Litvanya’nın başkenti Vilnius’un 28 kilometre güney batısında yer alan Trakai şimdiye kadar gezdiğimiz en masalsı yerlerdendi.
Trakai’nin sevimli ve rengarenk görünümü evleri veya göle aksi düşmüş masalsı kalesi dışında bizi buraya çeken Karay Türkleri kelimesi oldu aslında. Karay ya da Karaim Türkleri Orta Asya’dan gelen en eski Kıpçak kavmine ait bir Türk topluluğu. Daha önce adını duymadığımızı itiraf edelim. Ama içinde Türk kelimesi geçen bu kavram rotamızı buralara çevirmemize vesile oldu diyebiliriz. Günümüzde sayıları oldukça az olan Karay Türkleri’ nin en kalabalık olarak yaşadıkları yermiş Trakai. Biz de Litvanya’ ya kadar gelmişken uğramasak olmaz dedik.
Kökenleri Hazar Türklerine dayanan yahudi bir topluluk olan Karay’lar, 1300’lü yılların sonunda bazı ayrıcalıklar tanınarak toprakları işlemek amacıyla Kırım’dan buraya getirtilmiş. Bugün sayıları gün geçtikçe azalan bu topluluk dilini de kaybetmek üzere. Litvanya’da sadece 40- 50 kişi Karay Türkçe’si konuşuyor dolayısıyla da korumaya alınmış dillerden biri.
Trakai’ye Ulaşım:
Biz Litvanya- Letonya-Estonya- Finlandiya gezisi için araç kiraladığımız için ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşamadan navigasyonu takip edip hedefe ulaştık. Bu yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Ama siz eğer toplu taşıma kullanacaksanız ve Vilnius’ten hareket edecekseniz Sodu Street’te yer alan Vilnius Otobüs Terminali’nden Trakai’ye giden otobüslere binmeniz yeterli olacaktır. Trakai otobüs durağından kalenin olduğu merkez arası 2 km ve oldukça sevimli evler ile çevrili tek bir yoldan geliniyor. Terminalden merkeze ulaşmak için bir otobüse daha binebilir ya da mümkünse yürüyebilirsiniz ki bu alternatifi öneririz. Vilnius gezi rehberi için buraya tıklayabilirsiniz.
Trakai’de Görülecek Yerler:
Kale: Bölgenin en turistik ve ironik yeri Kale. Galve Gölü’nün üzerindeki bir adacıkta yer alan kaleye yayaların kullandığı bir köprüden yürüyerek ulaşıyorsunuz ve giriş ücreti ödemek şartıyla içeriyi gezebiliyorsunuz. İçerisinde tarih müzesi de bulunan kalenin bahçesi ve gölün karşı tarafından görüntüsü masalsı.
Trakai Evleri: Rengarenk, üçgen çatılı ve tek katlı evlerin Nordik havası gel benim önümde poz ver dercesine uzanmış Karaimu Caddesi‘ ne. Karay Türklerine ait evlerin ön cephesinde yer alan yan yana 3 pencerenin biri tanrı, biri Grandük Vytautas, biri misafirleri için açıldığı söyleniyor.
Karaite Etnografya Müzesi: Tabelasında Karaj Ulusunun Muzieji yazan bu minik müzede Karay Türklerine ait bazı bilgiler edinebilirsiniz.
İşte bu kadar. Dediğimiz gibi buraya bizi çeken Karay Türkleri muhabbeti olmasa zaman ayırıp gitmeyebilirdik bile ama kesinlikle pişman değiliz. Dünyanın alakasız bir yerinde içinde Türk kelimesi geçen ve aynı soydan olduğunuz bazı az sayıda insanların yaşıyor olması fikri çok acayip bir milliyetçilik duygusu yaratıyor insanda.
Trakai’ de ne yenir?
Burada Kybynlar Restaurant’ta geleneksel Karay yemeklerinden börek çeşidi olarak kybyn, kiubete veya ajaklyk, çorba olarak tutmač, jazma, kozašy, ana yemek olarak güveç yemeği čanach, geleneksel içki krupnik, tatlı olarak da katlama deneyebilirsiniz.
Litvanya turunuza dahil etmeniz gereken bir yer burası. En azından yarım gününüze ayırmanızı öneririz. Oldukça küçük ve farklı bir atmosferi var. Aklınızda bulunsun..
Eğer bizim gib Baltık başkentleri turu yapacaksanız ilginizi çekebilecek diğer yazılarımız;