İstanbul’un dört mevsim en turistik ilçesi Şile’de yapılabilecekler aktiviteler

İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan ve Karadeniz kıyısında yer alan Şile, özellikle yazın günübirlik tatilcilerin uğrak noktası. İstanbul’un en uzak noktasından 2-3 saatte ulaşılabilir olması, mavi bayraklı plajları, deniz boyunca uzanan geniş sahil bandı, ormanlık alanları, taze balıkların sunulduğu şık ve salaş restaurantları ve tabii ki leziz gözlemeleri ile her Istanbullu senede en az 1 defa yolunu buraya düşürüyordur. Ancak bunlar sadece Şile’nin görünen ve herkes tarafından en çok bilinen yüzleri.

Biz Pandemi ile birlikte Şile’ye göç edeli 2 sene oldu. Daha öncesinden bizim için de yazın cumartesi sabahtan gelip, deniz girip yemek yedikten sonra akşam dönmeli değişiklik olsun diye değerlendirdiğimiz kısa bir tatil noktasıydı burası. Ama Şile’nin bir köyünde aralıksız geçen 2 senelik süreçte aslında 62 köyünün hemen hemen her birinde saklanmış farklı bir şey olduğunu keşfettik, ve hala da şaşkınlıkla keşfetmeye devam ediyoruz. Meğer Şile İstanbullular için, Izmirlilerin Çeşme’si, Muğla’lıların Bodrum’u gibi bir yermiş, ama biz ona hak ettiği değeri verememişiz.

Bisiklet ve motosiklet sporu tutkunları, doğa yürüyüşü ve trekking sevenler, kampçı ve fotoğrafçılar tarafından çoktan keşfedilmiş olsa da hala çoğu İstanbullu, Şile’nin vadettiği dört mevsimlik aktiviteleri ile tam bir turistik cennet olduğunun farkında değil. Kaya tırmanışından dalga sörfüne, ATV ve bisiklet turlarından at biniciliğine, paddle board’dan şelale ve mağaralarına uzanan doğa yürüyüşü turlarına kadar burada yapabileceğiniz aktiviteler saymakla bitmiyor. Şile, doğası hala çok da bozulmamış, köylerinde hala geleneksel köy kültürü yaşatılıyor ve hemen hemen herkese hitap edecek en az bir aktivite bulma imkanı varken hak ettiği gibi değerlendirilmesi gereken çok yakın bir yer.

1- Doğa yürüyüşü yapılacak daha ekstrem bir parkur arayanlar için önerimiz; Hacıllı Şelaleleri ve Onbirgöller vadisi ile Değirmençayırı Şelalesi

Hacıllı yerlileri Karaman ilinden, Karadeniz sahil köylerindeki göçen halk gibi Manav adı verilen gruptan göçmüş.

Bu rota için, Hacıllı köyüne vardıktan sonra köydeki camiinin sağından inen toprak yolu takip ederek, yol sağa kıvrılmaya başladığında tam karşınızdaki patikadan dere kenarına ulaşacaksınız. Yürüme yolunu karşısında Ballıkayalar yer alıyor. Ballıkayalar kayalıklarına trias kireç taşlarındaki çatlaklara arıların bal yapmasından bu ad veriliyormuş. Hacıllı kayalıklarında 300 milyon yıllık trias fosillerine rastlanmış. Profesyonel dağcıların görebileceği bu fosiller, paleozoiğin canlıları ile mezozoiğin canlıları arasındaki geçiş yıllarına ait örnekler. Dereyi sağınıza alarak yürüyüşünüze tahta köprüye kadar devam edin. Köprüden karşıya geçtikten sonra, Göksu kıyısındaki kireçtaşlı patikayı takip edin. Yol ikinci defa nehirle buluştuğunda, burdan karşıya geçeceksiniz. Vadiyi yukarı doğru takip ederek şelalelere varacaksınız ve gördüğünüz il gölle göller bölgesi başlayacak. Nazlı Göl, Serin Göl, Kayalı Şelale bunlardan bazıları. Özellikle üçüncü gölette yüzebilirsiniz de. Göletin doğu tarafında ilk Hristiyan hapishanelerinden Gürlek Mağarası’nın yerden 10 metre yukarıda ağzı bulunuyor. Doğu Roma İmparatoru Diokletianus zamanında (284-305) Şile ve civar köylerindeki mağaralar ilk Hıristiyanlara doğal bir sığınak olmuş. Askerler yakaladıklarını buradaki mağaralara hapsetmiş. 241 metre uzunluğundaki mağara 1985 yılında bir köy öğretmeni tarafından keşfedilmiş. Mağarada kap kacak kemikler bulunmuş.

Bu rota üzerinde çadır atabileceğiniz yerler de mevcut ancak elektrik, su, wc gibi imkanların bulunmadığını belirtelim. Gürlek mağarasında yarasalar var bu sebeple içine girmemenizi öneririz. Ayrıca biraz kondisyonlu ve tırmanış yapacaksanız da profesyonel olmanızda fayda var.

– Teknik olarak Şile’de yer alan Değirmençayırı şelalesi ise bir diğer alternatif olabilir. Değirmençayırı köyünün güneybatısında Gebze- Şile sınırında kalan ve oldukça popüler olan bu şelalenin yüksekliği 8 metre, genişliği 30 metre civarında. Değirmençayırı şelalesinin kuzeyinde de Şarlak Şelalesi adı verilen bir şelale daha bulunuyor.

Şile’de ayrıca doğa yürüyüşü yapılacak rotalar için buraya tıklayabilirsiniz.

2- Uçsuz ve görece daha sakin plaj arayanlar için önerilerimiz; Kabakoz, İmrenli, Akçakese ve Sofular Köyü

Şile İstanbulluların denize girebileceği ender yerlerden birisi. Bu sebeple özellikle yazın şehirden kaçıp biraz serinlemek isteyenlerin de ilk aklına gelen lokasyonların başında geliyor. Karadeniz herkesin artık bildiği gibi Akdeniz ya da Ege Denizi gibi sakin değil, bu sebeple çok fazla açılmadan, kıyılarda serinlemeniz ve yüzme bilmeyenlerin ise sadece deniz kenarında kalmasını önerelim öncelikle.

Şile merkezinde ve Ağva’da birçok plaj ve tesis bulunuyor. Bunlardan bazıları Ayazma Plajı olarak da bilinen Şile Halk Plajı, Kumbaba plajı, Uzunkum, Ağlayan Kaya Plajı ve Ağva plajı. Bu plajlar genellikle konum itibariyle kolay ulaşılabilir olması sebebiyle çok kalabalık olabiliyor. Üsküdar’dan kalkan 139 A otobüsü ile Şile merkezine geldiğinizde veya son durak olan Ağva’da indiğinizde yürüme mesafesinde yer alan bu plajlar dışında biz görece daha az kalabalık olan bazı köy plajlarını öneririz. Bunlardan bazıları;

Kabakoz Köyü hem plajı hem de 1871’de Bizanslılar tarafından yaptırılan çeşmesi ile ünlü bir köy.

Akçakese Köyü ve özellikle sahili bizim de en çok tercih ettiklerimizden. Şile merkezindeki diğer plajlara göre oldukça sakin. Hem berrak gibi denizi hem de muhteşem doğası ile güzel bir gün geçirmek garanti.

İmrenli Köyü özellikle çocuklu ailelerin rahat edecekleri ve genelde yerel halk tarafından tercih edilen bir plaja sahip.

Sofular Köyü halk plajı yine az bilinen ve yaz aylarında Şile’de yoğunlaşan kalabalıktan kaçmak isteyenler tarafından tercih edebilir. Köyde ayrıca Bizanslılardan kalma, 100 metre uzunluğunda, 17 metre yüksekliğinde bir mağara da bulunuyor.

3- Göl kenarı sakinlik peşinde olanlar için önerimiz; Darlık Barajı ve Saklıgöl

– Geniş bir göl etrafında kamp sandalyelerini açıp kitap okumak isteyenler için önerimiz Darlık Köyü‘nde yer alan Darlık barajı.. Baraj özellikle hafta sonu oldukça yoğun oluyor bu sebeple daha sakin olan hafta içlerinde doğal güzelliğin ve sakinliğin tadını çıkartabilirsiniz. Baraja Şile’ye geldikten sonra Ahmetli, Ulupelit ya da Tekeköy üzerinden ulaşabilirsiniz.

Darlık barajı civarında çadırınızı kurabilir, balık tutabilir ve mangalınızı yapabilirsiniz. Yalnız burada wc, su, elektrik gibi imkanları olan bir tesis bulunmadığı gibi şebeke sorunu da yaşayacağınızı belirtelim. Çevresinde herhangi bir gürültüye sebep olacak bir tesis ya da konut olmayan bu alanda doğanın keyfini, sessizliğin tadını çıkartırken lütfen arkanızda çöp veya herhangi bir iz bırakmadan ayrılmaya özen gösterin, malum böyle yerler çok nadir bulunuyor ve korunması için de elimizden geleni yapmamız şart.

– Güzel bir kahvaltı ve ardından göl kenarında yürüyüş yapmak için bir tesis arayanlar için Karamandere Köyü‘nde yer alan Saklıgöl’ ü öneriyoruz. Saklıgöl etrafında yer alan kafe ve restoranlarda güne güzel bir kahvaltı ile başladıktan sonra göl kenarında size eşlik edecek eşsiz bir peyzaj arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Hafta sonu ve Resmi tatillerde araç yoğunluğundan dolayı park yeri bile bulmanız mümkün olmayabilir.

4- Köy hayatına hızlı bir bakış atmak ve tüm günü eğitim ve deyimle dolu bir atölyede geçirmek isteyenler için önerimiz; Ovacık

Tarım hakkında bilinçlenmek, ekmek yapımı ya da süt sağmak gibi köy hayatına özgü deneyimler yaşamak isteyenler için önerimiz Ovacık Köyü. Ovacık Deneyim Atölyesi Gelecek Turizmde projesi kapsamında, ziyaretçilerin tarladan sofraya yöresel lezzetleri, yöreye özgü kültür ve gelenekleri deneyimlemesi sağlanarak deneyim temelli turizm modeli geliştirilmesi amaçlanarak açılmış. Gruplar halinde çeşitli etkinlikler organize ediliyor ve katılımcılarına oldukça sıradışı bir gün vaadediyor. Direkt atölye ile irtibata geçerek etkinlikler hakkında bilgi alabilir ya da kendi grubunuzla bir etkinlik talep edebilirsiniz.

5- Dalga sörfü öğrenmek sabırsızlananlara önerimiz; Balibey

– Karadenizin çılgın dalgalarında sörf yapmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Şile, uzun sahili ve kumluk deniz dibi gibi birçok elverişli koşulu sağlaması nedeniyle dalga sörfü için de ideal bir yer. Şile’de de bu sporu öğrenebileceğiniz Kayıp Ada Kamp Balibey’de bu spora merakı olan her yaştan insana hem tanışma paketi hem de uzun süreli kamp imkanı tanıyor. Eğer sörfe merakınız var ancak yurt dışına gitme gibi bir imkanınız yoksa denemenizi öneririz.

6- Çadır konaklama yapmak için deniz manzaralı bir yer arayanlar için önerimiz; Sahilköy

Sahilköy‘ de yer alan ve uzun zamandır çadırcılar tarafından çok fazla talep gören Sahil Kamp, denize nazır çadırınızı kurup sadece doğanın ve dalgaların sesini dinleyebileceğiniz bir alan yaratmış durumda. Yazın özellikle hafta sonları ve bayram tatillerinde aşırı bir yoğunluk olacağını belirtelim.

7- Biraz da tarih peşinde olan yürüyüşçüler için önerimiz; Yeniköy ve Sarıkavak Köyü

Rumlardan kalma binaların temel kalıntıları arasında gezmek isteyenler Yeniköy‘ü keşfe çıkabilir. Yeniköy 1770’de Rumlar tarafından merkez olarak kullanılan çok eski bir yerleşim yeri. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Santa-Lea vaftiz kilisesi’nin ana cephesi hala ayakta. Vaftizhane içerisinde bulunan vaftiz havuzu ise hala aktif.

Hazır Yeniköy’e gitmişken Ağva’ya doğru uzanan dağ yolu üzerinde bulunan Yaylalı, Tekeköy, Yazımanayır, Osmanköy gibi köylere de bir çık yapıp, gerçek köy ruhunu hissetmenizi öneririz.

Ayrıca tarihi evleriyle Gökmaslı köyü, Bizanslılar tarafından kurulan Karacaköy, yine Bizanslılar tarafından yapılan ve dört kulesi bulunan, geçmişte önemli bir antik yolun kontrol edilmesi amacıyla inşa edildiği tahmin edilen Sarıkavak Kalesinin bulunduğu Hasanlı Köyü keşfedilmeyi bekleyen diğer yerlerden..

8- Türkiye’nin ilk mısır labirenti içinde çocuklarınızla ya da çocuklar gibi eğlenmek için önerimiz; Ağva

Ağva’da yer alan Corn Maze’ daha çok yeni açılmış bir etkinlik alanı. 1 yıllık bir tarihi olmasına rağmen çoğu İstanbullu tarafından deneyimlenmiş bile. Özellikle yazın websiteleri üzerinden etkinlik takvimini inceleyip korku labirentine girebilir, balkabağı tarlasında gezinebilir, Atv safari yapabilir ya da at biniciliği deneyimleyebilirsiniz.

9- Kano deneyimi yaşamak isteyenler için; Göksu Nehri

Göksu deresinde tekne turları ve yunuslarla gezinti yapmanın yanı sıra sazlıklar arasından denize uzanan bir rotada yaklaşık 3 saat süren bir kano deneyimini de listenize ekleyebilirsiniz. Kano yapmanın çok keyifli bir grup aktivitesi haline dönüştüğü bu etkinlik için Kano İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Özellikle hafta sonları düzenlenen etkinlikler uygun fiyatlı ve rezervasyon gerektiriyor.

10- Şile’de macera parkı tercih edenler için önerimiz; Karakiraz Köyü

– İncekum Macera Park’ı çocuklu aileler için ideal bir alan. 220 dönümlük bir arazide doğaya ve eko sisteme saygılı inşa edilen bu alan içinde yürüyüş yapabilir, 49 adet oyun parkurunda eğlenebilir, voleybol, paintball, canlı langırt, airball, yer Survivor parkuru gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Ayrıca kamp ve karavan alanları ile piknik alanı da mevcut.. İçeride at biniciliği de yapabiliyorsunuz.

Köyleri gezecek kadar vakti olmayan ya da bu aktiviteleri yapabilmek için özel aracı ile değil de toplu taşıma ile ulaşım sağlayanlar için sadece Şile merkezinde güzel bir gün geçirmek için önerilerimiz;

Şile feneri, Şile kalesi, Ağlayan Kayalar burada görülmesi gereken ironik yapılar. Üsküdar caddesinde yer alan Hanımsuyu çeşmesi ise Mısırlı Hatice Hanım tarafında 1871 yılında bir hayrat olarak yaptırılmış ve çeşmeye ilk su verildiğinde deposuna şeker döküldüğü ve bu nedenle suyunun hala tatlı aktığı söylenir. Çok yakın bir zamanda açılan Şile Yeryüzü Pazarı ise Slow Food tarafından desteklenen ve mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metodları ile üretilmiş doğal ürünlerin adresi. Ayrıca günü sahil boyunca uzun bir yürüyüş yaparak geçirebileceğiniz çok yeni ve tertemiz bir yürüyüş alanı mevcut. Akşam balık restoranlarını tercih edebilir ya da balıkçı barınağına uğrayıp taze balıklardan satın alabilirsiniz. Mangal yapmak isteyenler çam ağaçları ile kaplı 60 dönümlük bir arazide yer alan Serintepe Piknik Alanı ‘nı, kahve molası vermek isteyenler de Şile Feneri’nin dibinde yer alan Coffe Gutto tercih edebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.