Scroll to Content

VARŞOVA Ekonomik Gezi Rehberi

Küllerinden doğan şehir…


Polonya’nın başkenti Varşova, II. Dünya Savaşı’ndaki yaralarını kapatmak için uzun bir dönem geçirmiş. Ama şehir küllerinden yeniden doğmuş.. Hatta sanki şehri çok çabuk toparlamışlar da üstüne boş kalan zamanlarında şehir parkları yapmışlar hissi veriyor insana. Çünkü Avrupa’da gördüğümüz parklardan Varşova birinciliği hak eder.. üstüne bir de tavus kuşu, sincap gibi birçok hayvan parklarda özgürce geziniyor. Size de durup fotoğraf çekmek düşüyor.

Chopin’e inanılmaz bir saygı var. Aslında olması gerektiği gibi.. Varşova Havalimanından tutun şehrin çeşitli yerlerinde Chopin’den bir parça müzik dinleyebilirsiniz. Hatta öyle ki, eski şehir meydanına giden yoldaki banklarda bir tuşla çalsın Chopin..

1955 yılında oluşturulan Varşova paktı, şehrin adının geçtiği başka bir mecra gibi.. Hatırlatacak olursak Varşova paktı NATO misali, ama NATO saldırısına karşı Doğu Avrupa ülkelerini savunmak amacıyla kurulmuştu.. Dış saldırılar bir yana, Varşova güvenliğin hat safhada olduğu bir şehir…

Varşova para birimi Zloty.. 1TL= 1Zloty

Varşova hava durumu İstanbul’dan farklı değil.. Yani dört mevsim yaşanıyor.

VARŞOVA’ YA ULAŞIM: VARŞOVA’ YA NASIL GİDİLİR?

Havayolu ile: Varşova Havalimanı (Warsaw Chopin Airport)’na havayolu ile direkt uçuş imkanından yararlanabilirsiniz.

Varşova Havaalanından şehir merkezine gitmek:

  • Taksi ile: 20 dakika sürüyor. Üç farklı taksi firması var: Ele, Sawa, Super. Biz havaalanında şehir merkezine ulaşım için Uber kullandık. 4 kişi olduğumuz için 20 TL daha fazla ödedik ama gayet rahat bir şekilde kalacağımız evin kapısının önüne kadar geldik.
  • Otobüs ile: Varşova şehir merkezine giden beş farklı otobüs hattı var. Ortalama 30 dakika sürüyor. 75 dakikalık otobüs bileti almak gerekiyor.
    • 175 Varşova şehir merkezine
    • 188 numaralı gece otobüsü Varşova şehir merkezine
    • N32 Varşova şehir merkezine giden express gece otobüsü saat 12:00’den sonra çalışıyor
    • 148 Ursynów (güney Varşova) ve Praga (doğu Varşova)’ya
    • 331 Wilanowska metro istasyonuna doğrudan bağlanabiliyorsunuz.
  • Tren ile: S2 (Varşova eski şehir merkezine) ya da S3 (Central Train Station)’ı kullanarak gidebilirsiniz. Bileti otomattan, trendeki bilet makinesinden ya da yolcu bilgilendirme masasından alabilirsiniz.

Tren ile: Almanya, İspanya, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinden Varşova’ya ulaşmak çok kolay.

Araç ile: Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkıp Bulgaristan üzerinden Sırbistan, Macaristan’ı takip ederek 2224 km sonra Varşova’dasınız. Balkan turu ile iyi gider, yoksa sadece Varşova için oldukça uzun bir yol.

Otobüs ileGoEuro‘dan otobüs firmaları karşılaştırması yaparak Avrupa’dan Varşova’ya gitmek için en hesaplı seçeneği bulabilirsiniz. Bizen ucuz otobüs firması ile Minsk turumuzdan sonra Minsk Galileo Otagarından Varşova otobüsüne bindik. Konforsuz ama en ucuzuydu.

VARŞOVA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Tramvay, otobüs ve metro ile Varşova şehir içi ulaşım sağlayabilirsiniz. Tek yön bilet fiyatı 4.40 zt. Bilet tüm ulaşım ağlarında geçiyor. Metro, otobüs ve tramvay istasyonlarının bazı duraklardaki bilet makinesinden, büfelerden ve tramvay ve otobüslerin içindeki makinelerden bozuk para ile bileti temin edebilirsiniz. İngilizce menü de var. Hızlı hatlar kırmızı ile yazıyor. Bu otobüsler bazı duraklarda durmuyorlar.

1. zone’da 20 dakika kullanabileceğiniz bilet: 3.40 PLN, 75 dakikalık olan: 4.40 PLN, 90 dakikalık: 7 PLN. Havaalanının gelen yolcu güney kapısından binebilirsiniz. Şoförden bileti temin edebilirsiniz.

Ayrıca jakdojade uygulaması ile gideceğiniz yerin güzergahını ve alternatiflerini görebilirsiniz.

VARŞOVA’ DA KONAKLAMA: VARŞOVA’ DA NEREDE KALINIR?

Wola ve Praga Poludnie bölgelerinin nehre yakın olan kısmı, Śródmieście ve Centrum yani şehir merkezi olan bölgesinde konaklamak Varşova gezilecek yerlere yakınlığı açısından düşünülebilir.

VARŞOVA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Chopin konseri dinlemek: Lazienki Park’ta her Pazar günü saat 12:00-17:00 arasında ücretsiz Chopin Konseri oluyor. Biz o saatlerde uçuşumuz olduğu için gidemedik ama siz mutlaka gidin.. Bu tavsiye için Varşova’da yaşayan takipçimiz Aylin’e teşekkür ederiz..

Şehir parklara doymak: Lazienki Park’ta ve diğer tüm şehir parklarında Avrupa’da olduğunuzu unutturacak bir atmosfer yaratılmış. Doğa özlemi gidermek için kesinlikle düşünülebilir.

Varşova Eski Şehir Merkezi turu: yürüme mesafesindeki Varşova’da görülmesi gereken yer tarihi yapıları, sanatı, müziği keşfedebilirsiniz.

VARŞOVA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Varşova’ya özgü şu yemek mutlaka yenmeli diyemiyoruz. Çünkü Balkan yemekleri genellikle birbirine benziyor. Ama ekşi çavdar çorbası, Polonya mantısı olan Pierogi gitmişken denenebilir. Varşova’da yeme içme mekan olarak Nowy Swiat Caddesi ve Krakowskie Przedmiescie Caddesi‘nde birçok kafe, restoran bulabilirsiniz. Varşova’da restoran önerisi olarak, samimi ve lokal bir mekan olan Restaurant Portretowa‘yı tercih edebilirsiniz.

VARŞOVA’ DA ALIŞVERİŞ: VARŞOVA’ DAN NE ALINIR?

Seramik, keten giyisi, zencefilli ekmek, kehribar takılar, matruşka

VARŞOVA’ DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?

Eski şehir merkezindeki dükkanlar haricinde, Marszałkowska Caddesi ve bu caddede bulunan Tk Maxx Alışveriş MerkeziArkadia Alışveriş Merkezi (Arkadia Biggest Mall): 287.000 metrekarelik üzerine kurulu Polonya’nın en büyük alışveriş merkezi ve Hala Mirowska Alışveriş Merkezi de diğer bir opsiyon olabilir. Ayrıca Varşova’nın en ünlü caddeleri Krakowskie Przedmiescie Caddesi ve Nowy Swiat Caddesi‘nden de hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Krakowskie Przedmiescie Caddesi

VARŞOVA ŞEHİR TURU

Varşova şehir turunu iki günde rahatlıkla bitirebilirseniz. Biz 1. gün Varşova rotasına da eski ve yeni şehir merkezini, 2.gün Varşova turunda Lazienki Parkı gezdik ve Praga Bölgesi’ni.. Rahat rahat tamamlanabiliyor. Tabii bildiğiniz üzere bol bol yürürüz. O yüzden tabana kuvvet derseniz, Varşova yürüyüş rotalarıyla birlikte şehir rehberimizi direkt uygulayın. Ama yorulursanız da toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz tabii, hadi yine iyisiniz shshshs.

1.GÜN VARŞOVA TURU

1. gün Varşova gezisini, şehrin tarihi dokusuna adım atarak başlıyoruz. Varşova’da aslında iki tarihi bölge var. Eski şehir merkezi ve yeni şehir merkezi. Yeni şehir merkezi bizce daha az şehir merkezi olsa da.. Konum olarak yan yana olan bu iki bölge, şehrin tarihi hakkında aydınlatıcı bilgiler ve fotografik manzaralar sunuyor..

Varşova Ulusal Müzesi (National Museum Warsaw): 1916 yılında açılan müze, 1938yılında eklenilen “Dekoratif Sanatlar Bölümü” ile ülkenin en büyük müzelerinin başında geliyor.

Müzenin yanında ise 10. yüzyıldan bu yana Polonya’nın kullandığı askeri ekipman, tank, vs. nin sergilendiği Polonya Ordusu Müzesi (Museum of the Polish Army) yer alıyor.

Frederik Şopen Müzesi (Fryderyk Chopin Museum): Okolnik Caddesi’ndeki müze, klasik müzik bestecisi Frederic Chopin‘in anısına 1954 yılında açılmış.

Yolun sonundan sağa dönünce Varşova’nın en ünlü caddelerine giriş yapıyorsunuz…

Nowy Swiat Caddesi

Nowy Swiat Caddesi: Muzeum Narodowe Meydanı‘ndan başlayan Nowy Swiat, Varşova’nın en işlek caddelerinden biri. Aslında caddeye adım attığınızdan itibaren bunun sebebi anlaşılıyor. Sağlı sollu geniş caddenin üstünde birçok tarihi yapı yer alıyor. Bunlar sırasıyla;

  • Baranicki Sarayı (Baranicki Palace): Nowy Swiat Caddesi’nden yer alan ilk tarihi yapı. 18. yüzyılda Polonya’nın varlıklı kişilerinden Jan Klemens Branicki tarafından yaptırılmış..
  • Zamoyski Sarayı (Palac Zamoyskich): Neo Rönesans mimariye sahip saray, günümüzde Polonya mimari merkezi (SARP) olarak kullanılıyor. İngiliz tarzı bahçesi, kafe restoran ve modern sanatla ilgili kolesiyonların olduğu Foksal Galerisi ile ilgi çekici bir saray olarak anılıyor.
  • Staszic Sarayı (Palac Staszic): Pałac Zamoyskich ya da Zamoyskich Meydanı’nda yer alan saray Nicolas Copernicus Heykeli‘nin arkasında yer alıyor.

Krakowskie Przedmiescie Caddesi: Varşova’nın en önemli caddesinin bir ucunda Kraliyet Kalesi diğer ucunda ise Lazienki Park’ın yer aldığı yaklaşık 4 km’lik yol yer alıyor. Bu caddeye Kraliyet Yolu da deniyor. Yolun sonu ise Varşova Eski Şehir Merkezi’ne varıyor.

  • Holy Cross Church: 1757 yılında yapımına başlanan Barok mimariye sahip Roma Katolik kilisesi.
  • Uruski Sarayı (Pałac Uruskich): 1844-1847 yılları arasında Andrzj Golonski tarafından inşa edilmiş.
  • Varşova Üniversitesi Ana Kampüs: 1816 yılında kurulan Varşova Üniversitesi Polonya’nın en büyük üniversitesi olma ünvanına sahip.
  • Kościół Wizytek Kilisesi ya da Church of St. Joseph of the Visitationists: Kısaca Visitationist olarak bilinir.
Visitationist
  • Bristol Oteli: 1901 yılında açılan kilse ulta lüks oteller kategorinde yer alıyor.
  • Varşova Başbakanlık Sarayı: Bristol Oteli’nin hemen yanındaki sarayın önünde Prens Jozef Poniatowski Heykeli yer alıyor… 1643 yılında son son şeklini alan binanın bahçesinde, askerlerin görev değişimlerini izleyebilebilirsiniz.
  • Carmelite Kilisesi (Carmelite Church ya da Church of the Assumption of the Virgin Mary and of St. Joseph): Başbakanlık Sarayı’nın hemen yanındaki neoklasik mimariye sahip kilise 17. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş. Büyüleyici ön cephesi ise yaklaşıl 100 yıl sonra dikilmiş… Kilisenin başka bir özelliği ise,1820’lerde Chopin ilk resitalini bu kilisede vermiş.
Carmelite Kilisesi
  • Aziz Anne Kilisesi (Kościół Akademicki św. Anny; St. Anne’s Church): Kale Meydanı’na bitişik kilise, Neoklasik ön yüzüyle Polonya’nın en önemli kiliselerinden.. 150 taş basamaktan tırmanıp Taras Widokowy adındaki kuleden, Varşova manzarası seyredebilirsiniz.

Varşova Eski Şehir Merkezi (Old Town; Stare Miasto): II. Dünya Savaşı’nın ardından 1980’li yıllarda tekrar restore edilmiş.

  • Zamkowy Meydanı ya da Kale Meydanı (Plac Zamkowy ya da Castle Square): Birçok tarihi yapı ile çevrili meydan için, Varşova’nın en ünlü meydanı desek yeridir. Bu meydanda görebileceğiniz yapılar;
    • Kral Zygmunt Sütunu (Sigismund’s Column): 1644 yılında dikilen kolon, Varşova’nın en ünlü tarihi yapılarından
    • Varşova Kraliyet Kalesi (The Royal Castle): Polonya’nın resmi makamı olarak kullanılan kale, 1569 yılında Giovanni Battista di Quadro tarafından restore ettirilmiş.
  • Eski Şehir Meydanı (Old Town Market Square): Bu meydanın ortasında Syrena yani deniz kız heykeli yer alıyor. Efsanesi ise bir aşka dayanıyor.

Varşova eski meydan haliyle turist akınına uğrayan bir nokta. Boş bir bank bulup bir kenarda dilediğinizce zaman geçirmeye çalışın. Çünkü genel olarak Varşova yeniden yapılmış bir şehir olmasına karşın sanki bu meydan tüm bombalara direnerek ayakta kalmış hissi veriyor insana..

  • Aziz Martin Kilisesi (St Martin’s Church): Eski şehir merkezinin 250 metre ile en uzun sokağı olan Piwna Sokağında (ul. Piwna) yer alan kızıl renkli kilise, 1356 yılında Dük Mazovia Ziemowit ve eşi Euphemia tarafından yaptırılmış. Barok tarzında iç dizayna sahip kilise, 1944 yılındaki yıkımdan sonra modern mimari ile yeniden restore edilmiş. 70 ve 80lerde sığınak ve karşıt grupların toplanma alanı olarak kullanılmış.
  • Izba Pamięci Generała Kuklińskiego: ‘L’ şeklindeki meydanda renkli binalar var.
  • Barbakan (Barbican): 1548 yılında mimar Giovanni Battista Venetian tarafından yaptırılmış. Eskiden şehir surları olarak kullanılırmış.

Yeni Şehir Merkezi (Nowe Miasto): Barbakan Kapısı’ndan çıktıktan sonra Ulica Freta caddesi ile başlayan bölge.

Polin (Museum Historii Zydow Polskich; Museum of the History of Polish Jews): Murona‘da yani eski getto alanında yer alan müze postmodern mimariye sahip.

Grand theatre (Teatr Wielki; the Great Theatre – Polish National Opera): Tarihi Tiyatro Meydanı‘nında yer alan tiyatro, birçok tiyatro, operaya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Polonya Ulusal Balesinin de evi sayılıyor.

Meçhul Asker Anıtı (Tomb Of The Unknown Soldier): Askeri lider Józef Piłsudski Heykeli‘nin olduğu Pilsunski Meydanı‘nın sonunda ve Saxon Bahçesi‘nin girişindeki anıt, Polonya için hayatını yitiren askerlere ithaf edilmiş. Pilsunski Meydanı’na aynı zamanda Zafer Meydanı da deniyor. Bu meydan Polonya’nın en büyük meydanı.. Sütunların üstünde 972-1945 yılları arasındaki savaşların adları yer alıyor.

Saxon Bahçesi (Ograd Saski): 15.49 hektarlık alanda yer alan bahçe, Polonya’nın en eski parklarından.

Modern Sanat Müzesi (The Zachęta National Gallery of Art): Modern sanat müzesi. Müzenin asıl teması, Polynya modern sanatları ve sanatçılarının ürünlerini sergilendiği ve desteklendiği bir galeri olması.

Kültür ve Bilim Sarayı (Place of Culture and Science): Tepesiyle birlikte 237 metre yüksekliğinde Polonya’nın en yüksek yapısı olan bina, Plac Defilad 1‘de yer alıyor.

Varşova Ayaklanması Müzesi (Warsaw Uprising Museum): Wola bilgesinde yer alan müze,1944 yılındaki Varşova Ayaklanmasına adanmış. Müze  1983 yılında kurulmasına karşın uzun seneler boyunca inşaatı başlamamış..

2. GÜN VARŞOVA TURU

Varşova Hayvanat Bahçesi (Warsaw Zoo): 1928 yılında açılan hayvanat bahçesinde yaklaşık 5000 hayvan barınıyor. Bunların çoğu ise Polonya’nın çeşitli yerlerinden getirilmiş.

Soho FactoryKamionek‘ta yer alan hint keneviri fabrikası I. Dünya Savaşı’ndan önce kurulmuş.

A jute factory was established on the site before the World War I, only to be officially taken over by the Ammunition Plant “Pocisk” in 1920. The main production building was destroyed during World War II. After restoration, it was transformed into the Warsaw Factory of Motorcycles.

Neglected over the past decades, the complex was taken over a few years ago by the current owner, who saw potential in the dilapidated space and decided to add this location to the map of Warsaw’s creative sector.  In 2010 Projekt Praga was commissioned to design site interventions, including the concept of the central garden as well as adaptation and revitalization projects of buildings 18, 19, 23, 46 and more.

Praga Bölgesi: Eskiden kaçınılması gereken bir bölge iken şimdilerde galeriler, alternatif kulüpler yer alıyor.

Varşova Üniversitesi Kütüphanesi (Biblioteka Universytetu Warszawskiego): Tavanı camekan kütüphane ve modern iç dizaynıyla, en iyi üniversite kütüphaneleri arasında yer alıyor.

Wilanow Sarayı (Wilanow Palace): Şehrin simgelerinden olan saray King Jan III Sobieski tarafından yaptırılmıştır.

Lazienki Parkı (Lazienki Krolewskie): Bahçeli Saray olarak da anılıyor. Parkın içinde tarihi yapısıyla Łazienki Królewskie Müzesi, Pałac Belwederski, Ujazdowski Kalesi Modern Sanat Galerisi, Botanik Bahçesi, Chopin Heykeli’nin olduğu alan ve yer alıyor.

Parktaki gölette gondol sefası yapabilir, tavus kuşu ya da sincap gibi hayvanları besleyebilir ve uçsuz bucaksız çimlerde uzanıp şehrin tadını çıkartabilirsiniz.

Ujazdowski Park: Lazienki Parkı’nın bitişiğindeki bir başka şehir parkı. Lazienki Park’tan çıkınca aslında parka doymuş olacaksınız ama bu park da Lazienki’nin küçük versiyonu gibi olduğundan yine bi doğaya doyacağınız garanti.

Plac Zbawiciela: (Savior Square): Varşova’daki yuvarlak şeklindeki meydan 18. yüzyılda saray bahçıvanı Johann Christian Schuch tarafından tasarlanmış. Parklara ve tarihe doyduktan sonra mola vermek için kafe ve restoranların olduğu bir meydan.. Ama çok kafanızda büyütmeyin deriz.

VARŞOVA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Gece kulübü olarak Level 27 (Address: Aleje Jerozolimskie 123A) ve Ritual (Adres: Mazowiecka 12, 00-048 Warszawa) tercih edilebilir. İki dans pisti ve üç tane barıyla tuğla duvarlarla çevrili yerin altında yer alan Club 70 (Adres: Waliców 9, 00-851 Warszawa), harika kokteylleriyle ünlü Club Mirage (Adres: Glossy nightspot in Communist building plac Defilad 1) ve Podwale Bar& Books (Adres: Wąski Dunaj 20) Varşova’nın en popüler gece mekanları arasında bize hitap edenler.. Ama biz kiraladığımız evin balkonunda marketten aldığımız lokal biralarla iki kişilik alem yaptık o ayrı shshshshs.

VARŞOVA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Minsk: Eğer 2 günden fazla kalacaksanız, 550 km uzaklıkta yer alan Minsk şehrine gitmenizi tavsiye ederiz.

Zelazowa: Adından ilk defa 16. yüzyılda bahsettiren şehir, Varşova’nın 52 km uzaklığında. Önemi ise Fryderyk Chopin’in Dünya’ya geldiği yer olması

Niepokalanow: Varşova’ya 40 km uzaklıktaki beldede Franciscan Kilise ve katedrali, Papaz Maximilian Kolbe tarafından 1927’de kurulmuş. II. Dünya Savaşı’nda Papaz Kolbe tutuklanmış ve Auschwitz’e götürülmüş. Hayatını başka bir mahkum için kaybetmiş. Bu fedakarlığından ötürü 1982’de azizler mertebesine yükseltilmiştir.

Modlin Kalesi: Napolyon tarafından yaptırılan kale, Varşova’ya 35 km uzaklıkta yer alıyor. İlk olarak 1813 yılında Fransız ve Polonyalı askerin Ruslara karşı olan mücadelesinde kullanılmış.

Treblinka: Naziler tarafından kurulan iki toplama kampının yer aldığı Treblinka, Varşova’ya 100 km uzaklıkta. 1944’e kadar faaliyet gösteren kampta yaklaşık 7000 kişi hayatını kaybetmiş.

VARŞOVA GEZİ NOTLARI

  • Chopin konserini bedavaya dinleyebilirsiniz.
  • Şehri gezip şehir parklarında saatler geçirip, yorgunluk atabilirsiniz..
Summary
Article Name
Varşova Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Varşova' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.