Bursa Yürüyüş Parkurları


Bursa denince akla ilk iskender gelse de, dövizin zıpladığı şu günlerde “İstanbul merkezli nerelere gidebiliriz? İstanbul civarında nereye çadır atabiliriz?” diye bir araştırma yaptığımızda karşımıza çıkan ilk opsiyonlar arasında Bursa’nın da yer aldığını gördük. Hatta birden fazla alternatif olunca “en iyisi biz bunu post olarak verelim” dedik.. Tabii sadece İstanbul için değil. Mesela Bursa Ankara arası 387 km.. Yani yaklaşık 5 saatte Ankara’dan çıkıp Bursa’da olabilirsiniz..

Eğer siz de bizim gibi gezmek isteyip de yurtdışına çıkamayacağınızı farkettiyseniz, buyurun sizi böyle alalım (şair burada üzgün)

Dünyanın sonu gelmedi dostlar, uzun uzun araştırıyoruz, takipte kalın.. Yine gezeceğiz ama bu sefer ülke sınırları hatta önce bölge sınırları içinde.. İşe ilk olarak Bursa ile başlıyoruz..

Hem doğası hem tarihi ile çağlardır adından söz ettiren Bursa, şimdi doğa yürüyüş rotaları ile sizlerle.. Bakalım gezilmeyi bekleyen nereler varmış Bursa’nın doğasında:

1- Bursa- İznik- Kocaeli: Samandıra Dağları Trekking

Yol haritası için tıklayın

İhsaniye Köyü – Elmalı Köyü (800m rakım) – Alıçlı Yaylası (1100 metre rakım) : 18 Km

Elmalı Köyü: Köydeki ahşap yapılar hep geçme tekniğiyle imşa edilmiş, çivi kullanılmamış. Elmalı Köyü Camii’nin minaresinin merkezinde tek bir ağaçtan hazırlanmış direk mevcut; minarenin basamakları ve dış çeperi onun etrafına çakılmış.. Üç çift öküz ile çekerek getirmişler o ağacı. Bölgedeki Colclhicum Speciosum adındaki mor çiçek kışın habercisiymiş.

2- Bursa: Alıçlı Yaylası – Şahin Tepesi – Menekşe Yaylası – Aytepe Köyü

Toplam parkur 26 km! Evet uzunca gelebilir o yüzden kestirme yolları da araştırdık sizin için..

İzmit TEM otoyolunun batı çıkışından çıkılarak Bursa istikametine gidilir. Yuvacık beldesine gelindiğinde köye doğru dönülür. Yuvacık Barajı geçildikten sonra Aytepe’ye kadar yol takip edilir.

İstanbul’a 135 kilometre ve İzmit’e 30 kilometre uzaklığında 14 kilometre, 4 saat sürecek Menekşe Yaylası‘na gitmek için yürüyüş yolu Aytepe soğuk su deposundan başlar. Direkt gitmek isterseniz, Bahçecik Mahallesi üstünden yaylaya varabilirsiniz.

Yarım saat tırmandıktan sonra Şahin Tepesi’ne çıkılır… 1.5 saat kolay bir yürüyüş ile Menekşe Yaylası’na varılıyor. Menekşe Yaylası’nın 100 metre güneyinde Papaz Çayırı, güneyinde ise 1073 metre yüksekte Bayrak Tepe bulunuyor. Burası kamp için uygun bir alan. Sonra kanyonu takip ederek Aytepe Köyü‘nde yürüyüşümüzü bitiriyor.

3- Bursa- İznik: Avdan Çamdibi

Yaklaşık 16 kmlik yürüyüş parkuru İznik köylerinde geçecek.

4- Bursa- Baraklı Barajı

Bursa şehir merkezini geçtikten 55 km sonra Keleş yolunu takip ederek yeşiller içindeki asfalt yoldan devam ederek Baraklı merkezine gelmeden Baraklı göleti tabelasına geliniyor. Tabeladan 8 kmlik toprak yolu takip ederek Baraklı göletine varılıyor.

5- Bursa Orhangazi: Kızderbent – Keramet – Ilıca Havuzu

Kızderbent Köyü’nden başlayan, yürümesi kolay olan rota toplam 12 km uzunluğundadır. Aslında burada iki yürüyüş rotası bulunuyor. Birincisinde tırmanış ekipmanları gerekli, ikincisinde ise şelaleler arasından süzülerek Samanlı Dağları etekleri boyunca İzmit Körfezi manzarasını takip edeceğiz. İznik Gölü’nü de göreceğimiz bu rotada, Keramet Köyü sonrasında da 25 derece sabit sıcaklıktaki Ilıca şifalı açık havuzunda parkur bitecek. Bu su Çeşme Ilıca’nın da isim babası aynı zamanda.. İsterseniz havuzda günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

6- Bursa: İnegöl- Boğazköy

İnegöl’e bağlı Boğazköy Barajında pelikanlar görebilir, doğaya doyabilirsiniz..

Konaklama için Askania İznik‘i tercih edebilirsiniz. Ne de olsa o kadar yürüdük, az biraz dinlenelim değil mi?

BONUS: Keramet Kaplıcası’nda derdinize şifa bulabilirsiniz. Biz demiyoruz bilenler deneyenler diyor. Konum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.