Mısır vizesi en zor alınan vizelerden. Daha birkaç sene önce kuzenlerimizle kız kıza Şarm El Şeyh’e bir tatil planlamış ve 2-3 ay öncesinden vize başvurusunda bulunduğumuz halde, seyahate 2 gün kalana kadar konsolosluktan ses çıkmayınca iptal etmek zorunda kalmıştık. ( Ama tabii ki bireyler yazdık, okumak için tık tık..) Sürekli bir gerginlikler yaşanan Mısır sonunda Türk vatandaşlarına acıdı da hadi en azından Şarm’ a gelin görün de bize de biraz para bırakın dedi 🙂 Gerçi biz çok içerlemiştik daha da sen istesende de gelmem Mısır bile dediğimiz halde ucuz bilet bulunca küslük uzamasın artık diye sözümüzü yemek zorunda kaldık 🙂

Neyse geçmişe bir çizgi çekelim ve bu yazıda Şarm El Şeyh ile ilgili herkesin kafasındaki en genel sorulara cevap verelim. Gezi detayları ve yolculuğun tüm adımlarını sonra teker teker ele alacağız tabii ki.

Şarm El Şeyh Vize İstiyor mu?

1 Nisan 2022 tarihinden itibaren sadece Sinai Bölgesinde bulunan Şarm El Şeyh (SSH) yapılacak seyahatlerde , Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 15 günlük vizesiz giriş hakkı verildi. Bu sadece Sinai Bölgesi’nde (Sharm El-Sheikh – Taba – Dahab – Nuweiba – Saint Catherine) 15 gün konaklamalı seyahatler için geçerli olup buradan Kahire ya da Hurghada gibi başka bir Mısır şehrine geçiş hakkınız bulunmuyor. Yani evet Mısır’a gidiyorsunuz ama piramitleri göremeden dönüyorsunuz 🙂 45 yaş üzeri vatandaşlarımız için durum farklı onlardan vize istenmiyor Kahire için de.

Sharm El Şeyh Kapı Vizesi için Gerekli Belgeler 

Hava alında pasaport kontrolden ülkeye giriş yaparken, Gidiş – Dönüş Biletinizi, Otel rezervasyonunuzu ve 2000 usd nakit veya Kredi kartı limiti teminatınızı göstermeniz istenebilir ama çoğunlukla istenmiyormuş, yine de hazırlıklı olmakta fayda var.

Şarm El Şeyh’ e ne zaman gidilir?

Yıl boyu deniz sıcaklığının 20 derece altına düşmediği ve iklim avantajı çok fazla olan Şarm yaz aylarında Mayıs-Eylül ayları arasında aşırı sıcak olabilir. Bu yüzden Mayıs öncesi ve Eylül sonrasına gezi planlamak daha mantıklı olacaktır.

Şarm El Şeyh’de konaklama önerileri:

Açıkcası burası turizm namına özel olarak tasarlanmış bir yer ve her yer otel dolu. İster aqua parklı lüks oteller tercih edin, ister daha sakin ve ucuz yerler aradığınızı rahatça bulacaksınız. Sadece herşey dahil otellerin yemek konusunda üzdüğünü ve aşırı ucuz hostes tarzı yerlerin de temizlik konusunda aşırı başarısız olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Biz booking.com uygulamasını sevdiğimiz için yine tercihimizi bu sitedeki alternatiflerden biri olan Naama Bay’ de yer alan Naama Inn otelden yana kullandık.

Şarm El Şeyh’ de Ne Yapılır?

  • Tüplü veya şnorkel ile dalış: Öncelikle dünyanın en güzel dalış noktalarından biri olan Şarm El Şeyh binlerce farklı balık çeşidi ve rengarenk mercan resifleri ile dolu bir cennet olarak öne çıkmış önemli bir cazibe merkezi. Burada nereden denize girerseniz girin pişman olmayacaksınız. Zira tüplü dalış bile yapmasanız kıyıda şnorkel ile dalınca dahi bu büyüleyici manzara ile karşılaşacaksınız. Şarm El Şeyh’den Tiran Adası, Ras Mohammed Milli Parkı, Blue Hole gibi yerlere düzenlenen turlara katılabileceğiniz gibi mesela Ras Mohamed Milli Parkına kendiniz de Wataneya Port’tan kalkan tekneler ile gidebilirsiniz. Süveyş Körfezi ve Akabe Körfezinin birleştiği yerde olan Ras Muhammed (Muhammed Burnu) Ulusal Parkı, Şarm El Şeyh’in yaklaşık 20 km güneyinde, Sina Yarımadası’nın güney ucunda, Kızıldeniz’in mercan resifleri ve Sina Çölü arasında uzanıyor. Mısırlılara göre, burası Avustralya’daki Büyük Mercan Resifinden sonra dünyadaki dalınacak en güzel yer. Ras Mohamed’ e gidince görmeniz gereken bir diğer yer ise White Island ki buraya yüzülerek ulaşılıyor.
  • Quad Bike adı verilen çöl safari turları ile Sina çöllerinde ATV turu yapabilir ve kısa bir süre de olsa bedevi kültürünü deneyimleyebilirsiniz. Genelde 3 saat süren çöl ATV turları toz toprak içinde gruplar halinde düzenlenen çok popüler bir aktivite. Turlara kesinlikle yüzünüzü kapatacak maskeler veya şal götürmenizde fayda var. Turlar ile bedevi çadırlarında mola verilip meşhur şekerli nane çayları ikram ediliyor. Gün doğumu veya akşam üzeri tur seçenekleri mevcut. Akşam turlarına katılırsanız çölde hiçliğin ortasında tamamen karanlık bir ortamda yıldızlara bakmayı unutmayın, eğer gökyüzü açıksa mükemmel bir manzara ile karşılaşacaksınız bu yüzden yanınızda tripod da götürmenizi öneririz.
  • Mount Sinai – Mount Moses (Musa Dağı)- St. Catherine Manastırı: Bu turlar gece başlıyor, uzun ve zorlu bir yürüyüş ardından Sina dağının tepesine çıkılıyor, burada güneşin doğumunu izleyip, dönüş yolunda St. Catherine Manastırı ziyaret ediliyor. Musa dağları adından da anlaşılacağı gibi Hz. Musa’nın 10 emri aldığı yer. St. Catherine manastırı yani Azize Katherina Manastırı, Hristiyanlık, İslam ve Yahudilik yani 3 Semavi din için de kutsal kabul edilen bir yer. Musa Dağı eteklerinde yer alan manastır iki yanı pembeye çalan dağların çevrelediği gizli bir vadide, MS 527-565 arasında Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılmış.Kuruluşundan beri kesintisiz işleyen 1500 yıllık manastır UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
  • Dahab: Şarm El Şeyh’in merkezinden yaklaşık 2 saatlik bir mesafede yer alan Dahab son zamanlarda popülerleşen bir yer. Konaklama alternatifleri oldukça fazla. Şarm El Şeyh ya da Kahireden otobüs ile ulaşım mümkün. Dahab bir tarafında çöl, bir tarafında dünyanın en iyi dalış noktalarından biri, az ileride Maldivler renginde sakin denizi, Musa tepesi ile St. Catherine Manastırı ve renkli kanyonları ile mükemmel bir yer. En az 2-3 gün ayırıp rahat rahat keşfetmeniz ve mümkün olduğunca turlara katılmanızı öneriyoruz. Burada tek sorun bize göre Şarm ve Dahab arasındaki ulaşım. Yol 90 km ama sık sık polis çevirmeleri ve kontroller yapıldığı için 2-2,5 saat süren bir otobüs yolculuğu yapmak gerekiyor. Otobüs firmalarının hareket saatleri ile turları güzel planlayabilirseniz Dahab’da konaklama yapabilirsiniz ancak onun dışında buraya Şarm’dan düzenlenen turlar ile de gelebilirsiniz.
  • Kanyon Turu: Doğal oluşumlar sonucu meydana gelen kanyonlara turlar ile gitmeniz gerekiyor. Kendiniz giderek bulabileceğiniz kolay yerler değil. Bu yüzden pazarlık yaparak en uygun turu satın almaya çalışın. Turlar White Canyon, Salama Kanyon, Mushroom Rock gibi isimler ile tanımlanmış. Renkli kanyonlar bir tarafı deniz olan rengarenk taşlardan oluşmuş bir yapı. Parkur oldukça zorlu ve yer yer dik iniş çıkışlarla dolu öyle ki yer yer neredeyse dik bir ahşap merdivenden çıkmak ya da daracık bir patikadan yan yan geçmek zorunda bile kalıyorsunuz Spor ayakkabılarınızı ve suyunuzu almayı unutmayın.
  • Blue Hole, Ras Abu Galum ve Blue Lagoon: Mavi Delik anlamındaki blue hole dünyanın resifleriyle ünlü 2. dalış merkezi. Blue Hole bir yanında uzanan çölün de etkisiyle büyüleyici bir manzara. 100 metre derinliğindeki bu mavi deliğe dalış yasak sadece şnorkel ile yüzebilirsiniz. Zamanında bedeviler tarafından lanetli bir yer olarak anılan bu nokta şu an burayı keşfeden dalgıçlar sayesinde neredeyse piramitler kadar turist çeken bir yer haline gelmiş. 1 metreden sonra adımınızı 100 metrelik bir boşluğa atma hissini kesinlikle yaşamalısınız. En geç 16:00- 17:00 a kadar burada yüzebilirsiniz sonrası yasak. Blue Hole’ dan bot sonra pikap sonra 5 dk yürüme sonucunda Ras Abu Galum’ da bedevi köyü plajına ulaşılıyor. Burada yine şnorkel ile dalabilirsiniz. Buradan yine pikaplarla 10 dk çık mesafede Blue Lagoon’ a ulaşılıyor. Burası da suyun renginden dolayı Dahab’ın maldivleri olarak bahsediliyor. Burada resifler ve diğer yerlerle kıyaslandığında balık çeşitliliği yok daha sakin bir plaj ve yüzme keyfi yaşayabilirsiniz.
  • Nabq Nature Reserve yani koruma alanı 1992’den beri doğal bir rezerv olarak kabul edilen nadir deniz balıklarına ve çöl bitkilerine ev sahipliği yapan eşsiz bir bölge. Buradaki 134 bitki türünün en az 86 tanesi dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığından dolayı alan çok özel bir öneme sahip. Dağ, çöl ve deniz manzaralarının tümünün bir arada görülebileceği nadir yerlerden birisi. Mavi lagünleri, yeşil mangrovları, bedevi sahil köyü, altın kumsalları, el değmemiş mercan resifleri, kehribar dağları ile bu doğal koruma alanında dalış yapabilir, sığ sularda şnorkel ile deniz altını seyredebilir, çölde deve turu veya atv ya da buggy safari turlarına katılabilirsiniz.

Bunun dışında deve turları, at binme gibi aktiviteleri yapabileceğiniz turlar olduğu gibi Kahire ve Petra’ya yapılacak günübirlik turlar da mevcut.

Şarm El Şeyh merkezinde El Mustafa Camii, El Sahaba Camii, old town yani eski şehir merkezi ile Papirüs Müzesi görülmesi gereken yerlerden.

Güneş batışı için Farsha Lounge Bar en çok tavsiye edilen mekanlardan. Ayrıca buradan gün boyu yararlanmak denize girmek ve günü batırmak da çok keyifli ve uygun fiyatlıymış.

Şarm El Şeyh’ de alışveriş:

Yeme içme alışverişini ucuza getirmek isteyenler için öneri olarak Mango Market tavsiye ediliyor. Genel olarak marketlerde maalesef fiyat etiketi bulunmuyor ki sonunda hesabı sadece kasada ödeme yaparken görebiliyorsunuz.

Arap ülkelerinin vaz geçilmez geleneği ise pazarlık ve aşırı ısrarcı satıcılar ile turist öpmeyi sevenler konusunda uyarmamıza gerek yok herhalde. Aman ha pazarlık yapmayı unutmayın ve her laf atan ile muhabbete girmeye kalkarsanız yandınız 🙂

Hediyelik eşya için old town bölgesinde envai çeşit alternatif bulacaksınız. Magnet, patchwork örtüler yastık kılıfları, ahşap veya bakır dekoratif eşyalar. Ayrıca eski şehir merkezi denen alanda yer alan Papirüs Müzesinde özel damgalı gerçek papirüs tablolar vs bulabilirsiniz ki tamamen Mısır’a has bir anı olacaktır.

Şarm El Şeyh’ de ne yenir?

Daha çok deniz mahsülleri sevenler yaşadı diyebiliriz. Deniz mahsülleri lezzetli, sunum güzel ve fiyatlar da normal. Ancak deniz mahsülü sevmeyenler için de alternatifler mevcut ve bizim mutfağımıza yakın tatlar olduğu için aç kalmazsınız. Bu arada bol bol şekerli nane çayı veya diğer farklı çaylardan da içebilirsiniz.

Şarm El Şeyh Gece Hayatı

Marketlerde alkol satılmıyor. Malt bir içecek var ama bira değil. Alkolü otellerde ve bazı mekanlarda bulabilirsiniz. Şarm bize göre partilemelik bir yer olmadığı için yokluğunu çekmeyiz ama siz tatilde alkolsüz duramayanlardansanız biraz zorlanabilirsiniz.

Gece dışarı çıkmalı mekanlardan biri Hard Rock Cafe. Bunun dışında Little Buddha, Pacha, Space ve Farsha var.

Mısır’ın özel “bin bir gece” eğlencelerine katılabilir, “Tanura” dansını da seyredebilirsiniz. Nama Bay, Arabic Cafe, Sanafir, Azure Lounge veya Stars Music Bar gibi otel barlarında eğlebebilirsiniz.

Şarm El Şeyh’ de giyim kuşam:

Oldukça turistik bir bölge olduğundan şort ve askılı elbise giymek konusunda özgürsünüz. Ama unutmayın ki etrafta gördüğünüz her turist Avrupadan gelmiyor, Araplar da var. Dolayısıyla bakışlara maruz kalacaksınız. Kafa rahat tatil yapmak için bize göre kıyafette özgürlük dozajını abartmamak da fayda var.

Şarm El Şeyh ulaşım:

Şarm’ da otellerden havaalanı transfer rezervasyonu yaptırmak en mantıklısı. Havaalanında taksi ayarlamak tam bir kaos ve taksiciler haddinden fazla fiyat istiyorlar.

Go bus otobüs firması ise şehirler arası yolculuklar için en çok tercih edilen otobüs firmalarından. Ancak burada dikkat edilecek birkaç şey var. Otobüs saatlerine pek güven olmuyor. Genelde rötarlı kalkan otobüsleri uzun ve sık molaları ile ve yol üzerinde polis çevirmeleri ile ünlü. Yanınızda her daim pasaportunuz olmalı ve seyahat planınız yani otel rezervasyonunuzu da bulundurmalısınız. Otobüs ya da uçak saatinden 1 saat önce alanda olmanız öneriliyor ki zaten her durumda rötarı da düşünerek hareket edin.

Şarm El Şeyh’ de nereden denize girilir?

Şarm’ da denize her yerden girebiliyorsunuz Otelinizin plajı var ise şanslısınız yoksa bazı beachler için para ödemeniz gerekiyor. Denize girilecek en iyi noktalardan biri Farsha’nın plajı ayrıca Shark Bay, El Fanar, Ram Um Sid ve Naama Bay de denize girmek için ideal yerlerden.

Şarm El Şeyh’den eğer vizeniz varsa mutlaka Kahire’ye gidin ve piramitleri görün. Bununla ilgili detaylı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Başka aklınıza takılan ve bizim bahsetmeyi atladığımız bir yer varsa mutlaka ulaşın..

Sevgiler ve bol dalışlar efenim..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.