Şarabın Başkenti Şarköy Bağlarını Geziyoruz


Türkiye’nin Trakya bölgesi oldukça verimli bir arazi üzerine kurulmuş durumda. Kırklareli’nden başlayarak Tekirdağ ve Şarköy’den Gelibolu‘nun en ucuna kadar uzanan çok geniş bir alan, üzüm bağları ile buralarda faaliyet gösteren şarap üreticileri ile doludur. Bunlardan bazıları ayakta kalmaya çabalayan küçük butik işletmeler bazıları ise Doluca, Kayra, Sevilen, Mey gibi daha büyük tesislere sahip oldukça gelişmiş işletmelerdir.

Trakya bağ rotası, Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD) tarafından, Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy ve Gelibolu olmak üzere dört ana bölgede faaliyet gösteren 12 butik üreticinin desteği ile oluşturulan ödüllü bir proje ancak aynı zamanda da Türkiye’nin ilk bağ rotası projesi. Oldukça kapsamlı olarak hazırlanmış web sitelerinde her bölgede hangi şarap üreticilerinin gezilebileceği, ne yeneceği, nerede kalınacağına kadar bir çok bilgiye yer verilmiş. Bu projede emeği geçen herkesin ellerine sağlık diyoruz.

trakya-bag-rotasiTrakya Şarap Platformu ve Trakya Bağ Rotası projesinde yer alan 12 şarap üreticisi:

  • Lüleburgaz ve Kırklareli üzerinden Istranca Dağlarına uzanan Kırklareli Bölgesi: Chamlija, Arcadia, Vino Dessera
  • Çorlu, Yazır, Uçmakdere arasında uzanan Tekirdağ Bölgesi: Chateau Nuzun, Barel, Umurbey, Barbare
  • Hoşköy, Mürefte, Şarköy, Kavakköy arasında uzanan Şarköy Bölgesi: Melen, Gülor, Chateau Kalpak
  • Evreşe, Demirtepe, Bolayır Köylerinden Eceabat’a uzanan Gelibolu BölgesiGali, Suvla

Bu gezimizde Şarköy bölgesinde yaptığımız şarap tadım turundan, rotamızdan ve yoldayken öğrenip sizinle paylaşmak için sabırsızlandığımız birkaç deneyimimizden bahsedeceğiz.

“Şarap Tadım” ya da “Bağ Turları” nasıl organize edilir?

Eğer bir tur organizasyonu dahilinde bağ gezisi yapmak isterseniz işiniz kolay. Tur şirketlerinden birine hemen kayıt yaptırabilir ve suya sabuna dokunmadan rahat rahat gezebilirsiniz. Bölge bölge tur operatörleri bilgisine ayrıca www.trakyabagrotasi.com adresinden de ulaşabilirsiniz. Ancak, siz de bizim gibi, kendi başınıza bir gezi yapmayı kafanıza koyduysanız biraz daha maceralı bir seyahat sizi bekliyor olacak. Öncelikle görmek istediğiniz bağ evlerinin listesini çıkartmalı ve kendileriyle direkt temas kurarak bilgi ve randevu almalısınız. bu da sanılanın aksine çok kolay olmuyor maalesef. Öncelikle bir çok bağ evine telefonla ulaşmak bir hayli güç. Eğer şanslıysanız, bir kaç denemeden sonra, telefona çıkan ancak yetkili kişiye bağlayabilecek birisine ulaşabilirsiniz. Kaç kişi olduğunuz ve bağ bozumu döneminde olunup olunmadığı bu aşamada devreye giriyor. “İki kişiyiz ve yolumuz o taraflara düştü. Gelip gezebilir miyiz?” derseniz bir kaç dakika sonra ya “Tabii buyurun gelin, bağ zaten açık, herkes gezebilir.”, ya da ” Hangi gün dediniz, bir saniye randevu defterine bakıyorum.” diye bir cevap alabilirsiniz. Biz birkaç bağ evi ile görüştükten sonra randevu yapmadan yola koyulmaya karar verdik. Ne ile karşılaşacağımızı pek bilemediğimizden, kafamıza göre hareket etmeyi ve kimseye bir saat sözü vermemeyi tercih ettik. Oldukça da keyifli oldu aslında. Yolculuk detaylarına birazdan gireceğiz ama önce küçük bir uyarı yapalım. Eğer bir günde birden fazla yere gidip tadım yapacaksanız aslında araç kullanmamanızı ya da konaklamalı bir tur yapmanızı öneririz. Ancak biz işi çok abartmayacağımızı bildiğimizden ve konaklama yapacağımız yerin (Saros) Şarköy bölgesine yarım saatlik bir mesafede olmasından dolayı kendi aracımızla gitmeyi daha uygun bulduk.

sarap-tadim-turu-12

Eğer İstanbul’dan otobüs ile gelecekseniz, otogar ve Kadıköy’den seferler düzenleyen Şarköy Seyahat ya da İstanbul Seyahat’i tercih edebilirsiniz. Şarköy otogarda indikten sonra, otogara çok yakın bir mesafede yer alan minibüs durağından, fosforlu sarı ya da beyaz minibüsler ile köyler arasında rahatça seyahat edebilirsiniz.

Şarköy Şarap Evleri:

Şarköy’de, Doluca, Mey’in Kayra Şarap Fabrikası, Sevilen, Gülor gibi büyük fabrikalar, katıldığı dünya çapındaki yarışmalarda ödüller alan Melen gibi butik şarap üreticileri ve Ganos, Bağcı, Aker, Oral, Aral, Hastürk, Mayadağ, Karaf gibi yerel şarapçılar ile birlikte yaklaşık 30’a yakın şarap fabrikası bulunmaktadır.

Bu şarap üreticilerinden bir çoğu yaşadıkları büyük ekonomik sorunlar nedeniyle maalesef hayatta kalmayı başaramamışlar. Geride kalanlar ise atalarından kalma bu mirası devam ettirmek için büyük gayret içinde. Dayanışma ve üreticiler arasındaki birlikteliğin önemini anlatarak, şarap denilince akla gelen bir başka bölge olan Şirince’yi örnek veriyorlar. Umarız yakın zamanda kendi üzümlerimizden üretilen yerel şaraplarımız, dünyaca tanınan ve aranan markalar haline gelir ve bu butik işletmeler devraldıkları mirası kendilerinden sonraki nesillere de aktarabilirler.

Şarköy Bağ Gezileri:

Ağustos ortasından 15 Ekim’e kadar süren ancak en çok tercih edilen Eylül ayı boyunca bağ bozumu döneminde çeşitli turlar düzenlenir ve katılımcılara üzüm bağları gezdirilir, üzüm çeşitleri ve üzümün şaraba dönüşü anlatılır. Mahzenlere inilerek şaraplar ve fıçılar görülür ardından da tadım gerçekleşir.

Yol boyunca zeytinlikler, ayçiçekleri ve mısır tarlaları arasından geçerken neden üzüm bağları ile karşılaşmadığınızı merak edeceksiniz. Biz de bu soruyu ilk uğradığımız bağ evinde sorduk ve öğrendiğimize göre zeytin ağaçlarının soğuğa dayanıklı olmamasından dolayı daha iç kısımlarda, yol kenarlarında ve üzümün soğuğa dirençli olmasından dolayı dağlık alanlarda yetiştirilmesinin tercih edilmesiymiş. Yani üzüm bağlarını görebilmek için, biraz (!) stabilize olan yollardan tepelere doğru çıkmamız gerekiyor.

Şarköy Şarap Tadım Turu Rotası:

Şarap Tanrısı, Dionysos’un yaşadığı, yaşam iksirinin oluştuğu bu topraklara yaptığımız yolculuğumuz Çanakkale’den İstanbul’a doğru gelirken, Kavakköy Şarköy tabelasından girdikten sonra başladı ve Kumbağ’a kadar devam etti.

Bu tur rotamızı görmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Şarköy Bölgesi;

1- Şarköy’e 7 km mesafede yer alan Bordeaux blendleri ile Trakya kırmızılarının kralı sayılan Chateau Kalpak‘ın bağlarını gezdikten sonra, eşsiz manzarası eşliğinde şarabınızı yudumlayarak Şarköy’e tepeden bakmanın keyfine varın. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririz çünkü oldukça yoğun bir işletme. İki kadeh şarap ve yanında sundukları peynir tabağının ücreti 15 TL. Bu fiyata bağ gezisi de dahil.

2- Şarköy şehir merkezinden çıktıktan yaklaşık 3- 4 km sonra, İğdebağları Köyü tabelasını göreceksiniz. Köye çıkan tepenin başında, muhteşem bir manzara karşısında yer alan Ganohora Şarapevi‘ni bulacaksınız. Burası büyük turlar için tercih edilecek bir mekan olabilir zira restoran menüsü etten balığa bir çok seçenek sunuyor ve 10 dakikalık mesafede yer alan Ganohora Butik Otel konaklama için oldukça ideal. Ancak bizim gibi bağ bozumu dönemi dışında dört kişi buraya geldiyseniz, şarap tatmaktan çok üzüm suyu içip, püfür püfür esen rüzgar sayensinde biraz serinler ve bir iki fotoğraf çektikten sonra yola koyulursunuz 🙂

igdebaglari-ganohora-sarap-evi

3- Eriklice Köyü’ndeki Gülor Şarap Tesisleri hemen yol kenarında yer aıyor. Burası oldukça büyük bir tesis. Fabrika görünümü bizim butik işletme ziyareti amacımıza uymadığından içine girmedik. Ancak özellikle şişeleme ve üretim görmek isteyenlerin rezervasyon yaparak bu tesisi gezmelerini öneririz.

4- bir sonraki durağımız olan Mürefte, Trakya Bağ Rotası’nın en önemli noktası. Hem güzel bir sahil kasabası hem de pek çok şarap markasının üretim merkezi. Yerleşim tarihi antik dönemlere uzanan belde, Şarköy’e 13 kilometre uzaklıkta ve tepelerinde leziz şarapların kaynağı bağlara sahip. Ayrıca plajları, tarihi evleri ve balığı ile de tercih edilen bir durak. Şarap fabrikalarının bünyesinde konumlanan şarap müzeleri ile de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Mürefte’de ilk durağımız Aker Bağ Evi oldu. Dedelerinden miras aldıkları bu bağ evinin 3. kuşak torunlardan Hüseyin Aker ile müzeyi, mahzeni gezdikten ve çok ilginç bilgiler edindikten sonra şarap tadımı yaptık. Aker Bağ evi, yıllardır aynı çiftçilerin üzüm bağlarından aldıkları üzümleri sayesinde üç kuşak boyunca aynı tadı yakalamayı başarmış. 7 farklı üzüm bağı ile çalışıyorlar ve üretilen Reserve şarabına da bu sebeple “Yedibağ” adını vermişler. İçinde 7 farklı üzüm bulunan, bir defa filtrelenen ve kendi kendine fermente olan bu şarap en iddealı ürünler. Neredeyse tamamen organik 🙂 Oldukça sevimli butik bir işletme burası. İleride de bu butikliği koruyacakları çok farklı projeleri var ancak ekonomik nedenlerden dolayı biraz beklemek durumundalar. Ayakta kalma savaşında galip gelmesini umut ettiğimiz bir tesis. Ayrıca, İstanbul’ dan tur organizasyonu yapmak isteyenler de tesis sahiplerini telefon ile arayarak rezervasyon yaptırabilirler. Konaklama, akşam yemeği, bağ gezisi, şarap tadımı dahil çok uygun fiyatla inanılmaz bir deneyim edinebilirsiniz.

Mürefte sahili boyunca devam ettikten sonra yol sonunda, yan yana dizilmiş Kutman Şarap, Game Şarapçılık ve Sevilen Şarap İşletmesi‘ni göreceksiniz.

Kutman Şarap müzesi oldukça geniş ve kesinlikle görülmesi gereken güzel bir yer. Şarap üretimi için kullanılan makinelerden eski tip fıçılara kadar birçok tarihi parça burada sergileniyor. Sevilen ise üst katında yer alan modern terasında bir şişe şarap açtırarak manzara eşliğinde dinleneceğiniz keyifli bir ortam sunuyor. Ayrıca üretim zamanında yani Eylül ayı boyunca süren bağ bozumu döneminde burayı ziyaret edenler tesisi daha detaylı gezebilirler.

5- Çınarlı Köyü‘ndeki şarap fabrikası ve Mursallı Köyü‘nde köylülerin yaptığı yeni tamamlanan şarap fabrikası ajandamızda yer alan yerlerdi ancak bağ bozumu döneminde olmadığımızdan ve ne ile karşılaşacağımızı da bilemediğimizden buralara uğramamayı tercih ettik ve methini çok sık duyduğumuz Hoşköy ve Güzelköy’e doğru yol aldık.

6- Hoşköy deniz kenarında yer alan, oldukça zengin görünümlü bir köy. Birçok villa ve yazlık site yer alıyor burada. Hoşköy, köy kahveleri, marketleri ile tahminimizden daha kalabalık bir yerdi açıkcası. Güzelköy ise Hoşköy’ün sırtında yer alan tepenin başında. Yol boyunca muhteşem bir manzaranın içinden geçiyorsunuz. Üzüm bağlarının ve zeytinliklerin arasından kıvrılarak çıktığınızda sizi karşılayan Güzelköy, köy kahvesinde oturan amcaların dışında neredeyse boş gibi geldi bize.

sarap-tadim-turu-13

Hoşköy’de Melen Şarapçılık‘ın Rumlardan kalma mağazasını, Melen’in Hoşköy tepelerinde yer alan 19. Yüzyılda eski bir Bizans manastırının üzerine kurulmuş olan St. İoannis Theologos Manastırını, Fransızların yaptığı Hoşköy Feneri’ni görebilirsiniz.

Melen Şarapçılık’ın Hoşköy ve Güzelköy bağlarında düzenleyeceği bağ bozumu için (0532) 485 91 91 No’lu telefonu arayabilirsiniz.

Yazımıza bu noktada biraz mola vererek, hazırladığımız eğlenceli youtube videomuzu izlemelisiniz 🙂

Kesinlikle yapılması gerekenler?

Üzümün ayakla ezildiği tahta çıfıtları, elle çevrilen salkım ayırma makinelerini, tahta presleri, küfeleri, sararmış fotoğrafları, fıçıları görün.

Sabah erken saatte yola çıkarak köy kahvaltısı yapmanızı öneririz. Bu bölgede imal edilen peynirler, zeytin, zeytinyağı, bal, pekmez, köy yumurtası ve köy ekmeği ile mükemmel bir kahvaltı yapacağınız bir çok yer mevcut.

Trakya aynı zamanda rakı& balık için de önemli bir durak. Trakyalılar zaten rakı içmeye bayılır, yanına bir de taze bir balık ve denk gelirseniz roman müziği ile çok eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz.

Farklı bir aktivite daha yapmak isteyenler Şarköy (Uçmakdere) rüzgar sörfü deneyebilir.

Nerede yemek yenir?

  • Akkaya Restoran: Şarköy – Mürefte yolunda bulunan Eriklice köyünü geçtikten sonra solda denize sıfır restoran
  • Tuna Balık lokantası- Hoşköy
  • Megali Balık- Sahil Yolu Hoşköy (+90 534 357 61 25)
  • Melen Cafe- Sahil Yolu Hoşköy (+90 282 538 60 05)
  • Deniz Restaurant- Şarköy (+90 536 372 63 88)
  • Balıkname- Şarköy Limanı (+90 282 518 71 02 / +90 532 785 15 17)
  • Ganohora Restaurant İğdebağlar Köyü (+90 282 518 49 74/ +90 532 302 09 33)
  • Yakamoz Restaurant-Eriklice Şarköy (+90 532 226 00 20)

Nerede kalınır? 

Şarköy bölgesinde konaklama için bir çok alternatif var. Şarköy şehir merkezinde ve Mürefte’ye devam ettiğiniz yol boyunca da birçok kiralık yazlık ev, motel, kamp alanı ve pansiyon mevcut.

Biz Saros’da konaklama yapmanızı öneririz. Kırklareli bölgesini gezdikten sonra Şarköy’e gelecekler için ya da Şarköy’ den hareket ederek Gelibolu bölgesindeki bağ evlerini gezecekler için tam orta nokta olan Saros güzel bir alternatif olacaktır. Ayrıca tarihi Gelibolu yarımadası ve sonunda bulunan Çanakkale şehitliğine kadar gittiyseniz, Saros’da konaklama yaparak bu tarihi turun ardından, Şarköy’de şarap kültürü turuna devam edebilirsiniz.

Ne alınır? 

  • Şarköy, Mürefte ve Hoşköy’de butik şarap işletmelerinin ve köy kooperatiflerinin damacana şarapları
  • Ahmet Şarlan’ın imalathanesinde boy boy fıçıları
  • Mürefte Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği’nin lokalinden ise üzüm reçeli ve mis kokulu üzümlü sabunları
  • Mürefte’de yer alan Feyzi Kutman Şarap Müzesi ve Aker Şarapçılık Müzesi, üretimle aynı mekânda yer alan satış reyonlarından hem şarap hem de ev yapımı zeytinyağı, sirke, üzüm çekirdeği sabunu gibi ürünleri satın alabilirsiniz.

Alternatif Tur: Trakya Bağ Rotasında yer alan diğer bölgeler

Eğer Trakya bağ rotasında yer alan diğer bağ evlerini de gezerek, farklı şarap markalarını tatmak istiyorsanız;

Tekirdağ Bölgesinde yer alan bağ evleri ve şarap markaları;

  • Yazır Köyü, Karaağaçlık Mevkii, Tekirdağ’da yer alan Barbare şarapları (http://www.barbarosbagevi.com/)
  • Yazır Köyü / Tekirdağ’da yer alan Umurbey 
  • Karaevli Mahallesi, Bilal Sok, Suleymanpasa /Tekirdag’da Barel Bağevi
  • Çeşmeli köyü (Marmara Ereğlisi/ Tekirdağ) yakınlarında Şato Nuzun (Şarap Tadım için randevu:0 530 871 4250)

Lüleburgaz/ Kırklareli Bölgesinde yer alan bağ evleri ve şarap markaları;

  • Hamitabat Köyü, Lüleburgaz’da Arcadia bağları (Şarap Tadım için randevu: 0 533 514 1490)
  • Büyükkarıştıran Köyü, Kırklareli yakınlarındaki Chamlija şarapları
  • Ahmetçe Köyü, Kırklareli yakınlarındaki Vino Dessera’da bağ ve mahzen gezisi (Şarap Tadım için randevu:0 532 564 5026)

Kaynaklar:

  • www.yolculukterapisi.com
  • http://www.atlasdergisi.com/kesfet/gezi/kirklareliden-geliboluya-trakya-bag-rotasi.html

1 Yorum

  1. Pingback:Çanakkale Şehitliği Çevresindeki Yerler – Ride Safe, Have Fun

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.