Scroll to Content

BANGKOK EKONOMİK GEZİ REHBERİ

3 Günde Bangkok Turu…


Sürprizi bol, akşamları şaşırtıcı, sabahları ise haraketli sokakları, yemek kokularının birbirine karıştığı havası,  milyonlarca tapınağı ve bir o kadar alışveriş yerleri ile zıtlıkların şehri Bangkok… Bangkok hakkında yazılacak çok şey olduğundan, Bangkok gezi yazımızda detayları ayrı birer post halinde verip, yazımızı özet şeklinde tutalım dedik…
Bankong Tayland’ın başkenti ve en büyük şehridir. Tayca Krung Thep yani Melekler Şehri anlamına geliyor. 1782 yılında Kral Rama I tarafından Tayland’ın başkenti Bangkok olmuş.Ülke parlementer monarşi ile yönetiliyor. Taylandlıların krallarına duyulan sevgi ve saygı bütün şehre sinmiş durumda… 2016 yılında ölen Kralları Bhumibol Adulyadej’in yani IX. Rama’nın yasını tutuyor. Dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı olan IX. Rama tam 70 yıl hükümdarlık yaptı. Eski kralın fotoğrafları şehrin her yerinde yer alıyor ve halk dualar okuyarak krallarına sevgilerini gösteriyor… Saygınlığı ve halkın sevgisini kazanmış biri olmayan oğlu ise, babasının ölümünden sonra X. Rama olarak kral oldu. Oğlu Vajiralongkorn’un malum fotoğraflarını hatırlamayanınız yoktur.  Fotoğrafları görmediyseniz buyrunsss

Yani halkın güvenini neden kazanmadığını anlamak zor değil…

Bankong’a gitmek için ideal mevsim Ekim ayı sonundan Şubat ayının sonuna kadar olan dönem.. İlkbaharda sıcak bunaltıcı hale gelebilir. Üstüne bir de nem eklenince, kalabalıkta çekilmez olabilir. Yaz ayları yağmurlu olur. Ama uzun sürmez, gelir geçer..

Bankong para birimi yani Tayland para birimi Baht. 1 Baht = 0.10 TL

Bangkok para

Gecesi gündüzü farklı bu dolu dolu şehri gezmeye başlayalım. Bangkok gezi rehberi huzurlarınızda efenim…

BANGKOK’ A ULAŞIM: BANGKOK’ A NASIL GİDİLİR?

Bangkok Uluslararası Havalimanı (Bangkok International Airport), diğer bir deyişle Suvarnabhumi Airport’ ından Bangkok’ a, havaalanı Terminal 1’den tren ile Bangkok şehir merkezine gidebilirsiniz. Bangkok şehir merkezindeki Phayathai Station‘ a BTS Skytrain adındaki havaray sistemi ile 30 dakikada, 6 durak sonra ulaşıyorsunuz. Ya da havaalanı tren hattı ile Makkasan City Interchange Station (MRT Petchaburi Station)’ ye gidebilirsiniz.

BANGKOK ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

  • Taksiler çok ucuz. Ama taksilerin taksimetreyi açmama gibi bir eğilimleri var. O yüzden kaldığınız otelin antlaşmalı taksi şirketinden, taksimetreyi açacak bir taksi göndermelerini talep edebilirsiniz. Ya da taksiye binmeden pazarlık yaparak fix bir fiyata anlaşabilirsiniz. Ya da taksileri durdurup, teker teker taksimetreyi açarlarlarsa bineceğinizi ve kabul edip etmediklerini sorabilirsiniz. Onlar genellikle size nereye gideceğinizi sorup sonra bir fiyat söylerler. Taksicinin verdiği fiyattan pazarlık ile istediğiniz fiyata çekip öyle binin. İnerken tekrar pazarlık yapmayın deriz, agresife bağlayabilirler..
  • Metro da ikinci tercihiniz olabilir. Metro ile taksi fiyatları neredeyse aynı. Bangkok trafiği hatrı sayılır derece yoğun. Yani eğer yollarda trafik var ise, metro daha mantıklı olabilir. BTS Skytrain: Bangkok havaray metrosu. Eski şehir merkezine girmiyor ve çok fazla durak opsiyonu yok.. Ama Bangkok şehir merkezinin yakınında inip, yürüyebilirsiniz eğer eski şehir merkezine gidecekseniz.. Bir de metro bileti almak için makineler olsa da, çok kasmayın deriz.. Açıkçası biz hiç anlaşılır bulmadık, o yüzden gişeden aldık biletlerimizi.. Ve kuyrukta sadece turist vardı resmen, yani bilet alma makinesini anlamak kolay değil..
  • Otobüs tam bir alaturka.. Arka fan kutusu açık, camları yok, içinde muavin var mesela.. Otobüs şoförleri çok şekil anlatılmaz yaşanır derecesinde.. Bizden ısrar etmemize rağmen bilet parası almadılar. Yasta oldukları için almamış olabilirlermiş öğrendiğimize göre.. Bir de ineceğimiz yeri söylemiştik, geldiğimizde haber verdiler falan… Kesin binmelisiniz, biz çok eğlendik Bangkok otobüslerinde..
  • Tuktuk klasiğini unutmayın. Güvenli değil ve taksiden pahalı, bu yüzden kısa mesafe için tercih edebilirsiniz. Normalde tuktuk Bangkok yerel halkının pazardan sonra kısa mesafe yüklerini taşımak için kullandığı bir araç.. Turistsiniz bir kere denemeye değer.. Özellikle akşamleyin daha ürpertici oluyor, o yüzden akşam deneyin 🙂
  • Motor ile ulaşım en kolayı olarak görünse de Bangkoklu vatandaşların birer trafik canavarı olduğunu unutmayın! Bizce çok tehlikeli ama opsiyondur yazmak gerekir diye yazalım dedik…

BANGKOK’ DA KONAKLAMA: BANGKOK’ DA NEREDE KALINIR?

Bangkok konaklama konusunda, bizce üç farklı opsiyona sahip.. Birincisi, Bangkok’ta en hesaplı konaklama için ideal olmasının yanı sıra Bangkok eski şehir merkezinde yer alan ve geceleri eğlence mekanları ve barları ile Bangkok gece hayatının kalbi haline dönen Khao San Road tercih edilebilir.. Eğlenmek, yeme içme, alışveriş yani ne ararsanız var işte.. İstiklal Caddesi misali bir cadde… Daha kaliteli bir yer olsun derseniz de, Sukhumvit Caddesi’ne buyurun.. Üçüncü opsiyon da daha kaliteli olsun diyenler için, riverside yani nehir kenarındaki oteller.. Otellerin, Saphan Taksin metro istasyonuna ve otobüs durağına yaklaşık 20 dakikada bir tekne shuttleları var. Gerekli bilgiyi otel resepsiyonundan alabiliyorsunuz, bir de bir kağıt verirler, oda numaranızın yazdığı. Bakmıyorlar gerçi ama siz yine de alın.. Biz Ramada Plaza Bangkok Riverside Oteli’nde kaldık ve şiddetle tavsiye ederiz… Gezmekten otelin nimetlerinden yararlanamadık gerçi ama neyseeee…

Bangkok Ramada Plaza 1

BANGKOK’DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Tai Masajı yaptırmak: Bangkok sokaklarında yürürken bir masaj salonuna rastlamamak mümkün değil. İçeri bir göz atıp, girebilirsiniz. Çünkü bu yerlerde grup şeklinde ya da özel masajlar da yapılıyormuş. Biz görmedik, bilmiyoruz. Peki nereye gidelim derseniz işte 2+1 opsiyon;
  •  Wat Pho Traditional Thai Massage: Geleneksel Tai masajı ve hatta masaj okulu tapınağın hemen içinde yer alıyor.
  • Asia Herb Association: Bangkok’ ta 3 mağazası var. Turistler kadar yerli halkın da tercih ettiği bir yer. Gitmeden saat, tarih ve ne masajı istediğinizin rezervasyonunu yaptırmanız gerekiyor. İngilizce konuşan masöz seçebilirsiniz. 60 dakikalık Tai masajı 400 Baht. Adres: Sukhumvit 55 (BTS Phrom Pong metrosuna 5 dakika yürüyüş mesafesi, Sukhumvit 24 (BTS Phrom Pong metrosuna 15 dakika yürüyüş mesafesi) Sukhumvit 31 (BTS Thong Lor metrosuna 5 dakika yürüyüş mesafesi)
  • Bangkok Spa& Massage: Biz tavsiye üzerine buraya gittik. Sizi karşılamıyorlar adeta bir seromoni yapıyorlar. Kendinizi piremsesler gibi hissedeceğinizi garanti ediyoruz. Erkeklerde piremsler gibi tabiisi…
  • Yüzen çarşı gezisi: Bir Bangkok klasiği. Klasik Bangkok yüzen çarşı fotoğrafı çektirebileceğiniz ama daha fazlası olmayan çarşı. Alışveriş edip, yemek yiyebilirsiniz. Market veya kafe de var hatta bir dövizci bile var! Yani çok turistik bu yüzden biz yüzen çarşı olayını sevmedik. Zaten çok fazla turist var ve adım atmakta bile zorlanıyorsunuz. Tek güzel tarafı yüzen çarşıya giderkenki yolculuk! Gerçekten sadece bu yolculuk için yüzen çarşıya gidilir…
  • Tay Boksu Müsabakası izlemek: Zamanı bol olanlara…
  • Tay Dans Gösterileri Seyretmek: Ladyboy Kabareleri, Tay Dansı gösterisi, Siam Niramit Şovu ya da Aksra Kukla Tiyatrosu izleyebilirsiniz. Yine geniş zamanı olanlar için eğlenceli olabilir.
  • Loi Krathong Festivali: Sukhothai’de en görkemli görüntülere sahip olan, Tayland’ın en büyük festivali. Hazırlanan ‘krathonglar, nehre bırakılıyor ve ortaya harika bir görsel şölen çıkıyor. Tai takvimine göre düzenlendiği için kesin bir tarihi olmasa da, genellikle Kasım aylarına denk geliyor.
  • Kanal turu: Eskiden Doğu’nun Venedik’i olarak anılsa da günümüzde o kadar fazla kanal kalmamış. Chao Phraya nehrinden başlayarak, Thonburi bölümündeki kanalları geziyor. Turun iyi kısmı; Arun Tapınağı, Kraliyet  Mavnaları Milli Müzesi, Kral IX. Rama’nın yattığı hastaneyi, yüzen çarşıyı ve dah birçok tapınak ve yapıyı görebilecek olmanız.. Başlama noktasındaki Tha Chang iskelesinden tur biletini alabilirsiniz. Kişi başı ortalama 1000-15000 Baht.

BANGKOK’DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Evet gelelim en çok merak edilen, kafa karıştıran ve mide bulandıran konuya. Arkadaşlar sadece böcek yemiyorlar. Ve de her böceği yemiyorlar. Mesela Bangkok’ un en meşhur yemeği tabii ki Pad Thai. Öyle hurafe olan bilmem ne böcekleri daha çok turistik. Yani bi Tay vatandaşına “Yer misin yemez misin?” diye sorun, o yerse siz de yiyin deriz. Tabii sorduğunuz kişi de seçici olun, o ayrı.. Ayrıca böcek yerine, noodle, olmadı fast food yiyebilirsiniz. Ama kesinlikle bol bol tropik meyve yeyin. Hatta ne bulursanız yeyin. Belki başka yerlerde bulamazsınız.

Tayland sokak satıcıları konusunda Dünya’nın en iyi sokak lezzetlerinin olduğu ülke seçilmiş… Khao San Road ve Bangkok Çin Mahallesi yani Yaowarat Caddesi ve Sukhumvit Cadde’leri en fazla yemek tezgahının olduğu caddeler..

Tabii bonus olarak neden Bangkok’ta sokak yemeği yenmemeli sorusunun cevabı da yer alıyor. Sonuncusu malesef bizim tecrubemiz..

Bangkok’ta içiniz atarak yemek yiyeceğiniz restoran önerilerimiz;

  • Sala Rim Naam: Oriental Avenue üstündeki, Mandarin Oriental Otel’in içinde. Chao Phraya nehri manzaralı.
  • Tha Maharaj: Wat Mahathat’ın nehir tarafındaki kapıdan çıkınca karşınızda kalacak küçük bir açık alışveriş merkezi. Modern yapıdaki yapıda dünya yemeklerinden birçoğu var ve temiz!
  • Wat Po’nun nehir kısmına bakan caddesindeki kafeler.. Elefin, the Gate bunlardan en beğendiklerimiz..

Bangkok’ta Pad Thai’yi restorandan yemek yemeyi tercih edecekler için restoran önerilerimiz;

  • Pad Thai Ekamai:  Sukhumvit 63 Soi 19’da, deniz ürünleri ile birlikte Pad Thai yapıyorlar. Farkı bu yani. Sokakta 40 Baht iken burada 250 Baht. Nedeni: Kalamar, iki jumbo karides, midye ile servis ediliyor. Standart Pad Thai ise 40 Baht.
  • Thip Samai Pad Thai: 313 Mahachai Road, Old city (Wat Saket’ e yakın) Tayland’ın en ünlü Pad Thai yeri olarak kabul ediliyor. Sıra bekleyebilirsiniz. Boşalan masayı hemen kapın.

Ayrıca; Seafood Market Restoran‘da deniz yemeği yemek isteyenler için bir deneyim olabilir. Bu restoranın sloganı “if it swims we have it” yani “yüzüyorsa bizde vardır”. Sukhumvit 89 Soi 24’te Tayland’ın en büyük deniz mahsulleri restoranında, günlük getirilen deniz mahsullerinden seçerek istediğiniz şekilde pişirterek yiyebilirsiniz. Yalnız pişirtme kısmında dikkat edin, Bangkok’luların haşlama anlayışı ile bizimki aynı olmayabiliyor..

BANGKOK’DA ALIŞVERİŞ

Bangkok gerçekten bir alışveriş cenneti. Şehirde bulunan 1.000 alışveriş merkezi ve irili ufaklı onlarca sabahı ayrı akşamı ayrı pazar yerleri bunun kanıtı… Bangkok gezi rehberimizi okurken alışveriş meraklısı olmayan vatandaşlarımız, detaylarda boğulmasın diye

Öncelikle Bangkok’a ilk defa gidenlere duyurulur; Altın kural; Bangkok’ta alışveriş= pazarlık! Pazarlarda pazarlık yapmayanı dövüyorlar. O derece yani. Eğer fiyatı 500 derse, 50 deyin. (5 deyip abartmayın tabii) Önce biraz rol keserler, olmaz havaları falan. Sonra hesap makinesi ile konuşma sanatı başlar. Sanki iki dilsizin iletişim kurması için gerekli olan sadece hesap makinesidir! Bu hesap makinesi oyunları Asya’da birçok ülkede karşınıza çıkacak hazırlıklı olun… Neyse biz Bangkok’ta alışverişe dönelim.. Bizim paramızda daha az sıfır olduğu için, hesap makinesine hangi fiyatı yazacağınızı şaşırabilirsiniz. Bizim yaptığımız taktik şudur; Euro olarak düşünmek… Yani TL varken niye Euro derseniz haklısınız… Bir alışkanlık bizimkisi, kafa direkt Euro’ya gidiyor ve karşımızdaki insanlarda ya Dolar ya da Euro bildikleri için daha kolay oluyor… Neyse pazarlık şart! Çok abartmayın ama yapın..

Bangkok’ta hediyelik eşya için pazarları seçin. Zaten aklınıza bile gelmeyecek şeyleri pazarlar aklınıza getirecek.. Ama orjinal tshirtler, maskeler, şalvarlar, küçük budalar,vs. Bangkok Uzak Asya turumuzda bizim en çok hediyelik eşya aldığımız yerdi daha ne diyelim..

Bangkok’ta alışveriş için sayılı günü olup, hangisi daha iyi diye uğraşmak istemeyenler içinKhao San Road, Yaowarat ve Sukhumvit caddeleri ile Siam Meydanı‘ndaki alışveriş merkezi cenneti Siam Center ve Asya kıtasının en büyük alışveriş merkezilerinden Siam Paragon‘u ziyaret edebilirsiniz. Bangkok alışveriş merkezlerinde, her ayın başında %30-60 oranında indirim oluyormuş. Biz  alışveriş olayına derinden girmediğimizden gerçekten de öyle mi diye bakmadık ama aklınızda bulunsun.

Gelelim Bangkok pazarlarına…Pazarlar her yerde… Gece pazarları ve gün içinde kurulan pazarları ayrı ayrı değerlendirebilirsiniz. Çünkü aslında ikisi de pazar ve satılan ürünler benzer olsa da, belki sadece gece gündüz farkı ama bir şekilde farklı olduğunu hissedeceksiniz.

Ama Bangkok’ta mutlaka gitmeniz gereken pazarlar ise; Dünyanın en büyük pazarı Chatuchak Weekend Market, bir Bangkok klasiği Bangkok Yüzen Çarşı (Floating market) ve Bangkok’ un en turüstik pazarlarından Patpong Gece Pazarı (Patpong Night Market).

BANGKOK ŞEHİR TURU

Bangkok gecesi ve gündüzü ayrı bir şehir. Bu yüzden Bangkok’ta 1 günlük şehir turunu, gece ve gündüz olarak ikiye böleceğiz.

Bangkok Gezilecek Yerler Listesi: Bangkok Eski Şehir Merkezi (ya da Rattanakosin, Bangkok Old Town, Bangkok Historical Area), Çin Mahallesi, Dusit Bölgesi, Siam Bölgesi, Si Lom Bölgesi

GÜNDÜZ BANGKOK ŞEHİR TURU

Bangkok’a ilk defa gelen turistler için şehrin avantajlı tarafı Bangkok’ta görülmesi gereken yerlerin çoğunun, Bangkok Eski Şehir Merkezi ya da diğer bir adıyla Rattanakosin’da toplanmış olması. Biz de Bangkok gezimize eski şehir merkezinden başlıyoruz.

Öncelikle şunu söylemeliyiz; Bangkok’taki tapınakların hepsini gezmeniz neredeyse imkansız. Yani sadece Bangkok tapınak gezisi yapmanız gerekir tapınakların hepsini görmek için. Bu yüzden biz özellikle Bangkok’ta görülmesi gereken tapınakları Bangkok turumuza alacağız. Neden derseniz ve Bangkok’un en ünlü tapınakları, önemleri ve giriş ücretleri ile birlikte okumak için;

BANGKOK 1. GÜN ŞEHİR TURU

Bangkok Eski Şehir Merkezi (Rattanakosin Bölgesi):

1- Büyük Saray (Grand Palace): 1782 yılında yapılan saray kompleksi, yaklaşık 150 yıl kraliyet ailesine ve kraliyet mahkemesine ev sahipliği yapmış. Tayland kralının Bangkok’taki Malikanesi. Zümrüt Buda Tapınağı ve Taç giyme salonu (Chakri Maha Prasat Throne Hall) da yine saray kompleksinin içinde yer alıyor.

2- Zümrüt Buda Tapınağı (Wat Phra Tapınağı, The Emerald Buddha, Wat Phra Kaew): Meditasyon halindeki zümrütten yapılmış Oturan Buddha Heykeli’ nin 2000 yaşından daha fazla olduğu düşünülüyor.

3- Wat Mahathat (Wat Mahathat Yuwaratrangsarit, Wat Mahathat Yuwarat Rang Sa Rit Racha Woramahawihan): Grand Palace ve Royal Palace’a olan yakınlığından dolayı daha çok kraliyet seramonilerinde kullanılıyor.

4- Muska Pazarı (Amulet Market): Wat Mahathat Tha Maharajtapınağının duvarları dışındaki Phra Chan caddesinde kurulan pazarda birbirinden farkı muskalar bulacaksınız..16:00 gibi toplanmış oluyor.

5- Tha Maharaj: Küçük bir mola için ideal. Dünya mutfağından çeşitli yemekler bulabileceğiniz, küçük giyim ve çeşitli eşyaların aksesuarlarının olduğu modern yapıdaki küçük üstü açık alışveriş kompleksi.

6- Yatan Buda Tapınağı (Wat Pho Tapınağı ya da Wat Phra Chetuphon Tapınağı): Altın Buda heykeli Bangkok’un en ünlü ve en büyük ve en eski tapınağıdır kendisi..

Tekne Turu: Wat Pho’dan nehir kenarına doğru gidiyoruz ve Tha Tien Pier (Tha Tien iskelesi)’den tekne turu ile Chao Phraya Nehri’nde gezintiye çıkıyoruz.. Tekne önce karşı kıyıdaki Maharaj pier (Maharaj iskelesi)’e yanaşıyor. Ve buradan James Bond adı verilen başka bir tekne ile tekne turu başlıyor..

7- Bu iskele tam olarak Wat Arun yani Günbatımı Tapınağı’nın önünde yer alıyor. Böylece What Arun’u da yakından görmüş olacaksınız. Bizim gittiğimiz zaman tadilat olduğu için iskele kuruluydu etrafında ve üstüne çıkılamıyordu. Yoksa üst katından günbatımı için buraya tekrar gelecektik..

Bu tekne turunun bir kısmında balıkları besliyorsunuz ve yüzen çarşılar size yaklaşıyor.. Yani tekne içinde tezgah kurmuş satıcı kadınlar.. Yaklaşık 2 saat süren tekne turu bitiminde yine  Tha Tien iskelesindeyiz ve Bangkok rotamıza devam ediyoruz…

8- Pak Khlong Talat Çiçek Pazarı: Bangkok’un en büyük çiçek pazarı.

9- Wat Ratchanatdaram (ya da Loha Prasat, şöyle de yazılıyor: Wat Ratcha Natdaram Worawihan): 2005’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş. Metal Castle olarak da anılan tapınak, diğerlerinden mimarisiyle ayrılıyor. Khao San Road’a ve Wat Saket’e çok yakın..

10- Wat Suthat (The Giant Swing): Yolumuzun üstündeki tapınak, girişindeki devasal kırmızı salıncağı ile ünlüdür.

11- Wat Saket (Golden Mount): Bangkok eski şehir merkezinde yer alan tapınağa, merdivenlerden tırmanarak Altın Dağı (Golden Mountain) ya da Golden Chedi of Phu Khao Thong ‘a çıkarak ulaşıyorsunuz. Bizim Bangkok haritamızı takip ederseniz, bulunduğunuz konumdan zaten göreceksiniz. İlla da yukarısına çıkmaya gerek yok.. Zaten görülmesi gereken yeri tepesi…

12- Demokrasi Anıtı (Democracy Monument) ve Caddesi’nden Bangkok rotamıza devam ediyoruz.

13- Khao San Road: Sadece gezginlerin, geçenlerin mekanı değil aynı zamanda ne ararsanız bulabileceğiniz bir sokak pazarı, fiyatlar da gayet normal.. Tabii pazarlık sonrası fiyatlar.. Fakat bizim ilgimizi o kadar çok çekmedi.. Yani normal bir cadde işte, hatta biraz dejenere olmuş, çok turistik! Biraz takılıp yola devam ediyoruz. Fakat siz de bizim gibi bu caddeyi sevmezseniz o zaman bizim ilgimizi çekmeyen fakat turistik bir bölgeye gidebilirsiniz;

Bu bölge Dusit Bölgesi oluyor.. Genel olarak Parlamento Binasından hayvanat bahçesine geniş bir görülecek yerler yelpazesi olan bir bölge… Ama dediğimiz gibi bizim ilgimizi çok çekmedi. Bangkok’ta yapılacak o kadar şey varken, görülecek yerler listesinde alt sıralarda olan yerleri kapsayan bu bölge es geçilip Bangkok turuna devam edilebilir… İlla göreceğim derseniz;

Dusit Bölgesi’nde görülecek yerler; Bangkok Parlamento Binası (Thai Parliament), Dusit Hayvanat Bahçesi (Dusit Zoo) ve Ananta Samakhom Taht Salonu (The Ananta Samakom Throne Hall), Wat Benchama Tapınağı (The Marble Temple ya da Wat Benja, Wat Benchamabophit) ve Vimanmek Konağı (Vimanmek Mansion).

Dusit bölgesini es geçip, tuktuk ile adrenalin kulaklarda, Si Lom Bölgesindeki Patpong gece pazarına doğru yola koyuluyoruz. Tuk tuk sizi China Town (Çin Mahallesi)’dan götürecektir. Ama gördüğünüz kadar sanmayın Çin Mahallesini, ara sokaklarında gerçekten eğlenceli pazar alanları var. Ertesi güne bırakıyoruz o yüzden…

Yaklaşık 6.5 km uzunluğundaki Bangkok eski şehir merkezi ve Bangkok tapınaları gezimiz bu şekilde bitmiş oluyor. Bu Bangkok parkuru 1.5 saat gibi görünüyor haritada ama Bangkok’ta yollar biraz dolambaçlı yani sizde bizim gibi haritaya aldanıp akşama pestiliniz çıksın istemiyorsanız. Bu yüzden Khao San Road’dan tuktuk tutarak yaklaşık 6km uzunluğundaki yolu gidiyoruz…

14- Patpong gece pazarı (Patpong Night Market): Si Lom Bölgesi‘ nde yer alan Patpong Gece Pazarı hem gece pazarı hem gece pazarı yani o biçim! Buralara kadar gelmişken gidip görün ama hiç bir cazibesi yok yaşlı erkekler dışındakiler için… Onlar içinde, kapıdaki içeri davet eden kızlar gerçekten çok ucuz! Fotoğraf çekmek yasak, hatta ciddi sorunlar yaratabiliyor malum nedenlerden dolayı. Ama biz tabiisi çektik, her şey sizin için (kafayı yemişlerdi dhslshsd)

Bangkok gezimizin 1. günü bu şekilde bitmiş oldu…

2. GÜN BANGKOK ŞEHİR TURU

Bangkok denince akla hemen gelen alışveriş için1 gün ayırıyoruz. Çılgınlar gibi alışveriş yapmasanız da, kalabalık ve nemli havanın etkisi ile 1 gün dolu dolu geçecektir. Bu yüzden alışveriş merkezi ve pazarlarla dolu bir gün geçireceğiz.

Not: Eğer hafta içi Bangkok’taysanız, 2. gün Bangkok haritasının başına ekleme yaparak güne Chatuchak haftasonu pazarı ile başlayın. Pazara giderken, Ari adındaki çok şirin bir mahalleden geçeceksiniz. 

Siam havaray metrosu ile Siam Meydanı’na gelebilirisiniz. Metronun çok fazla durağı olmadığı ve hızlı olduğu için hızlı bir şekilde bu bölgede olacaksınız…. Duraklar arası yaklaşık 3 dakika sürüyor…

1- Siam Bölgesi (Siam Square): Bankong’un merkezi denebilir. Alışveriş merkezleri, kafe ve restoranların olduğu bölge. Siam Center, Siam One Square, S&P Siam Paragon ve Siam Discovery Alışveriş Mağazası var. Siam alışveriş merkezi kompleksi iç içe geçmiş bir yapıda. Alt geçit, üst geçit falan derken birinden diğerine bir şekilde geçiyorsunuz…

2- Pratunam Market: Tekstil ürünlerinin daha çok olduğu pazar.

3- Pantip Plaza da bu pazarın yakınında yer alan bir diğer alışveriş merkezi.

Güzergahımızda Jim Thompson‘ın Evini arkamızda bırakarak devam ediyoruz.

4- Altın Buda Tapınağı (Wat Traimit Tapınağı, The Golden Buddha Temple): Beyazlar içinde altın kaplı detayların olduğu tapınak, Yaowarat Road’ un başlangıcında yer alıyor. Chinatown’ u gezmeye başlamak için de harika bir nokta.

Aynı avluda Trimitre Tapınağı (Wat Trimitre) da yer alıyor. Gitmişken onu da gezi, daha küçük ve yine atın buda var içinde..

5- Çin Mahallesi (China Town): Alternatif tatlar ve alışveriş için imkan sunan China Town, Charoenkrung Yoluna bitişik 1 km uzunluğunda.

6- Phahurat Market: Küçük Hindistan olarak anılan bir bölgede Hindistan’da ne varsa buraya da getirmişler. Asya’da da siesta gerçeği var. Öğle vakti uyku vakti.

Bangkok’ta 2. günümüzü böylece sonlandırıyoruz. Gezmeye devam etmek isteyenlere hatırlatma Bangkok’ta geceler de uzun sürüyor. Enerjinizi bitirmeyin. Zaten pazarlar yeterince yorucu, akşam için biraz dinlenin deriz… Pazar Bangkok eski şehir merkezine çok yakında bulunduğu için dilerseniz Wat Po’nun ön tarafındaki kafelere gidebilirsiniz ya da gecelere devam etmek için taksi ya da tuktuk ile aşağıdaki önerilerimize devam edebilirsiniz… Bir Bangkok rooftop bar iyi giderdi mesela..

3. GÜN BANGKOK ŞEHİR TURU

Bangkok orjinal yüzen çarşısı ve Tai masajı 3. günkü Bangkok tatilimizin programı…

Bangkok Yüzen Çarşı (Bangkok floating market): Bangkok diye araştırdığınızda birçok yüzen çarşı olduğunu göreceksiniz. Fakat en büyüğü ve bir Bangkok klasiği olan Damnoen Saduak Floating Market..Adresi için tıklayıns. Tamamıyla turistik. Eski cazibesi artık kalmamış. İlginç kareler yakalamak için güzel bir yer o kadar. Yani gittiğimize pişman değiliz ama bir daha Bangkok’a gidersek buraya kesinlikle gitmeyiz. Gereksiz pahalı ve turistik ve uzak! Bangkok şehir merkezine 100km uzaklıkta. Bu yüzden 1 gün alacak şekilde kendinizi ayarlayın ve bir tur ile gidin deriz.

Akşam için bizim önerimiz, yukarıda verdiğimiz adlardan birine gidip Tai masajı yaptırıp, 3 günlük Bangkok turunun acısını çıkartmak…

BONUS:

Bangkok’ taki gezilebilecek bir diğer yer ise Erawan Müzesi (The Erawan Museum): 3 kafalı fil 29 metre yüksekliğinde ve 250 ton ağırlığında. Hindu tanrısı Indra’nın bineği Erawan, Taylar için kutsal… Heykelin 3 atında da değişik objeler sergileniyor. 300 Baht giriş.

BANGKOK’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

İşte Bangkok ve gece hayatı. Bangkok yemekleri yani böcekleri kadar dikkat çekici bir konudur gece hayatı. Aklınıza ilk gelen fuhuş evet var. Sadece o değil, dahası da var. Transeksüelliğin de hat safhada olduğunu düşünecek olursanız, gece hayatı için seçtiğiniz mekanda seçici olun deriz.

Bangkok gece hayatı için bir çok opsiyon sunuyor. Özellikle Khao San RoadSukhimvitSilom Road ve paralı seksin yapıldığı Patpong bu opsiyonların başında geliyor… Hangover II’deki eğlence yerleri, pahalı restoranlar ve rooftoplar yani daha neler neler… Durum böyle olunca Biz de ayrı bir post yazısı olarak Bangkok’un en ünlü eğlence mekanları adında ayrı bir yazı hazırladık..

 Tıklayıns efenimmm…

BANGKOK YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Bangkok’ a kadar gelmişken gezebileceğiniz yerler;

  • Ayutthaya Antik Şehri: Bangkok’ tan önceki Tayland’ın başkenti, Bangkok’ a 1 saat uzaklıkta.
  • Samut Songkram: Dünyaca tanınmış Siam İkizlerinin doğduğu Samut Songkram kasabası ayrıca kasabada bir Hindistan cevizi çiftliği de var. Burada Hindistan cevizi ağacından Tay halkının nelerde faydalandıklarını, bu ağaçtan yapılmış hediyelik eşyaları görebilirsiniz. Ayrıca içerideki orkide bahçesini de gezebilirsiniz.
  • Kaplan Tapınağı (Tiger Temple): Araç ile Bangkok’a 2.5 saat uzaklıkta Kanchanaburi‘ de bulunuyor. Kişi başı 100 dolara tur alabilirsiniz. Sabah 7’de alıp, akşam otele bırakıyor tur firması. 2. Dünya Savaşı’ndan kalma mezarlık ve Kwai Nehri Köprüsü filminden hatırlayacağınız köprüyü gördükten sonra Tiger Temple’ a gidiyorsunuz.Tur alınca giriş ücreti vermiyorsunuz. 20 kişilik gruplar halinde kaplanlarla geziyorsunuz.  Sırayla fotoğraf çektiriyorsunuz. Özel fotoğraflar için 4-5 dolar ekstra veriyorsunuz. Sonra fil safarisi yapıyorsunuz. Ayrıca Kanchanaburi’ de 7 katlı Erawan Şelalesi de var.
  • Yılan Çiftliği: Kobra ve Piton gibi yılanlarla yapılan ilginç bir gösterileri seyredebilirsiniz.
  • Timsah Çiftiği: Samut Prakan’ daki timsah çiftliği türünün Dünya’ daki en büyük örneği.. Burada timsahlarla yapılan tehlikeli gösteriyi izleyip, inanılmaz güzellikteki bahçeyi gezebilirisiniz. Kaplanlar ile hatıra fotoğrafı çektirip, bahçede yer alan Uzakdoğu’ya has çeşitli canlıları görebileceğiz.Giriş ücreti: 300 Baht
  • Khao Yai Milli Parkı
  • Bangkok yakınındaki adalara gidebilirsiniz;
    • Pattaya: Güzelim ada, tam bir turist tuzağı haline dönüştürülmüş. Gece hayatı maalesef insanı kadınlığından utandıran cinsten. Reşit olmayan kızlar, orta yaş üstü göbekli amcaların kucağında.. Daha ne diyelim..
    • Koh Phi Phi Lee ve Koh Phi Phi Don: Takım adalar.. İkisine birden kısaca Phi Phi deniyor…The Beach filminin çekildiği ada, Lee olan. Lee imara kapalı ve koruma altında. Sadece gündüzleri ziyaret ediliyor. Don da ise gençler için parti mekanı, sabahlar olmasın deyip dans ediyorlar. Çok sosyal bir ortam oluyor tabii. Don’ dan ayrıca Plankton turu da yapılıyormuş. 15:00′ te kalkan teknelerde, akşam yemeği yapılıyor ve güneşi denizde batırıp hava kararınca planktonları seyrediyorsunuz. Ay ışığı olmadında çok daha net görülüyorlar.. Bir de Maya Bay Sleep Abroad var. Lee’yi görmek için, Don’dan 15:00’te kalkan teknelere atlayıp, akşam Maya Bay’de demirleyip, 23:00’e kadar sahilde ateş başında oturup, sonra turun verdiği uyku tulumu ile güvertede uyuyabilirsiniz. Kimse gelmeden de sahile gireceksiniz tabii.. Ertesi gün 10:00’da tekrar Don’ dasınız. Akşam yemeği ve sabah kahvaltısı dahil. Her ikisi için de erken rezervasyon gerekiyor.
    • Blue Lagoon: Krabi’ de mavi suyu ile meşhur ada.
    • Hua Hin ve Ko Phangan: Kite surf okulları var. Kite ekipmanınızı sahilden kiralayabiliyorsunuz.
    • Ko Tao: Full Moon Party yani ay ışığında çılgınca dans edenlerle dolu plaj partisi. Ayrıca Surin & Similan Islands ve Ko Tao, Dünyanın en ünlü dalış noktalarından. 21 km’lik adada, 40 dalış okulu var.

BANGKOK GEZİ NOTLARI:

  • Alışverişte tax free bir yer seçin. Havalimanında yüzde 6 vergi iadesi alabilirsiniz.
  • Tapınaklara girmek genelde ücretsiz ya da çok ucuz.
  • Homofobikler dikkat; Eşcinsellik Bangkok’ta gayet normal.
  • Bangkok’ta işinize yarayabilecek kelimeler; Wat = Temple, thanon= major street, soi= side street
  • Günlük 1200-2000 Baht arasında taksi kiralayarak, Bangkok’u gezebilirsiniz.

KAYNAKLAR

  • http://www.bangkok.com/
  • http://bangkokeasyguide.com
Summary
Article Name
Bangkok Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Bangkok' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.