TROPİK MEYVELER: UZAKDOĞU GANİMETLERİ

Bu meyveleri denediniz mi?


Uzakdoğu’ya gidip de tropik meyvelerini denemeden olmaz! Zaten aç kalma olasılığınız bir hayli yüksek olduğu için, karnınızı bizim yaptığımız gibi meyve ile doldurabilirsiniz. Hem sağlıklı hem hesaplı. Bundan iyisi Tayland’da liçi.. Neyse konuya dönelim..

Genel olarak bizim tropik meyveler hakkındaki yorumumuz: “dışı seni aldatmasın”, “dışı seni içi beni benden alır.” şeklinde.. Çünkü genel olarak dışarıdan içinde meyve olduğu anlaşılmayacak görüntüye sahipler.. Tropik meyvelerin genel özelliği; kabukları sert, içleri yumuşak ve oldukça tatlı..

Bu arada tropik meyve fiyatları oldukça hesaplı.. Herhangi bir sokak satıcısından gözünüz kapalı alabilirsiniz..

Çok iyi bildiğimiz aslında anavatanı uzakdoğu olan  ananasmuz ve A, B ve C vitaminleri ile zengin mango meyvelerinin tatları buralarda daha başka. Fakat biz bu meyvelere hakim olduğumuz için sadece adlarını vererek, bizim memlekette bulamayacağımız tropik meyvelere geçiyoruz;

Rambutan: “Yahu pembe kestane mi o?” demeden edemiyor insan. “Tüylü” anlamına geliyormuş Malay dilinde.. Kabuğunu soyunca, içinden yumuşak şeffaf meyvesi çıkıyor. Tadı biraz olgunlaşmış üzümü andırıyor..

Rambutan

Durian: Uçağa alınması yasak meyve. Sebesi kötü kokusu! Meyvelerin kralı olarak anılsa da, uçağa bile binemiyor o ayrı.. Kabuğu iğneli yapıya sahip, soyması biraz zaman alabiliyor.. Ama meyveye ulaşınca aslında tadı çok güzel ve oldukça besleyici bir meyve. Çünkü B, C, E vitaminleri ve demir içeriyor.

Durian

Jack Fruit: Uzakdoğu’da oldukça köklü bir tarihe sahip. 6000 sene önce Bangladeş’te yeniyormuş.. Ayrıca Dünyanın en büyük meyvesi! Ağaç dalında 35 kg olabiliyormuş. O ağaç bu meyveyi nasıl tartıyorsa.. Kızartılarak da servis ediliyor..

Jack fruit

Pitaya ya da Ejder Meyvesi (Dragon Fruit): Kabuğu kaktüsü ya da alevi andıran, içi kivi misali.. Tadı ise bizi bizden aldı.. Oldukça leziz ejder meyvesinin kalorisi de bir o kadar düşük..

Pitaya

Hindistan Cevizi: Aman biliyoruz dediğinizi duyar gibiyiz. Ama Güney Asya’da bizim daha önceden bildiğimiz meyvelerin tadı gerçekten bir başka! Kükürt, potasyum, sodyum, magnezyum içeren hindistan cevizi, uzakdoğunun kavurucu sıcaklarında gezerken, ihtiyacınız olan proteini sağlamak için birebir. Ayrıca hindistan cevizi suyu da neredeyse her köşe başında bulabileceğiniz bir içecek..

Liçi (İngilizcesi lychee): Çin’de bir dönem vergi olarak halktan toplatılmış bu meyvenin tarihi 4000 yıl öncesine kadar gidiyor.. Böğürtleni andıran kabuğu kabarık ve pembemsi, içi yumuşak ve saydam.. Tadı ise enfes! Besin değeri ise çok kabarık: kalsiyum, karbonhidrat, C vitamini, fosfor,demir, çinko, potasyum! Daha ne olsun.

Longan: Dışı kestane görünümüne sahip, içi yumuşak ve saydam. Biraz da sulu.. Sinir sistemine iyi geliyormuş.

Snake Fruit (Salak): Yılan bu yılan! Adını kabuğunun yılan derisini andırmasından almış.. Orijinal adı “Salak” olan snake fruit, biraz ekşi biraz tatlı ama güzel.. Gözler için yararlı olan beta karoten içeriğine sahip.. Maymunlar da çok severmiş kendisini..

Salak

Bunlar bizim deneyip beğendiğimiz Uzakdoğu tropik meyveleri. Mesela boynuzlu kavun (kiwano), yıldız meyvesi, mangostan (mangosteen) karşılaştıklarımızdan bazıları.. Derseniz ki daha var, haklısınız.. Peki başka neler var?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.