Likya, Fethiye ile Antalya körfezleri arasında kalan Akdeniz’e paralel uzanan Teke Yarımadası’nın antik coğrafi ismi. 1992 yılında Likya yolundaki patikaların yürüyüş yolu olabilecek yerleri işaretlenmeye başlanmış ve 1999 yılında Kate Clow tarafından Likya yolu yürüyüşe açılmış.

Likyalıların tarihte bilinen ilk demokratik birlik olduğu bilinir.

Likya yolunun önemiyse; bağlantı noktalarını, mesafeleriyle birlikte yürüyüş güzergahının yazıldığı Likya coğrafyası haritası yani Likya Yol Kılavuz Anıtı, dünyanın bilinen tek ve en eski karayolu haritası. Türkiye’nin ilk uzun mesafe yürüyüş rotasıdır.

Likya yolunun tamamı ortalama 555 km uzunluğunda ve 14 etaptan ve Batı, Orta ve Doğu Likya yolu olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Yürüyen kişinin temposuna göre kaç günde yürüneceği değişir ama ortalama olarak 4 hafta tempolu bir şekilde yürüyen yürüyüşçü Likya yolunu tamalayabilir.

Likya yolu şehirden uzaklaşında (sebebini aşağıda belirteceğiz) Fethiye merkeze 8 km uzaklıktaki Kayaköy’den başlar, Antalya merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktaki Geyikbayırı beldesinde biter. Fethiye’den başlamak isteyeler Dalaman Havalimanı’nı, Antalya’dan başlamak isteyenler de Antalya Havalimanı’nı tercih etmeli.

Eğer Likya yolunu tamamlamak için uygun zaman aralığı bulamıyorsanız ama içinizde bir yaraysa Likya yolununu yürüyememek, işte bu yazı tam sizin için.

Yarı lokal yani yeni Fethiyeli olarak kaç senedir biz de bu durumdan muzdaripiz. O yüzden biz de aklımıza kazınan manzaralara fırsat buldukça nokta atışı araçla gittik. Yani kısa zamanda Likya yolundaki şahane manzara noktalarına direkt ulaşmak isteyenler buraya!

Bu arada Likya yolunu yürüyenlerin sesini duyar gibiyiz. Likya yolunun kesinlikle yürünmesi gerekiyor, araçla gidilemeyecek yerlerde manzaralar var ve yürümenin ardından karşına çıkan manzara gibisi yok.. Bunların hepsinde hemfikiriz. Yazının başında da dediğimiz gibi ‘ zaman bulamayan ama gitmek isteyenler’ için nokta atışı manzara noktalarını yazıyoruz… İyi niyetliyiz shsh

NOT: Detaylı Likya yolu blog yazımız da yakında gelecek. En anlaşılır ve gerekli bilgileri derlemeye çalışıyoruz..

Aslında Likya yolu Fethiye merkezden başlar. Bir yanınızda Amintas Kaya mezarları yürüyerek Fethiye Kayaköy’e gelirsiniz. Burası ilk mola yeridir. Sonrasında Ölüdeniz’e doğru çam ağaçlarının altından gideceğiniz rota başlar. Burada ilk Akdeniz manzarasını göreceksiniz. Sağ tarafınızda Soğuksu ve tarihi Kayaköy Rum evleri, sol tarafınızda yavaşça Ölüdeniz lagün belirir.. Ama buraya araç geçişi yok..

Gelelim nokta atışı manzara yerlerine:

Fethiye- Kalkan arası Likya yolu rotasında daha çok manzara yukarıdan göründüğü için bu kısmı yani Doğu Likya yolu bölümündeki arabayla gidilecek noktaları geziyoruz.. Bizim arabayla Likya yolu rotanızı haritadan görmek için tıklayın

1- Montana Tepesi: Montana Tepesi yürüyüşçülerin Resmi kabul ettikleri başlangıç noktası desek yeridir. Resmi olarak bizim için ilk araçla gidilecek Likya yolu manzara noktası. Ölüdeniz yokuşuna inmeden ilk solda bir patika var. Dikkat etmezseniz kaçırabileceğiniz kadar belirsiz. O yüzden Ovacık’taki döner kavşağı geçince dikkat kesilin. O patikadan belli bir noktaya kadar gidebiliyorsunuz. Sonrası yaklaşık 10 dakikalık kolay bir yürüyüş.. Ve patikanın geldiği son düzlükte manzara karşınızda.. Daha yakınlaşayım derseniz hemen karşınızda bir büyük bir kaya olacak. İşte orası da temsili Montana Tepesi. Oradan manzarayı seyredebilirsiniz.

Konum için tıklayın

2- Kelebekler Vadisi: Fetihiye denince akla ilk gelen yer desek yeridir. Sadece Fethiye değil, Türkiye’nin de en ikonik yerleri arasında yerini alıyor. Öncelikle Kelebekler Vadisi’ne araçla gidilmiyor. Arama motorunda işaretlediğinizde sanki gidebilirmişsiniz gibi gösteriyor ama orası aslında Faralya Köyü’nden manzara noktası. Kelebekler Vadisi’ne gitmek için denizden ulaşım gerekiyor. Bir de Faralya’dan dağcıların kullandığı kanyon inişi var ama anlaşıldığı gibi o biraz profesyonel bir iniş.

Tekneye ister Fethiye merkezden binebilirsiniz, isterseniz de Ölüdeniz’den. Ölüdeniz’den mesafe daha kısa tabii. Günlük tekne turları ya da Ölüdeniz- Kelebekler Vadisi arası shuttle tekneleri var. Yazın saat 10:00’da başlıyor ve 45 dakikada bir kalkıyor.

Kelebekler Vadisi harika ama bizim arabayla Likya yolu için bahsettiğimiz Faralya’dan Kelebekler Vadisi manzarası. Ölüdeniz’den devam edince asfalt yol sizi nokta atışı manzara noktasına getirecek zaten. Ama en güzel manzara için biraz kalabalıktan uzaklaşmak gerek.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi’nin en güzel manzara noktası hemen araçların park ettiği yerdeki salıncağı sağınıza alarak su borunu takip edin. Sonunda karşınıza kocaman bir kaya çıkacak. Onun arkasından vadi ayaklarınızın altında..

Konum için tıklayın

3- Karaağaç Alınca: Ölüdeniz’den Kelebekler Vadisi’ne giderken, Kelebekler Vadisi’ni yukarıdan göreceğiniz manzara noktasına varmadan yukarı tırmanan yoldan devam edeceksiniz. Yol sizi zaten Karaağaç Köyü’ne getirecek. Buraya gelince ‘ee hani manzara?’ diyebilirsiniz. Arabayı park ettikten sonra sola doğru yol kıvrılır. Siz sağdan denize doğru patikayı takip edeceksiniz. Patikanın sonu yine büyük bir kayaya denk geliyor. Onun arkası ise Cennet koyu ve muhteşem Alınca manzarası..

Alınca

Konum için tıklayın

4- Yediburunlar: Fethiye Yediburunlar arası yaksak 64 km ve 1 saat sürüyor yolculuk.. Harika karaçam ormanları arasında gidiyorsunuz yol boyunca.. Yalnız Boğaziçi Köyü’ndeki Yediburunlar’a vardığınızda manzara için yaklaşık 3 km yürümek gerekiyor. Arabayla belli bir yerine kadar gidebiliyorsunuz ama yol daha çok 4×4 için uygun. Manzara için orada bulunan otelin yanından devam etmek gerekiyor..

Yediburunlar

Konum için tıklayın

Patara, Kalkan, Kaş ve sonrasından çoğu yer denizin kıyısından araçla takip edilebilir.. Tabii bonus olarak:

5- Gelidonya Feneri: Yine Fethiye’den yola çıkınca yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Kalkan’dan 2.5 saat. Gelidonya Feneri’nin bir yanı Korsan Koyu, diğer tarafı Suluada.. Korsan Koyu’na kadar araçla gidip sonra patikayla Gelidonya Feneri’ne varılıyor.

Gelidonya Feneri son manzara noktası olabilir. Çünkü bir sonraki yer Adrasan yani bitiş çizgisi..

Konum için tıklayın

Biz arabayla Likya yolu güzergahındaki manzara noktalarını yazdık. Szin öneriniz var mı? Oralara da gidelim..

Kaynak: likyayolu.org, likyayoluktb

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.