Scroll to Content

BALİ EKONOMİK GEZİ REHBERİ

Bali’de 3 gün… Eat pray love!


Bali’yi tanımlayacak en uygun cümleyi bulmak biraz zor… Bizce Bali’nin gizemini anlamakta Dünya’da güçlük çekmiş olsa gerek ki, geç bulunmuş bu bohem yaşam ile lüks hayatın iç içe geçtiği mistik ada..
Tanrıların adası olarak da anılan Bali Adası, Avustralya, Singapur ve Japonya’dan gelen turistlerden sonra dünyanın dikkatini çeken bir destinasyon olmuş… İyi ki de öyle olmuş ve turist akını ile orijinalliğini kaybetmemiş.. Şimdilik..
Bali tarihine bakacak olursak, 1200lü yılların sonlarına doğru Majapahit Krallığı adada kontrolü ele almış ve M.S.1343 yılında komşu ada Java’da Bali kolonisini kurmuş ve krallığın çöküşü ile 15. yüzyılda entellektüeller (artistler, ressamlar, müzisyenler) Java’dan Bali’ye göç etmişler. Bu yüzden adada yürürken kazara bir sanat eserine denk gelmeniz hiç de tesadüf değil.. Tarihinde sanat olan Bali’nin, sanat ile birlikte anılması bundandır..
Sanatın yanı sıra 4 milyon nüfusa sahip ada, Dünya’nın en iyi sörf plajlarına sahip. Ayrıca adada birçok doğa sporu yapma imkanına da sahipsiniz.
Kuzeyinden güneyine 90 km, doğusundan batısına 140 km uzunluğundaki Bali Adası’nın yüzölçümü 5600 km2. Yani fikir vermesi açısından yaklaşık olarak Bali, Kıbrıs‘ın yarısı kadar..
Bali’nin doğal güzellikleri şelaleler, berrak sular, yemyeşil doğası ve volkanik dağ ile birleşince, insan ne ararsa bu adada var dedirtiyor.. Bu yüzden Endonezya’nın 17.000 adasından biri olan Bali, neden en ünlü olanı diye düşünürseniz, cevabı bu kompakt hayat ve üstüne doğa güzellikleri ile güler yüzleriyle insanın içini ısıtan Bali halkı deriz.
Endonezya Müslüman bir ülke olsa da, Bali’de Hinduizm ağırlıklı ve 9 Hindu mezhebi var. Bu yüzden de bir sürü tapınakları var. Sadece Bali’de görebileceğiniz sunaklar evleri, kafeleri, bahçeler yani her yerde var.. Bu sunaklardan da inançlarına göre tanrılara yemekler ve çeşitli ikramlar sunuluyor. Genellikle tanrılara sunmak için tütsü yaktıkları, evlerin ya da yolların üstünde yaprakların içinde çeşitli çiçek- özellikle de kadife çiçeğinden yapılan çelenkler- ve bazen de yemekleri koydukları sunaklara sakın dokunmayın.. Bali’nin mistik havasında, her yerin dua ile kaplı olmasının da payı var..
Bali mimarisi bizi baya şaşırttı. Eski Bali evleri tek katlı ve giriş kapısında taş oymacılık ile müzeye girdiğiniz hissettiren evlerde, Bali ölü evi de bulunuyor. Yani bir nevi aile tapınağı..  Evet, inançlarına göre ölen kişi uygun ay gelene kadar, bu ölü evinde bekletilirmiş (Yanlış bilgi vermemek adına detaya girmiyoruz)… Herkesin kendi tapınağı var evinde.. Geleneksel Bali evleri 7 bölümden oluşuyor. Birçok aile birlikte yaşıyor. Evlenince de aynı evde kalmaları gerekiyor. Evler aileye ait, kişiye ait değil. Bu gösterişli evler, daha fakir halkın yaşadığı yerlerde, özellikle kuzeyde kendini iki katlı bakımsız evlere bırakıyor…
“Eat, pray and love” yani “Ye, dua et ve sev” tam olarak ne düşünülerek filmin adı olduğunu bilmiyoruz ama, Bali’de güzel yemeklerinden yiyin, neye ettiğiniz bir kenara dua edin ve sevin; insanları, doğayı ya da neyi sevmek istiyorsanız onu…
Büyük küçük rastlamamanız mümkün olmayan, pirinç teraslarıyla bezeli Bali turumuz başlıyor…

Bali para birimi Rupiah. 1 TL = 4600 Rupiah. Ortalama ana yemek fiyatı ise 28000 Rp. 10 Rupi ile 100 Rupi aynı renkte aman dikkat.

Baliye gitmek için ideal zaman Aralık ve Ocak Ayları. Ayrıca Ocak Ayı adanın en kalabalık olduğu mevsim. Çünkü adanın müdavimi Avustralyalıların okul tatillerine denk geliyor. Bu aylarda muson yağmurlarına denk geleceğim diye korkmayın. – Ocak sonu- Nisan başı arası en yağışlı zamanı- Biz ayaklarımızda parmak arası terliklerle, o yağmurun altında resmen ıslanmadık.. Ayrıca çok güzel.. Nisan-Eylül ayları ise kuru sezon..

Bali’de konuşulan dil Endonezya dili. Bu dil okullarda öğretiliyor ama Bali’de 50 dilden fazla dil konuşuluyor. Java ve Bali dili biraz daha zor.. Hati hati= dikkat, Tarima kasih= teşekkür ederim, salamat datang= hoş geldin, tamu= yabancı, cantik = pretty (indi ise manzara için pretty anlamında), warung =dükkan demek… Genel olarak turistik bölgelerde halk İngilizce’de konuşuyor. Ya da konuşamasalar da bir şekilde anlaşıyorsunuz zaten…

BALİ’ YE ULAŞIM: BALİ’ YE NASIL GİDİLİR?

Bali Havalimanı (Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar – Indonesia) daha çok Denpasar Havalimanı olarak anılır. Bali Adası’na uçak ile gidebilirsiniz. Yerel havayolları ile Singapur, Kuala Lumpur ya da Hindistan’dan uçakla Bali Adasına  gidebilirsiniz. Eğer uçuşunuzu önceden ayarlarsanız, 20€’ ya bile uçak bileti bulabilirsiniz. Biz AirAsia hava yolu şirketi ile Singapur’dan Bali’ye gittik. Tabii ki İstanbul’dan uçağa binmekten çok daha hesaplı oldu..

BALİ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Bali’de ulaşım öyle otobüsle falan olmuyor. Metro, tren mi? Duymamış olalım.. En iyi ulaşım kendi yaptığın ulaşımdır diye düşünmüş olsalar gerek, Bali’de herkes ya takside ya da scooter tepesinde.. Trafik ise acayip, ama herkes kuralına uyuyor. Ola ki kırmızı ışıkta hareket eden var, itinayla uyarılıyor.. Öte yandan ana yollar gıcır gıcır asfalt. Hatta daha bakir bir bölgeye girdiğinizi toprak yolun başlamasından anlayabilirsiniz..VEE trafik soldan akıyor, kendi aracını kiralayacaklar aman dikkat!

  • Motor: Günlüğü ortalama 50.000 Rupe (5 Dolar) motor kiralayabilirsiniz. Çok çılgın kullanıyorlar ve her yerden scooter çıkabiliyor. Özellikle yğmurlu havalarda macera istemiyorsanız tercih etmeyin deriz.
  • Minivan: Yani küçük minibüs. Eğer 3 kişiden fazlaysanız kiralamak hesaplı olabilir.
  • Taksi/ Araç kiralama: hem İstanbul’daki taksi fiyatlarından daha ucuz, hem de güvenilir. Taksimetreyi açtırın ya da binmeden pazarlık edin. Mavi renkli Bluebird için en iyisi taksi firması deniyor. Biz kaldığımız otelden taksi çağırttık, hem binmeden fiyat hem de güzergah konusunda önceden anlaşma yapmış olduk… Ayrıca Bali’li bir arkadaşımız oldu: Karşınızda Andi ve biz 🙂 Aslında sadece taksi demek yanlış olur. Çünkü bildiğiniz araç kiralama, üstüne şoförü de var. Araçlar da gayet konforlu. Siz binmeden kaç kişi olduğunuzu söylüyorsunuz, ona göre araç gönderiyorlar.  Yani sarı taksilerle dolaşmıyorsunuz adayı 🙂

BALİ’ DE KONAKLAMA: BALİ’ DE NEREDE KALINIR?

Bali’de konaklama için birçok alternatifiniz var:

  • Kuta bölgesi’nde 10 sene önce yabancılara yerler satılmış.. Bu yüzden adım başı otel bulunuyor. Dolayısıyla bu da fiyat kırıyor ve Bali’nin diğer bölgelerine göre daha hesaplı olması. Ayrıca birçok gece kulübüne yakınlığından dolayı da gençlerin tercihi Kuta ve bitişiğindeki Denpasar, LegianKuta’da 5 yıldızlı teller de var. Mesela  Hard Rock Hotel Bali çıtayı biraz yükseltiyor. İmkanınız varsa mutlaka burada kalın. Biz sadece fotoğrafını çekebildik :/
  • Kuta’da yaptıkları hatayı tekrar yapmak istemiyorlar. Ubud bu yüzden daha uniquie. Yeşillikler içinde ve spa merkezli oteller için UbudSanur. Sanur’da yer alan Mc Donald’s, pizzahut gibi fastfood zincirlerinin olması ekonomik seyahat edenler için avantaj
  • En iyi 5 yıldızlı deniz kenarındaki otellerin olduğu bölge Seminyak
  • Lüks oteller için Nusa Dua

Otellerde oda fiyatı ödüyorsunuz, kişi başı olarak değil. Biz ulaşım açısından kolaylık olsun diye Kuta’da, Park Regis Kuta otelde kaldık ve 4 gecelik 1050 TL kahvaltı dahil olarak ödedik… Kahvaltısı harika! Ne ararsanız var. Böylece öğle yemeğini de atlamış olduk shshs..

BALİ’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Bali’de yapılması gereken aktiviteler çok fazla.. Luwak kahvesi içmek, Keçak dansı seyretmek, Bali masajı yaptırmak, Bali sonsuz havuz keyfi yapmak, Bali’de dalış yapmak, doğa aktiviteleri, safari ve yürüyüş turları derken baktık liste uzayıp gidiyor, detaylarıyla bir blog post hazırladık.

BALİ’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?

Bali mutfağı bizim ilk defa karşılaştığımız bir tat olduğu için, bir de baktık ki uzun uzun yazmışız 🙂 O yüzden blog post olarak ayrıca verip, Bali gezimizdeki diğer bilgilerin hakkını yemeyelim dedik (Her şey sizin için)

BALİ’ DE ALIŞVERİŞ

Bali adasının neresine giderseniz gidin, illa ki bir hediyelik eşya dükkanı göreceksiniz. Mesela Ubud ana caddesi yer alan Ubud market tam bir turistik pazar alanı…

Özellikle yol kenarlarında eşya satan yer var. Bali’den alınabilecek hediyeler; ağaç oyma, uçurtma, resim tablosu, cam eşyalar, erkekler için Bali yerel şapkası Blangkon, kadınlar için yerel kostüm ve daha bir sürü şey… Pazarlık yapmayı unutmayın… Detaylarıyla Bali’den alabileceğiniz sanatsal eşyaları ayrı bir blog yazısında vereceğiz..

Ayrıca Bali alışveriş merkezleri bize gitmesi saçma gelse de, yağışlı bir havada tercih edilebilir: Discovery Shopping Mall ve Lippo Mall bunlardan en popüler olanlarından…

BALİ ŞEHİR TURU

Bali Adası gezi rehberimizi, Bali bölgelerine göre gezmek daha uygun geldi.. Çünkü aslında Bali küçük ama gezmek için çok büyük. Ve her bir bölgesinde gezilecek birçok yer var. Ayrıca bazı bölgelerde BONUS’lar göreceksiniz. Yapılması teknik açıdan çok zorlayıcı olduğu için biz gidemedik. Görüldüğü kadar yakın mesafe değiller ve tercih yapmamız gerekti.. Siz giderseniz harika olur. Hatta bizimle de paylaşın düşüncelerinizi, gitmeye değer mi? nasıl buldunuz, vs.

BALİ 1.GÜN – Denpasar Bölgesi ve Bali’nin Doğusu

Öncelikle Denpasar Bölgesini geziyoruz sonra da adanın doğusuna doğru araç veya scooter ile yolculuğa çıkıyoruz. Evet bizim için de ilk defa oluyor ama yürüyüş rotası maalesef veremiyoruz.

DENPASAR BÖLGESİ

Denpasar bölgesi, Bali’nin en eski bölgelerinden. Ayrıca Bali Havalananı da bu bölgede… Aslında bölgede en ilginç olan Bali pazarları, özellikle de Kumbarasi Pazarı. Onun dışında bu bölgede gezilecek çok yer yok.. Tavsiyemiz bir taksi ya da scooter kiralayıp, geçip gitmeniz…

  • Gajah Mada: Yerli halkın ürünlerini sattığı Denpasar Geleneksel Pazarı (Denpasar Traditional market)’nın da yer aldığı Denpasar’ın ana caddesinde bulunuyor.
  • Kumbarasi Market (Koperasi Simpan Pinjam Kumbasari): Eskiden Peken Payuk (pot market) olarak anılırmış. Gerabah /jar like pot, pengedangan, cubek (plate from land), paso (pail from land), caratan (water jug from land), jeding (barrel from land), penyantokan (mixer from land), coblong (cup from land), kekeb (rice cover) gibi ürünler satılıyor. Pazar payuk/pot almak için Balililerin de en çok tercih ettiği pazar olmasından dolayı, eskiden Peken Payuk (pot market) olarak anılırmış. Günümüzde sanatsal ürünler ve turistler için hediyelik eşyaların bulunduğu bir pazar.
  • Jagatnatha Tapınağı (Pura Jagatnatha): Wisnu caddesinde, Puputan Badung (Taman Pupytan)’ ın ise doğusunda yer alıyor.
  • Bali Müzesi (Museum Bali): Tarih öncesi dönemden günümüze kadar uzanan geniş bir sanat koleksiyon yer alıyor. Hemen karşısında ise Puputan Badung Park şehir parkı yer alıyor.
  • Bali Sanat Merkezi (Werdhi Budaya Art Center): Ahşap oyma eserlerin olduğu müze.
  • Bajra Sandhi Monument: Yoni colossus adı verilen Hindu felsefesi ile ilişkilendiriliyor.

Denpasar’ı gezdikten sonra rotamızı Bali’nin doğusuna çeviriyoruz. Sırasıyla göreceğimiz yerler ve gezi rotamız, için tıkayın

  • Sukawati Hidden Canyon (Hidden Canyon Beji Guwang): Sonunda pirinç terasları olan kanyonu gezmek için aslında 1 güne ihtiyacınız var. Yola çıktığımızda önce taksi şoförümüz daha sonra arkadaşımız olan Andi söyledi.. Düşününce mantıklı geldi tabii.. Biz yine de rotamızda olduğu için sizinle paylaşıyoruz..
  • Virgin Beach: Bali’de kumsallara doyulur mu hiç..
  • Bali Chocolate Factory: 10,000 Rupiah ile girebildiğiniz hobbit evlerini anımsatan mekan, deniz kenarında çikolata ve hindistan cevizinden ürünler üretiliyor.. Eğer yanımızda Andi olmasaydı kesinlikle bulamazdık. Ama gittiğimize değdi. Salıncaklar ve yaratılan ortam tam kafa dinlemelik. Bir de sahilinden denize yani okyanusa girebiliyorsunuz. Ayrıca White Sand Beach, Bali Choclate Factory’nin hemen yan tarafında yer alıyor.
  • Ujung Water Palace Bali: Karangasem Krallığının eski sarayı, koskocaman havuzu ve görkemli el işlemesi oymacılığa sahip yapısıyla muhteşem bir yer.
  • Tirta Gangga Su Tapınağı (The Water Palace Tirta Gangga): Ganj nehrinden gelen su anlamına gelen tapınak, Karangsem Krallığı tarafından yapılmış. Büyük çeşmesi, heykelleri ve harika bahçeye sahip tapınakta yer alan, küçük tapınakta yıkanmak kutsal. Giriş 3000 Rupiah.
  • Lempuyang Temple (Pura Penataran Agung Lempuyang ya da Pura Lempuyang Luhur): Mt. Agung Volcano’ yu görebileceğiniz, tırmandıkça manzaranın tadına varacağınız bir tapınak. Giriş için bağış yapıyorsunuz ayrıca, sarong alacaksanız onun için de bağış yapıyorsunuz. Sadece bir tapınak yer almıyor burada. Toplam 1700’den fazla basamak çıkarak deniz seviyesinden 1.200m yükseklikteki en yukarıda yer alan tapınağa ulaşabilirsiniz. Bu da 4-5 saat demek oluyor. En çok fotoğraflanan tapınak 2. sırada yer alıyor… İsterseniz gişede rehber de kiralayabiliyorsunuz.. Bu arada en yüksekteki tapınağa gittikçe maymunlar daha hırçın oluyor. Dikkat!
  • Amed Kumsalı: Siyah kumsalı ve balıkçı tekneleri ile yerleşimin ve otellerin de bulunduğu yer alında baya turistik.. Burada dalış da yapılıyor.

BALİ 2. GÜN – Güneyden Kuzeye Bali

GİANYAR BÖLGESİ

  • Batubulan Köyü (Batubulan Village): Taş ve ağaç oymacılığıyla ile ünlü köyde özellikle kültürel Barong Dans Gösterisi‘ni seyredebilirsiniz.
  • Celuk Köyü: Altın ve gümüş işçiliğiyle ünlü köyde alışveriş yapmayanı dövüyorlar…
  • BONUS: Tegenungan Şelalesi (Tegenungan waterfall): Yeşillikler içinde yüzerken doyabileceğiniz şelalenin giriş ücreti 10.000 IDR.. Farklı bir konsept olduğu için bonus olarak veriyoruz…

BADUNG BÖLGESİ

  • Kapal Kasabası (Kapal Village): Bali’nin en eski köylerinden… Kraliyet Tapınağı ve içinde 3 tapınak bulunan ve tapınakların koruyucusu olduğuna inanılan yaklaşık 300 maymunun yaşadığı maymunlar ormanı bu köyde yer alıyor.
  • Mas Kasabası (Mas Village): Tahta oyma sanatıyla tanınan Mas Köyü’nde, sanatçıları tahta bloklara girift desenler işlerken izleyeceksiniz.

BONUS: Haritaya koymadık ama Klungkung Bölgesinde’ki Tohpati Köyü de bir başka sanatsal köy..

İstikamet Bali’nin artistik kalbi Ubud Köyü!

UBUD BÖLGESİ

Ubud’un Maymunlar Ormanı dışında, başka ünlü konular ise; spa ve detox otelleri. Nusa Dua’dan sonra en lüks oteller lokasyonu olarak ikinciliği çekiyor. Spa olunca yogayı ayrı tutmak olmaz tabii.. Yoga yapılacak bir çok mekan da var burada.. Bohem ve sessiz bir bölge olan Ubud’un adı sanat ile de anılır.. Ama yine de bölgenin namı asıl Maymunlar Ormanı’nın burada yer almasından yürüyor…

  • Ubud Maymunlar Ormanı (Ubud Monkey Forest): 12.5 hektarlık alana kurulan ve 186 ağaç türünün yer aldığı ormanda ortalama 700 maymun yaşıyor. Yani ceplerinizdekileri çantanızın dibine koymayı unutmayın. Güneş gözlüğü, cepte bozuk para, elinizde telefon veya kamera olmasın. Maymunlar sizi araştırırken, bilim adamları da maymunların davranışlarını ve sosyal hayatını araştırıyor. Çünkü burası resmen maymun krallığı ve özellikle makak maymun türü olmak üzere ormanda birçok farklı maymun türü var.. Ormana girmeden tabelada yazan uyulması gereken kuralları okumayı unutmayın. Yanınızda yeyilip içilecek şeyleri gişedeki emanete bırakın. Maymunlara muz verirseniz geliyorlar. (Abur cubur vermeyin) Öyle ki ormanda muz satan seyyar satıcılar var. Ama tabii ki daha pahalı (bir demeti 5 Dolar). O yüzden maymunları yakından görmek istiyorsanız, gitmeden marketten muz alın.. Muzu gösterdiyseniz de verin. Ormanda Pura Dalem Agung tapınağı ve Koi Balığı Havuzu (Koi Pond) da yer alıyor. Yetişkinler için Monkey Forest giriş ücreti 50.000 IDR. 8:30-18:00 arasında Bali Maymun Ormanı’nı ziyaret edebilirsiniz.
  • Ubud Sarayı (Ubud Palace, Puri Saren): Eskiden Ubud Kralının oturduğu, Bali mimarisiyle inşa edilmiş Ubud Sarayında her gün 19:30’da Keçak dansı sergileniyor. Giriş ücreti ise 80.000 IDR.
  • Pura Taman Saraswati: Su sarayı olan ve yaratıcı tanrı Saraswati adına yapılan Pura Taman Saraswati lotus yani nilüfer çiçekleriyle bezeli havuzlarından dolayı Lotus Gölü Tapınağı da deniyor. Ubud rotamıza devam edince Museum Puri Lukisan yolunuzun üstünde kalacak…
  • Gunung Lebah (Pura Gunung LebahLebah Tapınağı): Endonezyaca Küçük Tepe (small hill) anlamına gelen tapınağın büyük bölümü turistlere kapalı. Küçük ve orman ile çevrelenmiş bir tapınak.
  • The Blanco Renaissance Museum: Bali’de ömrünün çoğunu geçirmiş erotik sanat tarzını benimsemiş, İspanyol sanatçı Antonio Blanco’ nun evi artık eserlerinin olduğu The Blanco Renaissance Museum (Giriş 80.000 IDR).

Neka sanat Müzesi ve Agung Rai Müzesi de Ubud’da yer alan diğer sanat müzeleri…

  • Goa Gajah (Fil Mağarası, Elephant Cave): Bedulu’da yer alan 11. yüzyıldan kalma Fil Mağarası, meditasyon için yapılmış. Arkeolojik sit alanında şelale de var. Giriş ücreti: 15000 IDR
  • BONUS: Campuhan Ridge Walk: Harika yürüyüş yolu Ubud’dan başlıyor. Bu da size bonus olsun. Biz yetiştiremedik, aslında 1 günde mümkün de değil 🙁 Sadece burası için 1 gün ayrılmalı.. Siz gidin, bize de yazın…

TEGALLALANG BÖLGESİ

  • Tegallalang Piriç Terasları: Gianyar’daki Tegallalang pirinç terasları ya da Tegal Alang (rice paddy fields) ile ünlü bir bölge… Tegallalang daha büyük olduğu için burayı tavsiye ediyoruz..

BANGLİ BÖLGESİ

  • Kintamani: Kintamani’nin serin dağlarında Bali’nin yemyeşil yüzü, dağı görebileceğiniz birçok restoranda oturup yemek eşliğinde seyredilebilir…
  • Batur Volkanik Dağı ve Batur Gölü: 1.717 metre yüksekliğinde hala aktif olan Batur Valokanik Dağı’da yer alan Batur Gölü’ndeki Uluwatu Tapınağı‘nda gün batımı ve gündoğumu seyretmek ayrı bir keyif… Batur Gölü önceden volkanik gölmüş. 3000 metrelik bir volkkan kolisi oluşmuş. Buraya günlük turlar ile de gidebilirsiniz. Mt. Batur Hike 120TL-180 TL arasında değişiyor.. Ayrıca rehber de kiralayabilirsiniz. Batur dağının eteğindeki Batur köyünden kolaylıkla rehber bulabiliyorsunuz. Batur Yanardağı’nın tepesinden vadi boyunca Batur Gölü’ne inen siyah lav şeritlerini izleyince gölün kenarındaki Pura Ulun Danu Tapınağına ulaşıyorsunuz.  
  • BONUS: Trunyan Köyü: Bali’nin eski köylerinden Trunyan, köydeki ölülerin gömüldüğü bir yer olması ile ünlü. Yolda yürürken ayağınız bir kafatasına takılabilir. Turunyan köyünden, kayıkla mezarlığa varacaksınız. 20 dakika kadar sürüyor. Mezarlıkta, Taru Menyan adında ağacı ölülerin kokusunu alıyormuş.
  • BONUS: Besakih Tapınağı (Pura Agung Besakih ya da Pura Besakih, the Mother Temple):  Agung Dağı’nın eteğinde yer alan tapınak, Bali’nin en büyük, en kutsal ve dolayısıyla en önemli Hindu tapınağı… Dünya Miras Listesinde yer alan tapınağın sihirli iyileştirici gücü olduğuna inanılan Kutsal Su Kaynağı varmış.. Birbirinden ayrı 23 tapınak kompleksi yer alıyor. Ayrıca Besakih Tapınağı’na yakın, Bali’nin önemli iki şelalesi yer alıyor:
    • Tukad Cepung Şelalesi
    • Air Terjun Tibumana Şelalesi
  • Tirta Empul Tapınağı (Pura Tirta Empul): Tampak Siring köyünde yer alan, kutsal su kaplıcası.Tanrı Vishnu’ya adanmış tapınağın içindeki su kaynağı M.S 962 yılında keşfedilmiş. Endonezya’ nın en büyük su tapınaklarından biri. Tapınak, merkez, ön ve arka olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Merkez bölümündeki havuz ve 30 çeşmeden akan sularda, Hindular kutsal suyun altına girerek seremoni yapıyorlar. Sarong haricinde, arka bölümüne girmek için saçınızı da toplamanız gerekiyor. Giriş ücreti 15.000 IDR

BALİ 3. GÜN – Tanah Lot Tapınağı ve Bali Kumsalları

Bali gezimizin 3. gününde biraz daha sakin ve dinlenebileceğimiz bir gün olarak ayarladık.. Bu yüzden adanın simgelerinden Tanah Lot’a doğru Kuta’dan başlayarak sahilden dinlene dinlene bir rota oluşturduk. Tabii akşamında da Bali masajı, hak ettik ama 🙂 Bu arada ortalama 1 saat klasik Bali masajı 100.000 Rupi’den başlıyor.. Biz Kuta Harmony Spa‘yı tercih ettik. Tavsiye ederiz.

Yani yürüyebildiğimiz kadar yürüdük, sonra Andi bizi tıkandığımız yerde geldi aldı ve Tanah Lot’a gidebildik 🙂 Sonra da Bali’nin en iyi masaj salonlarından birine gittik. Thanks to Andi 🙂 Gelelim Tanah Lot’a;

TABANAN BÖLGESİ

Tabanan Bölgesinde, neredeyse Bali ile adı özleşen tapınak için gidiyoruz..

  • Tanah Lot Tapınağı (Tanah Lot Temple): Bali’nin simgesi olan, Bali’nin en ünlü tapınağı.. Tanat lot; dünya su anlamına geliyor. Okyanusta, kayanın üstüne inşa edilmiş. Gel git olduğunda tapınak sular altında kalabiliyor ya da su o kadar yükselmediyse yürüyerek geçebiliyorsunuz.

Bundan sonrası Bali rotamızda dinlenme üstüne kurulu.. Ama siz derseniz ki daha çok şey yapılacak, kesinlikle haklısınız. Biz 3 tam güne bu kadar sığdırabildik ama siz daha uzun kalacaksanız işte önerilerimiz;

  1. Ayrıca eski usul pirinç yetiştirildiği için UNESCO tarafından koruma altında olan Jatiluwih Pirinç Terasları da bir gün ayırıp gidilebilecek bir başka alternatif..

BALİ’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI

Adamlar eğlendirmeyi biliyor beyler, dağılın. Yaz yaz yine bir blog yazısı çıktı tabii (Bazen iconlara çok ihtiyacım oluyor, neyse)

BALİ YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

  • Jakarta’nın yer aldığı ana adada yer alan;
    • Borobudur Tapınağı (Borobudur Temple): Jawa Central (Jawa Tengah)’da yer alan Borobudur Tapınağı 8. yüzyılda inşa edilmiş en büyük Budist tapınaklardan birisi. Bali’ ye 1 saatlik uçuş ile gidiliyor.
    • Prambanan Tapınağı: Yogyakarta’da yer alan tapınak UNESCO Dünya Mirasları Listesinde. Giriş 40 dolar. Gün doğumunda gitmek gerekiyormuş. 3 ayrı Budist Kozmolojisine uygun bölüm var. En alt kısım arzulara bağlı olmayı, diğer ise; arzuları terk edip şekil ve isme bağlı olmayı, en üst ise Nirvana’ya ulaşmayı temsil ediyor. Ayrıca Mushroom Beach de bu adada.
  • Lembongan Island (Nusa Lembongan): Sahil şeridi. kısa bir tekne turundan sonra varıyorsunuz bu küçük sahile. Ünlü plajları; Dream Beach ve Suwehan Beach.
  • Nusa Ceningan: Ünlü plajları; Blue Lagoon, Mahana Cliff Jump Point
  • Lombok: En ünlü simgesi olan Pura Batu Bolong, denizin kenarındaki kayalığın üstünde yer alan tapınak.
  • Nusa Penida Island: Ünlü plajları; Angel’s Billabong, Pasih Uug (Broken Beach), Crystal Bay

BALİ GEZİ NOTLARI:

  • Yolar dar ve trafik var. Bu yüzden haritadan baktığınızda yakın görülen mesafeleri katetmeniz daha uzun zaman alacaktır.
  • Pahalı otellerde öğle yemeği yiyip, beach clublara giriş parası vermekten kurtulabilirsiniz.
  • Maymunların olduğu yerde elinizde fazla bir şey olmasın. Maymunlarla göz temasına girmeyin.
  • Maymunlar sadece Ubud’da değil, yol kenarlarında bile karşınıza çıkacaktır. Mesela Bugbug’da da maymunlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Pazarlık yapın.
  • Balili birinin evine girerken ayakkabılarını çıkartın.
  • Balililerin kafasına dokunmayın.
  • Sol elinizde tokalaşmayın.
  • İşaret parmağınızla bir yeri göstermeyin.
  • Canang Saris’lere basmayın.
  • Tapınaklara girerken belden aşağınızı örtün. Zaten sarong ya da kamen adında etek gibi bir örtü veriyorlar.
  • Adet döneminde kadınlar tapınaklara girmemeli
  • Tapınaklara girmeden ayakkabınızı çıkartın.
  • Tapınakların tamamı turistlere açık değil, sormadan girmeyin.
  • Hediyelik eşyalarınız bagaja sığmıyorsa, kargolayabiliyorlar.
  • Trafik soldan akıyor.
  • Adanın kuzeyi güneyine göre daha ucuz. Uzun süre kalacaksanız, konaklama için düşünülebilir.
  • Bali Beach Boys diye bir kavram var. Özellikle Kuta Beach ve Legian Beach’te.. Kızlar dikkat, bu erkekler para veya turist avcısı gibi..
  • Bali’ye gitmeden önce Eat Pray Love filmini seyretmelisiniz. Filmde Julia Roberts’ın Ubud sokaklarında dolaştığını, pirinç terasları arasında bisiklet sürmesini, Ubud pazarınında dolaşmasını seyrettikten sonra filmin rüyasına kapılmak daha eğlenceli olacaktır. Hatta Ubud çarşısında, Balili ilaç yapan adamın verdiği Balans ve Harmoni ilacı sahnesi şahane!
  • Sonsuz havuzlar yani infinity pools, Bali’nin neredeyse tüm bölgelerinde bulabileceğiniz bir Bali deneyimi. Ama en ünlü sonsoz havuzlar  Munduk Moding Plantation, Alila Ubud + Uluwatu ve Ubud Hanging Gardens

KAYNAKLAR

  • https://www.bali.com/
  • http://www.bali-indonesia.com/
  • http://www.baliguide.com/
  • https://www.balistarisland.com/
Summary
Article Name
Bali Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Bali' de gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.