KİŞİNEV Ekonomik Gezi Rehberi


Boğdan olarak tarih derslerinden hatırlayacağımız Moldova, Prut ve Dinyester nehirleri arasında kalıyor. Dinyester Nehrinin bir kolu olan Bic nehri kıyısında kurulmuştur. 5 tane ilçesi vardır.Konumu itibariyle kimseler paylaşamamış. 16. yüzyılda Osmanlı, 1812’de Rusya’nın hakimiyetine geçmiş. Kızım savaşı sonrası Romanyalılar, 1874’te tekrar Rusların eline geçmiş. 1. Dünya savaşı sonrası tekrar Romanyalılar.

1924’te Moldova özet sosyalist cumhuriyeti kurulmuş. 1939 Rusya, 1991’de bağımsızlığını almış. Ayırca Kişinev tarihi yerine Moldova’yı konuşmak daha mantıklı. Çünkü Kişinev in tarihi Moldova’nın tarihi

Moldova resmi dili Moldovca (Rumence). Ama Rusça da konuşuyorlar

Moldova para birimi: Moldova leyi

KİŞİNEV ’ E ULAŞIM: KRİŞNEV’ E NASIL GİDİLİR?

Uçakla: Direkt Kişinev Halaalanına uçuş var.

Otobüs: Kişinev’de 3 tane gar var. Odessa otobüsleri ise Gara da Nord yani kuzey garından. Otobüsler çok eski. Hatta kısa otobüs de denebilir.

Araçla: Odessa’dan geçelim dedik başımıza gelmeyen kalmadı ama bu ayrı bi yazın olacak..

Yolar bozuk ve sanki ülkeler arası değil de köyler arası. Bizim bindiğimiz otobüsteki şöför çok hızlıydı. İngilizce bulan bulabilirseniz şanslısınız

KİŞİNEV ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Yürüyerek tün şehri 1 günde 30 kez dönebilirsiniz. o kadar küçük..

KİŞİNEV ’ DE KONAKLAMA: KRİŞNEV’ DE NEREDE KALINIR?

31 Ağustos Caddesi, Ulusal Meydana yakın

KİŞİNEV ’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Kişinev bizim için hayal kırıklığı bir deneyim olduğu için bu kısımda şansımızı zorlamayalım..

KİŞİNEV ’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?

Yemeklere meyveler eklenmesi hoş bir detay..

  • Placinta: Moldova usulü börek
  • Zeama: Tavuk ve sebzeli Moldova geleneksel çorbası
  • Sarmale: Lahana sarması. ama ince değil oldukça kalın
  • Polenta: mısır unu, peynir, sütten kuymak
  • Mamaliga: Patates püresi gibi
  • costita ve mushka
  • Milesti Mici‘ de şarap içmelisiniz. .

KİŞİNEV ’ DE ALIŞVERİŞ: KRİŞNEV’ DEN NE ALINIR?

Biz çok özel bir şey bulamadık.. Belki placinta ve şarap olabilir

KİŞİNEV ‘ DE NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?

Kişinev’in ana cadde Stefan cel Mare’de Unic Alışveriş Merkezi. Ayrıca MallDova, Piata Centrala, Atrium, Megapolis Mall. Yiyecek için Fidesco Süpermarket.

KİŞİNEV ŞEHİR TURU

Albisoara Sokağı: Kişinev’in en eski caddesi aynı zamanda en işlek caddesi. Üzerinde tarihi yapıların yanı sıra, birçok alışveriş mağazası da bulunuyor

Stefan Cel Mare: 7 hektar ile Kişinev’in en büyük parkı. Adını Moldova halkının ulsal liderinden alıyor. Ayrıca Kişinev’in en ünlü caddesine de adı verilmiş.. Parkta büfe de var. Dinlenmek için nokta atışı bir yer. Bizim için şaşırtıcı bir heykel var bu parkta. 3. Stephen’in anıtı. Kendisi 15. yüzyılda Türk akınına direnmesiyle halkın kahramanı olmuş..

Puşkin Müzesi: Puşkin’in sürgün yıllarında amcasıyla birlikte yaşadığı yazlık evi müzeye dönüştürülmüş.. Müzede Puşkin’in eşyaları sergileniyor. Kafkasya Tutsağı eserini burada kaleme almış

Nativity Katedrali (Cathedral of Christ’s Nativity): 1830 yılında Prens Mikhail Semyonoviç tarafından neo klasik tarzda yaptırılmış. 2. Dünya Savaşı’nda zamane tahrip edilmiş. katedral Moldova’da yaşayan Ortodoksların ana katedrali.

Devlet Opera Binası (Maria Bieșu National Opera and Ballet Theatre):

Kişinev Great National Assembly Square: Kişinev’in merkezi, ana meydanı. ismini Moldova Devlet Binası’nın burada yer almasından alıyor. Katedral Park ve Zafer Takı da burada yer alıyor

Kişinev Zafer Takı (Triumphal Arch,, Holly Gates): Arklar genelde savaş galibiyeti sonrasında yapılır. Ne var ki şehrin sembollerinden Kişinev Zafer Anıtı da 1828-1829 Osmanı-Rus Savaşı’ndaki Rus zaferi karşısındaki galibiyetleri sonrasında yapılmış

 Mihai Eminescu Tiyatrosu (Mihai Eminescu National Theatre): Neoklasik tarzdaki binaya 1920’de kurulan Ulusal tiyatro 1954 yılında taşında.

Piața Centrală: Kişinev’in en büyük pazarı. Hediyelik eşya için buradan alışveriş yapabilirsiniz. Fiyatlar çok uygun

Kişinev Ulusal Müzesi: Moldova’nın en önemli müzesi. 1983 yılında açılan müzenin önünde Romus, Romolus ve Roma kurdu heykeli bulunuyor. 300 binden fazla eser, silah ve askeri eşyalar var..

Kişinev Su Kulesi: 22 metre yüksekliğindeki su kulesi. 1892 yılında inşaa edildiğinde en üst katı tahtadanmış. Daha sonra depremle yıkılmış. 1980 yılında şimdiki görünümünü almış. Günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Valea Morilor Parkı: Şehir içinde bir anda orman düşmüşsünüz hissi verecek parkta aynı zamanda göl de bulunuyor. Bu gölde yüzülebilir, kano yapılabiliyor. Parkta bisiklet parkuru var. Ayrıca parkta yer alan geniş  mervdivenlerde fotoğraf çektirmeden gitmeyin..

Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi: Moldova’nın en eski müzesi. İçinde botanik bahçesi ile türünün örneklerinden.

KİŞİNEV ’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI

Kişinev gece hayatı bizim için tam bi fiyaskoydu. Sokak sokak ‘normal’ pub/ bar aradık. Ama hepsi değişik gece kulübüydü. 2 saat yürüdükten sonra küçük bir pub a girdik ki orası zaten kiraladığımız evin arka sokağı çıktı. Yani onca yol resmen boşa yürüdük. o yüzden Kişine gece hayatı ile ilgili önereceğimiz yer yok.. Bizim gittiğimiz Moldova National Opera Ballet’ yanındaki Mojito Bar Restoran ile hemen yanındaki Cocos Prive mesela…

KİŞİNEV YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Kişinev civarında gezilecek yerlerin haritasını görmek için tıklayın

  • Tiraspol: Ukrayna Moldova sınırında yer alan Dünyanın hiçbir ülkesinin tanımadığı 500 bin nüfuslu Transdinyester Cumhuriyeti başkenti. Osmanlı Devletinin son sınır kalesi Bender Kalesi’de burada yer alıyor. Ayrıca gaz maskesi mucidi Nikolay Zelinsky Müzesi’de burada.
  • Hinceşti: Bu bölgede 1812 Osmanlı Rus savaşlarında Bükreş antlaşmasına aracılık eden Manuk Bey’in müzeye çevrilmiş evini ziyaret edebilirsiniz.
  • Gagavuzya: Moldova’ya bağlı özerk Gagavuzya başkenti Komrat’ta Türk kütüphanesi var.
  • Beşalma: Avurpa’nın en büyük köyü.  Etnografya Müzesi var..
  • Kongaz Köyü: Bu köyde de müze gezilebilir.
  • Krikova: Mahzenleri ünlü. Şarap tadımı yapılabilir.
  • Orhei Vechi: Arkeolojik sit alanı. Burada Ortodoks Mağara Manastırı,
  • Soroca: Osmanlı kaleleri olan Bender, Akkerman, Özi, Hotin ve Kamaniçe Kaleleri. Ayırca bu bölgede Soroca çingenelerinin olduğu bir bölge de var. Çingene mezarlığı ilgi çekici
  • Trebujeni Köyü
  • Şehr al Djedid Köyü

KİŞİNEV GEZİ NOTLARI

Notlarımız çok fazla bunu ayrıca yazacağız

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.