Aralık ayı demek Şeb-İ Arus demek.. Şeb-i Arus demek Konya demek… Konya demek; Türkiye’nin Yüzölçüm bakımından en büyük şehri, en kalabalık 6. şehri ve 31 ilçesi ile Türkiye’nin en fazla ilçesi olan ili demek. Ayrıca Mevlana şehri demek.. Dolayısıyla bu yazımızı çok fazla detaya girmeden iki bölüm olarak ele alalım istedik. Öncelikle kısaca Konya ve civarında gezilecek yerlerden bahsedeceğiz, sonra da Şeb-i Arus Anma Törenlerinden. Buyurun başlayalım..

Konya Gezisi: Konya’da gezilecek yerler, Konya’da nerede kalınır, Konya’da ne yenir ve Konya’ya ulaşım:

Konya, uçak, tren, otobüs veya kendi aracınız ile kolaylıkla ulaşılabilir bir konumda. Şehir içinde ulaşım otobüs ya da tramvaylar ile sağlanabildiği gibi tabii ki dolmuş, otobüs ve taksi kullanımı da mümkün. Konaklama alternatifleri yeteri kadar fazla, yeme içme olanakları da bir o kadar çeşitli: Konya’da etli ekmek dışında kuzu tandır, tirit, bamya çorbası, arabaşı çorbası, yağ somunu, küflü peynir ve mevlana şekeri ile zerde deneyebilirsiniz.

Konya öncelikle ekonomik olarak en gelişmiş şehirlerimizden biri. Her birinde farklı etkinlik, eser, doğal güzellik, yöresel lezzet bulunan 31 tane şehri ile Türkiye’nin yüzölçümü en büyük şehri. Dünyanın en eski yerleşimlerinden Çatalhöyük bile Konya il sınırları içinde. Anadolu Selçuklularının ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmış bir şehir burası.

Alan geniş olup da tarihi de bir o kadar eski olunca malum gezilecek hem turistik hem de tarihi yerler oldukça fazla oluyor. Liste çok uzun olduğu için biz Konya gezisi için minimum 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. Konaklama için Konya şehir merkezine yakın yerlerdeki otelleri tercih edebileceğiniz gibi airbnb üzerinden ev kiralamanız daha uygun olabilir zira gezi planı oldukça yoğun olduğundan yemeklerinizi dışarıda yiyeceğinizi ve otelde çok zaman geçiremeyeceğinizi düşünüyoruz. Ama tabii ki tercih sizin.

Biz Konya gezisini 4 parçaya ayırdık. İlk gün Konya şehir merkezinde gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Hatta bu günün akşamını Şeb-i Arus törenlerine ayırabilirseniz süper olur.

1- Konya Şehir merkezi:

Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler için hazırladığımız rotaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öncelikli olarak Mevlana müzesi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Alaaddin Tepesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bedesten çarşısı ve Kadınlar pazarı hem Konya’nın tarihi yapıları, binaları ve camiileri ile dolu hem de hesaplı alışveriş için ideal yerlerden. Mengüç caddesi restore edilmiş eski binalar sayesinde çok hoş ambiyansı olan bir güzergah haline gelmiş. Konum ve yeme içme alternatifleri bakımından değerlendirmeniz gereken bir yer. Buna Konya’da ne yenir, nerede yenir başlığı altında ayrıca değineceğiz.

Alaaddin Tepesine buradan yürümek istemezseniz tramvay kullanabilirsiniz. Konya düz bir şehir olduğu için burada tepe dediğimiz aslında bir tümsek 🙂 Etrafında gezilecek medreseler dışında çay kahve içebileceğiniz yerler de bulunuyor.

2- Konya- Sille- Selçuklu:

Bize göre en az yarım gün ayırmanız gereken bir yer de Sille. Konya Selçuklu ilçesine bağlı bu yerleşim çok eski bir tarihe ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış. İçinden akan deresi ve hala restore edilmeye devam edilen tarihi binaları ile dolu dolu bir yer. Sille, mağaralar, taş köprüler, cami, hamam, kiliseler ile sizi adeta bir Balkan şehrinde geziyormuş gibi hissettirecek kadar dolu bir yer.

Sille için hazırladığımız yürüyüş rotası için buraya tıklayabilirsiniz.

Selçuklu sınırları içinde kalan Kyoto Japon Bahçesi, Bilim Merkezi ve Kelebek Botanik Bahçesi de kesinlikle görülmesi gereken ilginç yerlerden.

Kelebek Botanik Bahçesi; Türkiye’de ilk ve Avrupa’nın en büyük serbest kelebek uçuş alanına sahip bir yer. Etrafta siz yürürken size yol gösteren sayısız kelebek insanı inanılmaz heyecanlandırıyor. Mekan çok geniş ancak içerisi kelebekler ve diğer bitkiler için oldukça sıcak ve nemli. Uzun ve çok güzel bir yürüyüş parkuru sinevizyon ve kelebek yaşam döngüsünün görsellerle anlatıldığı bölümler ile son buluyor. Çıkıştan hemen önce cafe ve hediyelik eşya kısmı da mevcut.

Kyoto Japon parkı gece 23:00’a kadar açık ve giriş ücreti alınmayan bir park. Evlerin arasında böyle bir yer olduğunu hayal bile edemezdik. İçerisinde Japon mimarisine göre yapılmış binalar, gölde japon balıkları ile özellikle yazın keyifli zaman geçirebileceğiniz bir alternatif olarak listenize eklemelisiniz. Park içerisinde bulunan kafede yemek yiyebileceğiniz gibi piknik bile yapma imkanınız var.

3- Konya Meram- Kilistra:

Konya’nın meşhur Meram bahçelerinde gezmek ve yakınında yer alan Kilistra antik kentine gitmek için zaman ayırlamısınız. Harita görünümü için buraya tıklayabilirsiniz.

Konya Civarında Gezilecek Yakın Yerler:

Eğer Konya’da geçirecek daha fazla zamanınız varsa yakın civarda gezmenizi önereceğimiz yerlerin listesi de aşağıdaki şekilde..

  • Beyşehir’de Eflatun Pınar Hitit Anıtı, Kubadabad Sarayı, Leylekler Vadisi gezebileceğiniz yerlerden.
  • Akşehir’de Nasrettin Hoca’nın maya çaldığı Akşehir Gölü’nü görmelisiniz.
  • Tınaztepe Mağarası, Vasada Antik Kenti- Seydişehir
  • Atlas Lale Üretim Çiftliği
  • Çatalhöyük
  • Asya Lale Tarlası özellikle Nisan Ayında bir tatil planı yapıyorsanız gitmenizi önereceğimiz bir yer.
  • Karapınar Kumullar: Türkiye’nin tek gerçek çöl noktası dediler geldik ama biz bu çölleri göremedik. Belki şansınız varsa görüp bize de anlatırsınız. Bu arada civarda sorduğumuz yerliler çöl diyince bize baya güldüler haberiniz olsun.
  • Meke Gölü; İnanılmaz bir oluşum ama maalesef yanlış tarım uygulamaları nedeniyle kendi ellerimizle yok ettiğimiz türden bir yer. Etraftaki yanardağ patlamaları ile oluşmuş bir obruk ve tekrar başka patlamalar sonucu o obrukta oluşmuş bir çukur hayal edin. Zamanla bu obrukta sular dolmuş ve resmen bir adacık haline gelmiş. Kuşbakışı bakıldığında efsane bir yapı ki Dünya’nın nazar boncuğu adını almış. Ancak maalesef gittiğimiz dönemde sudan eser kalmamıştı. Umuyoruz ki kurtarabiliriz.
  • Obrukhan
  • Tuz Gölü ise yine dönüş younda kısa bir mola için ideal. Bize göre acele gidip görülmesi gereken bir yer çünkü beyaz olması gereken yapı tıpkı Pamukkale gibi kahverengileşmeye başlamış bile!

Konya’da ne yenir? Nerede Yenir?

Şehrin nam salmış yöresel yemeği tabii ki etli ekmek ama bunun dışında tandır, tirit ve bizim sadece Konya’da yediğimiz bamya çorbasını da denemenizi öneriyoruz. Biz Mengüç caddesinde yer alan Lokmahane’ yi tercih ettik. Mekan çok hoş ve çalışanlar aşırı ilgili. Zaten Konya’da misafirperverlik en üst sırada. Masanıza getirdikleri aperatifler bile oldukça doyurucu iken ana yemek ve sonrasında da tatlı ile mide fesadı geçirebilirsiniz. : ) Lokmahane’de kayısılı yahni denemenizi öneriyoruz. Mekanın turşuları ise efsane.

Şeb-i Arus Nedir?

Hoşgörü ve barışın evrensel sembolü olan Mevlana Celaleddin Rumi, 13. yüzyılda yaşamış ve tüm dünyaya mal olmuş bir İslam alimi, düşünür, şair, sufi ve mutasavvıf. 

Şeb-i Arus Türkçe’de Düğün Gecesi anlamını taşımaktadır. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. Mevlana, bu geceyi Rabb’ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için Düğün Gecesi olarak adlandırır. Ve her sene aynı dönemlerde Mevlana’nın müridleri sema törenlerinde bir araya gelmektedir. Her sene 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya’da düzenlenen etkinlikler ise inanılmaz keyifli bir deneyim olarak devam etmekte ve bu etkinlikler 2007’den beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer almaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.