Türkiye’nin her bölgesi gerçekten birbirinden çok farklı güzellikler barındırıyor. Kimi şehirlerimiz tarihi ile, kimi şehirlerimiz doğal güzellikleri ile, kimisi yemekleri ile, kimisi deniz ve plajları ile iştah kabartıyor. Ancak bir bölgemiz var ki hem göze, hem ruha, hem de mideye hitap eder. Adeta ateş, su, hava, toprak bir araya gelmiş burada.. Tabii ki Karadeniz’den bahsediyoruz..

Karadeniz denince akla ilk gelen nedir? Yemekler, yaylalar, yağmur, horon, çay, çalışkan insanlar, yemyeşil bir doğa.. Biz bu yazımızda özellikle her Türk vatandaşının kesinlikle soluması gereken yayla havası ve o yaylalara gitmişken yapılması gerektiğini düşündüklerimizi derlemek istedik. Buyurun bakalım.. Doğu Karadeniz gezinize başlamadan önce bir de gezi kumbarasının sizin için hazırladığı Karadeniz Yaylaları listesine bir göz atın..

1- Pokut ve Sal Yaylası içinden Bulut Denizine dalın..

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Pokut Yaylası 2050 metre yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin merkezine 21 kilometrelik mesafede olmasına rağmen kıvrımlı ve yer yer uçurum kenarında uzanan klasik bir yayla yolu olması sebebiyle yaylaya ulaşım 2 saati bulabiliyor. Yaylanın ismi Ermenice’de “Rüzgarlı Vadi” anlamında. Yaklaşık 70- 80 civarı ahşap evin mükemmel bir manzara içinde adeta resmedilmiş olduğu Kaçkarların en güzel ve özel yaylalarından biri olan Pokut yaylasında, eğer denk gelirseniz şahitlik edeceğiniz, “bulut denizi” içine dalacaksınız. İnanılmaz bir yayla manzarası üzerine çöken bu bulut şöleni insanı istemsiz bir tebessüm etmeye zorluyor. Tüylerinizi diken diken edecek bu doğa mucizesi bitsin istemeyeceksiniz..

Buraya kadar gelmişken laz böreği ve demli bir çay içmenizi öneririz. Pokut yaylasından yürüyerek ulaşabileceğiniz Sal yaylasında ise 40-50 civarı ev yer alıyor. Burası bize göre Pokut yaylasının güzelliği ile gölgelenmiş durumda ancak yine de büyüleyici bulut denizi içinden güneşin batışının izleneceği en güzel nokta burası.

2- Haldizen Yaylası ve ardından Buzul Gölleri rotasında yürüyüş yapın..

Demirkapı yaylası olarak da bilinen Haldizen yaylası, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı. Uzungöl’den 20 kilometre mesafede yer alıyor ve yaklaşık 45 dakika- 1 saat içinde ulaşım sağlanabiliyor. Haldizen yaylası ve burada yer alan krater gölleri / buzul gölleri gerçekten insanın aklını başından alan manzaralar sunuyor.

Haldizen yaylası içinden sular akan, mis gibi çiçeklerin buram buram koktuğu, sakin ve çok güzel bir yayla. Yayladan daha da yukarılara çıkarak tektonik oluşumlu buzul göllerine gitmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Bu rota için yol bir noktaya kadar gayet güzel ancak özellikle ilk buzul gölünden sonra asfalt yola elveda diyerek stabilize yoldan devam ediyorsunuz. Bu rotada eğer yürüyüş için hem fiziken hem de ekipman olarak yeterince hazırlıklıysanız aracınızı bırakarak güzel bir trekking yapabilirsiniz.

Yaylanın yer aldığı bölge “Yedigöller” olarak geçiyor. Bu bölgedeki buzul gölleri Aygır Gölü, Balıklı Göl, Dipsiz Göl, İkiz Göller, Kara Göl, Sarıçiçek Gölü ile Pirömer Gölü. Aygır ve Balıklı göl birbirine çok yakın ancak diğer göller için iyi bir yürüyüş gerekiyor. Bu bölge ayrıca Bayburt ve Trabzon sınırında yer alıyor.. Bu bilgi bile insanı heyecanlandırmıyor mu?

3- Elevit- Trovit- Karmik Yaylası sonunda Kaçkarların zirvesine ulaşmanın zevkini yaşayın..

Elevit yaylası Çamlıhemşin ilçesinde 1884 metre rakımda yer alıyor. Resmi adı Yaylaköy ki burası yayladan ziyade köy gibi. Pansiyon, muhtarlık, kahve bile var burada. Aslında gördüğümüz diğer yaylalar ile karşılaştırıldığında burası oldukça kalabalık geldi bize. Ama yayladan biraz yukarılara çıkıp da geride bıraktığınız manzaraya kuşbakışı baktığınızda sanki bir yağlı boya tablosuna bakar gibi hissediyorsunuz kendinizi..

Elevit Yaylasından devam ettiğinizde sırasıyla Trovit Yaylası ve en son da en yüksek rakımda yer alan Karmik yaylasına ulaşacaksınız. Yollar tabii ki kıvrımlı ve stabilize. Bu sebeple ulaşım biraz uzun sürebiliyor. Eğer 4X4 aracınız varsa daha rahat ilerleyebileceğiniz bir rota ama mevsimine bağlı olarak 4X4 aracınız olmasa bile çok sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz.

En sonunda ulaşacağınız Karmik yaylasında artık Kaçkarların zirvesinde olduğunuzu hissedeceksiniz. Yaylada elinizi yukarı kaldırsanız bulutlara değeceğinizi hissedeceksiniz. Bu insanın ömründe ender yaşayacağı duygulardan birisi. Kesinlikle ama kesinlikle geri dönmek istemeyeceksiniz.

4- Aşağı Kavrun- Yukarı Kavrun Yaylası ile roller coaster gibi bir yolculuğa hazırlanın..

Kaçkar dağlarının eteklerinde kurulu bu iki yaylayı bir arada yazma sebebimiz aralarında 1.5 kilometre gibi az bir mesafe olması. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan yaylalar özellikle Kaçkar yürüyüşleri için başlangıç noktası olarak yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla rağbet görüyor.
Kavrun yaylası Ayder’in üst kısımlarında neredeyse 2.300 metre rakımda yer alıyor. Bize göre Ayder’e gitme sebebi sadece buranın Kavrun’a giden yol üzerinde olması zira Ayder artık bir yayladan ziyade çok fazla Arap turistin bulunduğu bir şehir! Maalesef..

Kavrun yaylasına çıkan yol tahmin edersiniz ki adeta roller coaster misali 🙂 Bir yanı dimdik uçurum olan dar ve taşlık patika yollardan geçerken insanın yüreği ağzına geliyor. Özellikle yağışlı havalarda Ayder’den hareket eden minibüsler ile yaylaya çıkacaksınız sizi oldukça keyifli (!) bir yolculuk bekliyor, unutmayın..

Bu arada Kavrun yaylasında konaklama ve restaurant imkanları mevcut. Bu yoldan tekrar nasıl aşağı inerim diye düşünenler için dipnot olsun 🙂

5- Avusor Yaylası ve Avusor Gölü Yürüyüşü..

İtiraf edelim.. Avusor yaylasına asıl gitme sebebimiz Avusor Gölü’nü görmekti.. Rize’nin Çamlıhemşin sınırlarında yer alan Avusor Yaylası’na tıpkı Kavrun Yaylasında olduğu gibi Ayder yaylasında ulaşılıyor. Yaylada bir iki pansiyon mevcut ama çadır kurmak için de oldukça ideal düzlükleri var. Burayı diğer yaylalardan ayıran en çarpıcı yanı ise yürüyerek en az 1 saatte ulaşılacak Avusor Gölü.. En az 1 saat diyoruz çünkü herhangi bir tabela yok burada. Gölün nerede olduğunu biliyor ve içgüdüsel olarak kendi rotanızı çiziyorsunuz. Eğer insanların yürüye yürüye açtığı dar patika yolları takip ederseniz muhtemelen yolu gereksiz yere uzatmış olmazsınız.

Göl yukarıdan bakıldığında kalp şeklinde. Eğer done ile çekim yapma imkanınız varsa mükemmel kareler yakalayabilirsiniz. Bu arada göle girmek serbest, cesaretiniz varsa 🙂

Karadeniz Yayla Turu İçin En İdeal Dönem Ne Zaman?

Karadeniz bölgesi birbirinden güzel yaylaları ile her mevsim büyüleyici. Ancak bize göre yaylalar için en ideal dönem ilkbahar ve yaz ayları.. Tabii ki bu yazımızda bize göre en iyi 5 yayladan bahsettik ancak dahası var.. Karadeniz keşfedilmiş ya da hala keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce güzellik barındırıyor.. Bizce çok fazla beklemeden harekete geçmelisiniz..

Karadeniz Yaylalarına Ulaşım..

Doğu Karadeniz yaylalarına ulaşım için dilerseniz uçakla Trabzon Havalanına inip araç kiralayabilirsiniz, dilerseniz de direkt kendi aracınız ile yola çıkabilirsiniz. Bizim kendi aracımız ile yaptığımız 10 günlük Karadeniz turumuzun detaylarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Eğer araç kiralayacaksanız bizim tavsiyemiz 4X4 bir araç bulmaya çalışın. Yaylar için yer yer oldukça zorlu, dik, taşlı, patika yollardan geçmeniz gerekebiliyor.

Karadeniz Yaylalarında Tadına Bakmanız Gereken Lezzetler..

Laz böreği, Hamsili Pilav, Karalahana çorbası, Mıhlama ya da Kuymak, Turşu Kavurması, Mısır Ekmeği, Kuru Fasülye ve Pepeçura.. Yemekle çok arası olmayan insanlar olmamıza rağmen yazarken bile ağzımızı sulandıran lezzetler bunlar.. Tabii ki dahası var ancak bize göre bunlar “kesinlikle” yemeden dönmemeniz gereken yöresel Karadeniz yemekleri..

Doğu Karadeniz Yayla Turunda Nerede Konaklama Yapılmalı?

Biz özellikle Çamlıhemşin sınırlarında yer alan yaylalara gitmek istediğimiz için airbnb aracılığı ile Çamlıhemşin’de bir köy evi kiraladık. Hem fiyat hem de lokasyon olarak en ideal yer olduğunu düşünüyoruz. Konaklama için seçeceğiniz yerlerin çok fazla yüksekte olmamasına, yol seviyesine yakın olmasına dikkat ederseniz ulaşım açısından rahat edersiniz. Aksi takdirde yüksek rakımlı köylerde ya da yaylalarda bulacağınız yerler kendi aracınız ile iniş- çıkışlarda zorluk çıkartacak kadar engebeli, dar şeritli olabiliyor. Bulduğunuz yerin haritadan konumuna baktıktan sonra kesinlikle irtibata geçip bu detayı öğrenmeye çalışın deriz..

Şimdiden huzur ve sağlık dolu, hem gönlünüze hem midenize hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelecek bir seyahat olmasını dileriz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.