Konaklama, Yeme& İçme nasıl ucuza getirilir


Bazen seyahat sonrası küçük bir hesaplama yaptıktan sonra bütçenizin neredeyse yarısından fazlasını konaklama ve yeme içme için harcadığınızı fark edersiniz. Bu nasıl oldu? Hem hangi ara bu kadar kilo aldınız? Neden bunu öngöremediniz? Oda kahvaltı seçerek daha uygun bir tatil yapacağınızı düşünmüştünüz ama bir şeyler ters gitti herhalde?

Bu yazımızda, tabii ki sırf daha ucuz bir gezi yapma amacıyla aç kalın, açıkta kalın, hasta olun, yöresel lezzetleri kaçırın, gidip bankta uyuyun falan demiyoruz. Düşük bütçe ile seyahat etmenin incelikleri, öğrenci bütçesi ile birçok yeri gezmenin püf noktaları konularında edindiğimiz uzman deneyimlerinizi sizlerle paylaşarak, gereksiz bazı harcamaları kısıp, elde ettiğiniz bu kazancı daha farklı yerlerde değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.

İşte “backpacker”lar yani sırt çantası ile seyahat edenler ya da kamp kurup çadır tatili yapanların zaten bildiği ama yeni başlayanların henüz deneyimlemediği birkaç pratik bilgi ile konaklama ve yeme& içme nasıl daha ucuza getirilir..

Yurt dışı seyahatlerinde yeme ve içme maliyetini azaltma üzerine önerilerimiz:

1- Özellikle yazın çok fazla yürüdüğünüzden vücuttaki su seviyesini korumak için yanınızda bir şişe su taşımanız gerekiyor. Kalacağınız oteldeki sebillerden kendi şişenizi doldurmanız size günce en az 3- 5 euro kazanç sağlayacaktır. Bunu 1 haftalık tatil için en az 20 euro olarak düşündüğünüzde, bu bütçeyi en az iki arkadaşınız için hediyelik birşeyler almak için değerlendirebilirsiniz.

2- Kışın soğuk havalarda enerji harcadıkça daha da acıkır ya da üşürsünüz. Bu sebeple sürekli kan şekerinizi yükseltecek birşeyler yemeniz gerekir ki, günün sonunda bir restorana oturduğunuzda bütün cüzdanı adisyon ile birlikte masada bırakmayın 🙂 Çikolata kilo yapıyor ve ya zararlı derseniz, yüksek enerji içerikli ama düşük kalorili protein barlarından birkaç tanesini çantanızda bulundurmanızı öneririz. Ayrıca bir adet elma ya da muz size hem ihtiyacınız olan enerjiyi verir hem de oldukça sağlıklı doğal bir atıştırmalıktır.

3- Otelden ayrılmadan önce krallara yaraşır bir kahvaltı yapmalısınız. Bütün gün yetecek kadar enerji depolamalı aynı zamanda da oda& kahvaltının hakkını vermelisiniz. Yani hem cebinize hem de vücudunuza olan saygınızı göstermelisiniz.

4- Kendinize bir öğle yemeği çantası hazırlayın. Tabii ki sefer tası alın da gezin demiyoruz ama çantanızda bulunduracağınız peynirli bir sandviç, bir adet meyve ile herhangi bir park ya da bahçede oturarak hem ucuza öğle yemeği yer, hem de havanın ve ortamın tadını çıkartırsınız. Eğer yanınızda taşımak istemiyorsanız, özellikle her parkın bir iki sokak yakınlarında bulunan bir bakkala giderek de oldukça ucuza alışveriş yapabilirsiniz.

5- Çok fazla kahve içmeyin. Kahve hem çabuk atıştırır hem de uzun yürüyüşlerde susamanıza sebep olur.

6- Birkaç akşam orta sınıf bir restorana gidip karnınızı doyurarak, akşam yemeklerinden elde ettiğiniz kazanç ile en az bir kez lüks bir mekanda akşam yemeği yiyerek kendinizi ödüllendirmeli hem de yöresel lezzetleri denemelisiniz. Mesela Paris’ e gittiğinizde birkaç gün krep, kebab ya da Subway sandviçleri ile idare edip, bir kez popüler bir restoranda leziz Fransız mutfağını denemelisiniz.

7- Eğer bir hostelde kalıyorsanız, ortak mutfağı kesinlikle değerlendirmelisiniz. Aldi, Carrefour ya da yerel market zincirlerinde alışveriş yaparak kendi yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz. Bir iki öğün için yetecek kadar malzeme almaya ve alışverişi çok abartmamaya çalışın.

Yurt dışı seyahatlerinde konaklama maliyetini azaltma üzerine önerilerimiz:

1- Tatile çıkmadan önce konaklama için güzel bir araştırma yapmalısınız. Eğer gideceğiniz şehirde yaşan bir akrabanız, arkadaşınız, arkadaşınızın arkadaşı ya da uzaktan bir tanıdığınız yoksa, alternatifleri inceleyip fiyatları karşılaştırabileceğiniz birkaç güzel web sitesi mevcut. Booking.com bunlardan bir tanesi. Bu sitede gerçekten de hostelden oda& kahvaltıya, 5 yıldızlı lüks otellerden pansiyonlara kadar birçok alternatif var. Ayrıca eğer 4- 5 kişilik bir grup ile seyahat ediyorsanız, zaman zaman hostellerden bile daha ucuza gelebilecek olan bir apartman dairesi kiralayabileceğiniz Air BnB websitesine göz atmalısınız. Bunun dışında, coachsurfing sitesinde profili olan çoğu kişi size bedava bir yatak imkanı sağlayabilirler. Yer yatağı, şişme yatak, tuvalet önü bir kanepe, çekyat vs sizin için çok da farketmiyorsa, bu sitede hemen bir profil açıp, gideceğiniz bölgedeki diğer kullanıcılar ile temasa geçmelisiniz.

2- Konaklayacağınız yer ile ilgili yazılan yorumları kesinlikle okumalısınız. Sizden önce aynı yerde kalanların paylaşımları gerçekten de değerlidir. Biraz zaman harcayın ve yazıların tek tek üzerinden geçmeye üşenmeyin. Hiç ön inceleme yapmadan gittiğiniz bir otelin gerçekten temiz olmadığını, odaların beklediğinizden küçük olduğunu ya da tuvalet ve banyonun ortak olduğunu gördüğünüzde artık iş işten geçmiş olacaktır. Son dakikada bir başka otel bulmanın ve bu otele yerleşmenin maliyeti ise seyahat bütçenize ciddi zarar verecektir.

3- Seçtiğiniz otelin ( ya da hostel vs) haritadan yerine bakmayı unutmayın. Şehrin çok uzağında yer alan bazı oteller oldukça ucuz olabilir ancak şehir içi ulaşım için ödeyeceğiniz bilet fiyatlarını da hesaba kattığınızda çok daha masraflı hale gelebilir. Paris, Londra gibi bazı büyük şehirler bölge bölge ayrılmıştır. Bu durumda, misal şehir merkezi 1. bölgede ve konaklama için seçtiğiniz otel 2. bölgede ise sorun yok, ancak 3. bölgeden sonra kalacağınız yerin metro ya da otobüs duraklarına gerçekten yürüme mesafesinde olması gerekir ki astarı yüzünden pahalıya gelmesin.

4- Oda& Kahvaltı dahil otelleri tercih etmelisiniz. Hem kahvaltıyı bedavaya getirmek hem de kahvaltıda açık büfeden yanınıza alacağınız bir elmayı öğlen tüketebileceğiniz için akıllıca bir seçim yapmış olduğunuzu göreceksiniz.

5- Otelin havaalanı karşılaması olup olmadığını sorun. Bedava olmasa da, bazı şehirler için tren ya da taksiye binmekten daha hesaplı bir şekilde otele ulaşmanız mümkün olacaktır. Ayrıca, bu şekilde uçuşunuzu seçerken de gideceğiniz şehre kaçta indiğinizin çok önemi kalmayacak.

Ucuz uçak bileti bulma tüyolarımızı okumak için tıklayınız.

Umarız bu pratik bilgiler sizin de işinize yarar.. Şimdiden keyifli seyahatler dileriz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.