• Bodrum Castle

  • Gümüşlük

  • Bodrum Wind Mills

  • Gümüşlük

  • Gümüşlük

  • Tavşan Adası - Gümüşlük

  • Gümüşlük

Scroll to Content

BODRUM Ekonomik Gezi Rehberi

Halikarnas Seyahati..


Bodrum, Türkiye’ nin güneybatısında Ege Denizi üzerine uzanmış bir yarımadada yer alan Muğla’ ya bağlı bir ilçedir. Bodrum’un antik çağdaki adı Halikarnassos yani Türkçe okunuşuyla Halikarnas. 

Yazın artan kalabalık, hem yurt içinden hem de yurt dışından buraya akın eden turistlerin oluşturduğu suni bir rakam olsa da kışın da burada yaşayanların sayısı bir hayli fazladır. Özellikle son zamanlarda İstanbul ve Ankara gibi kalabalık illerden sakinlik, huzur, dinginlik bulmak için buraya kaçan genç şehirliler de en az emekli yerliler kadardır. Mayıs- Ekim arası sezon döneminde sadece bayram ve yıllık izin için değil haftasonu kaçamağı için de Bodrum’ u tercih edenler oldukça fazladır.

BODRUM’ A ULAŞIM: BODRUM’ A NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Milas- Bodrum Havaalanı şehir merkezine 36 km uzakta yer alır ve hem domestik hem de uluslararası uçuşların yapıldığı bir havaalanıdır. Havaalanından HAVAS otobüslerini kullanarak ya da  SixtAvisBudget gibi şirketlerden araç kiralayarak şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile: Türkiye’ de otobüs şirketleri çok geniş bir ağda ve kaliteli hizmet vermektedir. Yurt içindeki en küçük köylere bile lüks marka otobüsler ile ulaşmanız mümkündür. Bodrum- İstanbul arası 12 saat civarı sürmektedir ve yol üzerinde 3 defa yarımşar saat çay ve ihtiyaç molası verilmektedir. Bodrum’ a uçak ile gelemeyecek olanların tercih etmesini önereceğimiz birkaç firma; UlusoyPamukkaleVaran.

Araç ile: Kendi aracı ile ya da araç paylaşımı yaparak Bodrum’ a gelmek isteyenler için de oldukça eğlenceli ancak dikkatli olunması gereken bir yoldur. Bodrum’ a girişte denizi görüp heyecanla gaza basanlardan olmamanızı temenni ederiz.

BODRUM ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Bodrum’ da her köye gidebileceğiniz minibüs seferleri düzenlenmektedir. Bazı noktalar için aktarma yapmanız gerekse de pratik ve hesaplı olan minibüsler en yaygın olarak kullanılan toplu taşıma aracıdır.

Genelde çoğu kişi araç kiralamayı tercih etmektedir. Hava alanından ya da şehir merkezinde yer alan araç kiralama bürolarından tercih ettiğiniz aracı kiralayabilir ve bu yarımadadaki şahane doğa manzarası eşliğinde sürüş keyfini çıkartabilirsiniz.

Bir diğer ve biraz da lüks olan ulaşım ise hız motoru kiralamak 🙂 Eğer bütçenizi çok aşmayacaksa bulunduğunuz koydan şehir merkezine yani Bodrum marinaya hız motoru kiralamanızı öneririz. Biraz pazarlık yaparak uygun bir fiyata çok keyifli bir yolculuk yapacağınızı garanti ederiz.

BODRUM’ DA KONAKLAMA: BODRUM ‘ DA NEREDE KALINIR?

Bodrum yazın da kışın da konaklama açısından sıkıntı yaşamayacağınız, lüks oteller, apart pansiyonlar, kiralık odalar, ucuz moteller için çok fazla alternatif bulabileceğiniz bir yer. booking.com ya da uzun süreli ev kiralamak için sahibinden.com sitelerini inceleyebilirsiniz.

BODRUM’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Deniz & Kum& Güneş: Bodrumun neredeyse her yerinden denize girilebiliyor. Birbirinden güzel ve özel plajları ise koylar boyunca sıra sıra dizilmiş adeta. Eğer yaz aylarında Bodrum’ a gidecek olursanız yapacağınız yegane aktivite yüzmek, güneşlenmek ve sahillerde parmak arası terliklerinizle bol bol vakit geçirmek olacaktır, olmalıdır.

Yel değirmeni: Güneşin doğumunu ya da batışını izlemek için şehir merkezinin çok yakınında yer alan yel değirmenlerine çıkmalısınız. Dilerseniz yanınıza bir şişe şarap ve kadeh alabilir, bu muhteşem romantik manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Araç yolculuğu yani Roadtrip: Bir günlük bile olsa araç kiralamalı ve yarımadayı çevreleyen sahil boyunca küçük köy ve koyları gezmelisiniz.

Gece hayatı: Bodrum kışın İstanbul’ da sahne alan ünlü isimlerin yazın çalıştıkları mekan olarak da tanımlanabilir. Gece hayatı oldukça hareketli ve eğlencelidir. Sabahın erken saatlerine kadar neredeyse tüm mekanlar ağzına kadar doludur. Müzik, dans, eğlence ile dolu Bodrum gecelerinin nabzını yoklamalısınız.

BODRUM’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR? 

Bodrum’ un meşhur Bodrum Mantısı, özellikle sahilde yer alan bir mekanda Rakı&Balık keyfi yapmanızı öneririz.

Dondurma: Özellikle “Bitez Dondurmacısı”nda dondurma yemelisiniz.

Limon Cafe: Limon Cafe sıcakkanlı personeli, rahat ve salaş dekorasyonu ve hemen önünde uzanan inanılmaz manzarası ile gelincik şurubu denemenizi önereceğimiz çok özel bir mekandır. Gitmeden rezervasyon yaptırmanız akıllıca olabilir.

Sünger Pizza: Mekanın bu kadar popüler olmasının nedeni tabii ki lezzetli pizzaları. Denemelisiniz.

Yunuslar Karadeniz Pastanesi: Bodrum’ un meşhur pastanesinin leziz unlu mamüllerini denemelisiniz.

BODRUM’ DA ALIŞVERİŞ

Bodrum şehir merkezinde bir çok mağaza ve küçük hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Aradığınız her türlü ürünü burada bulabilirsiniz. Şehir merkezinin biraz dışında yer alan Oasis alışveriş merkezi de sıcak Bodrum günlerinde kaçabileceğiniz klimalı bir ortam olarak diğer tercihiniz olabilir.

BODRUM ŞEHİR TURU

1.GÜN:

Zeki Müren Sanat Müzesi: 1996 yılında vefatından sonra, Sanat Güneşimiz Zeki Müren’ in evi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden restore edilerek 2000 yılında ziyarete açılmıştır.

Bodrum Kalesi: Bodrum’un simgesi haline gelmiş ve bugün “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak kullanılan kale, iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuştur. Müzede,  Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi’nde sergilenmektedir.

Marina: Gece klüpleri ve restoranların yolun bir tarafında, Bodrum koylarında düzenlenen turlar için kullanılan teknelerin diğer tarafında sıralandığı, şehir merkezinden başlayarak Bodrum yat kulübü ve açık bir alışveriş merkezine kadar uzanan Marina’ da kısa bir yürüyüş yapmalısınız.

Halikarnas Mozolesi: Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezar. Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir.

Antik Tiyatro: Klasik çağdaki Bodrum’dan günümüze ulaşabilen tek yapı olan bu tiyatro, Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biridir. Günümüzde Bodrum’daki birçok festivale sahne olmaktadır. Seyahatiniz sırasında denk gelirseniz burada düzenlenen bir etkinliğe katılmalısınız ancak öncesinde biletlerinizi Biletix‘ ten  almayı ya da ayırtmayı ihmal etmeyin.

2. GÜN:

Bitez: Bodrum şehir merkezine çok yakın olmak ancak kalabalık ve keşmekeşten biraz uzaklaşmak isteyenler için vazgeçilmez bir yerdir Bitez. Şık ve lüks bir Bodrum tatili için de tercih edebileceğiniz butik oteller burada yer alır.

Ortakent- Yahşi: Bodrum şehir merkezinden 14 km uzakta yer alır ve şehir merkezinden minibüsler ile kolaylıkla ulaşılabilir. Muhteşem plajları manzarası ile kartpostalları andıran bir güzelliktedir.

Akyarlar: Eski adı Arhialla olan Akyarlar, Bodrum’ un eski Rum köyüdür. Tekne turlarının duraklarından biri olan Akyarlar Kos adasına kuşbakışı bakar. Rüzgar sörfü için en çok tercih edilen oldukça rüzgarlı bir koydur.

Turgutreis: Yarımadanın batısında yer alır ve burada yer alan 2. Büyük köydür. Adını, Osmanlı Amirali Turgut Reis’ den almıştır. Bodrum şehir merkezine göre konaklamanın daha ucuz olması ve aynı zamanda ulaşımın da pratik ve uygun olması sebebiyle bu bölgeyi tercih edenler oldukça fazladır. D-Marin Bodrum’daki üç marinadan ikincisidir. Birincisi Bodrum Merkez’ de son yapılan Palmarina ise Yalıkavak’tadır.
Gümüşlük: Bodrum’ da en sevdiğimiz köy Gümüşlük’ ün kendine has bir karakteri, artistik ve şık aynı zamanda da salaş bir edası var.
Sezonun yoğun olduğu zamanlarda boş şezlong bulmanın neredeyse imkansız olduğu plajlarında uzanan cafe ve restoranları ise ayrı ayrı tasarım butiği gibidir. Güneşi batırmaya Tavşan Adasına gitmeyi unutmayın.

Yalıkavak: Bu koy sanat ve tasarıma ilgisi olanların vazgeçilmezlerinden; sanat galerileri ve tasarım ürünlerin satıldığı tezgahlarla dolu sokakları ile tam bir görsel panayır. Her Perşembe düzenlenen pazarına uğramalısınız. Ayrıca Yalıkavak’ta iseniz alışveriş için Palmarina’ya uğrayabilirsiniz. Ayrıca, Dodo Beach yakınında Kudur Halk Plajına giderken Panormus Kaya Mağalarından geçeceksiniz.

Gündoğan: Eski adı Farilya olan bu küçük köy Bodrum’ un 18 km Kuzey batısında yer alıyor. Hala çok fazla turist tarafından akına uğramayan, genellikle yazlıkların bulunduğu bakir bir yerleşim birimi olarak varlığını sürdürüyor.

Göltürkbükü: Göltürkbükü kısmı yarımadanın zengin bölümü olarak ünlenmiştir. Popüler beach klüpleri girişte sanki boğazda bir gece kulübüne girdiğinizi hissettiren ambiansı ile bize göre biraz komik ve gereksiz olsa da bir kısım ziyaretçiler için vazgeçilmez bir lokasyon.

Torba: Bodrum’ a 10 km mesafede yer alan Torba hemen girişte lüks ve pahalı bir resort olan Voyage Torba ile sizi karşılar. Atatürk Caddesi boyunca yürümeye devam ettiğinizde birbiri ardına denize uzanmış ahşap iskelelerde kurulan plajlarda gün boyu güneşin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca 2500 yıllık Lelegian Mezarlığını ziyaret edebilir ve buradan Torba’ yı kuşbakışı izleyebilirsiniz.

3. GÜN:

Boğaziçi Köyü: Boğaziçi Köyü Milas’ a bağlı çok sevimli bir köydür. Eğer vaktiniz varsa seyahatiniz sonunda havaalanına giderken ya da hava alanından şehir merkezine gelirken kısa bir gezinti yapmanızı öneririz. Eğer şansınız varsa, köye gelmeden önce yol üzerinde pelikanların oluşturduğu şahane manzarayı da görebilirsiniz. Sahil boyunca sıralanmış birkaç balık restoranında leziz ve taze balık yemenin keyfini çıkartabilirsiniz. Yürüyüş yaparak ve denize girerek bu küçük sahil kasabasının tadını çıkartmadan Bodrum tatilinizi sonlandırmayın deriz.

Mazi: Yapıma müsaade edilmeyen bu sebeple de hala bakir kalmayı başarmış bir yer Mazi köyü. Plajları hala dokunulmamış. Tertemiz denizinde mavinin birçok tonunu göreceğiniz ve kendinizi cennette hissedeceğiniz tonda yeşil doğası ile turistler tarafından fazla keşfedilmemiş olduğu için kendinizi şanslı hissedeceksiniz.

BODRUM’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Bodrum özellikle sezonun açılışıyla kıpır kıpır bir yer haline bürünür. Birçok ünlü isim hem burada tatil yapar hem de akşamları birbirinden şık ve ünlü mekanlarda sahne alırlar. Büyük gece kulüplerinin yanı sıra, canlı performans da izleyebileceğiniz birçok küçük ve yerel barların da mevcut olduğu Bodrum güneşin doğuşunu adeta müzik sesleriyle karşılar.

Halikarnas, Club Catamaran, Küba Bar, Fink Bodrum’ un en ünlü gece kulüpleridir. Diğer alternatiflerinizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

BODRUM YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Bodrum yarımadasına gelmişken Milas’ a uğramalısınız. Gitmişken halı veya kilim alabilirsiniz.

BODRUM GEZİ NOTLARI

  • Bodrum’ a özellikle bayram dönemlerinde, uzun resmi tatillerde ve yüksek sezon içinde haftasonu gitmek yerine sezon başlamadan ya da Ağustos sonu Eylül gibi gitmenizi tavsiye ederiz. Şehrin tadını aşırı kalabalık olmadan daha güzel çıkartacağınız kesin.

KAYNAKLAR

Summary
Article Name
Bodrum Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Bodrum' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.