BANGKOK’UN EN ÜNLÜ 10 TAPINAĞI


Budizm inanışının hakim olduğu Tayland’ın başkenti Bangkok’ta 30.000’den fazla tapınak yani Taycası Wat var. Yani eğer Bangkok’ta kısıtlı zamanınız varsa, bütün tapınaklara gitmeniz mümkün değil.

Bir karşılaştırma yapacak olursak, İstanbul’a ilk defa gelen bir turistin Müslümanlığın hakim olduğu şehirde onlarca caminin hepsini görmesi imkansız. Kaldı ki, neredeyse her mahallede en az bir camii var. Bunları teker teker dolaşmak mı yoksa Sultanahmet Camii’yi görmek mi daha makbul.

Ayrıca Bangkok’ta çok garip tapınaklar da var. Mesela David Beckham Tapınağı. Evet gerçekten böyle bir tapınak var! Beckham’ın tapılası bir adam olduğunu, tapınaklaştırmışlar. Ne diyelim…

david-beckham-temple

Yani Bangkok’a kadar geldim ama bütün tapınakları göremedim diye üzülmeyin. 1-2 Günde Bangkok’taki tapınakların hepsini zaten ziyaret edemezsiniz. Tıpkı Bangkok’taki pazarların hepsini gezemeyeceğiniz gibi..

O zaman, Bangkok’taki en ünlü tapınaklar hangileri, Bangkok’ta hangi tapınakları ziyaret etmeliyim diye araştırmayın dedik ve sizin için Bangkok’taki en ünlü tapınakların listesini hazırladık..

Bangkok denilince aklınıza ilk olarak gelmesi gereken 3 tapınak: Wat Pra Kaew, Wat Arun ve Wat Pho. Bunlar cepte. Peki Bangkok’un başka gidilmesi gereken tapınağı yok mu? Var. Buyruns efenim: Bangkok’un en ünlü 10 tapınak haritası için tıklayın

Haritadan da göreceğiniz gibi çoğu Bangkok eski şehir merkezinde yer alıyor. Yani bu demek oluyor ki, Bangkok eski şehir merkezi turunda en az 7 tanesini göreceksiniz. Bundan iyisi, Bangkok’ta Buda diyoruz ve sırasıyla haritamızdan Bangkok tapınak gezimize başlıyoruz…

Unutmadan: Tapınak ziyaretinizde belden aşağınızın kapalı olması gerekiyor. Mesela pantolon giyebilirsiniz ama şort ile giremezsiniz. Ama merak etmeyin, genellikle tapınakların kapısında sarung adı verilen şalı kiralayabiliyorsunuz. Ya da en iyisi sırt çantanıza geniş bir şal atın… Ayrıca omuzlarınızın kapalı olması gerekiyor. Bazı tapınaklarda parmak arası terlik ile girmenize de izin vermiyorlar. Ve ayakkabılarınızı dışarıda çıkartıyorsunuz. Dine saygı…

1- Wat Benchama Tapınağı (The Marble Temple ya da Wat Benja, Wat Benchamabophit): King Ram Monument’in köşesindeki tapınak, İtalya’dan getirtilen mermer ile kaplı olduğu için Mermer Tapınak olarak da bilinir.

2- Wat Saket (Golden Mount): Bangkok eski şehir merkezinde yer alan tapınağa, merdivenlerden tırmanarak Altın Dağı (Golden Mountain) ya da Golden Chedi of Phu Khao Thong’a çıkarak ulaşıyorsunuz. 3. Rama Kralı (King Rama 3) tarafından yaptırılan tapınak, zeminin yumuşak olmasından dolayı yıkılmış, günümüzdeki haline 4. Rama Kralı ve 5. Rama Kralı tarafından orjinalinin üstüne inşa edilmiş.

bangkok-wat-saket

3- Wat Ratchburana (Loha Prasat, Wat Ratchanatdaram, şöyle de yazılıyor: Wat Rajaburana, Wat Ratcha Natdaram Worawihan): 2005’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş. Metal Castle olarak da anılan tapınak, diğerlerinden mimarisiyle ayrılıyor. Khao San Road’da ve Wat Saket’e çok yakın..

4- Wat Suthat (The Giant Swing): Girişindeki devasal kırmızı salıncağı ile ünlüdür. İçinde Sukhotai’den tekne ile getirtilen bronz Buda heykeli yer alan tapınak, Kral 3. Rama zamanında tamamlanmış. Bangkok eski şehir merkezinde yer alan tapınağı, Wat Pho, Zümrüt Tapınak ve Büyük Saray’ı gezerken ziyaret edebilirsiniz.

Wat Suthat
Wat Suthat

5- Wat Mahatat (Wat Mahathat Yuwarat Rang Sa Rit Racha Woramahawihan): Grand Palace ve Royal Palace’a olan yakınlığından dolayı daha çok kraliyet seramonilerinde kullanılıyor. İçinde Tayland’ın en eski Budist keşişleri eğitim merkez var. Vipassana meditasyonu eğitimi ile dikkat çeken merkezde, İngilizce dersler de veriliyor. Amulet Pazarı ise tam karşısında…

6- Zümrüt Buda Tapınağı (Wat Phra, The Emerald Buddha, Wat Phra Kaew): 2000 yaşından fazla olduğu düşünülen meditasyon halindeki Oturan Buda Heykeli yani Zümrüt Buda, Tayland’ın en ünlü tapınaklarından. 66 metre yüksekliğindeki zümrüt, 1464 yılında Chiang Rai’ de keşfedildi, sonra Laos, Chiang Mai ve en sonunda şimdiki evi Bangkok’a getirildi. Büyük Saray kompleksinin (Grand Palace) içinde bulunuyor. 08:30’dan 15:00’e kadar açık ve giriş ücreti 400 Baht.

7- Yatan Buda Tapınağı (Wat Pho ya da Wat Phra Chetuphon Tapınağı): Altın Buda heykeli Bangkok’ un en ünlü ve en büyük ve en eski tapınağıdır kendisi.. 46 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğiyle altından yapılmış Buda Heykeli. Ayrıca 1000 buda resmi ve 91 Stupa (mezar taşları) yer alıyor. Giriş ücreti: 100 Baht.

8- Wat Arun: Olduğu gibi Kamboçya’dan getirilmiş tapınak, Bangkok’ un Thonburi bölgesinde, Chao Phraya Nehri’ nin diğer tarafında yer alıyor. Temple of Dawn olarak anılan tapınak, Bangkok’un simgelerinden biri. Ana kulesinin etrafında 4 tane küçük kuleler yer alıyor. Ana kulesine merdivenlerden çıkarak ulaşıyorsunuz. Ve burada yer alan balkondan harika günbatımı seyredebilirsiniz. Böylece neden Günbatımı tapınağı dendiğini anlayacaksınız. Maharaj pier ( Maharaj iskelesi) den tekne ile ulaşılabiliyor. Giriş ücreti 50 Baht.

Wat Arun
Wat Arun

9- Wat Prayoon (ya da Wat Rua Lek, uzun adı ile Wat Prayurawongsawat Worawihan ya da Prayurawongsawas Waraviharn Temple): Chao Praya Nehri’nin batısında yer alıyor. Chedi yani pagoda şeklindeki devasal çanı ile ünlü.

10- Altın Buda Tapınağı (Wat Traimit, The Golden Buddha Temple):  Beyazlar içinde altın kaplı detayların olduğu tapınak, Yaowarat Road’un başlangıcında yer alıyor. Chinatown’u gezmeye başlamak için de harika bir nokta. İçinde 5 metre yüksekliğinde ve 5,5 ton ağırlığında Altın Buddha Heykeli, türünün Dünya’daki en büyük örneği. Buda’yı görmek bedava.

Hemen yanında, aynı avluda yer alan Wat Trimitre‘nin içinde de %99.99 altından Altın Buda heykeli var.

Bangkok’ta evlerin sokak kısmında, yol kenarlarında, otobanda bir köşede, nehir kenarında yani herhangi bir yerde, küçük bir tapınak modeli görebilirsiniz. Bunlar kötü ruh kovucu gibi bir anlama geliyor. Kötü ruhun orada toplanacağına inanılıyor. Yol kenarında eğer bir kaza olmuşsa oraya hemen bu evlerden inşa ediliyor. Budizm inanışına göre kötü ruhları kovmak için yapılırmış.

KAYNAK: http://www.bangkok.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.