Scroll to Content

GELİBOLU Ekonomik Gezi Rehberi

Alimler ve Ermişler Diyarı Gelibolu


Tarih sayfalarına adını Çanakkale Savaşı’ nda kahramanca gösterilen başarılı mücadele ile yazdıran Gelibolu yani Gallipoli, sadece Türk tarihinde değil, dünya tarihinde yerini almıştır…

Gelibolu 2

Her ne kadar Gelibolu denince akla Çanakkale Savaşı’ nın geçtiği Tarihi Gelibolu Yarım adasında yer alan Gelibolu Şehitliği gelse de, Gelibolu şehir merkezi de bir o kadar tarihi öneme sahip…Türbeleri, anıtları, camileri, eski evleri ve birçok tarihi dokusu ile bütünleşen güzel plajları, her geçen gün daha fazla ziyaretçi ağırlıyor…

Gelibolu 1

Marmara ve Ege denizine kıyısı olan Gelibolu Yarımadası, turistlere gezmeye doyamayacağı farklı alternatifler sunuyor… Özellikle Gelibolu’ nun göz bebeği Hamzakoy plajı ise gerek yerli gerekse yabancı turistler için yeme içme ve güzel denizi ile vazgeçilmez…

İki denize hakim şehir, balıkçılık da bir o kadar gelişmiş.. Balık denince akla ilk gelen ise sardalya. 3 adet Sardalya Konservesi Fabrikası bulunan şehirde mutlaka tatmanız gereken tatlardan…

Belki de çok bilinmeyen fakat Gelibolu’ nun adını spor dalında duyurun ise triatlon… Senelerdir triatlonda madalyalar kazanan Gelibolu, sporda da kendini ispat ediyor…

Alimler ve ermişler şehri, ayrıca Piri Reis’ in memleketi olan Gelibolu’ da keşfe çıkmadan önce youtube kanalındaki

GELİBOLU’ YA ULAŞIM: GELİBOL’ YA NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Gelibolu’ ya en yakın hava alanı Çanakkale Havalimanı dır. Hava alanından şehir merkezine taksi ya da Havalimanı-Şehir İçi Belediye Otobüsü ile ulaşabilirsiniz. Çanakkale şehir merkezine geldikten sonra, tabelaları takip ederek sahilden Lapseki- Gelibolu, Çanakkale- Kilitbahir ya da Çanakkale- Eceabat feribot hattı ile Gelibolu’ ya geçebilirsiniz. Eğer Lapseki’ den geçmeyecekseniz, diğer iki feribot iskelesinden Gelibolu’ ya geçmek için araca ihtiyacını olacak. Çünkü yalnızca Lapseki- Gelibolu hattı, Gelibolu şehir merkezine gidiyor. Bu yüzden Çanakkale şehir merkezinden ya da havaalanından araç kiralamanız gerekiyor.

Deniz yolu ile: Çanakkale’ den 3 feribot hattından biri ile Gelibolu’ ya arabalı vapur ile ulaşabilirsiniz: Gelibolu-Lapseki, Çanakkale-Kilitbahir ya da Çanakkale-Eceabat feribot hattı. Feribot Seferleri için Getaş’ ın resmi sitesine tıklayın.

Araç ile: İstanbul istikametinden yola çıktıysanız önce Edirne daha sonra da Çanakkale tabelalarını takip ederek Gelibolu şehir merkezine geleceksiniz. İlk Gelibolu sapağını değil, Gelibolu Sanayi sapağından gireceksiniz. İstanbul’ dan doğru dümdüz ilerleyin diyebiliriz 🙂

Otobüs ile: Truva, Pamukkale ve Çanakkale turizm başta olmak üzere birçok otobüs firması, Gelibolu Otobüs Garı’ na uğruyor. Ortalama tek yön otobüs biletleri 60 TL civarında.

Gelibolu Otogar 1
Gelibolu Otogar

GELİBOLU ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Gelibolu’ da şehir içi ulaşım için şehir merkezini bir baştan diğer başa turlayan minibüsler mevcut. Ama genel olarak gezilecek yerler birbirine yakın konumlandığı için yürüyerek Gelibolu’ yu gezebilirsiniz.

GELİBOLU’ DA KONAKLAMA: GELİBOLU’ DA NEREDE KALINIR?

Gelibolu şehir merkezine yani Gelibolu Kalesi‘ ne yakın bir konaklama yeri tercih ederseniz, Gelibolu’ yu gezdikten sonra akşam yemek yemek ve çarsısında gezmek için daha çok vakte sahip olacaksınız. Bunlar arasında Butik Hotel Gelibolu öncelikli tavsiyemiz..

Ayırca Gelibolu’ nun en popüler plajı olan Hamzakoy‘ daki otelleri de tercih edebilirsiniz. Hamzakoy Otel ve Hamzakoy Blue Park Otel bu lokasyonda yer alan oteller arasında yer alıyor. Gelibolu Hilton ise coming soon!

Diğer bir alternatif de Gelibolu Şehitlikleri’ ni de kapsayacak bir yol rotası yapacaksanız, öncelikle İstanbul- Gelibolu arasında gezilmesi gereken yerler blogumuzu ziyaret etmenizi öneriyoruz.. Okumak için tıklayın. İstanbul’ dan yola çıkıp Saros Körfezi‘ nde, Gelibolu’ ya 17 km uzaklığında sahil kenarında yer alan Saros Boutique House‘ da kalıp, Gelibolu’ yu keşfe gidebilirsiniz. Şehrin ritminin durduğu tek katlı ev, dinlenmek ve tarihin sayfalarına yolculuk yapmaya hazırlık için ideal bir lokasyon. Ayrıca Saros Körfezi’ nin soğuk ve berrak  suyunun tadını, sadece tatil köyüne ait plajından Ege denizine girerek çıkarabilirsiniz…

GELİBOLU’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Gelibolu Sardalya Festivali: Özellikle Gelibolu’ ya özgü sardalya balığı Gelibolu için vazgeçilmez bir yiyecek. Temmuzun son haftası gerçekleşen festivalde kurulan tezgahlardan sardalyaya doyabilir, canlı müzik eşliğinde bu karnavalın tadını çıkartabilirsiniz.
  • Gelibolu Tarihi Yarımadası: Gelibolu’ ya 54 km uzaklığındaki Gelibolu Şehitliğini ve Gelibolu Tarihi Yarımadası’ nı gezmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Gitmeden önce, Gelibolu Tarihi Yarımada blogumuzu okumayı unutmayın.

GELİBOLU’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Sardalya: Çanakkale’ nin sahil kenarında olan Gelibolu’ da vazgeçilmez yiyecek balık. Birçok balık türünün yaşadığı Saron Körfezini de kapsayan coğrafyaya sahip Gelibolu ile özleşen balık türü iseİ sardalya ve sardalya konservesi. 3 sardalya konservesi fabrikası olan Gelibolu’ da şehir merkezinde kolaylıkla konserve temin edebilirsiniz. Sardalya ise, yaz aylarında çıkıyor. Gelibolu’ nun en eski restoranlarından ve en popüler restoranı olan İlhan restoran ise, Gelibolu Limanı’ ndaki deniz kenarındaki konumu ve birçok balık türü ile tercihinizi kullanabileceğiniz bir yer.

Gelibolu Limanı İlhan Restoran

Peynir Tatlısı: Çanakkale Bölgesine özgü Peynir tatlısının, asıl vatanı Gelibolu diyebiliriz. Birçok peynir tatlısı fabrikasının yer aldığı Gelibolu’ da, Şehir merkezinde Gelibolu Kalesine yürüme mesafesindeki tarihi Gelibolu Peynir Tatlısını, bu bol kalorili ve leziz tatlıyı tatmak için seçebilirsiniz.

Gelibolu Mevlevi Tatlısı: İçinde hurma, ceviz, kuru üzüm, tahin bulunan tarçın ile taçlandırılmış, karanfil ile mis kokan ve toz badem ya da hindistan cevizi ile süslendirilmiş tatlı. Cezeryeye benziyor.

Eğer balık ile aranız iyi değilse önereceğimiz alternatif mekanlar;

  • Osmanlı Mutfağı: Balık yerine yurdum yemeklerinden yemek istiyorum diyenler için; Gelibolu şehir merkezinde yer alan Osmanlı mutfağı Restoranı açık büfesi ile ev yemeklerini bulabileceğiniz temiz ve hızlı servis veren Osmanlı Mutfağı’ nı tercih edebilirsiniz.
  • Boncuk Kafe: Gelibolu üzerinden Çanakkale’ ye gidecekseniz, Gelibolu Feribot İskelesi’ ne giderken sağda yer alan Akçaabat Köftesi ile meşhur olan Boncuk Kafe tam size göre.
  • Sami Usta’ nın Yeri: Balık yerine yiyebileceğiniz bir diğer alternatif ise; Sami Usta’ nın Yeri’ nde kokoreç! Buraya kadar geldim kokoreç mi yiyeceğim demeyin, kuzu etinden olan bu kokoreççi gerçekten bir başka.

GELİBOLU’ DA ALIŞVERİŞ

Gelibolu’ da alışveriş için aradığınız her şeyi bulabilirsiniz yer Gelibolu Çarşısı. Şehir merkezinde, Gelibolu Kalesi’ nin yanı başında yer alan çarşıda restoranlar, kıyafet dükkanlar ve hediyelik eşya mağazaları haricinde birçok dükkan bulunuyor. Çarşı turistik değil daha çok burada yaşayan halka hitap ediyor.

GELİBOLU ŞEHİR TURU

Gelibolu Görülecek Yerler Listesi: Gelibolu Rus Anıtı, Saruca Paşa Hamamı, Sofucu Halil Camii, Gelibolu Savaş Müzesi, Gelibolu Kalesi (Piri Reis Müzesi), Gelibolu Limanı, Çilehane, Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı, Hamzakoy, Emir Baba Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Fransız Ölüklüğü (Fransız Anıtı), Saruca Paşa Türbesi, Bayraklı Baba Türbesi, Fener Parkı ve Gelibolu Feneri, Azepler Namazgahı, Hallac- ı Mansur Makamı, Ahmed-i Bican Efendi Türbesi, Yazıcızade Camii, Şerbetçi Baba Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Cami

Hemen nasıl yürürüm o kadar yolu demeyin, Gelibolu Rus Anıtı ve Saruca Paşa Hamamı arasındaki 1.5 km’ lik yolu araç ile tamamlayabilirsiniz. Çünkü Rus Anıtı şehrin girişinde yer alıyor ve çevresinde görülmesi gereken bir yer yok. Size bu iyiliği bir borç biliriz 🙂

Din adamı olan Alaaddin Kalfa’ nın mezarının olduğu Alaaddin Mezarlığı‘ nın önünden geçiyoruz. Dilerseniz mezarlığı ziyarette de bulunabilirsiniz.

1- Gelibolu Rus Anıtı (Russian Monument): Rus Anıtı Gelibolu Sanayi Sitesinin üst kısmında yer alıyor. Bir mahallenin içinde yer alan bu anıta araç ile ulaşabilmek mümkün… Tarihe göz atacak olursak; 1920-1921 yılları arasında 25.000 Beyaz Rus Gelibolu’ ya kaçmış ve burada yaşamıştır. Zaman içinde 400 Rus hayatlarını bir şekilde kaybetmiştir. Bu anıt da hayatını kaybeden 400 Rus anısına dikilmiştir. Ayrıca mezarları da burada yer alıyor.

2- Saruca Paşa Hamamı: 1391 yılında Gelibolu Tersanesini’ nin de inşasını yapan Saruca Paşa tarafından yaptırılan hamamın içindeki eskiden mermer çizme yer alıyordu. Şimdi bu çizme Gelibolu Tanıtım Merkezinde sergileniyor. Gelibolu’ nun en eski hamamı, tarihe direnen ve ayakta kalmayı harabe olarak dahi olsa başaran yapılardan… Haritalarda gösterilenin aksine Gelibolu Sanayi Sitesinde değil, Kore Kahramanlar Caddesi’ ne paralel olan Karaman Caddesi‘ nde yer alıyor. Siz de bizim gibi Sanayi Sitesinde Saruca Hamamını aramayın boşuna 🙂

Gelibolu Saruca Pasa Hamami 1

Yeni Çeşme Sokak ve devamı olan Karaman Caddesi, Gelibolu’ nun en eski mahallelerinden. Burada bozulmadan kalan eski Gelibolu evlerini göreceksiniz. Zamana uyup aralarına yeni yapıları alsalar da, mahalle gerçekten görülmeye değer…

3- Sofucu Halil Camii: Ermişlerden olan Sofucu Halil adına yapılmış cami, 2014 yılındaki Saros- Gökçeada depreminde büyük ölçüde etkilenmiştir ve restore edilmiştir.

Sofucu Halil Cami 2
Sofucu Halil Camii

Kore Kahramanlar Caddesi‘ nden Gelibolu gezilecek yerler rotamıza devam ediyoruz…

4- Gelibolu Savaş Müzesi (Gallipoli War Museum): Tarihin en büyük savaşlarından olan Çanakkale Savaşı’ na ait 5000′ den fazla parçaların yer aldığı müze.

Buraya kadar olan sahil şeridinden denize girilmediğini hatırlatmakta fayda var… Gelibolu Feribot İskelesi‘ ni geçip, şehir merkezine geliyoruz…

Gelibolu Limanı 1

5- Gelibolu Kalesi ve Gelibolu Limanı (Tarihi Kale, Piri Reis Müzesi, Gallipoli Castle, Piri Reis Museum): Adını büyük denizci Piri Reis’ ten alan Gelibolu Kalesi’ nin kalan son parçası olan burç, günümüzde birçok resmin yer aldığı müze olarak kullanılıyor. Kalenin hemen önünde yer alan liman, iç limandan araç trafiğine açık olan yol ile ikiye ayrılır. İç limandaki tekneler yolun altından limana açılıyor.

Gelibolu şehir merkezini arkamızda bırakıyoruz ve Ordu Evi Altı Yolu sahil şeridinden Gelibolu turumuza devam ediyoruz… Gelibolu sahilinin bu kısmında denize istediğiniz yerden girebilirsiniz.

6- Çilehane: Sert kayanın altına oyulan mağarada 2 küçük oda yer alır. Yazıcızâde Mehmed Efendi (bazı kaynaklarda Yazıcızâde Muhammed Efendi ya da Mehmed-i Bican Efendi olarak da geçiyor), 7 sene boyunda bu mağarada kardeşi Ahmed-i Bîcân ile birlikte hiç çıkmadan sadece zeytin ile beslenerek Muhammediyye’ yi yazmıştır. Türbesi de Gelibolu’ nun biraz dışında yer alır… Çilehane’ ye giriş ücretsiz. Ama Çilehane’ ye, gönlünüzden kopan yardımı yapabilirsiniz.

Gelibolu Cilehane 1

Gelibolu rotamızı, Çanakkale denizin öte tarafında sağımızda kalacak şekilde Ordu Evi Altı Yolu sahil şeridinden takip ediyoruz….

7- Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı: Denizaltı, torpido ve bazı deniz kuvvetlerine ait parçaların yer aldığı parkta, 4 Nisan 1953 yılında Çanakkale Boğazı’ nda batan İsveç savaş gemisi Naboland’ ın içinde hayatını kaybeden İsveçlilerin anısına Dumlupınar Şehitlik Anıtı da yer alıyor. Giriş Ücretsiz.

Gelibolu Deniz Kuvvetleri Kultur Parki 2

8- Hamzakoy: Gelibolu’ nun belki de en popüler plajı. Gelibolu Hilton ve Hamzakoy Otel’ e sırtını vermiş, upuzun kum sahil şeridininden Marmara Denizi’ nin sularına kendiniz atabilir ve bir tarafında Gelibolu Askeri Birliğin olduğu yeşillik diğer tarafında tepede Bayraklı Baba ve Gelibolu Feneri ile büyük kayalıkları görebilirsiniz. Ayrıca plaj şeridinde, yolun üstünde birçok kafe ve restoranda da günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Eskiden sahilde yer alan kafe/ restoranlar, hemen önlerindeki alanlarda özel plaj hizmeti veriyorlarmış. Yani şezlong ve şemsiye kirası alıyormuş. Fakat bu sene (yani 2016’da) Gelibolu Belediyesi’ nin kararı ile Hamzakoy halk plajı olmuş… Bu iyi bir şey olsa da, kalitenin düştüğünü söylemeden edemeyeceğiz…

Hamzakoy Plaj şeridinin sonuna doğru geldiğimizde, Muhittin Reis Caddesi‘ nin üstünde yer alan, iki türbeyi ziyaret ediyoruz…

9- Emir Baba Türbesi: Gelibolu’ nun fethinde görev alan, Sultan Orhan Gazi’ nin müstakbel eşi Bizans İmparotoru’ nun kızı Teodara’ yı bizzat Bizans’ tan getiren, Osmanlı Devleti’ nin ikinci amirali. Gelibolu’ da vefaat etmiştir. İmralı Adası’ nı fethetmiştir ve İmralı’ nın adı Emir Ali Baba’ dan gelir. Büyük Türk denizcisinin türbesinde, denizciliğini simgeleyen çapa yer almaktadır.

10- Sinan Paşa Türbesi: Fatih Sultan Mehmed’ in oğlu, Yavuz Sultan Selim’ in de babası olan II. Bayezid’ in damadı Sinan Paşa (ya da Damat Sinan Paşa) ve eşi Münire Sultan’ ın yan yana yattıkları türbe 8 köşeden oluşup, 10 metre yüksekliğe sahiptir. Gelibolu’ da Kaptan- ı Derya olarak görev yapmıştır. Türbe, Hamzakoy’ un sonunda, dönel kavşakta yer alıyor.

Yeşilliklerin içindeki Hamzakoy Askeri Kampı karşımızda olacak. 12 Eylül Darbesi ile birlikte Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’ in tutuklu bulundukları kampta, Süleyman Demirel’ in Doğru Yol Partisi adını bulduğu söyleniyor. Gelibolu sahil şeridinin sonu olan askeri kampın olduğu kavşaktan Gelibolu rotamıza devam ediyoruz…

Gelibolu Hamzakoy Askeri Kampi

11- Gelibolu Mevlevihanesi: Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından inşa ettirilen Mevlihane’ nin 1621 yılında bittiği düşünülüyor.Yüz ölçümü olarak dünyanın en büyük mevlevihanesi, 2005 yılında ziyarete açılmıştır.

Gelibolu Mevlevihanesi
Gelibolu Mevlevihanesi

12- Gelibolu Fransız Ölüklüğü (Fransız Mezarlığı, French Cemetery): 1854 yılında Osmanlı ile Kırım Savaşı’ nda aynı safada olan Fransızlardan, hayatını kaybeden Fransız askerleri anısına inşa edilmiştir.

13- Saruca Paşa Türbesi: Osmanlı Devleti’ nin ilk kaptan-ı deryası ve tersanenin kurucusu olan Saruca Paşa’ nın türbesi, Fransız Anıtı’ nın yan tarafında yer alıyor.

14- Bayraklı Baba Türbesi (Bayraklı Baba Tomb): Çanakkale Boğazı’ nı sandal ile geçen Osmanlı komutanı Süleyman Paşa’ nın bayraktarı Karacabey’ in türbesi. Efsaneye göre, kuşatmalardan birinde düşmanların Türk bayrağını ele geçirmemesi için bayrağı kılıcıyla parçalara ayırıp, yutmuş. “Mezarıma Türk bayrakları asın ve sonsuza kadar dalgalansın.” demesi üzerine mezarı bayraklarla donatılmıştır.

Gelibolu Bayrakli Baba 2

Mezarı, Fener Parkı’ na giden Fener Yolu Sokak‘ ın başında yer alıyor.. Fener Yolu Sokak’ ın devamında ise; Fener Parkı, parkın içinde ise Gelibolu Feneri ve sonunda Azepler Namazgahı yer alıyor.

Ayrıca Fener Parkı’ ndan baktığınızda, Hamzakoy ve Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı’ nı tepeden aşağıya baktığınızda göreceksiniz.

15- Fener Parkı ve Gelibolu Feneri (Gallipoli Lighthouse): Fener Parkının sonunda yer alan ve Gelibolu’ ya tepeden bakan Fener’ in bir tarafında Hamzakoy diğer yanında ise Gelibolu Feribot İskelesine kadar deniz uzanıyor..  Çanakkale’ ye el sallayıp, tarihi Gelibolu’ nun sahiline tepeden bakıp, hemen yanında Fener Kafe’ de küçük bir mola verebilirsiniz. Tabii kafenin sezonluk açık olduğunu söylemekte fayda var.

16- Azepler Namazgahı: Beşoğlu İskender Bey tarafından 1407 yılında, deniz kuvvetleri askerlerinin sefere çıkmadan hep birlikte namaz kılmaları için inşa ettirilmiştir. Üstü açık namazgah halen teravih namazı için yaz aylarında kullanılıyor. Denizciler için inşa edilen ilk açık hava camisi olma özelliğine sahip. Fener Parkı’ nın sağında yer alıyor.

17- Hallac-ı Mansur Makamı: Fener Yolu Sokak’ ının sonundaki dönel kavşakta yer alan yapı, Hallac-ı Mansur’ a ait 7 makamdan birisidir. Hallac- ı Mansur farklı İslam inanışı yüzünden Bağdat’ ta öldürülmüştür ve Bağdat’ a gömülmüştür. Hallac- ı Mansur Makamının içinde 2 adet mezar bulunuyor fakat kime ait oldukları bilinmiyor.

Bir sonraki Gelibolu gezilecek yerler durağımıza, yeşillikler içinde yer alan üç yapıyı görmek için devam ediyoruz…

18- Ahmed-i Bican Efendi Türbesi: Yazıcızâde Mehmed Efendi’ nin kardeşi Ahmed-i Bican Efendi’ nin türbesi, yeşilliklerin içinde parkta, yolun kenarına doğru yer alır. Türbenin alt kısmında Yazıcızâde Çeşmesi vardır.

Gelibolu Ahmed-i Bican Efendi Turbesi 1

19- Yazıcızade Camii (Yazicizade Mosque): Aynı parkta yer alıyor. Mehmed-i Bican Efendi ve Ahmed-i Bican Efendi kardeşlerin anısına yaptırılmıştır.

20- Şerbetçi Baba Türbesi: Yazıcızade Camii’ nin avlusunda yer alan türbe, Gelibolu’ nun fethi sırasında askerlere şerbet dağıtıp, onları manevi olarak içlerini aydınlatırmış.

21- Gazi Süleyman Paşa Camii (Ulu Cami): Eskiden yer alan kilisenin yerine ve aynı temeller üstüne, 1385 yılında Sultan Murat tarafından cami inşa ettirilmiştir. Gazi Süleyman Paşa Camisi’ nin en önemli geleneği, imam Cuma namazlarına, Süleyman Paşa’ nın fetihleri anısına elinde kılış ile çıkar. Aslı Süleyman Paşa’ ya ait olan kılıç çalınmıştır, onun yerine ordunun hibe ettiği kılıç kullanılmaktadır.

Gelibolu Gazi Suleyman Pasa Cami

GELİBOLU’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Bir sahil kasabası olan Gelibolu’ da gece hayatı denince akla ilk gelen rakı balık oluyor. Genellikle lokallerin de tercihi olan rakı sofraları, turistler için de vazgeçilmez. Ayrıca Gelibolu’ nun Marmara ve Ege Denizine kıyısı olduğunu düşünecek olursak, balık alternatifleri de bir hayli fazla… Önerimiz; Gelibolu Kalesi’ nin karşısında yani deniz kenarında yer alan ve Gelibolu’ nun en meşhur balık lokantası olan İlhan Restoran.

GELİBOLU’ YA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

  • Gelibolu Şehitliği ve Tarihi Yarımada: Bu tarihi ilçe ile anılan tarihi yarımadada yer alan Çanakkale Savaşı’ nın şanlı sayfalarına şahitlik etmek sizi büyüleyici bir tarihi yolculuğa çıkaracak.
  • Kömür Limanı (Coal Harbor): Zamanında comer taşımacılığı için kullanılan limanın adı da buradan gelmektedir.
  • Güneyli Köyü: Gelibolu’ nun en büyük köyü olan Güneyli’ ye, zamanında Bulgaristan’ dan gelen muhacirler yerleştirilmiş. Şimdi ise koyda yer alan bu köy, Gelibolulular ve turistler için bir tatil merkezine dönüşmüş.
  • Saros Körfezi: Özellikle İstanbul’ dan Gelibolu’ ya gelenler için önerimiz, Saros Körfezi boyunca yer alan plajlardan, dünyanın kendini temizleyen ender körfezlerinden olan bu körfezde Ege Denizi’ nin tadını çıkartmak.

GELİBOLU GEZİ NOTLARI:

  • Yaşayan tarihi şehirlerden olan Gelibolu da en az 1 gün geçirmenizi ve burada yer alan birçok tarihi yapıyı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Eğer araç ile Gelibolu’ yu ziyaret ediyorsanız, aracınız için şehir merkezinde park yeri bulmak zor olabilir. Özellikle bayram tatilinde ve hafta sonu kalabalık olan Gelibolu’ da, park için arka sokakları tercih edebilirsiniz. Unutmayın her yer yürüme mesafesinde.
  • Gelibolu’ ya gelmişken, Gelibolu tarihi yarımadasını ve Saros Körfezinde yer alan koylarda denize girmenizi öneririz.
  • Gelibolu Feribot İskelesinin sağındaki sahil şeridinden denize girilmiyor. Sol tarafında yer alan sahil şeridini takip ederek, sadece Hamzakoy’ da değil tramplenlerinde yer aldığı deniz kenarındaki kayalıklardan da denize girebilirsiniz. Gelibolu 3

KAYNAK:

Summary
Article Name
Gelibolu Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Gelibolu' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.