Kocaeli Yürüyüş Rotaları


İstanbul’un burnunun dibinde diyebileceğimiz Kocaeli denince aklımıza ilk deprem gelir. İşte bu algıyı kırmaya geliyoruz.. Çünkü Kocaeli doğasıyla özellikle her İstanbullunun hafta sonu için kaçamak yapabileceği ormanlara, yürüyüş yollarına sahip. Hatta öyle ki Kocaeli’nin yüzde 48.5’i ormanlarla kaplı.

Özellikle yaylalar kamp yapmak için oldukça uygun.. Bu arada ayrıca belirtmekte fayda var, İzmit ilçe Kocaeli il. Karıştırmayalım.. Sekiz adet Tabiat parkı da bulunan Kocaeli’de gelelim Kocaeli’de yürüyüş rotalarına:

Kocaeli: Kandıra, Sardala Koyu

Ağva’yı geçtikten sonra Kandıra tabelalarını takip ederek ulaşacağınız Sardala Koyu, Pınarlı Mahallesi’nde yer alıyor. Bağırganlı Köyü’nden başlayarak 8 km ağaçlık yol ile yürüyüş parkuru başlıyor. Bu yürüyüş yolu sonrasında kocaman kayalıkların sırtındaki denize yani Sardala Koyu’na ya da diğer bir adıyla Malkara’ya ulaşıyorsunuz. Bir başka yürüyüş rotası ise denize sırtınızı vererek orman patika yolunu 20 dakika takip ederek varacağınız gölet ya da başka deyişle İpsiz Recep Limanı.. Koya bakan düzlüklere çadır atabilirsiniz. Bölgede işletme yok..

Fotoğraf: pinterest

Kocaeli: Soğuk Su Dere Kanyonu

İstanbul’a 130 kilometre, İzmit’e 30 kilometre uzaklığında yer alan 10 kilometrelik ve 5 saat sürecek zorlu parkurun tamamı su içinden.

İzmit TEM otoyolunun batı çıkışından çıkılarak Bursa istikametine gidilir. Başiskelesi ilçesi Yuvacık mahallesine gelindiğinde köye doğru dönülür. Yuvacık Barajı’nı geçtikten sonra parkura iki noktadan girilebilir: yukarıda bulunan Aytepe soğuk su deposunun önünden ya da Beşkayalar Milli Parkı’ndan.. Dere takip edilerek kanyona girilir.

Kocaeli: Kazandere- Aksığın

İstanbul’a 125 kilometre, İzmit’e 20 kilometre uzaklığındaki 9 kilometrelik orta zorluktaki parkur 4 saatte tamamlanabilir.

TEM otoyolunun İzmit doğu çıkışından çıkılarak, Bursa yönüne dönülür. Yuvacık beldesi üzerinden Yuvacık Barajı geçilerek, Kazandere ve Aksığın köylerine doğru dönülür. Yürüyüşe Aksığın Köyü veya Kazandere Köyünden başlanabilir. Kazandere bu iki köyü birbirinden ayrılan bir deredir. Yürüyüş parkuruna Aksığın ya da Kazandere köylerinden birinden başlanabilir. yürüyüş yolunda köylülerin mantar yetiştirmek için kullandıkları mağaraya fenerinizle girebilirisiniz. Dere parkuruna iki köyü birleştiren beton köprüden başlanılacak. Derenin akış yönü takip edilerek Yuvacık Barajı’na doğru ilerlenecek. Gölet ve küçük şelalelerin olduğu parkurun bazı yerleri zorlu ve dağcılık ekipmanları gerektirebilir. Yuvacık Barajı bitiş noktası.

Kocaeli: Kız Kulesi

4 saat sürecek 10 kilometre uzunluğundaki orta zorlukta parkur, İstanbul’a 130 kilometre, Kocaeli & İzmit’e 18 kilometre uzaklığındadır.

TEM İzmit doğu çıkışından çıkılarak, Bursa istikametine dönülür. Kız Kulesi yürüyüş rotasına Serindere alabalık tesislerinden ya da Yuvacık üzerinden Yuvacık Barajı’nı geçtikten sonra barajın sonundaki köprüden sonra 100 metre sonra sola dönülerek Aksığın, Tepecik ve Serindere tabelasına dönülür. Aksığın, Tepecik Köyleri’nden sonra Serindere’ye varılır. Serindere’deki tesislerden başlanılan rotada dere boyunca ilerlenir. Yukarı doğru yürünülen yolda vadinin ikiye ayrıldığı derelerin bileştiği yerde, Kız Kulesi zirvesi yükselir. Solda Sular Dere, sağda Müflis Deresi vardır. Soldan ilerleyip derenin sağ tarafından 1.5 saatlik tırmanma yolu ile 605 metre yüksekliğinde Kız Kulesi’ne çıkılır. Bitiş noktası derenin sağ ya da sol tarafını takip ederek yine başladığımız yer olacak.

Kocaeli: Kaya Üstü Yaylası ve İnönü Yaylası

İzmit Tem otoyolunda Bursa sapağından çıktıktan sonra Yuvacık Mahallesi’nde yer alan Yuvacık Barajına sapılır. Tepecik Köyü’nden başlayan güzergah toplam 15 kilometre ve 5 saatlik bir yürüyüş mesafesine sahip. İstanbul’a 130 km uzaklıkta yer alıyor. Parkurun başlangıcından iki kilometre sonra, soldaki orman yolu ayrımından devam edilir. Dilerseniz, gidip gelmek kaydı ile 900 metre yüksekliğindeki Çıplak Kaya diye geçen güzel bir manzaraya sahip kayalık alana gidilebilir.  Kaya Üstü Yaylası Tepecik Köyü’nün üstündeki, kamp yapmaya müsait manzaralı bir yayladır. Orman içinden ve patikadan takip edeceğiniz yoldan İnönü Yaylası‘na da gidilebiliyor. (İnönü Yaylasına direkt gitmek isterseniz 12 kilometrelik yolu 4 saatte alabilirsiniz.)

Kocaeli: Ballıkayalar

D-100 kara yolununda İzmit istikametinde Gebze’yi geçtikten sonra Tavşanlı Köyü istikametinde ilelerdikten sonra, köyden 100 metre sonra soldaki köprüden sonra başlıyor. Zaten Balıklayalar Milli Parkı tabelaları göreceksiniz. İstanbul’a 60 kilometre uzaklığındaki 10 kilometrelik yürüşüş parkurunu tamamlamak toplam 4 saat sürüyor. 1847 hektarlık alana yayılan bölge, çeşitli bitki toplulukları ve hüthüt tarla kuşu, çakal, köstebek gibi hayvanları barındırdığı için 1995 yılında Tabiat Parkı olarak sınıflandırılmıştır. Milli Parka giriş ücretli..

İstanbul’a en yakın doğa yürüyüş parkurudur.. Ballıkayalar, içinde dere yatağının olduğu küçük bir kanyondur. Milli Parkta, iki yürüyüş parkuru vardır: kampçıların tercihi ve dağcıların antreman yaptığı kanyonun üstünden ilerlenen, diğeri ise dere boyunca ilerlenen yürüyüş yolu.. 1.5 km’lik vadide gölet ve şelaleler yer alıyor. Hava koşullarına göre mayonuzu yanınızda götürebilirsiniz. Kuzeyde 5-10 metre yüksekliğe sahip vadi, güneyde 80-100 metreye yükselir. Sağlam kireç taşından oluşan duvarları ile Marmara Bölgesi’nin en önemli kaya tırmanışı bölgesidir.

Kocaeli: Aytepe- Servetiye (Kungul Dağı)

İzmit Tem otoyolu batı çıkışından çıkışından Bursa istikametine ilerlendiğinde, Yuvacık Köyü’e dönülür.  Yuvacık Barajı’nı geçtikten sonra Servetiye Camii Köyü’nden Aytepe yolu takip edilir. 1086 metre irtifada bulunan Aytepe Orman işletme müdürlüğü tesislerinden yürüyüşe başlanır ve 1259 metre yüksekliğindeki Kungul Dağına doğru ilerlenir. Aytepe’nin adı ormanda yaşayan ayılardan dolayı aslında Ayıtepe imiş.

İstanbul’a 135 km, İzmit’e 25 km uzaklıktaki yürüyüş parkuru toplam 10 kilometre ve 4 saat sürüyor. Yol haritası için tıklayın

Kocaeli’nin küçük şelalelerle süslü en kolay ama uzun bir yürüyüş rotasıda, toprak patika yoldan ilerlenir. Parkurdaki Eski Yayla’da, kamp alanı da bulunuyor.

Kocaeli: Çene Dağı

İzmit Tem otoyolunda, Körfez çıkışından çıkılarak Derince ilçesi’nin Sopalı Mahallesine gidilir. Derince Belediyesine ait tesisten yürümeye başlanır.

İstanbul’a 80 km, Derince’ye 5 km uzaklığındaki trekking rotası toplam 10 kilometre ve 4 saat sürüyor.

646 metre yükseklikteki Çene Dağı’nda çene suyunun çıktığı kaynak yürüyüş yolunun orta kısmında yer alıyor. Belediye tesislerin sağ tarafındaki vadide toprak araç yolu takip edilerek, su toplama bendinin sağından orman içine uzanan patika araç yolu takip edilir. 2 saat sürecek yolculuktan sonra su kaynağına varılır. Su kaynağının üstündeki patika yol ile zirveye varılabilir. Dağın sağ tarafından da başlangıç noktasına dönülebilir.

Kocaeli: Çınarlı Dere

İstanbul’a 80 kilometre, İzmit’e 5 kilometre uzaklığındaki 15 kilometrelik parkur 5 saat sürüyor.

İzmit Tem otoyolunun batı çıkışından sapılarak, çıkışın hemen ordaki İzmit İsmet Paşa Stadyumu’nun bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Poligon tesislerinden yürüyüş parkuru başlıyor.

Çınarlı Dere, İzmit ve Derince ilçelerini bir birinden ayıran, iki ilçenin sınırı oluşturan deredir. Topraklı araç yoluna alternatif olarak, dere içinden de yürünebilir. Toprak yolun 50 meter altındaki vadide küçük bir şelale de bulunuyor. Parkuru başladığımız yerde bitiriyoruz.

Kocaeli: Serindere Kanyonu

İstanbul’a 130 kilometre, Kocaeli’ne 18 kilometre uzaklığındaki orta zorluktaki yürüyüş parkuru 10 km ve 4 saatte tamamlanabilir.

Fotoğraf: dagtrek.com

İzmit’ten doğru Kullar – Kartepe yolu ya da Yuvacık – Tepecik – Serindere yolu ile parkura gidilebilir. Burada üç farklı rota var:

1-  Parkura Serindere Köyü’ndeki Kız Kulesi alabalık tesislerinin sol yanından başlanacak. Kanyona ise Örnek Köyü’nün güneyinden giriliyor. İnönü Yaylası’ndan doğan Serindere, dik bir kanyonun içinden akıyor. Dere kenarındaki patikadan ilerlense de, yer yer suyun içine girilmesi zorunlu. Ayrıca deredeki kaygan taşları da düşününce zorlu bir parkur. Dereyi iki saat takip edilerek ilerlendikten sonra, beton köprüden sonra orman içindeki patikadan ilerleniyor. 1 saat kadar ormanda ilerlendikten sonra dereye tekrar geri dönülüyor ve el feneriyle kolaylıkla geçilebilecek 150 metrelik tünelden geçiliyor. Parkur tünelden sonra bitebilir ya da karşı yamaçtaki Kız Kulesi‘ne çıkılabilir.

2- Parkura bu sefer alabalık tesisinin sağ tarafından dereyi takip ederek başlıyoruz. Şelale ve göletlerin olduğu parkurda, yine suyun içinden ilerlemeyi gerektiren zorlu yerler mevcut. Parkuru ya başladığınız yerden çıkarak ya da İnönü Yaylası’ndan çıkarak tamalayabilirsiniz. Kanyonun tamınını bitirmek için profesyonel dağcılık ekipmanları gerekiyor. Parkurun süresi 3 ila 6 saatte değişebilir.

3- Parkura alabalık tesislerinden ya da tam tersi Yuvacık tarafından başlanabilir. Yuvacık barajının kıyısındaki patikadan ilerlenen kolay bir baraj parkurudur.

Kocaeli: Sıcak Dere Kanyonu

İstanbul’a 130 kilometrei İzmit’e 30 kilometre uzaklığındaki zor parkur, 10 kilometre olup, 6 saatte tamamlanabilir.

İzmit tem otoyolunun batı veya doğu çıkışından çıkılarak Bursa istikametine gidilir. Başiskele ilçesi bahçecik mahallesine gelindiğinde Menekşe Yaylası yoluna dönülür. Derenin üzerinden geçen ilk köprüde parkur başlar. Derenin akış yönünde ilerlenir. Tamamen su geçişi olduğundan, yaz aylarında yürünebilir. Yürüyüş için ekipman ve hatta rehber gerekir. Şelale ve göletlerden oluşan parkur, Beşkayalar Milli Parkından geçerek Yuvacık Barajı’nın başladığı alabalık çiftliklerinin orada biter.

Kocaeli: Kerpe- Sarısu 

Tem otoyolunun İzmit doğu çıkışından çıkıp, Kandıra yoluna dönülür ve Kerpe tabelası takip edilir. İstanbul’a 150 kilometre, İzmit’te 55 kilometre uzaklığında parkur 13 kilometre ve 4 saat sürüyor.

Sahil kasabası olan Kerpe yürüyüş rotasında koyların içinden geçiliyor. Kerpe’ye girdikten sonra solundaki koydan Sarısu yönünde yürüyüş rotası başlıyor. İki saat yürüdükten sonra ıssız ve sakin bir koya varılıyor. Yazın denize girilebilir. Ayrıca kahvaltı ve güneşin batışı ile burada 1 gün geçirilebilir.

Kocaeli: Dümbüldek Suyu

Şile veya Gebze üzerinden ulaşabileceğiniz parkur, Kocaeli Derince ilçesine bağlı Karagöllü Köyü’nün çıkışından kuzeyindeki dağları izleyerek yürümeye başlıyoruz. 4.5 km sonra Dümbüldek Suyu’nun kaynağını görebilirsiniz. Bitiş noktası başlangıç noktası olacak. dümbüldek suyu, böbrek taşı rahatsızlığı yaşayanlar için doğal tedavi yeriymiş. Ayrıca tansiyon, idrar yolu hastalıkları ve birçok hastalık için tedavi edici olduğu söyleniyor.

Kocaeli: Fulacık- Avcıdere- Akçat

İzmit Karamürsel Dağları’nda özellikle bahar aylarında kayın ve gürgen ağaçları arasında yürüyerek, kayın ve gürgen ağaçları arasında ilerleyeceğiniz patika Fulacık Köyü‘nden başlıyor ve yaklaşık 15 kilometrede tamamlanıyor.

Kocaeli: Gölcük- İrşadiye Köyü ile Mesruriye Köyleri 

Gölcük sırtlarında ya da Batı Samanları Dağları eteklerinde yer alan bu köyler beylik denilen bir arazide kurulmuş. Borçka’nın Maradit Köyünden gelen Gürcüler tarafından kurulmuş köyler İrşadiye köyü ile Mesruriye köyleri arasında yaklaşık 15 km yürüyeceğiz.

Kocaeli: İzmit- Gölcük- Mesururiye Senaiye

13 km’lik kolay ve 18 km’lik orta zor parkur olmak üzere iki opsiyonumuz var..

İzmit Gölcük eteklerindeki köylerin arasındaki parkurumuz orman içindeki patikalar ve dağ yollarından oluşuyor.

Kocaeli: Teksen Hisarkale Ortaköy

Kandıra’ya bağlı Teksen Köyü’nden başlayan yürüyüş rotası toplam 15 km uzunluğunda.. Orman içindeki patika yollarından geçerek Hisarkale harabelerini göreceğiz.

Kocaeli: Ereğli Akçat Başdeğirmen

İzmit’in Değirmendere sahilinden başlayan rotamız,  Karamürsel köylerini patikalardan geçerek Başdeğirmen alabalık tesisine kadar yaklaşık 15 km sürüyor.

Kocaeli: Sevindik- Kırcalı Alihocalar

15 kmlik yürüyüş parkurunda, Sevindik köyünden başlayarak Dümbüldek ormanlarından geçip rotamızı Kırcalı’da bitireceğiz.

Kocaeli- Gölcük- Nüzhetiye Şelalesi

Yaklaşık 4 km uzunluğunda rotada Nüzhetiye köyündeki şelaleyi turlayacağız..

Kocaeli- Sakarya: Maden Deresi

Kocaeli Sakarya sınırlarında yer alan Maden Deresi yine sizi büyüleyecek bir dere yatağında yürüyüş parkuruna sahip

Kocaleli Bolluca – Şile Gökmaslı Yarı

25 km uzunluğundaki zorlu parkur, İzmit Derince köylerinden başlayarak İstanbul Şile köylerinde sona eriyor. Uzun bir rota olduğu için ekipman ve kondisyonlu doğa severler için daha uygun..

Şile doğa yürüyüş parkurları için tıklayın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.