LUWAK KAHVESİ: Dünyanın En Pahalı Kahvesi


Dünyanın en pahalı kahvesi olan Luwak Kahvesi ya da Kopi Luwak, sadece en pahalı değil ayrıca Dünyada en az üretilen kahve türü.. . Bu yüzden de Bali’deki onlarca turistik aktiviteden birisi de, luwak kahvesi içmek.. Bizim yaptığımız gibi.. 

Kopi Endonezyacada kahve anlamına geliyor. Bu yüzden Kopi Luwak deniyor. Ayrıca asıl adı ‘civet coffee’, civet Endonezyacada ‘luwak’ demekmiş..

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, kahve elde edeceğim diye hayvanların kafeslerde tutulması fikri hiç de hoşumuza gitmedi. “Neden doğal yaşam alanına bırakılmıyorlar?” diye sorduğumuzda, ormanda dışkıları toplamanın neredeyse imkansız olduğu söylendi… Yani kahve için hayvanların kafeste olmasına değer mi?.. Yorumsuz…

Genel olarak hayvan dışkısından elde edildiği bilinir. Peki tam olarak hayvan dışkısı mıdır? Kahve bu dışkıdan nasıl elde edilir? gibi merak ettiğiniz soruları gidip yerinde inceledik ve birinci ağızdan üreticilerinden sizler için bilgi edindik yol dostlarımız.

Karşınızda Luwak Kahvesi araştırma dosyamız (Baya araştırmacı gazeteci edasıyla bir giriş oldu ama bir an insan kendini öyle hissediyor shshs)

“Bucket List” filminde Jack Nicholson’ın ilk defa Luwak Kahvesi’ni duyduğu zaman verdiği tepkiye bakın (sonrası da yazının sonunda kıpss)

Luwak Kahvesi Nasıl Elde Edilir?

Özellikle Bali ile adının eşleşen Luwak kahvesi, iklimsel olarak Tropik Kuşak diğer bir deyişle Kahve Kuşağı (Coffee Belt) denilen bölgede sadece Endonezya’nın birkaç adası ve Filipinler’de üretiliyor. Çünkü misk kedileri sadece buralarda yaşıyor. Neden bu kedilerden bahsettiğimizi düşünüyorsanız, misk kedisi adındaki gelinciğe benzeyen hayvanımıza bu kahvenin kaynağı denebilir. Luwak sanki hayvanın adıymış gibi söylense de, aslında kahvenin adı. Misk kedisinin kahveyi elde edilen cinsi olan Paradoxurus‘a da Luwak denebiliyor. Bu misk kedileri sabahları uyuyor ya da dinleniyor ve havanın kararmaya başlamasıyla yuvalarından çıkıp, kafes içinde beslenmeye başlıyor. Yani yolunuz Bali’ye düştüğünde gündüz vakti Luwak Kahvesi üretim ve satış tesisi gezerseniz, gececi bu hayvanları göremeyebilirsiniz. Görseniz de onlar miskinlik yapıyorken ya da uyuyorken, şans eseri karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta bizim ilk tanışmamız gibi..

Bir başka tesiste özellikle misk kedilerini dışarıda görmek için gittiğimizde akşam uyandıklarında biraz hırçın olduklarını gördük, sakın parmağınızı uzatmayın.. Ama hayvanlar da haklı uyanmışsın ve etrafında sana bakan birçok göz…

Bu hayvanlar aslında her şeyi yemiyorlar. Mesela kahve ağacında sadece olgun yani kızarmış kahve bitkilerini ya da tohumunu/ ham kahve çekirdeklerini seçiyorlar. Bunun yanı sıra muz ve çeşitli meyveleri de yiyorlar. Fakat kahve tohumunu bütün olarak yutuyorlar, çiğnemeden.

Sonra misk kedisinin midesinde diğer yedikleri ile birlikte kahve çekirdekleri mide asidi ve enzimler yoluyla fermante oluyorlar. Yani kahvedeki aroma ve içiminin yumuşak olması aslında buradan geliyor. Daha sonra her yemek yiyen gibi onlar da yediklerini dışkı yoluyla atıyorlar (Yani bir eylemi anlatmak ancak bu kadar kibarlaştırılabilirdi shshdhdhs).

Sonra dışkıları Luwak kahvesi yapanlar tarafından toplanıyor ve üretim süreci başlıyor işte. Üretim süreci kahvenin temiz ya da pis olmasındaki asıl mevzu.. Çünkü ne kadar dezenfekte edildiği yapan kişilerin inisiyatifine kalmış, bu yüzden her yerden içmeyin deriz. Çünkü asıl temizlik, hayvandan çıktıktan sonrası aslında.. Peki nasıl?

Önce misk kedisinin dışkısı kurumaya bırakılıyor. Sonra kahve çekirdekleri içinden ayıklanıyor, kaynar suda bekletiliyor ve kurumaya bırakılıyor, kahve tohumunun dışındaki zar soyulup özel taştan kaplarda kavruluyor ve yine özel bir taşın içinde ezilerek kahve tozu haline getiriliyor. 1 kilo Luwak Kahvesi için bu süreç 1 saat sürüyormuş.. Ve sonunda içilmeye hazır Luwak Kahvesi hazırlanmış oluyor.

Yani misk kedisi olgun kahve çekirdeğini yiyor ve sonra dışkılıyor. Ama öğütmediği için o kadar da pis değil bu kahve. Önemli olan dışkının temizlenme süreci. Çünkü sonrası zaten kavrulma ve ezilme işlemleri… Yani el değmiyor diğer bir deyişle… Luwak kahvesi nasıl pişirilir diye düşünmeyin, Luwak kahvesi nasıl temizlenir diye düşünün..

Luwak Kahvesi satan yerlerde genel olarak üretim de gerçekleştiği için, satıcılar adeta prof olmuşlar. Ardı ardına bütün bu bilgileri sıralıyorlar. Sorularınızı yanıtlıyorlar.

Luwak Kahvesinin tadı nasıl?

Luwak kahvesinin tadını biz içimi daha kolay olan Türk Kahvesi’ne benzettik. Yunanistan’a yolu düşenler eğer Yunan Kahvesi yani Yunan usulü Türk Kahvesi içtiyse mesela ona daha çok benziyor.

Luwak üretim tesislerinden sadece Luwak Kahvesini değil, başka kahveler de deneyebiliyorsunuz. En az 10 tane kahve sunuyorlar Luwak ile birlikte. Mesela bizim diğer favorilerimiz Ginsengli Kahve ve Bali Kahvesiydi.

Luwak Kahvesinin fiyatı ne kadar?

Girişte ücret ödemiyorsunuz. Sadece Luwak Kahvesi’nin ücretini ödüyorsunuz. Türk kahvesi fincanı kadar büyüklükte bir bardak için yaklaşık 35 Dolar ila 80 Dolar arasında ödeme yapıyorsunuz. Gittiğiniz yerin ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar turistik olduğuna göre ücreti değişiyor. Biz Gianyar’da Gunung Sari ve Ubud bölgesinde bir yer olmak üzere iki tesise gittik, ikisinde de fiyat aynıydı.. Ayrıca Tellegrang pirinç tarlasının civarında bedavaya luwak deneyebileceğiniz yerler var..

Bu paraya Luwak Kahvesi üretim sürecini görmek, yarattıkları yemyeşil ve birçok tropik bitkinin olduğu bahçeyi gezmek ve diğer kahveleri de denemek dahil… Tam bir deneysel tur gibi…

Sonra satış ofisine uğrayıp, bizim gibi birden fazla kahve almanız hiç de sürpriz olmayacaktır. Tabii bizim gibi kahve bağımlıları için bu sözümüz…

Peki Luwak Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Aslında french press’te normal kahve yapmak gibi düşünebilirsiniz.. Önce su kaynatacaksınız. Çekilmemiş aldıysanız, kahve çekirdeklerini öğütmeniz gerekiyor. Öğütülmüş luwak kahvesini french press e koyacaksınız. Sonrasında kaynar suyu ekleyip en az bir dakika kadar bekleyip, afiyetle luwak kahvenizi yudumlayabilirsiniz..

Not: Luwak kahvesinin turistlerin artan ilgisiyle ticari algı da artıyor tabii ki.. Çoğu misk kedisi doğadan koparılıp az yemek ve çok kahve tomurcuğu ile satıcının karı güdülerek resmen çalıştırılıyor ve küçücük kafeslerde yaşamaya zorlanıyorlar. Bu arada doğadan koparılmaları da av köpekleriyle ve kapanlarla, zalimce.. Normalde utangaç olan misk kedileri ışıklar altında hırçınlaşarak turistlerin dikkatini bir de bu halleriyle çekiyor.

Yani eğer Luwak kahvesi tadımı yapacaksanız kafeste yaşamayan doğal ortamındaki misk kedilerinin ürününü almaya çalışın (%100 cage free) Tabii bulabilirseniz. (Biz böyle bir yer bulamadık. Bu yüzden ziyaret ettiğimiz yeri hayvanlara en iyi koşullarda baktığı iddiası üzerine seçtik…)

Vee Jack Nicholson Luwak Kahvesi’ni denedikten sonra…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.