İngiliz Mutfağı: Ne Yenir, Ne İçilir?
İngiliz mutfağı Türk mutfağı kadar zengin değil, kabul ediyoruz. Ancak yine de İngiltere’de hemen hemen her restoranın menüsünde karşınıza çıkacak çok tipik birkaç alternatif var ki bunların tadına bakmadan “İngiltere’ye gittim.” diyemezsiniz.
İngiliz mutfağı genellikle çok yağlı, sunumlar iştah açıcı değil ve gittiğiniz yere göre fiyatlar biraz tuzlu. Fakat bir gezide olmazsa olmazlardan biri de gittiğiniz ülkenin kendine özgü yöresel yiyecek ve içeceklerinin lezzetini değerlendirmektir. Bu yüzden İngiltere gezinizi planlarken size ilham verecek ve menü seçiminizde işinizi kolaylaştıracak bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
İşte başlıyoruz..
1- English Breakfast- İngiliz Kahvaltısı: Genellikle İngiltere’de bütün oteller, hosteller kahvaltı sunar ancak konaklamanıza kahvaltı dahil olsa bile en azından bir sabah yerel bir restoran ya da kafe’ de “English Breakfast” yapmanızı öneririz. Ham, bacon, sosis, yumurta, mantar, soğan, kızarmış ekmek ve tatlı fasülye ile İngiliz çayı ya da kahve içerek bu kahvaltı kültürünü deneyimlemelisiniz. Sabah sabah bu kahvaltı biraz ağır gelebilir, kokusu ve görünümü de iştahınızı kaçırabilir ancak yine de çatalınızın ucuyla biraz tırtıklamanızı öneriyoruz.
2- Fish& Chips: Kesinlikle bir bira eşliğinde tadına bakmalısınız. Oldukça yağlı ve kalorili olabilir ama yine de tadı enfes ve İngiltere’ den fish& chips yemeden dönemezsiniz.
3- “Take- Away” Dünya Mutfakları: İngiltere’de diğer dünya mutfakları yanında oldukça fazla Çin, Hint, Türk restoranı bulunmaktadır. Türk restoranı dediğimiz tabii ki kebabçılar ancak yine de Avrupa’da yer alan kebab kültüründe daha şık, kaliteli ve döner dışında meze, salata gibi diğer yemekler de mevcut. Tipik bir İngiliz aile özellikle cuma akşamlarını evlerine “take-away” bir menü alıp, film izleyerek geçirir.
4- Abur Cubur: İngilizler Abur-Cubur çılgınıdır. İngiltere sokaklarında yürürken cips, kurabiye, gazlı içecekler tükettiklerini hemen fark edersiniz. Tabii bu yeme alışkanlıkları vücut yapılarına da yansımıştır. Genelde kilolu olmalarına rağmen zayıf olsalar bile bel etrafındaki “love handle” denilen kısım dikkatinizi çekecektir. Sirkeli cips (Vinegar Chips) ve chocolate chip cookies (Çikolata parçacıklı bisküvi) bizim tavsiye edeceğimiz zararlı ama lezzetli abur cuburlardan.
5- Marks & Spencer Cafe: Marks& Spencer’ların kafe bölümlerinde kesinlikle bir tur atın ve birbirinden lezzetli paketlenmiş sandviçlerden bir tane alın. Havanın yağışsız, ılık ve güzel olduğu nadir bulunan günlerde İngilizler piknik yapmaya bayılır. Siz de mesela Londra iseniz, Hyde Park’a giderek, çimlerde oturun ve bizim tavsiyemiz olan M&S Cranberry sandvich’in tadına bakın. Bayılacaksınız!
6- Sunday Roast: Özellikle İngiltere ve İrlanda’da geleneksel bir akşam yemeğidir. Geleneksel olarak sadece pazar günleri tüketilen bu yemek, günümüzde her gün, her öğün, her restoranın menüsünde yer almaktadır. Kızarmış et üzerine gravy sos, yanında haşlanmış patates parçaları, bezelye, brokoli, havuç, karnıbahar, fasülye, pırasa gibi haşlanmış sebzeler ile servis edilir. Ayrıca “Christmas Dinner” olarak kabul edilir yani Noel akşamlarında özellikle tercih edilen bir menüdür.
7- Geleneksel 5 çayı: İngilizlerin meşhur “5 o’ clock tea” ritüleni deneyimlemelisiniz. İngiltere’nin hemen hemen her yerinde, özellikle Bath gibi daha geleneksel küçük şehirlerde rahatlıkla bulabileceğiniz ve hem dekor hem de tarz olarak bayılacağınız çok sayıda retro ve modern “tea room” mevcut. Leziz bir bardak ingiliz çayı yanına sandviç veya bir dilim pasta ile bu geleneği tecrübe etmelisiniz. İngilizler siyah çayı genelde süt ile içerler. Oldukça yumuşak ve hafif olmasının yanında ne çaya ne kahveye benzer ama yine de tadı oldukça güzel.
8- Black Pudding: Siyah pudding denilen bu geleneksel yemek kahvaltıda da tüketilir. Biz kuru domuz kanından yapıldığını öğrendiğimiz için denemedik ki zaten görüntüsü de çok hoş değil ama siz “Ben herşeyi yerim!” derseniz buyurun.
9- Haggis: Koyun midesinin (yani işkembe zarının izine) yulaf unu, tuz, bulgur, üzüm, fıstık ve bolca baharatla karıştırılmış, ince doğranmış karaciğer, kalp ve akciğer gibi haşlanmış sakatatlarla doldurulması ile yapılan bir pudingdir. Şalgam ve patates ile sunulan geleneksel bir İskoç yemeğidir. Edinburgh geziniz sırasında menüde es geçmemeniz gereken bir alternatif.
10- Bara Brith Bread: Galler bölgesine özgü, baharat, kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyvelerden yapılan classic bir ekmektir. Genelde ılık ve kalın dilimler halinde servis edilir ve üzerine genellikle tereyağ sürerek yenir.
11- Salt Beef Bagel: 1880’li yılların sonuna doğru Londra’ nın doğusunda Yahudiler tarafından icat edilmiş bir tür bagel. Bagel dediğimiz biliyorsunuz halka şeklinde mayalı hamurdan yapılmış bir tür unlu ekmek. Bu ekmeğin içine dilimlenmiş tuzlu et koymuşlar. Londra’da en popüler yerlerden biri olan Brick Lane Beigel Bake’e uğrayabilirsiniz.
12- Cider- Elma Şırası/ Şarabı: Aslında fermente edilmiş elma suyundan elde edilen bir alkol. İngiltere yasasına göre minimum %35 konsantre ya da taze elma suyu içermeli ve alkol oranı %1.2 ABV ila %8.5 arasında olmalı. İngiltere Dünya’daki en fazla elma şırası üretim ve tüketiminin olduğu ülke olduğu için her restoranın içecek menüsünde ya da tüm marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu içeceğin tadı elmalı bira gibi biraz değişik. Bir yudum alıp, sevip sevmediğinize karar vermenizi öneririz.
13- Ginger Ale- Zencefil Gazozu: İngilizler zencefil gazozunu hem sade olarak hem de kokteyllerde oldukça fazla kullanıyorlar. Türkiye’de de yeni yeni fark edilerek, İstanbul’daki kokteyl barlarda kullanılmaya başlayan bu içecek biraz keskin ama yine de bir yudum alınmalı belki sizin damak tadınıza uyacaktır.
14- PIMM’s: Genellikle ilkbahar ve yazın restoranların dışındaki tebeşir tahtalarda “PIMM’s geldi” gibi bir yazı görürseniz, 1-2 saat mola vermenizi ve bu hafif alkollü, buzlu, meyve pançının (punch) tadına bakmanızı öneririz. Limonata, soda, zencefilli gazoz (ginder ale) karıştırılarak salatalık ve meyveler ile tatlandırılmış mükemmel bir tat.Tatil dönüşünde kesinlikle yanınıza bir şişe almak isteyeceğinizi garanti ediyoruz.
15- Viski- Whiskey: Tabii ki viski denilince akla İskoçya gelecektir. Scotch Whisky İskoçya’da kesinlikle tadına bakmanız gereken bir içecek. Viski turları, viski müzeleri gibi çeşitli etkinliklere katılarak da viski kültürü hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bu konunun detaylarını Edinburgh gezimizde paylaştık, buradan okuyabilirsiniz.
İngiltere’ de sadece birkaç günlük bir tatil için önerdiğimiz bu geleneksel yiyecek ve içecekleri, uzun süreli konaklamalar için kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Açıkcası eğer İngilizler gibi “love handle” sahibi olmak istemiyorsanız bu yağlı ve tuzlu mutfak kültürüne kendinizi çok kaptırmayın. 1 sene İngiltere’ de kaldıktan sonra neredeyse 10 kilo fazlasıyla Türkiye’ye dönüp, havaalanında beni karşılayan annemin acıyan ve korkmuş bakışlarına maruz kaldıktan sonra aynaya baktığımda “Aman Allah’ım ben ne hale geldim!” şoku yaşamıştım. Bu kiloları vermek sonraki 6 ay aç dolaşmama neden oldu ama işin komik tarafı İngiltere’ de iken kendimi hiç de şişman hissetmiyordum. Herhalde etraftaki herkes hemen hemen aynı ölçülerde olduğu için kendimi gayet fit ve güzel buluyordum. Şimdi o dönemde çekilmiş çoğu fotoğrafımı yasaklı bir albümde saklıyor ve ara ara “ibret olsun diye” açık bakıyorum. Ben ettim, siz etmeyin arkadaşlar 🙂
Şimdiden afiyet olsun.. Keyifli seyahatler dileriz 😉
1 Yorum