Mardin yakınında gezilecek yerler, Mardin eski şehir merkezinden daha fazla desek olacak. Fakat hem şehir merkezin gezip aynı gün bir de Mardin çevresini gezeyim derseniz olmaz. Hem Mardin etrafındaki gezilecek yerler birbirinden farklı yerlerde konumlanmış hem de bir yerde düşündüğünüzden fazla zaman geçirebilirsiniz. Çünkü her biri çok özel..

O yüzden önerimiz Mardin civarında gezilecek yerlere en az bir gün ayırmanız olacak ve başına yıldız (*) koyduğumuz yerlere özellikle gitmeniz..

Mardin civarında gezilecek yerlerin haritası için tıklayın

*Kasımiye Medresesi: Mardin şehir merkezine 5 km batısında yer alıyor. 13. yüzyılda Artuklular tarafından yapımına başlanmış. Fakat Timur döneminde Moğol saldırıları nedeniyle ancak 15. Yüzyılda tamamlanmış. Fotoğraf çekilecek güzel alanlar var. Mardin’den vesait yok. Gün batımı çok güzelmiş. İçinde türbe, geniş bir avlu ve eyvan var. Çok kalabalık olabiliyormuş. Dersliklerin girişi 1 metre kadar. Nedeni öğrencilerin öğretmenlerin huzuruna çıkarken başlarını eğmeleri içinmiş. Öğrenciler ortadaki havuza yıldızların yansımasından gökyüzü araştırması yapıyormuş.

Fotoğraf: kulturportali.gov.tr

>>> Görülebilecek diğer camiiler: Şeyh Çabuk Camii (Mor Behnan Kilisesi’nin güney batısında,1. Cadde’de), Bab Es Sur Camii (Hatuniye Medresesi’nin güneyinde, Cumhuriyet Caddesi’nde), Şehidiye Camii (PTT’nin güneyinde, Cumhuriyet Caddesi’nde)

*Deyrulzafaran Manastırı (Mor Hananyo): Mardin şehir merkezine yaklaşık 5 km doğusunda yer alıyor. Safran Manastırı anlamına geliyor, bu adı da manastır çevresinde yetişen safrandan alıyormuş. Zafaran: safran, deyr: manastır. Rehberli turla 20dakika gezilebiliyor. Turabdin sınırlarında yer alan manastır, Süryanilerin dini merkezi olarak görülüyormuş. Manastırın başka bir özelliği ise manastırın patriği 4. Petrus’un Süryanice, Arapça ve Osmanlıca dergiler bastırması. Matbaa makinesini de görebiliyormuşuz. İbrahim Müteferrika’dan sonra bu bölgeye matbaayı ilk getiren 4. Petrus. Giriş saatleri 08:30 – 12:00 ve 13:00 – 16:30 arası, kişi başı 10 TL. Mardin’den vesait yok. MS. 5. Yüzyılda inşa edilen Aziz Hananyo Kilisesi, Hz. İsa ve havarilerinin de olduğu yeni doğan bebeklerin vaftiz edildiği işlemenin olduğu vaftiz Vaftizhane, içinde kutsal eşyalar, 7 mezar odası ve 52 Süryani patriğinin mezarının olduğu Azizler Evi ve Güneş Tapınağı gezilebilen kısımları. En son defin 1969 yılında yapılmış. 4500 yıllık Güneş Tapınağı Süryanilerin Hristiyanlığa geçmeden önce Pagan döneminde inançlarını gerçekleştirdiği yer. Manastır bu tapınağın üstüne inşa edilmiş. Bu yüzden merdivenlerle tapınağa iniliyor. Giriş: 8TL

**Dara Antik Kenti: Mardin şehir merkezinin yaklaşık 30 km güneydoğusunda yer alıyor. 1986 yılında kazılar başlamış ama ödenek olmadığı için durdurulmuş. M.Ö. 3. Yüzyılda Persler tarafından kurulduğu düşünülüyor. İpek yolu üstünde bulunuyor. Mezopotamya’nın Efes’i olarak anılıyor. Mağara evler, su sarnıçları, köprüler, surlar ve kayaların oyulması ile oluşan toplu mezarlıklar var. Yeniden diriliş inancının hakim olduğu zamanlarda ayinler de yapılıyormuş. Ölü dirilten peygamber olarak anılan Ezekiel’in tasvir edildiği kaya da Dara Antik Kenti’nin girişinde yer alıyor. Nekropolün arkasında kemiklerin sergilendiği bölüm var. Antik kent 4 km’lik bir alana yayılıyor. Ama neredeyse yüzde 95’i hala topraklar altında. Antik kentin biraz ilerisinde, üzerinde Zindan yazan bir köy evinin altında tesadüfen ve 1500 yıllık su sarnıcı keşfedilmiş. Mutlaka görmelisiniz. Adını M.Ö. 336-330  yılları arasında  Pers Kralı 3. Darius’tan almış. Beyaz Suadında bir mesire alanı da bulunuyor. Mardin otogardan minibüs var. Giriş: ücretsiz

Savur: Mardin şehir merkezinin yaklaşık 50 km kuzeyinde yer alıyor. Küçük Mardin deniyormuş. Fotoğraf çekimi için sonbaharda gidilmesi öneriliyor. Doğa ile iç içe olacağınız bir yer..

MİDYAT: Yukarı Mezapotamya’da yer alıyor. Midyat eski şehir merkezi ve Midyat’ın köyleri  ile, Midyat gezisine belki de 1 gün ayırmanız gerekir. Kendi başına bir şehir kadar gezilecek yeri var. Acur, kavunu meşhur, gitmişken tatmadan dönmeyin..

Midyat ve civarında gezilecek yerlerin haritası için tıklayın

Eski Midyat Şehir Merkezi: Midyat’ı sadece gezmeyin, dokusunu havasını hissetmeye çalışın deriz ve Midyat gezilecek yerler listemizi veririz kıpss

  • Gelüşke Han: Eski Midyat şehir merkezindeki han 1903 yılında yapılmış. İçindeki Gelüşke Restoran iyi bir yeme içme yeri. Bahar Restoran da varmış. Hanın içinde kaya mağaraları var. Bu mağaraların ilk yerleşim yerlerinden olduğu söyleniyor.
  • Midyat Konuk Evi: Sıla dizisinin çekildiği, şimdilerde ise Hercai dizisinin çekildiği konak (Girişi 2 TL)
  • Mor Barsavmo Kilisesi
  • Mor Hobil – Mor Abrohom Manastırı
  • Estel Köyü: Midyat’ın yanındaki köy yemekleri ve kızları ile ünlü. Coşkun Sabha’ta buradaymış. Estel Midyat arası belgeseli
  • Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur Manastırı): Mardin şehir merkezine 80 km, Midyat’a 20 km uzaklıkta.Vesait yok. Dünyanın en eski aktif Hristiyan manastırlarından. Rehberli geziliyor. İçinde Meryem Ana Kilisesi, Resüller Kilisesi, Kırk Şehitler Kilisesi, Sekiz Kemerli Odora Kubbesi ve Mısırlılar Kubbesi bulunmakta.(Vaftiz odası, Azizler Evi, Büyük Kilise) ‘Mor’, Süryanice ‘Aziz’ anlamına geliyormuş. Süryaniler Hz. İsa’nın mahşer günü doğudan dirileceğine inandıkları için, ölen patriklerini yüzleri doğuya dönük ve oturur vaziyette gömüyorlarmış. Mor Gabirel vasiyeti üstüne diğer rahiplerin aksine yere gömülmek istemiş. 8:30-11:00 ve 13:00-16:30 saatleri arasında açık. Giriş 5 TL

Anıtlı Köyü (Hah Köyü): Midyat’a 22 km uzaklıktaki Anıtlı Köyü’nde Meryem Ana Kilisesi gezilecek yerler arasında.

Yemişli Köyü: Süryanice adı Anhi ya da Enhıl’dır. Köyde Süryani, Türk ve Kürtler birlikte yaşıyor, çan e ezan sesleri birlikt yükseliyor. Hoşgörü ve külkür mozaiği olan Mardin’in küçük bir versiyonu sanki bu köy.

Elbeğendi Köyü (ya da Kafro Köyü): Aslında site gibi tipik Mardin evlerinin olduğu küçük bir köy ama Kafro’s Pizzeria çok meşhurmuş

Açken sen sen değilsen önerimiz: Midyat’taki Cihan Lokantası

BATMAN

  • Hasankeyf: Adını bildiğimiz ama hangi ile bağlı olduğunu çoğumuzun bilmediği yerlerden. İsmi marka aslında. Hasankeyf Batman’a bağlı. Bildiğiniz gibi 12 bin yıllık tarihi ile Ilısu Barajının suları altında kaldı. 1975 yılında tamamlanan projenin temel atması 2006 yılında yapıldı. Hasankeyf 1981 yılından beri SIT alanı olarak koruma altında. Bölgede neotik dönemden kalma mağaralardan, saray, camiiler ve Artuklulardan, Osmanlılardan kalma birçok tarihi bulunuyordu. Son eser 2019 Aralık’ta taşınmasıyla bölge komple sular altında kaldı.
Fotoğraf: tele1.com.tr

1300 yıllık Artuklu Köprüsüİmam Abdullah Zaviyesi, saraylar restorasyon sürdüğü için hep inşaat halindeymiş. Yemek yiyebileceğiniz yerler var. Aldığımız duyumlara göre Yolgeçen Han pek isminin hakkını vermiyormuş. Biz gitmedik ama kulağımıza geleni aktarmak da bizim işimiz..

  • Zeynel Bey Türbesi: Batman’da yer alan türbe, Akkoyunlu Hükümdarı Otlukbeli Savaşı’nda ölen oğlu için yaptırmış. Yeri değişecekmiş.
  • Seyir Terası: Hasankeyf mazarası için görülmesi gereken bir yer. 1 TL

NUSAYBİN: Zeynel Abidin Türbesi, Mor Yakup Manastırı, Dünyanın ilk üniversitesi de burada olabilirmiş. Nusaybinli Mor Yakup (Aziz Yakup) o zamanki adı ile Nisibis’ te ilk Hıristiyan Süryani Akademisi Nisibis Akademisi‘ni, Harran’daki Akademia’dan yıllar önce kurmuş.

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.