Scroll to Content

KUALA LUMPUR EKONOMİK GEZİ REHBERİ


Güneydoğu Asya’ nın popüler şehri Kuala Lumpur Malezya’ nın başkenti. Her yerde kısaca KL olarak geçiyor ki zaten halk da şehrine KL diyormuş. Zengin ve fakir, karmaşa ve sakinlik, lüks ve sıradanlık, şık ve salaşlık iç içe geçmiş bir şehir burası. Nüfusunun büyük bir kısmını Malay müslümanları oluşturuyor ancak çok sayıda Çinli ve Hintli de yaşıyor. Dolayısıyla hem islami yapılar hem de çok sayıda tapınak görmeniz mümkün. Oldukça kosmopolit ve çok da hareketli bir yer. Kültürel etkinlikler ve festivaller yılın her döneminde karşınıza çıkıyor. Karmaşadan kaçarak şehri çevreleyen tropik adaları ve muhteşem doğası ile dinginliği ve huzuru yaşamanıza imkan sağlıyor. Hem bu özelliklerinden dolayı hem de dünyada en ucuz 5 yıldızlı otellerinin burada bulunması nedeniyle turistlerin gözdesi bir uzakdoğu şehri KL.

KUALA LUMPUR’ A ULAŞIM: KUALA LUMPUR’ A NASIL GİDİLİR?

Türk vatandaşları 90 günü aşmamak koşulu ile Malezya’ ya vizesiz gidebiliyor. Türk Havayolları, Malaysia Airlines ve Etihad Airways ile İstanbul-Kuala Lumpur arası direkt seferleri tercih edebileceğiniz gibi, Singapur Airlines, Emirates ve Malaysia Airlines’in aktarmalı uçuşlarını da tercih edilebilirsiniz. Aktarmasız yolculuk 11 saat sürüyor ve KL ile Türkiye arasında 5 saatlik bir zaman farkı var.

Ayrıca Tayland ve Singapur’ dan tren ya da kara yolu ile de Malezya’ ya konforlu bir şekilde ulaşmanız da mümkün.

KUALA LUMPUR ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı (KLIA), Sepang’da yani Kuala Lumpur’a yaklaşık 50 km bir saatlik bir mesafede bulunuyor.

Havaalanından KLIA Ekspres trenleri ile yaklaşık yarım saat sürede Kuala Lumpur Merkez İstasyonuna, oradan da metro ya da taksi ile konaklama yapacağınız otele ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile: Havaalanının C Blok kapısındaki kapalı otoparkın içinde bulunan otobüs durağındaki ekspres otobüslerle de şehre ulaşılabilir.

Diğer bir yöntem de taksi. Taksiler çok pahalı değil ancak pazarlık yapmak gerekiyor.

Şehir içinde görülecek yerler birbirine yürüyüş mesafesinde ancak bunun dışında bir de gelişmiş bir metro ağı var. LRT (Light Rail Transit) denilen metro ile dilediğiniz her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca halk uber ya da grab gibi araba paylaşım uygulamalarını da yoğun olarak kullanıyor. Hem daha hesaplı hem de pratik. Siz de deneyebilirsiniz.

KUALA LUMPUR HAVA DURUMU:

Ekvator çizgisine yakın olan Malezya’da tropikal iklim nedeniyle, kuru sezon ve yağışlı sezon olmak üzere 2 mevsim yaşanıyor. Malezya tatili için en uygun mevsimler ise Aralık- Ocak- Şubat- Mart ayları, Kasım-Şubat arası ise özellikle kuzeydoğu kıyıları boyunca yoğun muson yağmurları görülen dönemlerdir. Genelde ılıman iklim hakim olduğu için her dönem Kuala Lumpur’ a gidebilirsiniz ancak ne zaman giderseniz gidin aşırı nem ile beraber gelen yağmur olasılığı nedeniyle yağmurluk ve şemsiye valizde mutlaka yer alması gereken iki önemli eşya. Bir de basık ve nemli havanın etkisini azaltmak için aşırı soğutulmuş alışveriş merkezleri ve diğer kapalı alanlarda hasta olmamak için yanınıza mutlaka ince bir hırka veya şal almanızı tavsiye ederiz. Özellikle şal tapınaklara girerken de işinize yarayacaktır zira tapınaklarda örtünmeniz gerekecek.

KUALA LUMPUR’ DA KONAKLAMA: KUALA LUMPUR’ DA NEREDE KALINIR?

Singapur’ da Marina Bay Sands otele eşlenik Regalia Residance konaklama için ilk tercihiniz olabilir. Bu otelin terasında yer alan sonsuz havuzunda muhteşem bir KL manzarasına tanık olacaksınız.

Biz Vivatel Hotel’ de kaldık. Otelde sadece bir gece konaklama yaptığımız için tüm imkanlarından faydalanamadık. Dolayısıyla herhangi bir yorum yapmamız çok da doğru olmayacaktır. Bu yüzden şimdilik sadece temiz bir otel olduğunu ve kahvaltısının da gayet güzel olduğunu söylemekle yetinelim.

Kuala Lumpur’ da bedava konaklama yapmak isteyenlerin tek tercihi ise couchsurfing olmalı. Bu site bildiğiniz üzere gittiğiniz şehirde yaşan ve siteye üye olan kişilerin size ücretsiz konaklama imkanı sağladıkları bir platform. Oldukça efektif bulduğumuz bu siteyi, seyahatlerde uçuştan sonra en önemli bütçe kalemi olan konaklama için iyi maliyet azaltma yöntemi olarak tüm ekonomik gezginlere tavsiye ediyoruz.

KUALA LUMPUR’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Kuala Lumpur Kuş Parkını ve yakınındaki Kelebek Parkı‘nı (Butterfly Park) gezin.
  • Merdeka Meydanın’da yer alan City Gallery’ nin önündeki “I LOVE KL” heykeli ile poz verin.
  • Bukit Bintang ve Bangsar‘ da Kuala Lumpur’ un hareketli ve kozmopolit gece hayatına göz atın.
  • Şehrin dışında yer alan Putrajaya ve Batu Mağaralarına gidin.
  • Günlük olarak düzenlenen ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. Bu turlar sırasında lokaller ile birlikte şehrin görülmesi gereken önemli yerlerini sadece tur sonunda verilen bahşiş karşılığında zahmetsizce gezebilirsiniz. Bu turlarda hem gündüz hem de gece seçeneği de mevcut.

KUALA LUMPUR’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Viator’ un Eat Like Local turlarında tavsiye ettiği yöresel yiyeceklerden; nasi lemak (chili soslu hindistan cevizi pilavı), Çin noodle, tavuk, balık yada koyun etli hint ekmekleri; tatlılardan ise; ondeh ondeh (hurma şekeri ve rendelenmiş hindistan cevizli pirinç topları) tadabilirsiniz.

Chinatown içerisindeki Kasturi Walk alanı tropik meyveleri denemek için en ideal yerlerden biri.

Little India Brickfields’de banana leaf rice (muz yaprağında pilav), samosa (Hint işi börek) deneyebilirsiniz.

Chow Kit Market: Malay ürünlerin, tropikal meyvelerin, Malay yemeklerinin denenebileceğiniz bir yer. Daha az turistik olan bu bölgenin orjinal adının anlamı da tıpkı yerleri gibi ıslak pazar burası.

Sky Bar: Traders Hotel’ in 33 ncü katında, hemen karşısındaki Petronas Kulelerinin yarısına ancak gelen giriş ücreti ödemek zorunda olmadığınız bir bar.  Bar içinde yüzme havuzu arka taraf Petronas Kuleleri manzarası ile gayet makul fiyatlı bir içecek alabilirsiniz.

Bukit Bintang bölgesinde yer alan “Jalan Alor” caddesi boyunca sıralanmış masalarda oturarak Malay, Çin, Hint ve diğer birçok kültüre ait yiyecekler ile durianmangosteenrambutan gibi birbirinden ilginç ve lezzetli tropik meyveleri tadabilirsiniz.

KL’ da alışveriş merkezleri içinde yer alan marketlerde de karnınızı rahat rahat doyurabilirsiniz.

KUALA LUMPUR’ DA ALIŞVERİŞ

Malezya para birimi olan Ringgit (MYR). 1 TL yaklaşık 1.67 MYR ediyor.

Chinatown ve özellikle içerisindeki Central Market kapalı çarşı havasında olup, geçmişi 1888 yılına kadar dayanmakta. İçerisinde Asya’ya özgü müzik aletlerinden, hediyelikçilere, giyim-kuşamdan, yeme-içmeye ve feng shui masterlarının ofislerine kadar birbirinden farklı pek çok renkli dükkana rastlanmaktadır.

Bukit Bintang’ da yer alan PavilionBukit Bintang PlazaImbi PlazaFahrenheit 88Low Yat PlazaStarhill GallerySungei Wang Plaza ve Lot 10 gibi Kuala Lumpur’un en populer alışveriş merkezlerini gezebilirsiniz.

KUALA LUMPUR ŞEHİR TURU

Kuala Lumpur’ da görülmesi gereken yerler birbirine yürüyüş mesafesinde bulunuyor. İki günlük bir tur için rota önerimizi aşağıda paylaşıyoruz. 3. gün Batu Mağaraları ve 4. gün itibari ile gezebileceğiniz diğer yer önerilerimiz ise Alternatif Turlar başlığımız altında..

1. gün:

Istana Negara (Kraliyet Sarayı): Halen kraliyet ailesine ev sahipliği yapan bu saray oldukça görkemli. Sarayın demir kapılarının ardına geçmeniz imkansız ancak yine de buraya akın akın gelmiş turistlerin yüzünü güldürmek için atlı askerlerle fotoğraf çektirmenize izin veriliyor. Gitmeniz görmeniz şart değil ancak zamanınız varsa uğramanızı tavsiye ederiz.

Tugu Negara (National Monument): Şehir merkezinin dışında yer alan bağımsızlık anıtı burada yer alıyor. Güzel birkaç fotoğraf çekip çok fazla vakit kaybetmeyeceğiniz turistik bir yer.

Dataran Merdeka (Merdeka Meydanı): Burası bağımsızlık meydanı. 1957’de Malezya bağımsızlığını ilan ettiği bu meydanda, “Union Jack” İngiliz bayrağını indirerek, 100 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun bayrak direğine kendi bayrağını dikmişler. Bayrağına en düşkün milletlerden biri olarak bilinen Malezyalılar o gün bu gündür bağımsızlık günlerini bu meydanda kutlarlar. Günümüzde İletişim Bakanlığı olarak kullanılan Sultan Abdul Samad BuildingRoyal Selangor Club, St Mary’s Cathedral, Ulusal Tarih MüzesiKuala Lumpur City Gallery (Şehir Galerisi ve Kütüphane), National Textile Museum (Milli Tekstil Müzesi), Old City Hall (Eski Belediye Binası)’ nın yer aldığı Merdeka Square (Bağımsızlık Meydanı)’e tren ile Masjid Jamek durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Masjid Jamek (Cuma Camii): Şehrin en önemli dini yapısı olan Masjid Jamek yani Jamek Camii, Mardeka Meydanı ile Chinatown‘un hemen ortasında, Gombak ve Klang Nehirleri’nin kesiştiği yerde yer alıyor. 1907 yılında inşa edilen ve Selangor Sultanı tarafından 1909 yılında açılışı yapılan cami, Kuala Lumpur’un en eski ve turistik camilerinden. İslam ve Magul mimarisinden etkilenerek inşa edilmiş bu cami 1965’te milli cami ilan edilse de bu ünvanını Kuala Lumpur’da National Mosque (Milli Cami) adı altında başka bir camiye devretmiş. (Masjid Jamek Adres: Jalan Melayu/India, 50350 Kuala Lumpur)

Petronas Twin Towers (Petronas İkiz Kuleleri): Kuala Lumpur şehir merkezinde yani kısaca KLCC’ da görülmesi gereken en önemli yerlerden biri. Aslında bir petrol şirketinin iş kuleleri olan bu ikiz kuleler, toplam 452 metre yüksekliğe sahip ve 88 kattan oluşuyor ayrıca 1998-2004 yılları arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olma özelliğine de sahip. Petronas’a ulaşmak için KL metrosunun (LRT) KLCC durağında inmeniz gerekiyor. Kişibaşı 85 MYR (yani yaklaşık 69 TL) vererek, 41. kattaki Skybridge’e ve 86. kata çıkabilirsiniz. Ya da sadece alt kattaki lüks alış veriş merkezinde Suria KLCC takılabilirsiniz. Kuleye çıkışta uzun kuyruklar oluyor bu yüzden online bilet alarak zamanınızı daha efektif kullanabilirsiniz.

Aquaria KLCC (Sualtı Parkı): Kuala Lumpur Convention Center’ ın altında yer alan Dünya’ nın en büyük akvaryumu. Özellikle Kuala Lumpur’ da üç günden fazla kalacak olan gezginler ve çocukları ile ziyaret edenler 67 MYR karşılığında bu akvaryuma girerek güzel bir gün geçirebilirler.

Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Tower= Menara Kulesi): 23 Temmuz 1996’da ziyarete açılan Menara Kulesi, şehrin telekomünikasyon servisini sağlaması amacıyla inşa edilmiş bir Radyo-TV kulesi. Tepesindeki antenle birlikte toplam 421 metre yüksekliğe sahip kulenin 276 metre yüksekliğinde bir gözlem alanı ve restorant bulunmaktadır.  Gözlem alanına çıkış ise kişi başı 49 RM’dir (yaklaşık 33 TL). Petronas’ a çıkamayanlar şehrin kuşbakışı manzarasını izlemek için bu kuleyi tercih edebilir.

China Town (Çin mahallesi): Ana Caddesi Jalan Petaling caddesi olarak geçiyor. Geceleri bu caddede yüzlerce tür Çin ürünü satılan Petaling Street Market yani night market olarak bildiğimiz gece pazarı kuruluyor. Kapalı bir alışveriş binası olan Central Market (Pasar Seni) ise hediyelik eşyacı dışında civarda fal baktırabileceğiniz insanlarla dolu bir diğer alışveriş yeri.  Ayrıca, bu bölgede yer alan Kasturi Walk yani Chinatown’daki açık hava pazarında turistik pek çok obje, magnet, kıyafet bulunabilirsiniz. Sri Mahamariamman Temple (dış görünüşü itibariyle Singapur’dan hatırlayacaksınız) ve Sze Ya Tapınağı buraya gelmişken ziyaret edebileceğiniz Taoist bir tapınak. Ulaşım için “LRT (Pasar Seni veya Masjid Jamek durağı) veya KTM Komuter (Kuala Lumpur durağı).

2. gün:

Daha sakin ve huzurlu bir rota öneriyoruz. Malezya İslami sanatlar müzesi, karşısında yer alan Ulusal Cami ve Perdana Botanik Bahçesi ile içerisindeki Kuş parkı, orkide bahçeleri, kelebekler parkını doya doya gezeceğiniz ve sonrasında Little India ile Thean Hou Temple’ ı gezmenizi öneriyoruz.

Islamic Arts Museum (Malezya İslami Sanatlar Müzesi): 1998′ de ziyarete açılan bu müzede Güneydoğu Asya’da İslam dininin doğuşu, geçmişi ve etkilerini görmek mümkün. Her gün 09:00- 18:00 saatleri arasında bu müzeyi ziyaret ederek, Ortadoğudan, İran’dan, Çin ve Hindistan’dan İslam sanatının yansımalarını görebilirsiniz. Müze içinde 12 galeri ve İslamik sanat kitaplarının yer aldığı bir adet kütüphane bulunmakta. (Adres: Jalan Lembah Perdana, 50480 Kuala Lumpur Her gün: 09.00-18.00 arası açık)

National Mosque of Malaysia (Malezya Ulusal Camii): İslami Sanatlar Müzesi’ nin karşısında yer alan, 48 tane ufak kubbesi ile dikkat çeken bir mimariye sahip bu cami, 13 dönüm üzerine kurulmuş ve aynı anda 15.000 insan ibadet edebiliyor.

Perdana Botanical Garden (Lake Gardens Kuala Lumpur): 1888 yılında açılan ve 92 hektarlık bu parkta, Kuala Lumpur Bird Park (Kuş Parkı), Deer Park (Geyik Parkı), Butterfly Park (Kelebek Parkı) ve Orchid Garden (Orkide Bahçesi) gibi birçok özel alan var. Yakınlarında metro durağı bulunmadığı için en ideali taksi ile buraya ulaşmak. Bu parkı doyasıya gezmek isteyenlerin neredeyse bir gününü sırf bu bölge için ayırlamalarını tavsiye ederiz.

Kuala Lumpur Bird Park (KL Kuş parkı): Lake Gardens’ ın bir parçası olan Kuş Parkı’ nı hergün 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Parkta yer alan 4 bölümden 3 tanesi “Free-flight” yani “Sebest Uçuş” bölgesi ki burada kuşlar özgürce uçabilmektedir. 4. bölümde ise kafeste olması gereken kuşlar bulunuyor. Ülkenin en popüler turistik noktalarından birisi olan bu park, 21 dönümlük arazi üzerine kurulmuş ve  200’den fazla kuş türü mevcut.

Orchid Gardens Kuala Lumpur (Orkide Bahçesi): 1986 yılında açılmış bu bahçe içinde 800 türden 6000 orkide bulunuyor. Parkı 09.00-18.00 saatleri arasında, hafta içi ücretsiz hafta sonları ise 1 RM karşılığında ziyaret edebilirsiniz. 

Little India (Brickfields): Hint kültürünün ve özellikle Hint işi ürünlerin satıldığı en önemli yer. Jalan Travers ile Jalan Tun Sambanthan caddeleri arasında uzanan bölge, eskiden burada tuğla üretimi yapılmış olmasından dolayı “Brickfields” yani “Tuğla Alanı” olarak da adlandırılıyor.

Thean Hou Temple: Güneydoğu Asya’nın en büyük Çin tapınaklarından olan Thean Hou Temple Kuala Lumpur’daki Hainanese Çinliler’i tarafından tanrı Thean Hou adına yaptırılmıştır. 3 Eylül 1989’da ibadete açılan tapınak 4 kattan oluşmaktadır. Her yıl yaklaşık 5000 çiftin evlendiği tapınağın ilk katında hediyelik eşya dükkanı, 2. katında Çinliler için evlilik töreni sonrası yemek yenilebilecek bir salon, 3. katında evlilik dairesi, idari ofisler ve 4. katında da ibadetlerin gerçekleştirildiği asıl mekan bulunmaktadır. Şehrin biraz kıyısında yer alan bu tapınağa yakın bir metro durağı bulunmadığından taksi ile merkezden 15-20 RM karşIlığında rahatça ulaşabilirsiniz. (Adres: 65 Persiaran Endah, Off Jalan Syed Putra)

KUALA LUMPUR’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Bukit Bintang: Kuala Lumpur’ un en canlı caddesi. Burada sayısız alışveriş mekanları, avrupai publar, eğlence mekanları var. Kuala Lumpur’un populer alışveriş ve eğlence mekanlarının bulunduğu üç bölgesinden yani Altın Üçgen’ den biri bu bölge.

Bangsar: Bu bölge de tıpkı Bukit Bintang gibi renkli ve farklı zevklere hitap edecek türden eğlence mekanlarıyla dolu. Biraz farklı olarak Bangsar’da daha çok, Kuala Lumpur’da yaşayan yabancıları ve üst standartlardaki gece klüpleri ile restorantları görmek mümkün. Bangsar Shopping CentreBangsar Village ve Mid-Valley Mall alışveriş için öne çıkan başlıca alanlar.

KUALA LUMPUR YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Putrajaya: Kuala Lumpur’daki kalabalık, yerleşim zorluğu ve başkentteki devlet işlerinin aksaması dolayısıyla Kuala Lumpur’un yakınlarında 1995 yılında Putrajaya isimli bir şehir kurulmuş. Burada görülecek önemli yerler ise Putra Devlet Sarayı, Putra Camisi, Putrajaya Meydanı, Putra Köprüsü, Putrajaya Bağımsızlık Anıtı, Millennium Anıtı, Palace of Justice (Adalet Sarayı), Seri Perdana, Seri Perdana Köprüsü, Putrajaya Landmark (Putrajaya Ekonomi Merkezi), Putrajaya Wetlands Parkı, Putrajaya Convention Centre

Batu Caves (Batu Mağaraları): Şehir merkezine 15 km mesafede yer alan dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağı. Batu Mağarası Shiva’nın oğlu Lord Murugan adına yapılmış. Mağaranın girişindeki kocaman altın rengi heykel Murugan’ı temsil ediyormuş. Batu Mağaraları 3 ana bölümden oluşuyor, bunlar: zeminde yer alan ve birçok Hindu tanrılarına ait heykelin yer aldığı Art Gallery Cave, üst bölümdeki mağaraya çıkarken orta noktada yer alan ve macera severler için kask, fener gibi özel donanımlar ile rehberler eşliğinde gezdirilen Dark Cave ve yerden toplam 272 basamak merdiven çıkılarak ulaşılan Temple Cave bölümü. KL Central istasyonu yakınındaki KTM Komuter’ dan Port Klang tren hattlı ile Batu Caves durağında inerek buraya ulaşabilirsiniz. Üzerinize omuzlarınızı örten bir üst, ve bol bir şalvar giyebilirsiniz. Aksi takdirde mağaraya çıkmadan önce pareo almak zorundasınız. Bir de 272 basamağı çıktığınız yol boyunca önünüze atlayan maymunlara dikkat etmelisiniz. Elinizde su şişesi ve yiyecek taşımamanızı öneririz. Zira maymunlar evcil değil ve saldırabildikleri doğrudur.

Özellikle şehir merkezinin kalabalığından uzaklaşarak doğa ile iç içe huzur dolu zaman geçirebileceğiniz daha az kalabalık bölgeler olan Langkawi AdalarıCameron HighlandsPenang AdasıTioman Adası ve Malakka Kuala Lumpur’ da 3 günden fazla kalacak olanlara şiddetle tavsiye olunur.

Taman Negara yağmur ormanlarına düzenlenen trekking turlara katılabilirsiniz. Viator ile 187 dolara bütün gün süren bu aktiviteyi kendiniz de organize edebilirsiniz.

KUALA LUMPUR GEZİ NOTLARI:

  • İngiliz tipi 3 soketli prizler kullanılıyor. Uluslararası elektrik adaptör dönüştürücülerinden kullanmak şart.
  • Malezya’da trafik soldan akıyor ve hız limit 110 kilometre.
  • Yerler, eşyalar ya da kişiler gösterilirken sağ işaret parmağı kullanılmaz. Ancak, Yemek yerken ve bir şey alıp verirken her zaman sağ el kullanılır.
  • Şehir diğer uzakdoğu ülkelerine göre tertemiz kokuyor, insanlar sıcak ve güleryüzlü.
  • Bizim şansımıza aşırı kuru bir sıcak vardı. Dikkatli olun.

 

Summary
Article Name
Kuala Lumpur Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Kuala Lumpur' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.