmiştir. Diyarbakır Ulu Camii, İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Silvan ilçesindeki Malabadi Köprüsü dünya taş köprüleri içinde kemeri en geniş olandır. Dünyada ilk robot el Cezeri tarafından Diyarbakırda yapılmıştır. Dünyada ceylan derisine elle yazılan tek tevrat Diyarbakırda bulunmaktadır. Kabe nin ilk ipek örtüsü Diyarbakır da Hasanpaşa hanında dokunmuştur. Diyarbakır Kalesi dünyanın en büyük kalesidir. Anadolunun ilk üniversitesi olarak kabul edilen Mesudiye Medresesi de Diyarbakır’da bulunmaktadır. Daha birçok en’lere sahip bu şehri keşfetmek ve bu deneyime bir de tren yolculuğu eklemek isteyenler için pratik ve faydalı bilgileri bir araya toplamak istedik. 

Güney Ekspresi tren bileti nasıl ve ne zaman bulunur?

  • Güney Ekspresi tren biletlerini TCDD’nin e-bilet yani EYBİS sistemi üzerinden online olarak almanız mümkün. Tren biletleri tam 1 ay sonrası için satışa çıkmaya başlıyor. Yani bugün internete girip bilet almak istediğinizde sefer tarihini bugünden 1 ay sonrası için seçmeniz gerekiyor. Seferler haftanın 5 günü yapılıyor. Ankara’dan Kurtalan’a pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri , Kurtalan’dan Ankara’ya pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri seyahat edebiliyorsunuz. Ankara’dan kalkış saati 11:20, Kurtalan’dan kalkış ise 08:10.
  • Bu rotada bizim önerimiz Ankara’da tek yön hareket ile Diyarbakır’a gidip 1-2 gününüzü Diyarbakır’ı keşfetmek için ayırmanız. Bunun için Güney Ekspresi tren biletinizi aldıktan sonra eğer Ankara’da yaşamıyorsanız Ankara’ya ulaşım için isterseniz kendi aracınız ile ister otobüs, uçak ya da hızlı tren ile ikinci bir seyahat planı daha yapmanız gerekiyor. Tabii ayrıca Diyarbakır dönüşü için de buna bağlı bir plan daha yapmalısınız. Eğer Ankara’ya tren, otobüs veya uçak ile geldiyseniz dönüşte direkt kendi yaşadığınız şehre yine bu alternatiflerden biri ile gidebilirsiniz, ama kendi aracınız ile geldiyseniz yine bir şekilde Ankara’ya dönmeniz gerekecek.
  • Sistemde arama yaparken eğer Kurtalan’a kadar gitmeyecekseniz Varış noktasına mesela Diyarbakır yazabilirsiniz. Fiyat olarak çok fazla fark etmiyor ama bu şekilde Diyarbakır’dan Kurtalan’a gitmek için bekleyen birinin hakkını yememiş oluyorsunuz. Sonuçta bineceğiniz tren zaten aynı yani anahat Güney Ekspresi olacak.
  • Bilet almak da sefer bulmak kadar hız gerektiren bir süreç. Bir kişi en fazla 4 bilet alabiliyor. Bunun için de size sistemde ayrıan süre düşünmek için çok az. Birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin, TC, doğum tarihi ve HES kodunu önceden alıp bir kenarda tumanızı öneriyoruz. Yoksa sefer bulduktan sonra herkesten bu bilgileri teker eker alacak kadar zaman harcarsanız sistem size zaman aşınından dolayı n başa yönlendiriyor ve belki o sırada bulduğunuz sefer başkası tarafından alınmış oluyor. O yüzden son dakika aksiyonu yaşamak istemiyorsanız hazırlık olmalısınız. 

Kompartıman seçimi;

Trende 3 ip seyahat edebilirsiniz. 

  • 2+1 Pulman : Bu koltukta oturarak otobüs usulü seyahat etmek anlamına geliyor. 24 saatten fazla sürecek bir seyahat için çok konforlu olmayan bir alternatif. 
  • Örtülü kuşetli: 4 kişilik kompartımanlar olup içerisinde 2 adet ranza tipi yatak ile küçük bir masa bulunuyor.Yakın arkadaş grubu ya da çocuklu küçük aileler tarafından terdih edilebilir. 
  • 2 yataklı: Bu alternatif diğerlerinden en konforu olanı. Kompartıman içinde çift kişilik ranza, ufak bir lavabo ve açılır bir masa ile mini buzdolabı bulunuyor.

Hiçbir kompartımanda tuvalet yok ama her vagonun başında ve sonunda küçük tuvaletler mevcut. Seyahat başladığında oldukça temiz oluyor ama tabii sonlara doğru aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Trende tabii ki duş yok..

Trende ne yenir, ne içilir?

Trende yemekli bir vagon mevcut. Burada sandviç, kuruyemiş, cips ve içecek temin edebilirsiniz. 4 kişilik oturma grubu olan masaların yer aldığı bu kompartımanda ayrıca ücret karşılığı sıcak su da satın alabiliyorsunuz. Yani yanında çay veya kahve getirmeyi planlayanların sıcak suyu nasıl bulacağım diye düşünmesine gerek yok.  Boşuna su ısıtıcısı taşıma ve trenin komple sigortasını attırma riskine girmenize gerek kalmayacak.

Bu kadar uzun bir seyahat için tabii ki evinizde kek, börek yapıp yanınızda getirebilirsiniz ama bizim alternatif olarak önerimiz noodle, hazır çorba ve konserve yiyecekler. Hem pratik olması açısından hem de biraz sıvı beslenmek açısından tercih edebileceğiniz bu hazır yiyecekler dışında meyve ve kuruyemiş ise olmazsa olmaz zira sıkıntıdan ağzınız boş durmayacaktır. 

Trende alkol tüketimi de yasak. Hem zaten boşuna güzel bir deneyimi ayık bir şekilde yaşamak varken ne gerek var değil mi? 

Bu arada tren Ankara’dan hareket ile Kayseri, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve Kurtalan yani Siirt’ e doğru devam ediyor. Saat 19:00 civarı Kayseri’ de en az 10 dk kadar bir bekleme süresi oluyor. Bir çılgınlık yapıp dışarıdan yemek sipariş vermek isteyenler internet üzerinden siparişlerini verebilirler. Ama burada ne kadar bekleme olacak, siparişiniz yetişecek mi bunu kesin olarak söylemek çok zor. 

Tren seyahati için valizinize koymanız gerekenler

  • Odalarda priz mevcut. Cep telefonu ve bilgisayarlarınızı şarj edebilirsiniz. Ancak sadece 1 adet priz bulunduğundan grup ile seyahat eden ve kompartımanlarını başkaları ile paylaşanların üçlü priz getirmesi faydalı olacaktır. Uzatma kablosu gerektirecek kadar büyük bir alanda olmayacaksınız ama yine de 1-2 metre uzatma kablosu olan çoklu prizlerin daha kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. 
  • Ayaklarınız şişecek o yüzden yanınıza terlik almanız ve rahat kıyafetler giymeniz konforlu bir seyahat etmenize yardımcı olacaktır.
  • Bilgisayarınıza film indirebilirsiniz. Yer yer özellikle de tünellerde internet çekmediği için kesintisiz birşeyler izleyerek zaman geçirmek için önceden hazırlıklı olmakta fayda var.
  • Eğer kahve içmeden duramayanlardansanız french press almayı unutmayın.
  • Kitap veya gruplar için oyunlar eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Bluutooth hoparlör ise müzik dinlemek ve film izlemek isteyenler tarafından tercih edilebilir çünkü ister istemez gürültülü bir ortamda seyahat edeceksiniz.
  • Oda süsleyip instagramlık güzel fotoğraflar çekmeyi hayal edenler ise camlara pilli ışıklar, süslemeler alabilir. Yapıştırmak için bant veya ip getirmeyi de unutmayın.

Diyarbakır’da görmeden ve yapmadan dönmemeniz gerekenler

Öncelikle şehri hızlıca keşfetmek isteyenlere uyarı: Trenden Diyarbakır’da iniş normal şartlarda 9:20 olarak görünse de aksaklıklara bağlı olarak bu saat 11:00’i de bulabiliyor. Diyarbakır tren garı dışında yer alan taksiler ile otelinize yerleşip güzel bir duş alarak şehri gezmeye başlamak için  seçeceğiniz otele erken check-in’ in mümkün olup olmadığını sormanızda fayda var. 

  • Diyarbakır Kalesi ve surlar içinde kalan müze kompleksleri (özellikle Arkeoloji müzesi), St. George Kilisesi, Hz. Süleyman Camii’yi gezmelisiniz. Hemen surlar dışında bulunan Cam Teras Fiskaya’da yürümelisiniz. 
  • Diyarbakır Ulu Camii’yi ve avlusunu ziyaret etmelisiniz.
  • Hasan Paşa hanında kahvaltı yapmalı ve Sülüklü Han’da kahve molası vermelisiniz.
  • Dört Ayaklı Minare ve hemen yakınında bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ni görmelisiniz.
  • Meryem Ana Kilisesi’ne uğramalısınız. 
  • Kadayıfçı Hacı Levent veya Kadayıfçı Saim Usta’dan Diyar Burma ve soğuk baklava denemelisiniz.
  • Xale Meheme’de ciğer, Mardin Keba Evi’nde patlıcanlı kebap yemelisiniz.
  • Sur içi bölgesinde ara sokaklarda gezmeli ve dar sokaklar arasında dolaşmalısınız. 
  • 10 gözlü köprüe gitmeli ve Dicle boyunca uzanmış mekanlarda çay içmeli, patlamş mısır ikramlarını kabul etmelisiniz. 
  • Eğer zamanınız varsa Hevsel bahçeleri ve Silvan ilçesinde yer alan Malabadi köprüsüne uğramalısınız. 

Diyarbakır’a kadar gitmişken zamanı olanlar için GAP turu yapmalarını öneririz. Bunun için GAP Turu rotasını iki parça halinde yayınladığımız aşağıdaki yazılarımızı okuyup, kendi seyahat planınıza göre rotaları ve süreleri değiştirebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.