Yalova Gezisi: SAĞLIK, ŞİFA, DOĞA VE DİNLENME


Hafta sonu için plan yapmaya çalışıyorsunuz. Çok uzak bir yere gidecek haliniz yok zira haftanın yorgunluğu omuzlarını çökertmiş ve yaşam enerjinizin tükendiğini hissediyorsunuz. İşte bu durumda size hem ruhen hem bedenen çok iyi gelecek bir yer var: Yalova..

Günübirlik ya da bir hafta sonu için dolu dolu zaman geçirilecek, İstanbul’a 2 saatlik mesafede, ruhunuzu ve bedeninizi arındıracağınız, kültürel ve tarihi tatmin yaşayacağınız, üzerine doğanın içinde sakin ya da bol yürümeli zaman geçirebileceğiniz bir ilimiz Yalova..

Yalova’da gezerken billboardlarda Atatürk’ün fotoğraflarını ve “Yalova benim kentim” cümlesini sıkça göreceksiniz. Neden diye merak edenler için açıklayalım: Atatürk için Yalova’nın ayrı bir yeri varmış. Sıkça burada zaman geçirir ve önemli kararlar öncesinde yerli-yabancı diğer devlet adamları ile burada bir araya gelirmiş. Yalova’nın gelişmesi ve yeniden yapılandırılması Atatürk sayesinde olmuş. Atatürk Yalova’yı keşfinden hemen sonra (5 gün), yaklaşık 400 kadar sanatkarı (Demirci, Elektrikçi, marangoz, duvarcı) Yalova’ya getirtip şehrin ihyası için seferber etmiş. Termal Kurşunlu Banyo’nun onarımını, Yalova Termal yolu düzenlenmesi, Samanlı ve Yalova dereleri temizlenmesi gibi Yalova’nın ilk imar planı Atatürk’ün direktifiyle yapılmış.

Termal’in tabii güzellikleri ve şifalı suları, ulaşım bakımından merkezi bir yerde bulunması, doğal ve kültürel güzellikleri ile dört dörtlük bir yer olan Yalova gezisi için önerilerimizi bu yazımızda bir araya getiriyoruz. Keyifli okumalar..

Yalova’da Gezilecek Yerler:

Atatürk Köşkü : Atatürk Köşkü Termal’de yer alan Şifalı Mide Suyu’ndan sonra yukarı doğru çıktığınızda karşınıza gelecek. 38 günde yapılmış bu köşkün iki katlı tamamen ahşaptır. Köşkte 4 kabul salonu ve 11 oda bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında hükümetin yaz dönemi çalışmalarını yaptığı yer olan bu köşkte, serbest fırkanın kurulması, yerli malı haftası gibi birçok önemli karar alınmış ve 1984 yılına kadar bu şekilde hizmet vermiştir. Ayrıca Atatürk Köşkü Atatürk’ün, Dolmabahçe Sarayında vefatından önce son günlerini geçirdiği yer olması yönünden de önemlidir. 1984 yılında yapılan restorasyondan sonra müze olarak hizmete açılmış olan köşk günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.

Yürüyen Köşk: Deniz kenarında yer alan bu köşkün hikayesi ise şöyle: Bölgeyi ziyaret eden Atatürk burayı çok beğenmiş ve bu ağacın altında keşke bir evim olsa demiş. Bunun üzerine kendisine burada bir köşk yapılmıştır. Bir süre sonra ağaç büyüyüp dalları köşke zarar vermeye başlayınca ağacın dalları kesilmek istense de Atatürk karşı çıkmış ve köşk taşınmıştır!

Erikli Yaylası ve Erikli Şelalesi: Marmara bölgesinin en bilindik şelalesi olan Erikli Şelalesi, aynı adı taşıdığı Erikli Yaylası’nın ilerisinde yer alıyor. Bu adaya aynı zamanda Çifte Şelaleler denmesinin sebebi iki tane şelalenin bulunmasından kaynaklanıyor. İlk olarak aşağı şelale sizi karşılıyor sonra 10-15 metre ilerde üst şelaleyi görüyorsunuz. Asıl manzara da buradan görünüyor zaten.

Yalova Kent Ormanı’nın içerisinde; Erikli Şelalesi’nde bir de Büyük Dipsiz Göl  adında bir “su birikintisi” var ki neden genelde gezilecek yerlerden biri olarak geçiyor biz pek anlayamadık.

Sudüşen Şelalesi: Yalova’nın kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesinin 11 km yukarısında yer alan Üvezpınarda 6 km uzaklıkta bulunan Sudüşen Şelalesi gezilecek yerler arasında.

Karaca Arboretumu: Termal yolu üzerinde yer alan ve Hayrettin Karaca tarafından kurulan Karaca Arboretumu’nun içerisinde yine Hayrettin Karaca’ya ait bir yazlık köşk ve toplam 135.000 metrekarelik bir alanı kapsayan 7000 çeşit bitki yer alıyor. İçeriye gruplar halinde girip bir görevli tarafından geziyorsunuz. Gezi rehber eşliğinde 1 saat civarı sürüyor ve 50 TL giriş ücreti TEMA vakfına makbuz karşılığı bağış yapılıyor.

Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi: Bu müze Raif Dinçkök Kültür Merkezi içerisinde yer alıyor. Osmanlı’da resmi olarak belgelenmiş ilk kağıthane, Yalova’nın Elmalık Köyünde kurulmuş ve ilk matbaacımız İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış. Yalova’ya gittiğinizde görülmesi gereken yerlerden, özellikle çocuklarıyla seyahat edenler için çok önemli bir yer.

Açık Hava Müzesi: Rauf Dinçkök Kültür merkezinin bir alt sokağında yer alan ve yeni adı Arkeopark olan Açık Hava Müzesinde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait eserler bulunuyor, müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Biz gitmedik ama araştırdığımıza göre burada eserler sadece sergilenmiş ama herhangi bir açıklama / bilgilendirme tabela vs konmamış. Enteresan 🙂

Kara kilise: Çiftlik köy’de yer alan Başkent 1 sitesi içinde eski kiliseden sadece kalıntılar kalmış. Eğer tarih, mimari ile ilgileniyorsanız uğrayabilirsiniz, yoksa pek birşey anlamayacaksınızdır.

Yalova ve Armutlu Termalleri: Yalova’ya gitmek için bize göre en önemli sebeplerden bir tanesi Termaller. Şifalı sular, kaplıcalar, hamamlar, spa.. Kesinlikle tüm stresinizden ve yorgunluğunuzdan arınacağınız, ruhunuzu dinlendireceğiniz bir alternatif bu. Yeşillikler içinde, kuş sesleri ile tam bir meditasyon.

Çınarcık Plajı: Eğer Yalova’ya yazın gidiyorsanız, Çınarcık bu bölgede denize girilecek sayfiye yerlerden bir tanesi olarak kesinlikle listenizde yer almalı.

Yalova’da nerede kalınır: Yalova Konaklama

Yalova’da dilerseniz Delmece Yaylası ya da Erikli Yaylasında kamp yapabilir, dilerseniz Armutlu, Çınarcık ya da Yalova merkezde bir hotel veya pansiyonlarda kalabilir, dilerseniz termal otellerden birinde herşeyden uzak bir konaklama yapabilirsiniz.

İnternetten termal otel ya da pansiyonları rahatlıkla karşılaştırabilir, bütçenize uygun olanını tercih edebilirsiniz. Kamp yapacakların ise yanlarına çadır ve mevsimine uygun kamp malzemeleri götürmesi gerekiyor, o kadar 🙂

Yalova’ya nasıl gidilir: Yalova Ulaşım

Yalova’ya İstanbul’dan gelecekseniz, Eskihisar’dan Topçular’a arabalı vapurlar ile ya da Pendik ve Yenikapı’dan IDO feribotları ile ulaşabilirsiniz. Pendik- Yalova arası feribot ile, 1 araç sürücü dışında 2 yolcu için tek yön 65 TL ve yol 1.5 saat sürüyor. Yani Yalova’ya denizden ulaşım oldukça makul ve zahmetsiz bir alternatif.

Bunun dışında kendi aracı ile karadan gelecek olanlar, Osmangazi köprüsü kullanarak da buraya ulaşabilirler.

Yalova’da ne yenir?

Özellikle Termal bölgesinde yer alan restoranlarında alabalık yemenizi öneriyoruz. Bunun dışında güveçte mantar, köfte ve kışın gidecekseniz içinizi ısıtacak bir fincan sahlep.. Dilediğiniz her türlü şeyi bulabilirsiniz Yalova’da. Aç kalmazsınız yani 🙂

Bir de eğer sabah erken saatte Yalova’ya indiyseniz, Yalova şehir merkezinde karnınızı doyuracağınız birçok alternatif var ama iskelede yer alan Leman Kültür’de sabah kahvaltınızı yapmanızı öneririz.

Şimdiden size Yalova’da keyifli, huzurlu ve bol enerji toplayacağınız bir tatil dileriz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.