Karadeniz Ereğli, Türkiye Cumhuriyetinin ilk ili olan Zonguldak’ ın ilçelerinden biri. 80 kilometrelik kıyı şeridi ile Ereğli’ de birçok tersane, liman ve balıkçı barınağı mevcut. Nüfusun yarısından fazlası Erdemir Demir Çelik Fabrikası çalışanı. Küçük ve sevimli bir sahil beldesi.

Katip Çelebi’nin “Cihan Nüma” adlı eserinde “Liman kent” anlamına gelen “Bender-Ereğli” olarak anılan ve günümüzde birçok yerde “Küçük İstanbul” olarak geçen Ereğli mitolojide de ismi geçen yerlerden. Eski kaynaklara göre Heraklia adı ile anılan kentte Cehennemağzı mağarasında tanrı Zeus’un oğlu Herkül üç başlı köpek olan Kerberos ile savaşmış.

Gelelim Karadeniz Ereğli’sinde gezilecek yerler:

Cehennemağzı Mağarası: Ereğli’deki mağaralar şehir merkezindedir. Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaralar 3 adettir. Kdz.Ereğli Müzesine bağlı bir örenyeri olarak hizmet vermektedir. Cehennemağzı Mağaraları yanyana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır.

Cehennemağzı Mağaraları’nın birincisi olan ve Kilise Mağarası olarak da bilinen mağara, kaynaklara göre; burada Hz.İsa’nın 12 Havarilerinden Aziz Andreas’ın lahitinin olması gerekmektedir. Ancak günümüzde sadece lahitin yeri mevcuttur. Mağara içinde Roma ve Bizans dönemine ait taş eserler ve duvarlarda mum yakmak için yapılmış nişler mevcuttur. Mağaranın dışında ise Bizans döneminde yapılmış kesme taş ve tuğladan örülü girişyan duvarları bulunmaktadır.

Fetih Çınarları: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethine katkılarından dolayı Ereğli’ye kendisinin fermanıyla 6 adet çınar dikilmesi emrini vermiştir. O yüzden bu ulu çınarların isimleri Fetih Çınarları olarak anılmaktadır. Yaklaşık olarak 550 yılı aşkın tarihe sahip olan çınarlar Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Uzun Mehmet Anıtı: Taş Kömürü’nü bularak bölge ve ülke ekonomisinin gelişmesine, kalkınmasına büyük katkı sağlayan Kdz.Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nden Uzun Mehmet’ e adanmış bir anıttır.

Alemdar Gemisi: 1898 yılında Danimarka’ nın Kopenhag tersanelerinde yapılmış olan bu geminin tarihi ise şöyledir:

1914 yılında I. Dünya savaşının başlaması ile birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlar’a verilir. Buna kızan Ruslar, 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyılarını sık aralıklarla bombardımana tutarlar. Dünya savaşının ardından Anadolu’nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli’ye gelirler ancak Karadeniz Ereğli’yi işgal etmeyi başaramazlar. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul’dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak’a ve Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir.

9 Şubat 1921 tarihinde ALEMDAR‘ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli’ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır. Şehrin hastanesi dahil kıyıya yakın bölgelerini denizden bombalayan Fransızlar, ALEMDAR Gemisi’nin gizlice yüzdürülmesi sonucunda karşı saldırıya maruz kalmıştır.

Ereğli Kalesi: Limana hakim 150 metre yükseklikte bir tepede yer alan kale, Cenevizli denizciler veya MS 13. yüzyılda Bizanslılar tarafından kurulduğu savları vardır. Günümüze sadece taş, tuğla ve küf taşlarından yapılmış olan kale kısmı kalmış ancak kaleyi çevreleyen surlar bugün mevcut değildir.

Kent Müzesi: Kagir yapı olan konak Kdz. Ereğli’ nin ileri gelen sülalelerinden Mısırcılar lakaplı Cıbıroğlu ailesine aittir. Müze 2014 tarihinde hizmete açılmıştır. Yöreye ait etnografik eserlerle düzenlenmiştir. Ereğli halkının bağış yoluyla verdiği eşyalarda müzede bulunmaktadır. Hazırlanan yirmi sekiz adet bilgi panosu ile geçmişten günümüze kentin tarihi anlatılmıştır.

Orhangazi Camii: Surlarla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından inşa edilen Hagia Sophia (Kutsal Akıl) Kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi ya da Orta Cami olarak anılmaktadır.

Harmankaya Şelalesi: Doğa ile iç içe olmayı ve tabiat içinde zaman geçirmeyi sevenler için Ereğli’ de bir diğer önerimiz ise Harmankaya Şelalesi.

Ayrıca, Filyos Antik kenti de görülmeye değer bir yer.  Tarih boyunca Tios, Tieion, Tianon, Tium gibi farklı isimlerle anılmış antik kent bugün Zonguldak çaycuma ilçesi sınırlarındadır. Antik yazarlarca M.Ö. VII. yüzyılın ikinci yarısında, Tios adlı bir rahip tarafından, bir Miletos kolonisi olarak kurulduğu söylenen ve Hellenistik Dönem boyunca Herakleia Tiranlığı ile Bithynia ve Pontus Krallıkları’na bağlı olan kent, M.Ö. 70’te Romalılar’ın hâkimiyetine girmiş, Bizans Dönemi’nde ise önemli bir dinî merkez konumuna ulaşmıştır. Antik kent kazıları halen devam etmektedir. Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kenttir. Yapılan kazılar sonucunda yolları, meydanı, hamamı, dini yapıları, evleri, depoları, dükkânları, mezarlarıyla büyük bir kentin ortaya çıkarılacağı tahmin edilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.