Urla ve Çevresinde yapılması gereken 10 farklı deneyim rotası..

Hafta sonu kaçamağı için en ideal şehirlerden biri olarak İzmir seyahat sevenlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Kolay ulaşımı, güzel havası, yeni yeni mekanları ve birden fazla yapılacak aktiviteleri ile bulunduğu yerden biraz uzaklaşma ihtiyacı olanlar için biz de en favori mekanlarımızı da içeren bir rota hazırlayalım dedik. Deniz -kum- güneş seyahati değil de daha çok Sonbaharlık bir keşif gezisi tadında bu rota için hazırsanız başlayalım..

İstanbul’a yakın yapılacak diğer hafta sonu gezi önerilerimiz için tıklayın..

1- Sakin bir şehir deneyimleyin: Seferihisar- Sığacık

Türkiye’nin ilk citta slow yani sakin şehri ünvanına sahip Seferihisar’ın sahil kasabası olan Sığacık kesinlikle görülmeye değer. Özellikle yazın “Burası sakin şehir ünvanını nasıl almış?!” diye düşündürecek kadar kalabalık ve hareketli bir yer burası ama sonbaharda kesinlikle gidip kafa dinlemelik bir dinginliğe sahip olur diye düşünüyoruz. Sığacık Kalesi Sanat Sokağı birbirinden şirin butik oteller ve tatlı minik cafe/restaurantlar ile çok keyif alacağınız yerlerden. Ayrıca, Teos Antik Kenti’nde gezebilir, limanın yanında yer alan Sığacık kalesinin surları ile çevrili ara sokaklarında zaman geçirebilirsiniz.

2- Avrupa’nın en büyük palmiye üretim çiftliğini görün: Uzbaş Arboretum

Urla Kuşçular mevkiinde yer alan Uzbaş Arboretum bitki üretim ve satışı yapılan özel bir işletme aslında. Bildiğiniz bir sahibi var kendileri de içeride şatolarında ikamet ediyor ve siz aslında onların bahçesinde geziyorsunuz gibi düşünebilirsiniz 🙂 Turistik bir yer değil burası ama muhtemelen sosyal medyadaki büyüleyici pozlar sayesinde bitki almak isteyen istemeyen herkesin gözdesi olmuş durumda.

Giriş ücreti kişi başı 25 TL. Alanda sizi görevliler parka doğru yönlendiriyor. İçeride 2000 dönüm kadar çok büyük bir alan var ama sadece belli kısımlarını gezebilir, fotoğraf çektirebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Eğer ürün satın almak isterseniz her 75 TL tutarındaki satıştan girişte ödediğiniz 25 TL düşürülüyor. Tabii eğer daha büyük çapta bitki satın almak istiyorsanız, burada mimarlar ile görüşüp, özel araçlar ile alanı gezip sonrasında sipariş verebiliyorsunuz .

3- At binin, şarap için: Manej Urla

Manej Urla yine çok sevdiğimiz Kuşçular mevkiinde yer alıyor. Doğa ile iç içe, çok samimi bir atmosfere sahip Manej Urla’da konaklama, restoran hizmeti ve binicilik yapılabiliyor. Zaten Manej kelimesi de at eğitimi verilen alan anlamında buraya ismini vermiş. Alana rezervasyon dışında giremiyorsunuz bu yüzden gitmeden önce muhakkak aramalısınız. Oda fiyatları ve restoran bir tık pahalı ama bu ortamdaki huzur için inanın değiyor.

4- Dünya’nın en büyük zeytinyağı müzesini ziyaret edin: Köstem Zeytinyağı Müzesi

Toplam 20 bin metrekarelik bir alan içerisinde yer alan müzenin kapalı alanı 6 bin 150 metrekare. Müzede tarih boyunca Anadolu topraklarında nasıl zeytinyağı elde edildiğini gösteren 12 tane fabrika var. Uzun yıllar boyu süren bir çalışma ve koleksiyon sonucu ortaya çıkan bu müzeyi Salı- Cuma 10:00-17:00, Cumartesi-Pazar 10:00-18:00 arasında ziyaret edebilir, restaurantında leziz zeytinyağlıların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca 5 tane suit odası olan bir konuk evi de mevut.

5- Gözünüzü ve midenizi doyurun: Urla

İzmir denilince akla bir zamanlar Çeşme ve Alaçatı geliyordu ama son zamanlarda Urla onları solladı geçti. El işçiliği ürünlerin satıldığı küçük dükkanlar, şirin ve kaliteli cafeler, lezzet bombarbımanı restaurantlar ile Urla Sanat Sokağı, en eski çarşısı Arasta ve en eski pazarı olan Malgaca Pazarı kesinlikle görülmeye değer. Yazın biraz fazla kalabalık olan merkez sahile doğru indikçe daha tenhalaşıyor. Urla’da karıb doyurmalık birkaç saate kesinlikle değeceğini düşündüğümüz mekanlar OD Urla, Hiç Lokanta, Leone Patisseri & Boulangerie, veya tercihe bağlı denize sıfır balık restaurantlarından Denizaltı Cafe& Restaurant. Bu arada hazır İzmir’e gemişken bir kumru patlatayım derseniz biz google yorumlarına bakarak Kumrucu Semih’i denedik ve kesinlikle tavsiye ediyoruz..

Urla’da önereceğimiz bir diğer aktivite de Çeşmealtı Marina’dan kalkan tekneler ile tekne turu yapmak.. Eğer Urla’da zamanınız kalırsa bu alternatifi de değerlendirebilirsiniz.

Urla’da son olarak Güvendik Tepesinden manzaranın keyfini çıkartmayı unutmayın!

6- Bağ Gezisi – Şarap Tadımı: Urla Bağ Yolu

Proje her ne kadar yeni olsa da bu bölgedeki şarapların tarihi çok çok eskilere dayanıyor. Roma imparatorluğu döneminde kendi şaraplarının rekabet edemeyeceği korkusu ile urla bağları yakılması emri bile verilmiş. Şarap denilince özdeşleştirdiğimiz Fransızlar bile şarap yapmayı buradan öğrenmiş. O derece..

Gelelim Bağ Yoluna.. Burada 7 tane irili ufaklı bağ evi bulunuyor. Bu bağ evlerini gezebiliyor, tadım yapabiliyorsunuz. Güzergah aslında yol işaretleri ile belli edilmiş durumda ama siz kendi rotanızı kendiniz de çıkartabilir, dilediğinizi gezebilir dilediğinizi de pas geçebilirsiniz.

Urlice, Limantepe, USCA, Urla , Urla Bağ Evi, MMG, Mozaik bu rotadaki şarap üreticileri. Ayrıca Çakır Şarapçılık ve Ayda Winery de mevcut.

Rota için tıklayınız..

7- Balık ve mezeleri donatın: Eski Foça

Eski Foça nev-i şahsına münhasır bir atmosfere sahip. Eski taş ev kalıntıları, arnavut kaldırımlı sokakları ve özellikle marina boyunca uzanmış restaurantları ile en az bir gece konaklama yapmaya değecek yerlerden biri. Biz Foça Sahil restaurantı tercih ettik ve okuduğumuz yorumlardan daha iyisi ile karşılaştık. Bilmem kaç çeşit meze ile bizce rekor sayıda çeşit var. Hangisini tercih edeceğinize karar vermeniz sipariş sürenizi uzatıyor ama kesinlikle mutlu kalkıyorsunuz masanızdan. Tavsiye ediyoruz!

8- Tandem Paraşüt Atlayışı- Skydive deneyin!: Efes/ Selçuk

Eğer 4000 metreden paraşütle serbest atlayış yapma heyecanı yaşamak istiyorsanız siz Efes’ e alalım.. The Sky Dive Efes, belli saatlerde önce eğitim sonra da hoca ile birlikte atlayış heyecanı sunuyor. Ücretler biraz fala görünse de insanın ömründe belkide sadece bir kez yapacağı bir aktivite ve bir defa tadacağı bir duygu olduğu için denemeye değer diye düşünüyoruz. Bu arada siz isteseniz de kabul edilmediğiniz bazı kurallar var. Sağlık, boy, kilo vs gibi. Bunu zaten rezervasyon sırasında size anlatıyorlar. YAzarken bile çok heyecan verici olan bu deneyimi kesinlike tecrübe etmelisiniz!

9- İçinizdeki çocuğu açığa çıkartın: Adaland

Aslında İzmir’de değil belki ama buraya kadar gelmişken bir tık daha ileri giderek Aydın il sınırları içinde kalan Kuşadası’nda bulunan Adaland’i denemenizi öneririz. Çocuklu aileler için biçilmiş kaftan bir eğlence kompleksi gibi görünse de içindeki çocuğu öldürmemiş yetişkinler için de vazgeçilmez bir ortam bu aqua parklar. Âdaland Avrupa’nın en büyük su eğlence merkezlerinden birisi. Eğer farklı bir aktivite yapmak isterseniz kesinlike denemenizi öneririz.

10- Kite Sörf Yapın: Urla Surfhouse

Kite surf denemek ve sahil kenarında sörfçülerle birlikte konaklama ve bu ortamı solumak isteyenlere önereceğimiz bir aktivite.. Urla’da tek bir merkezde toplanmış plaj, otel, restaurant olanakları ile kesinlikle yapılacaklar listenize girmesi gereken alternatif.

Bonus:

  • Gerence tarafında el değmemiş plajları ve berrak suları keşfedin.
  • Barbaros Köyü’nde yer alan Hobbit House’a uğramadan dönmeyin..
  • Urla’da ayrıca Klazomenai Antik Kenti Zeytin İşliği gezilecek yakın yerlerden. Eğer hem antik kent hem de zeytin sevenlerdenseniz listenize eklemelisiniz 🙂

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.