Biz genelde kendi başımıza tur şirketi gibi davrandığımız için kendi rotamızı kendimizi hazırlayıp, birbirine yakın olan ülke veya şehirleri mümkün olduğunca bağlayarak kompakt seyahatler yapmayı tercih ediyoruz.

Bu seyahatlerimizden bir tanesi de Litvanya- Letonya- Estonya ve Finlandiya başkentlerine yaptığımız genelde tur şirketlerinin “Baltık Başkentleri Turu” olarak adlandırdığı rotaydı. Başta 4 ülke nasıl olur deseniz de aslında genel olarak Avrupa’da bir çok ülkenin birbirine İstanbul- Ankara arası mesafeden daha yakın olduğunu göz önüne alırsanız çok da zor olmayacağını anlayabilirsiniz. Bununla ilgili yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

1Öncelikle Vize..

Malum bu ülkeler için geçerli bir Schengen vizenizin olması gerekiyor. Schengen pandemi sonrasında zor alınıyor biliyoruz ama biz Litvanya’dan 1 senelik schengen vizesi almayı başardık. Sadece banka hesaplarınız, ülkenizdeki iş- okul durumunuz, seyahat planınız ve niyet mektubunuz çok önemli. Ayrıca daha önce yurt dışına çıktıysanız ve vizelerinizi de olması gerektiği gibi değerlendirdiyseniz (yani A ülkesinden vize alıp ilk girişi B ülkesine yapmadıysanız veya süresinden fazla bir ülkede kalmadıysanız) neden sizin de uzun dönemli çok girişli bir vizeniz olmasın ki ?

Burada önemli bir nokta da genelde aynı ülkeden başvuru yapanların uzun süreli vize alma olasılıkları daha fazla. Örneğin Yunanistan’ın ilk başta 1 ay, sonraki başvuruda 6 ay sonra 1 ve sonra da 2 yıl geçerli vize vermesi durumlarını gördük.

İskandinavya Rotanızı Nasıl planlayacaksınız?

2- Seyahat sürenizi belirleyin:

Hangi ülkede kaç gün kalmak istiyorsunuz? Toplam seyahat süreniz ve bütçeniz nedir? Öncelikle bu iki soruya cevap vermeniz gerekiyor.

  • Hangi ülkede kaç gün kalmak istiyorsunuz sorusu için gidilecek ülkeler ile ilgili yazıları okuyun, videoları izleyin. Nereleri en çok görmek istersiniz ve hangi müze ya da bölgeler ilginizi çekiyor belirlemeniz şart. Eğer birbirinden uzak yerlerde en az yarım gün zaman harcayacağınızı düşünüyorsanız o şehre daha fazla vakit ayırmalısınız. Ama sadece eski şehir merkezinde gezer dönerim derseniz ayak bastı seyahatiniz için daha az süre belirleyebilirsiniz. Biz “Ekonomik Gezi Rehberi” başlığımız altında çok detaylı rotalar hazırladık ve nerede kalınır, ne yenir, neresi görülmeden dönmemelisiniz gibi gibi konularda çok önemli bilgiler yazdık. İncelemek isterseniz aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

3- Rotanızı hazırlayın:

Buraya kadar zaten nerede ne kadar kalmak istediğinizi belirlediğiniz için seyahat süreniz içinde bir harita belirlemelisiniz. Ülkeler arasında geçişleri uçakla mı, yoksa araç kiralayarak mı yapmayı seçiyorsunuz. Araç kiralamayı tercih etmek isterseniz ehliyetinizin yeni çipli ehliyetlerden olması gerekiyor, bu şekilde uluslararası araç kullanabilirsiniz. Yurt dışında özellikle kavşaklar ve hız kuralları bizim alışık olmadığımız şekilde katı ve cezası çok yüksek. Bununla ilgili detaylı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, kesinlikle okunması gereken bir paylaşım.

Rotamızı belirlerken genelde google maps ile bir planlama yapıyoruz. Ülkeler arasındaki geçişler için flixbus, rome2rio, kayak.com gibi sitelerden araştırma yapıyoruz. Bu rotada kullanmanız gereken feribotlar, otobüs veya tren saatlerini kesinlikle rota planında dikkate almalısınız.

Şehir içinde gezmek istediğiniz yerleri, bizim çok fazla kullandığımız, maps.me uygulamasını indirerek kaydedebilirsiniz. Bu offline çalışan bir uygulama ve nokta atışı gitmek istediğiniz yerler için yürüyüş güzergahlarını size gösterecek. Elinize harita alıp yürümenize gerek kalmayacak.

4- Konaklama:

En uygun konaklama alternatiflerini booking.com, hostelworld.com ya da airbnb.com gibi sitelerden inceleyebilirsiniz. Seçeceğiniz hotel, hostel ya da evlerin konumlarına ve ulaşıma dikkat edin. Sadece ucuz diye şehir merkezine uzak bir ev tercih etmeyin çünkü hem zaman açısından hem de ulaşım ve ya park yeri ücretleri bakımından dipte aynı rakama denk gelebilirsiniz. Yurt dışında ucuza konaklamak için hosteller güvenilir ve rahat olabiliyor. Eğer en az 4 kişi seyahat edecekseniz ranzalı bir odayı kapatabilirsiniz mesela. Ama ben rahat olayım derseniz otel yerine ev / daire kiralamanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde market alışverişi yaparak yiyecek/ içecek maliyetini düşürebilirsiniz ki bu özellikle İskandinavya için oldukça yüksek bir gider kalemi!

Rezervasyonu yaptıktan sonra evin konumunu ve ulaşımı bir kenara not edin.

5- Valiz Hazırlıkları:

Gideceğiniz dönemde karşılaşacağınız hava durumunu accuweather sitesinden kontrol edin. Sıcak tutacak ama ağırlık yapmayacak şekilde bir valiz hazırlamalısınız çünkü birden fazla yere, belki de otobüs ile seyahat edeceksiniz. Tatilinizi eziyete çevirmemek için bu konu çok önemli.

6- Döviz İşlemleri

Avrupa ve İskandinavya’da kredi kartlarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. En küçük bir alışveriş için bile temassız ödeme yapabilirsiniz. Biz yanımızda çok fazla nakit taşımaktan yana değiliz. Yüklü miktarda nakit ile dilini kültürünü bilmediğiniz ülkelerde gezmek çok da mantıklı değil. Sadece az miktarda ihtiyaç halinde kullanılacak bir miktar euro bulundurmanız yeterli olacaktır.

7- İskandinavya Rotası Planlama:

Rota için ucuz uçak bulduğunuz yer önemli. Eğer, örneğin, Stockholm’a ucuz uçuş yakalarsanız buradan başlayıp yine burada bitecek şekilde daire çizebilir ya da giderken bir yerden dönerken de gitmediğiniz diğer şehirlerden geçen bir plan yapabilirsiniz.

Ya da gidiş ülkesi ile dönüş ülkesini farklı seçerek mesela Stockholm’den başlayıp, Helsinki’ de biten böyle bir rota da çizebilirsiniz.

Skyscanner uygulamasında bu şekilde bütün alternatifleri değerlendirip, fiyatlarını ve tabii ki sizin tercihinize göre seçeceğiniz ucuşlara göre rotanızı belirleyebilirsiniz.

Dikkat edilecek şeylerden biri de ülkeler arası transfer. Eğer başladığınız noktaya geri dönecekseniz araç kiralama daha mantıklı olacakken, farklı bir ülkeden dönüş yapacaksanız otobüs, tren hatta araya ek bir uçuş daha koymak ideal yöntem olabilir. Sadece giriş çıkış ülkesinin aynı olmaması durumunda vizenizde problem yaşayabilirsiniz. bunun için de vize başvurusunda aynı ülke giriş çıkışlı rezervasyonlu bir bilet göstermelisiniz.

8- İskandinavya Turu mu yoksa tek tek ayrı geziler düzenlemek mi derseniz?

Burası oldukça geniş bir bölge ve tabii ki çok da pahalı. Eğer bu tür dertleriniz yoksa atlayın gidin tur yapın deriz ama hem zamansal hem de maddi imkanlar bakımından böyle bir tur yapamayacaksanız ayrı ayrı seyahatler de planlayabilirsiniz. Ama bunu yaparken en azından kuzey ışıklarını görmeden dönmeyin deriz!

Şimdiden keyifli gezmeler dileriz. Eğer soru veya daha detaylı bilgi isterseniz bize ulaşın 🙂

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.