Sri Lanka gezimizin ilk kısmını güney sahil şeridinde geçirmeye karar verdik ve 10 gecelik seyahatin 8 gecesini deniz kum güneş üçlüsü ile baş başa geçirdik.. Bu yüzden konu hakkında detaylı bir yazı yazmak da boynumuzun borcu oldu.

Sahil şeridi boyunca ulaşımda tuttuk, otobüs (350 numaralı otobüs) ve bolca motosiklet kullandık.. Herhalde bu rotada girmedik koy bırakmadık ve inanın hepsi birbirinden güzel ve büyüleyiciydi. Ama sosyal medya tuzağına düşmedik desek yalan olur. Mesela instagramda çok sık karşımıza çıkan ve dolayısıyla da kesinlikle gitmemiz lazım dediğimiz doğal havuz, coconut tree, ip salıncak ve sırık balıkçıları konumları bizi hayal kırıklığına uğrattı. Neden? Çünkü her yerdeler! Yani özellikle belirtilen lokasyona gitmeseniz de illaki bu rota üzerinde karşınıza çıkan ve çok normal manzaralar bunlar! Siz de rotanızı planlarken aklınızda bulunsun diye özellikle belirtmek istedik.

Öncelikle şunu söyleyelim ada ülkesi olan Sri Lanka kıyılarının -neredeyse- her noktasından okyanusa giriliyor. (Tabii ki bazı yerler çok dalga ve kayalık ve bazı bölgelerde yasak var) Bizim 10 günlük Sri Lanka gezimizde seçtiğimiz yerler hem popüler olanlar hem de bize farklı gelenlerden oluşuyor.. Sri Lanka sahilini 2 kısımda gezdik. 

1- Unawatuna’dan Mirissa’ya 

2- Mirissa’dan Tangalle sahillerine kadar 

Neden hepsini birlikte tamamlamadık diye sorarsanız: bazen hedeflediğiniz yere giderken bir anda listede olmayan bir yer görüp daldığımız çok oldu.. Tavsiyemiz listemize Sri Lanka’ya gitmeden mutlaka bakmanız. Çünkü birçok popüler diye internette dolaşan yer bize çok da farklı gelmedi.

Bizim gezdiğimiz Unawatuna- Mirissa arasında uzanan görülmesi gereken 16 sahilin listesi:

  1. The Palm rope
  2. Thalpe doğal havuz
  3. Thalpe beach
  4. Habaraduwa
  5. Koggala
  6. Kabalana
  7. Ahangama
  8. bucket head beach
  9. Midigama right
  10. Midigama beach
  11. Surf beach
  12. Secret pool
  13. Coconut beach
  14. jungle beach
  15. Weligama Cliff
  16. Mirissa

Şimdi gelelim Sri Lanka’nın en popüler plajlarına:

  • Uppuveli, Trincomalee bölesinde -barları ile ön plana çıkıyor
  • Mirissa, Matara bölgesinde- balina gözlem merkezi
  • Koggala, Galle bölgesinde- sırık balıkçılar ile ünlü
  • Nilaveli, Trincomalee bölgesinde
  • Hiriketiya, Matara bölgesinde- adanın sörf merkezlerinden
  • Kosgada, Galle bölgesinde- deniz kaplumbağaları ile meşhur
  • Kalpitiya, Puttalam bölgesinde- yunus cenneti deniyor
  • Marakolliya, Hambantota bölgesinde- hindistan cevizi ağaçları ile ünlü
  • Goyambokka, Hambantota bölgesinde- kumsalları ile eşsiz
  • Arugam Bay, Ampara bölgesinde- adanın sörf merkezlerinden
  • Talpe, Galle District- doğal havuzu ile meşhur
  • Bentota, Galle bölgesinde- deniz mahsülü için tercih edilen yerlerden
  • Passikuda, Batticaloa bölgesinde
  • Negombo beach, havaalanına yakın bir bölgede olduğu için tercih edilen yerlerden
  • Unawatuna
  • Hikkaduwa
  • Wijaya Beach ( Dalawella ), Kaplumbağa gözlemi yapılabilecek yerlerden
  • Kalabana
  • Weligama
  • Mawella
  • Kalpitiya Beach
  • Kalkudah- Hindistan cevizi ağaçlı bir yer daha
  • Tangalle Beach
  • Trincomalee Beach

Bu genel bilgiden sonra sıra bizim keşfettiğimiz koy ve plajlarda..

İlk iki gecemizde White Surfing Beach Resort adındaki 4-5 odalı bir otelde konakladık. Otel Koggala beach ve Talpe Beach‘ e yürüme mesafesinde oldukça ideal bir konuma sahip. Öncelikle bu yüzden ve bir de fiyat/performans oteli olduğu için tercih edilebilir. Otelin hemen önündeki plajda profesyonel sörfçüler sabahın erken saatinde denize girmiş oluyor bile. Mükemmel gün doğumu ve gün batımını hemen otelin plajındaki sapsarı kumsallarda izlemek ise eşsizdi. Talpe beach’e sabah erken saatte gittiğinizde daha güzel görünüyor, akşam saatlerinde yerli halk çoluk çocuk piknik yapmaya gelmiş gibi plajı dolduruyorlar. Koggala beach sahili ise devasa genişlikte ve göz alabildiğine uzun. Sahil boyunca yeme içme yerleri bar ve restoranlar mevcut. Bu yüzden hem bir işletmeye yakın olayım hem de denizin tadını çıkartayım derseniz burayı listenize alabilirsiniz. Bu sahilde sırık balıkçılarını göreceksiniz ama siz siz olun fotoğraf veya video çekerken çok sinsi davranın. Biz drone uçurmaya çalıştık ve bir anda bir abla gelip kocasını çektiğimizi iddia ederek aslında bizden rüşvet istedi. Böyle bir durumda yavaşça uzaklaşabilir ya da çok güzel bir kare yakalamak üzereyseniz para verebilirsiniz tabii.

Sonraki 3 gecemizde ise Ahangama sahiline doğru yaklaştık ve Ocean View adında bir otelde kaldık. Burası otelden çok üstteki iki odası bize tahsis edilmiş bir villa gibiydi aslında. Sabah kahvaltısı dahil, balkonunda okyanus manzarası eşliğinde şirin bir yer. Tek sıkıntımız sivri sinekler oldu ama otelin satılmak üzere ilanda olduğunu görünce neden bu kadar atıl ve boş olduğunu da anlamış olduk.

Bu otelin avantajı meşhur Kabalana Beach‘e yürüme mesafesinde olması. Kabalana beach neredeyse en fazla sörfçü yoğunluğuna sahip plajlardan. Dilerseniz sörf dersi alabilir, dilerseniz sörf tahtası kiralayıp kendiniz de deneyimleyebilirsiniz.

Ahangama ise turist yoğunluğu en fazla olan yerlerden. Restorantlar, yeni nesil modern cafeler, sörf merkezleri ve alışveriş yapabileceğiniz marketler mevcut. Baya baya merkezi bir yer. Otel alternatifleri de inanılmaz fazla ve fiyatlar diğer konumlara göre tabii ki daha fazla. Ama kesinlikle zaman geçirmesi çok keyifli, cıvıl cıvıl bir yer. Tabii hava kararana kadar. Akşam sokaklarda in cin top oynuyor. Sörfçüler sabah erken denize çıkıp akşam erkenden evlerine göçtükleri için, yerel halk da bu saatlere uyum sağlamış. Öyle ki sörfçülerin saatine göre dükkanlar açılıp kapanıyor, mesela öğlen 12:00- 15:00 arası kapalı bir sürü mekan var.

Ahangama- Midigama- Weligama-Mirissa arasında tesis olmayan ama mükemmel manzaralara sahip birçok koy var. Bunlardan bizim bizzat gidip gördüklerimiz Secret Beach, Bucket Hat Beach, Wild Beach, Jungle Beach vs vs.. İsmini bilmediğimiz daha birçok koy vardı. Bu koyları keşfetmenin en kolay yolu tabii ki motosiklet.

Mirissa tarafında en meşhur yer ise Coconut Tree Hill ve Parrot Rock. İkisi de görülmeye değer yerler ama Mirissa kısmı bizim bir önceki yerler kadar iştahımızı kabartmadığı için bi bakıp çıktık da diyebiliriz.

Bundan sonra Matara, Tangalle sahillerine kadar devam ettik. Tangalle sahili inanılmaz uzun. Biz sadece Secret Beach dedikleri ilk plajlık kısma kadar gidebildik. Ama bu tarafta kesinlikle tavsiye edeceğimiz asıl plaj Silent Beach. Hem bir koy içine gömülmüş az dalgalı bir denizi, hem de plajın 5 dakika ilerisinde şimdiye kadar gördüğümüz en güzel doğal havuzlardan biri vardı. Koyda bir tesis de mevcut. Buraya çok yakında yer alan Talalla Beach ve Hiriketiya Beach‘ de zamanı olanlar için tavsiye edebileceğimiz alternatifler.

Evet şimdilik bu kadar ama devamı gelecek efenimm..

İlgili Yazılarımız;

Sri Lanka Seyahati Öncesi Önemli Bilgiler

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.