Zonguldak ve ilçelerinde gezilecek yerler

Çok ilginç bir bilgi ile başlayalım.. Doğru mu değil mi bilemiyoruz ama Zonguldak ismi nasıl ortaya çıkmış bilen var mı?

Zonguldak ve çevresindeki kömür ocakları ilk olarak Fransızlar tarafından işletilmiş. Ayrıca Fransızlar kömür havzasını belirtmek için şehirde rakımı en yüksek yer olan Göldağı’nı kullanmış. Bu yüzden de Zonguldak ismini bölge anlamına gelen Fransızca “zone” ve Türkçe “Göldağı” kelimelerinin bir araya gelmesi ile almış. “Zone Göldağı” söylene söylene Zonguldak olmuş. Denesenize, çok komik oluyor söylerken..

Milattan önce 2500’lü yıllara dayanan bir geçmişi var Zonguldak’ ın. Arkeolojik kalıntılar Zonguldak’a ilk yerleşen halkın Hattiler olduğunu gösteriyor, daha sonra HititlerPersler ve Makedonyalılara ev sahipliği yapmış bu şehrimiz. Ayrıca bir süre Pontus Devleti’nin bir parçası olup sonra Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş, ve sırası ile Anadolu Selçuklu DevletiCenevizliler ve Candaroğulları Beyliği’nin egemenliği altında kalmış. Taa ki 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılana kadar.

Başka bir ilginç bilgi de Karadeniz Ereğlisi bölgesinden söz eden en eski kaynağın Homeros’un yazmış olduğu İlyada olduğu düşünülüyor olması. Doğru mu acaba?

Batı Karadeniz bölgemizin maden ocakları ile ünlü şehri Zonguldak’ ın 7 tane ilçesi var;  Alaplı, Çaycuma, Devrek, Ereğli, Gökçebey, Kilimli ve Kozlu.

Şehir merkezinde Türkiye’ de şimdiye kadar hiç görmediğimiz içinden tren geçen 6-7 yol bağlantılı bir kavşak karşılıyor bizi. Denize karşı dik bir yamaçta konumlanmış yapılar ve şehir merkezine inen dik merdivenler meşhur burada. Üniversite öğrencileri ve çoğunlukla memurların kenti. Öyle ki neredeyse her meslek kolu için özel bir lokal var; doktorlar, maden mühendisleri, gazeteciler vs vs.. Özellikle Fener Mahallesinin yürüyüş yaparken karşınıza çıkan asırlık ağaçları, tüm şehir tenis mi oynuyor dedirten geniş tenis kortları, denize nazır yalı tipi evleri ile çok farklı ve entel bir havası var. Merkez Mithatpaşa Mahallesinde özellikle Roman vatandaşların oturduğu ve yereller tarafından ikinci makas denen bölge ile taban tabana zıt bir ambiyans.

Bu yazımızda hem Zonguldak merkezde hem de ilçelerinde gezilip görülmesi gereken yerleri bir araya getirdik sizler için. 2-3 günlük bir hafta sonu planı yaparak mavi ve yeşilin buluştuğu, Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerinin yer aldığı ve pek çok farklı uygarlığa ev sahibi yapmış bu şehrimizi rahat rahat ziyaret edebilirsiniz.

Zonguldak’ta gezilecek yerler:

1- Zonguldak Maden Müzesi: Zonguldak’ ı daha yakından tanımak için ilk gidilmesi gereken yer bize göre Maden Müzesi. 2016 yılında hizmete açılan müzede; fuaye, teşhir salonları, toplantı salonu, depolar ve idari birim odaları yer alıyor. Müzenin bahçesi ise, teşhir alanı olarak kullanılıyor. Hemen girişte yer alan tanıtım odasında 10 dakikalık bir kısa filmden sonra müzeyi gezerken Zonguldak’ta kömürcülük hakkında tarihi ve teknik bilgiler almış olacaksınız. 3 katlı müzede yer alan heykeller ve madencilik ile ilgili sergilenenler gerçekten çok ilgi çekici.

2- Deniz Feneri: Zonguldak’ı kuş bakışı izleyebileceğiniz en güzel nokta ise Deniz Feneri. Karadenizden geçen gemilere kılavuzluk eden fener denizden yaklaşık 53 metre yükseklikte ve 1908 yılında inşa edilmiş. 1985 yılından itibaren elektrik ile çalıştırılan Deniz Feneri hala aktif. Fenerin hemen altında yer alan tesis ise manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz mekanlardan.

3- Gökgöl Mağarası: Uzunluğu 3.350 metre olan mağara, Türkiye’nin en uzun onuncu mağarası. Ankara yolu üzerinde yer alan mağara Zonguldak merkeze oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Büyük Çöküntü Salonu, Fosil Giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu ile birçok kattan oluşan mağarada, 875 metrelik yürüyüş yolu bulunuyor. Mağara içindeki sıcaklık ve nem oranının çok fazla değişmemesinden dolayı, mikro klima özelliğinin astım hastalarına iyi geldiği söylenen mağaraya çoğu ziyaretçi tedavi amacı ile geliyor.

4- Varagel Tüneli: Zonguldak’ta olduğunuzu hissettirecek ender yerlerden birisi de bu tünel bize göre. Hem tarih, hem kültür hem de endüstri mirası. Endüstriyel amaçlı kullanım için yapılan bu tünel, deniz kenarında, karstik yapısal özellik taşıyan kayalık içine yapılmış. 1890’lı yıllarda yapılan tünel, 1940’lı yıllara kadar kullanıldıktan sonra terk edilerek, 2015 yılında Zonguldak Belediyesi’nce gezi yolu olarak kullanılmak amacıyla onarılmış. 2019 yılında ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilmiş.

Geçmişte ocaklardan çıkan kömürlerin lavuarlarda ayıklanıp yıkanmasıyla ortaya çıkan lavuar atıkları, demiryoluyla liman arkasındaki tünele taşınır ve tünel içindeki “varagel” adı verilen taşıyıcıyla Fener Mahallesi’ndeki kayalıklardan denize dökülürmüş. Tünel 200metre uzunluğunda ve 11 derecelik bir eğimi bulunmakta.

5- Zonguldak Plajları:  Yaz aylarında Zonguldak’ta denize girmek yapılması gereken aktivitelerden biri. Sahil bandı geniş, deniz oldukça temiz, şanslıysanız dalgasız ve tabii ki tuzdan arınmış. Zonguldak merkezinde Deniz kulübü plajı, Filyos, Göbü, Karakum, Kapuz, Türkali, Sazköy, Ilıksu, Değirmen ağzı, Kireçlik, Uzunkum, Hisarkarası Zonguldak’ ın en bilinen plajlarından. Ayrıca Kozlu sahili oldukça geniş ve hem yürümeye hem de yazın oturup dinlenmeye elverişli.

6- Mağaralar: Zonguldak, Karadeniz’de mağara turizminin geliştiği, bu anlamda bölgede en çok ilgi gören şehirlerden biri. Ülkemizin en önemli mağaralarından olan, mitolojiye de konu olmuş Cehennemağzı Mağaraları’na ev sahipliği yapıyor Zonguldak. Cumayanı Mağarası, Çayır Köyü Su Mağarası, Kızılelma Mağarası ve İnağzı Mağarası da Zonguldak’ın ilgi gören mağaralarından.

7- Doğal Güzellikler ve Mesire Yerleri: Zonguldak gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken eşsiz bir doğa güzelliği de Çitdere Tabiat Koruma Alanı. Yenice ilçesinde bulunan ve Istranca meşesinin yalnızca burada görebileceğiniz türleri bu ormanı özel kılıyor. Ayrıca, Gülüç Baraj Gölü, Kızılcapınar Baraj Gölü, Ulutan Baraj Gölü, Çobanoğlu Göleti, Harmankaya Şelalesi, Güneşli Şelaleleri bu mesire yerleri arasında en çok ilgi göre yerlerden.

8- Fetih Çınarları: Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in emriyle dikilen ve toplamda 8 adet olan bu Fetih Çınarları koruma altında. Hem doğal güzelliklerin tadını çıkarmak, hem tarihi hissetmek hem de biraz dinlenmek için Fetih Çınarları çok uygun bir yer.

9- Çaycuma ilçesinde yer alan Teion – Billaos Antik Kenti tarih severler tarafından kesinlikle ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden.

Teion – Billaos Antik Kenti M.Ö. 3. yüzyılda ticari amaçla kurulmuş bir Milet kolonisi. İlkçağ’da Karadeniz’in kuzeyinden getirilen malların boşaltıldığı önemli bir ticaret merkeziymiş burası. Kale, açık hava tiyatrosu, yeraltı şehri, su kemerleri, antik liman mendireği gibi kalıntılar bulunuyor. Ayrıca Teion – Billaos Antik Kenti’nin, Türkiye’nin ikinci Efes Antik Kenti’i olabilecek özelliğe sahip olduğu düşünülmekte olduğunu da öğrendik.

 10- Filyos Kalesi: Romalılar tarafından yapıldığı düşünülen Filyos Kalesi, kentin denize hakim bir noktası olan bir burun üzerinde kurulmuş. Güçlü ve heybetli bir görünüm kazandırmak düşüncesiyle yapımında iri taşlar kullanılmış.

Kale uzunca bir süre harabe durumda kaldıktan sonra, 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarım çalışması yapılmış. İlk yerleşim yeri, kentin kuzeyindeki kale tepesi üzerinde. Bugün burada Ortaçağ Kalesi’ne ait duvarlar ile Helenistik-Roma dönemlerine tarihlenen kule kalıntıları bulunmakta.Kale tepesinin doğusunda mermer sütun ve kaidesi, mermer yazıtlı levha, taş lahitler ve tuğla mezarlar ortaya çıkarılmış.

Pratik Bilgiler:

Zonguldak’ ta konaklama için Otel Emirgan, Dedeman Otel, Polis Evi ve Öğretmen Evi dışında bir de bizim konaklamadığımız oldukça keyifli ve otantik bir yapıya sahip TTK misafirhanesi gibi birçok alternatif var. Alışveriş için şehir merkezinde her şey mevcut ayrıca Esas67 Burda ve WestaLife gibi AVM’ ler de bulunuyor. Yeme içme önerimiz ise; Çatı Kebap ve Fener Cafe.

Bonus:

Zonguldak güzergah olarak da Batı Karadeniz turunun başlangıcına dahil edilesi bir yer. Özellikle Zonguldak’ tan Karabük yoluna devam ettiğinizde her iki kilometrede bir içinden geçtiğiniz 16 tane tünel, keşke dronu mu yanıma alsaydım dedirtiyor, haberiniz olsun..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.