İlk kez kendi gezi planını yapacaklar için


Gezi planı yapmak başlı başına ciddi bir planlama ve zaman gerektirir. Bu süreç özellikle daha önce hiç tek başına kendi seyahat planını organize etmemiş olan kişiler için oldukça korkutucu olacaktır. Ama merak etmeyin bir iki defa tecrübe ettikten sonra artık çok iyi bildiğiniz hatta uzman olduğunuz bir işe dönüşecek. Hatta kendinizi bulduğunuz her fırsatta yeni bir yeri gezmek için plan yaparken bulacaksınız ve gerçekten keyif alacağınız bir işe dönüşecek.

Sadece başlangıç için size yol göstermesi adına bu yazımızda adım adım bir seyahat planı nasıl organize edilir konusuna değineceğiz. Hadi başlayalım.

1- Nereye gitmek istediğinize karar verin. Bu kararı vermek gerçekten zor. Dünya’ da o kadar güzel ve kesinlikle görülmesi gereken yer varken, nasıl tek bir tercih yapılabilir ki? Belki zamanında arkadaşlarınızdan duyduğunu tavsiyelere ve ya televizyon ya da internette gördüğünüz bir fotoğraf karesine istinaden aklınızda belirli bir ülke ve şehir vardır. Ama yoksa alın elinize bir harita ve göz gezdirmeye başlayın.

2- Daha fazla bilgi edinin. Gitmek istediğiniz yere karar verdikten sonra, birkaç blog ya da makale okuyarak, insanların tecrübelerini, yorum ve tavsiyelerini okuyun. Gidilecek en uygun zamandan tutun da, oralarda ne kadar para harcayacağınıza kadar birçok bilgi edinebileceğiniz bloglar gerçekten de kararınızı ya pekiştirir ya da istikameti başka bir yere çevirmenize sebep olabilir.

3- Rotanızı belirleyin. Gidilecek yere karar verdikten sonra, o şehirde nereleri görmeniz gerekir, gittiğiniz şehirde kesinlikle yapılması gerekenler nelerdir gibi ayrıntıları araştırmalısınız. Arkadaşlarınızdan, bloglardan, online forumlardan, seyahat kitaplarından edinebileceğiniz bu bilgiler işinizi çok kolaylaştıracak. Facebook arkadaşlarınız ya da hiç tanımadığınız couchsurfing insanları size inanılmaz lokal bilgiler verecek ve saklı yerler tavsiye edeceklerdir. Eğer seyahatiniz için bir zaman sıkıntınız yoksa yani kendi işinizin sahibi ve ya öğrenci iseniz, bu adım gittiğiniz şehirde kaç gün kalmanız gerektiğini de belirleyecektir. Belirli bir dönemde seyahat etmek zorunda olanlar için de zamanı efektif kullanmaya olanak sağlayacaktır. Rota belirlemek hem tatil dönüşü “Keşke bir gün daha uzatıp şuraları da gezseymişim.” gibi sızlanmaları ya da “Çok uzun kaldık, iki günde yapılacaklar bitti.” gibi vahlanmaları minimuma indirecektir.

4- Yolculuk tarihinizi belirleyin. “Kaç gün” ve “nerede” kalacağınızı belirledikten sonra sıra “ne zaman” gidileceğine geliyor. Bu kararı verirken yaz tatilinde ya da resmi tatillerde seyahat etmek yerine turistler tarafından daha az tercih edilen ve dolayısıyla hem uçak hem de otel fiyatlarının daha uygun olduğu dönemleri seçecekseniz, önce uçak bileti fiyatlarını kontrol edin deriz. Ajandanıza işaretlediğiniz bu seyahat dönemi için tüm işlerinizi ayarlayabileceğinizden ve ya bu dönemde işinizden izin alabileceğinizden de emin olmalısınız.

5- Uçak bileti rezervasyonunuzu yaptırın. Gitmeye karar verdiğiniz dönem yıl başı, bayram, resmi tatil gibi bir döneme denk geliyorsa uçak biletinizi şimdiden almalısınız zira son dakika da yer bulamayabilir ya da değerinin 3- 4 katı bir ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz. Skyscanner, ekobilet gibi bilet fiyatı karşılaştırma websitleri ile hava yolu şirketlerinin kendi sitelerini eş zamanlı olarak inceleyin.

“Ucuz uçak bileti bulmanın püf noktaları” konulu yazımız burada işinize yarayacaktır.

Vizeniz yoksa, uçak biletinizi hemen almak yerine önce rezervasyon yaptırmalısınız. Birkaç dakika daha fazla zaman harcayarak, iptal ve iade koşullarını da okumayı ihmal etmeyin!

6- Otel rezervasyonunuzu yaptırın. Bu aynı zamanda vize almak için de gereken bir madde olduğu için eş zamanlı halletmeniz gereken işlerden biridir. Bunun için, airbnb.com, booking.com gibi uygun fiyatlı konaklama alternatiflerini karşılaştırabileceğiniz web sitelerinden yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca, “Konaklama, Yeme& İçme nasıl ucuza getirilir” konulu yazımızı okumanızı öneririz.

7- Vize’ ye başvurun. Nereye gideceğinizi, nerede ve ne kadar kalacağınızı artık biliyorsunuz, peki o ülke vize istiyor mu? Eğer istiyorsa, ilk iş konsolosluğun ya da vize merkezinin websitesinden gerekli evraklar listesini not edip, başvuru formunu indirerek ve vize ücretini öğrenin. Ne kadar zamanda vize verdiklerine bakarak çok geçe bırakmadan vize başvurusunda bulunun. Özellikle herkesin seyahate çıktığı dönemlerde vize merkezlerinde yoğunluk olabilir ve ya ülkenin politik durumları bir anda herşeyi değiştirebilir. Dolayısıyla bu oldukça hassas davranmanız gereken bir madde.

8- Harita çizin. Google haritası, internetten indireceğiniz şehir haritası ya da kitap evlerinden temin edebileceğiniz gezi rehberi üzerinde kendinize bir yürüyüş rotası hazırlayın. Görülmesi gereken müze, park, anıt, heykel, sanat galerisi, kütüphane ne varsa bu haritada işaretleyin. Bizim sürekli yaptığımız gibi günlük yürüyüş rotası hazırlamanız hem planlı gezmenize hem de zamanınızı daha efektif kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Eğer gitmek istediğiniz şehir bizim de gezip bu sitede paylaştığımız bir yerse memnuniyetle bizim yürüyüş haritalarımızı indirip değerlendirebilirsiniz 🙂

9- Valiz listesi hazırlayın. Araştırmalarınız sırasında bazen yanınıza kesinlikle almanız gereken eşyalar hakkında çok ilginç bilgiler edinebilirsiniz. Bunları kulak ardı etmeden bir kenara not edin. Son dakikada valize koymayı unuttuğunuz bir üçlü priz nedeniyle dünya ile bağlantınız kesilsin istemiyorsanız

“Tatile giderken valize koymayı unutmayın” yazımıza kısa bir göz atmalısınız. 

10- Esnek olun. Seyahat öncesinde, seyahat süresince %100 katı kurallarınız olmasın. Değişime ayak uydurabilmeli ve esnek olabilmelisiniz. Örneğin vize alamadınız, hemen farklı bir plana geçin. Planınızı yaptınız, yürüyüş parkurunuz belli ama bir heykeli görmeyi ve fotoğraflamayı atladınız, dünyalar başınıza yıkılmasın. Rota üzerinde bir müzeye gittiniz ama o gün kapalı ya da tamirat var, hemen üzülmeyin. Kendinizi sonuçtan ziyade sürece konsantre edin ve zevk almaya çalışın. Sonuçta gezmek harfi harfine uymanız gerekenlerden çok, keyif için yaptığınız ve kafanıza göre yönlendirebilme lüksünüz olan bir eylem..

Şimdiden keyifli seyahatler dileriz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.