Türkiye’ den vizesiz gidilebilecek ve farklı bir kültür ile tanışabileceğiniz bir yer arıyorsanız önerimiz Fas. İstanbul’ dan 4,5 saatte direkt uçuş ile Fas’ a ulaşabilir ve burada en az 3-4 günlük bir seyahat planlayabilirsiniz. Başkenti Rabat olan ülke Kuzey Afrika’ da yer alıyor. Resmi dil Arapça ama Fransızca ‘ da en sık duyacağınız dillerden. Para birimi Dirhem, Akdeniz bitki örtüsü hakim. Özellikle yazın çöl iklimi etkisi ile aşırı sıcak olan bu ülke için en ideal seyahat dönemi Kasım- Mart ayları arası.
Fas kimine göre çok farklı bir kültür içinde yapılacak enteresan ve güzel bir deneyim olacak, kimi ise bu deneyimden hiç hoşlanmayacak. Yani ya seversin ya sevmezsin tarzı bir yer 🙂 Bol baharatlı yemekleri, ısrarlı dilencileri, nane çayı, bir taraftan da modern okyanus kenarı şehirleri, tabakhaneleri, kilim ve halıları, “rabat” denen avlulu lüks otelleri ile turistlerin yoğun olarak tercih ettiği bize göre bile hala ucuz diyebileceğimiz destinasyonlardan.
Biz Fas seyahati için en az 1 hafta -10 gün ayırmanızı öneriyoruz. Marakeş, Tangier, Şafşavan, Fez gibi birbirinden farklı mimarisi ve kültürü olan yerlerini görmeniz ve gerçek bir deneyim yaşamanız için en az 1 hafta bu topraklarda zaman geçirmeniz gerekir diye düşünenlerdeniz.
Biz Kazablanka gidiş dönüş uçuşu aldığımız için rotayı da bu şekilde başlattık. Bu rota için en ideal olanı araç kiralamak. Yollar araba kullanmak ve yönünüzü bulmak için gayet rahat ve araç kiralama da oldukça hesaplı bir yöntem. Bu şekilde yollarda otobüs ile geçireceğiniz ekstra zaman size yeni bir yer görmek için imkan da sağlayacak.
Rotayı her zamanki gibi tam bir tur olacak şekilde çizdik. Sırası ile tavsiye ettiğimiz şehirleri ise Essaouira, Marakeş, Fez, Şafşavan, Tangiers, Rabat. Siz tabii daha farklı yerleşim yerlerini de deneyimleyebilirsiniz.
Detaylara geçmeden önce rotanın harita görünümünü de verelim:
Eğer sadece 3-4 gün zaman ayırabiliyorsanız ya Essouira, Fez, Marakeş ya da Fez, Tangier, Şafşavan ve Rabat olarak bu rotayı ortadan iki yuvarlak olacak şekilde bölebilirsiniz.
Essaouira’ da Görülecek Yerer:
Game of Thrones dizisinin bazı sahnelerinin çekildiği bu şehir hakkında kapsamlı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Atlas okyanusunun kıyısındaki bu eski Portekiz şehri Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Turistik bir cazibe noktası burası. Su sporları (özellikle surf) yapılan bu şehirde diğerlerine göre daha salaş, avrupai, sanatsal, bohem bir hava var. Black marketlerde alkol satıldığını göreceğiniz tek yer bile diyebiliriz. Geniş caddesi, kale surları içinde yer alan merkezi mevcut. Gezilecek tarihi yerlerinden daha ziyade burası atmosferi ile bizim ilgimizi ve beğenimizi çekti diyebiliriz. Eğer surf vs yapmayacaksanız ve fazla bohem bir tarzınız yoksa burada konaklama yapmak zorunda değilsiniz, sadece birkaç saat ayırıp dolaşabilirsiniz.
Marakeş’ te Görülecek Yerler:
Kırmızı şehir Marakeş gezisi ile ilgili detaylı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Atlas dağlarının eteklerine kurulmuş bu şehir Fas’ ın en büyük 3. şehri. En az 1 gece özellikle “riyad” konaklaması yapmanızı öneriyoruz. Eski şehir merkezinde yer alan daracık sokaklarda kırmızı tuğlalı evler arasında yavaş yavaş yürüyün, yöresel bir şeyler yemek için geleneksel bir restorana oturun deriz. En meşhur güveç yemeği olan Tajin’in yanı sıra yemeklerden önce ikram edilen Harissa sos, tavuk suyu ile pişen Harira çorbası ve güveçte pişirilen köftelerden oluşan Kefta gibi lezzetleri de denemeyi unutmayın. İlk gün eski şehir merkezinde gezip; Koutoubia minaresi, Jemaa el-Fna meydanı, Souk Semmarine, Medersa Ben Youssef, Bahia Sarayını gördükten sonra ikinci gününüzü de Majorelle Bahçeleri’ ne ayırın.
Fez’ de Görülecek Yerler:
Fez gezisi ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Tabakhaneleri ile meşhur bu şehir Dünya’nın en büyük araçsız şehir alanı olarak kabul ediliyor. Bizce eğer Fas’ ta 2-3 geçirecekseniz gerçek bir Fas deneyimi için burayı tercih etmelisiniz. Fez’ in ünlü mavi kapısı Bab Boujloud‘u arkanıza aldığınızda biri sağdan biri soldan aşağı inen iki sokak mevcut. Herhangi birinden inip, diğerinden çıkmanız halinde görülmesi gereken her yeri göreceksiniz. Deri olan her şey (çanta, kıyafet, babouches denilen ucu sivri ve biraz kalkık terlik, deri sandalet) ayrıca ipek şallar, kumaş, djellaba denilen sivri uçlu kapüşonlu uzun cübbeler, Fas ataları olan berberler tarafından yapılan eşsiz kilimler, çömlekler, bakır süsler, argan yağı ve kremleri buradan bir valiz dolduracağınız garanti ediyoruz. Pazarlık yapmayı unutmayın. Eğer hala Fas yemekleri ile tanışmadıysanız şimdi tam zamanı. O meşhur baharatlı, acı yemeklerinden yiyip üzerine nane çayı içebilirsiniz. Kokusu ve tadı bizim damak tadımıza uymadı özellikle de kişniş sevmeyen insanlar olarak midemiz fena oldu ama yine de denemeden dönemezdik.
Şafşavan’ da Görülecek Yerler:
Yaklaşık 1 km boyunca şafşavan’ın maviye boyalı eski şehir merkezinde yürümenizi öneririz. Hamam meydanı, Büyük camii, Ras El Maa Şelalesi burada göreceğiniz yerlerden. Ayrıca şehrin dışında yürüyüşe uygun yerlerin başında en az 9 saatlik bir hiking rotasına sahip Jebel al-Kalaa var. Diğer şehirlerden staj içi,n buraya gelen deri zanaatkarlarının oldukça fazla oldu Şafşavan da diğer yerleşim yerlerinden farklı olarak düşük bütçeli marijuana turistleri de yoğunlukta. Zaten Jebel al-Kalaa yürüyüşünde de marijuana tarlaları arasından geçiliyor.
İlgili yazılar:
- MARAKEŞ Ekonomik Gezi Rehberi
- ESSAOUİRA Ekonomik Gezi Rehberi
- FEZ Ekonomik Gezi Rehberi
- CHEFCHAOUEN Ekonomik Gezi Rehberi
- Fas’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler