ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ ÇEVRESİNDEKİ YERLER


Gelibolu hem tarihi hem de doğa güzellikler ile göz dolduran bir şehir. Adı ile özleşen Gelibolu Şehitliği (Çanakkale Şehitliği)’ ni gezmek için yola çıkıyoruz. Bu şanlı savaşta, her iki tarafın askerleri de efsanevi gayret örneği sergileyip, kahraman oldular.. ANZAC (Australia and New Zealand Army Corps) ve Türk askerlerinin, ateş altındaki kahramanlıklarının yazıldığı savaşın yer aldığı, Gelibolu Tarihi Yarımada’ yı ziyarete her sene yüzlerce insan geliyor. Türkiye için 18 Mart’ ta kutlanan Çanakkale Zaferi, Anzaklılar tarafından 25 Nisan’ da kutlanıyor.

Sizde eğer hala gezmediyseniz, tarihi yarımadayı gezip sonrasında, çevresinde yapılacak o kadar çok aktivite, gezilecek o kadar çok antik şehir ve köy var ki, biz de bölgenin yerlileri olarak bu bilgimizi neden paylaşmayalım dedik.. Sadece tarihi yerler değil, doğa sporlarını yapabileceğiniz bilgilere de yer verdiğimiz turumuz için 1 haftalık tatil programı yaptık..

En son Russell Crowne’ un yönettiği  “The Water Diviner” filminde seyrettiğimiz Çanakkale Şehitliği’ ni orta nokta olarak belirleyip, etrafındaki nimetleri keşfe çıkıyoruz…

Bu rotaya nereden başlanmalı? 

Bizim önerimiz İstanbul’ dan başlamanız ve Asos’ a kadar sahil şeridini takip etmeniz. Gelibolu Araba Yolculuğu’ nu otobüs ya da araba ile yapabilirsiniz. Yol üstünde birkaç noktada duracağımız için seçimimiz araçtan yana..

Uçak ile: Istanbul Atatürk Havaalanı ya da Sabiha Göçen Havaalanından ulaşım:

1.Havaalanından otogara gidiş;

  • Avrupa Yakasında; Istanbul Atatürk Havaalanından Esenler Otogarına metro ile ulaşabilirsiniz. Zincirlikuyu metro durağında indikten sonra, Yeşilpınar (49 Z) Otobüsüne binin. Sefer saati ve güzergahı görmek için tıklayın. Ya da. Hacıosman metro durağında inip, Binevler (47 L) Otobüsüne binin. Sefer saati ve güzergahı görmek için tıklayın.
  • Asya Yakasında: Sabiha Gökçen Havaalanından Harem Otagarına gitmek için shuttle‘a binip Kadıköy’e, Kadıköy’den de Üsküdar’a geçmeniz gerekiyor. Kadıköy- Üsküdar arası için Harem (12H) Otobüsüne binin.. Sefer saati ve güzergahı görmek için tıklayın.

2. Havaalanından araç kiralayabilirsiniz;

  • Istanbul Atatürk Havaalanından araç kiralama detaylı bilgi için tıklayın.
  • From Sabiha Gökçen Havaalanından araç kiralama detaylı bilgi için tıklayın.

3. Otobüs ile : Esenler ya da Harem Otagarına geldikten sonra, Asos’a kadar giden birden fazla yerel otobüs firması var. İnternet üstünden rezervasyon da yapabilirsiniz. Önerimiz Truva Turizm

4. Araç ile: Önce Edirne, sonra Çanakkale tabelalarını takip edin.

Bu Yolculukta Nerede konaklamalı?

Konakla için Saros, Gelibolu ve Gelibolu Tarihi Yarımada’yı seçebilirsiniz.Rotamıza göre Saros Körfezinde 1 gün geçireceğimiz için, ilk adresi Saros Körfezindeki Saros Boutique House olarak belirliyoruz. Ayrıca Gelibolu ve Geliblou Yarımadası’nın özellikle 18 Mart ve 25 Nisan’da daha pahalı olacağını düşünecek olursak, körfezde kalmak ve buradan gidip gelmek daha hesaplı olacak.. Sakin ve sessiz koyda, gezileriniz sırasında dinlenmek için harika olacak. Saros Boutique House müstakil bir ev. Özellikle 3 kişiden fazla yolculuk yapıyorsanız kesinlikle ev kiralamak daha ucuza geliyor..

Bu yolculukta yapabileceğim aktiviteler?

  • Saros Körfezinde rüzgar sörfü yapmak

Neler yemeliyim? 

Peynir Tatlısı and Tekirdağ köftesi (Tekirdağ meatball)

Bu Yolculuk İçin Kaç Güne İhtiyacım Var?

En az 1 hafta.. Çünkü bu turda şehitliği gezerken, civarındaki görülmesi gereken yerler ve yapılması gereken aktiviteleri kapsıyoruz. Mesela scuba diving ya da yüzmek..

Bu Yolculukta Ne Kadar Harcarım?

Yukarıda verdiğimiz opsiyonlardan seçiminize göre değişir: Konaklama, araç kiralama, eğer kendi aracınız varsa benzin, vs. şeklinde tüm kalemleri bilmek gerekir.. Ekstra olarak, müze giriş ücreti, yeme- içme ve eğer yaparsanız alışveriş olacak..

Çanakkale Şehitliği Gezisi 

Şehitliğe giden yoldaki rotamızda görülecek yerler listesi: Şarköy, Saros Körfezi, Bolayır, Güneyli, Gelibolu (Gallipoli), Eceabat (Historical Peninsula), Çanakkale (Dardanelles), Troy, Assos, Kaz Dağı (Mount Ida), Çalköy (Yenice), Kemer Köyü (Parion)…

Bu rotanın harita görünümüne ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • TEKİRDAĞ – ŞARKÖY

Bu rotamızda, İstanbul’a yakınlığı ile senelerdir gözde tatil beldesi olan, Tekirdağ ve Şarköy var.

TEKİRDAĞ: Tekirdağ küçük bir şehir. Direkt Tekirdağ şehir merkezine gidip, meşhur Tekirdağ köftesi yiyoruz. Yemeğimizi yedikten sonra, Marmara Denizi’ nde yamaç paraşütü yapabileceğiniz yegane yerlerden  Kumbağ’a gidiyoruz..

ŞARKÖY: Küçük ama üzüm bağlarıyla ve dolayısıyla şarabıyla meşhur ilçe. Dilerseniz Şarköy’de şarap tadım turuna çıkabilirsiniz.

Gitmeden önce “Şarabın Başkenti Şarköy Bağlarını Geziyoruz” blog yazımızı okumayı unutmayın. 

Şarköy’de yapılacak bir başka aktivite de harika bir manzara seyredebileceğiniz  Uçmakdere‘de yamaç paraşütü…

Şarköy’ den sonra artık Gelibolu tabelasını takip ediyoruz…

  • SAROS KÖRFEZİ

Yol bizi Saros Körfezine antik adıyla Melas Kolpos‘a kadar getirecek… Saros özellikle deniz altı fotoğrafçılığı  ve dalış için Türkiye’ nin gözde noktalarından. Denize girme sezonu Nisan aylarında başlar..Ege Denizi’ nin suyunun en tuzlu olduğu bölgelerindendir.. Ama su genellikle suyun içinde kaynak olduğu ve su buz gibi olduğundan, tuzu hissetmezsiniz. Ya da biz alıştık 🙂

saros2

Saros Körfezi, Dünya’da kendi kendini temizleyen 5 körfezden biridir… Aynı zamanda Türkiye’nin en temiz denizi.. Ve Dünya’nın en temiz 3 denizinden birisidir deniyor. Saros’un bir başka artısı da, endüstri bölgelerinden uzakta ve körfezin çevresine yerleşim yasak olmasıdır.saros4

Saros Körfezi’nde küçük adalar yer alıyor. Bu adalara yalnız tekne kiralayarak gidebilirsiniz. Yani adalar turizme açık değil.. Tekne ile aynı zamanda Saros’un karşı kıyısındaki Erikli plajının ince kumlu kumsalından denize girebilir ya da İbrice‘de dalış yapabilirisiniz.. Saros Körfezi dalış için muazzam güzelliklere sahip mesela mitolojik Bebek Kayalıkları (Baby Rocks) da Saros Körfezinde yer alıyor..

saros1

Gelibolu’ya doğru yolculuğumuza devam ederken, Gelibolu’ nun başka iki tarihi köyünden geçeceğiz: Bolayır ve Güneyli Köyü..

  • BOLAYIR – GÜNEYLİ

BOLAYIR: Bolayır’ın adı Namık Kemal ile anılır.. Çünkü Namık Kemal, Bolayır’da mezarının olmasını istemiştir..

Bolayır Görülecek Yerler Listesi: Ünlü Türk Şairi Namık Kemal’ in mezarı, yan tarafında Orhan Gazi’nin oğlu ve Gelibolu’nun fatihlerinden Gazi Süleyman Paşa’ nın Mezarı ve 1356 yılında alınan, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’da aldığı ilk kale olan Çimpe Kalesi (Çimpe Castle). Kalenin günümüzde harabe olsa da, bulunduğu tepeden Çanakkale ve Saros Körfezi mazarasını seyredebilirsiniz..

GÜNEYLİ KÖYÜ: Gelibolu’nun en büyük köyü olan Güneyli’yi meşhur kılan uzun ve sakin sahili.. Özellikle Gelibolu ve yakın yerlerde yaşayan yerli halkın tercih ettiği bir kumsal..

saros3-güneyli

  • GELİBOLU (GALLIPOLI)

Piri Reis’in memleketi, tarihte her zaman şanlı başarı ile bahsedilecek Çanakkale Savaşı’nın geçtiği şehir..Tabii bizim açımızdan..  Şehitliklere giderken atlamamanız gereken bir tarihi mirası barındıryor..

Gelibolu Görülecek Yerler Listesi: Gelibolu Rus Anıtı, Saruca Paşa Hamamı, Sofucu Halil Camii, Gelibolu Savaş Müzesi, Gelibolu Kalesi (Piri Reis Müzesi), Gelibolu Limanı, Çilehane, Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı, Hamzakoy, Emir Baba Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Fransız Ölüklüğü (Fransız Anıtı), Saruca Paşa Türbesi, Bayraklı Baba Türbesi, Fener Parkı ve Gelibolu Feneri, Azepler Namazgahı, Hallac- ı Mansur Makamı, Ahmed-i Bican Efendi Türbesi, Yazıcızade Camii, Şerbetçi Baba Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Cami

Gelibolu Şehir Turu ile ilgili detaylı bilgi için Gelibolu Gezi Rehberimizi buradan okuyabilirsiniz. 

  • ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ

Hangi milletten olursa olsun, herkesin tüylerini ürpertecek mücadelenin sergilendiği, Anzak ve Türkler için dedelerimizin yattığı kanlı mühadelenin koynu… Herkesin hayatında en az bir kere gezmesi gereken topraklar…

Detaylı “Çanakkale Şehitliği” blog yazımızı okumak için tıklayın.

Şehitliği görmek ve İstanbul’dan yol boyunca görülmesi gereken yerlere devam ediyoruz. Buraya kadar gelmişken, Çanakkale’nin diğer tarafına Eceabat ya da Kilitbahir feribot iskelesinden, geçip rotamıza devam ediyoruz..

  • ÇANAKKALE

Çanakkele Savaşı’ nın tarihi izlerinin peşine Çanakkale’ de düşüyoruz… Önce şehir merkezi..

Çanakkale Görülecek Yerler Listesi: Troya (Troy) filminde kullanılan Truva atı şehrin merkezinde yer alıyor. Minyatür antik Truva şehri ise Çanakkale şehir merkezinde. Alışveriş yapabileceğiniz, Çanakkele Türküsü’ndeki Çanakkale Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi (Çanakkale Naval Museum), Çanakkale Saat Kulesi (Çanakkale Clock Tower), Çanakkale Arkeoloji Müzesi (Çanakkale Archaeology Museum), (Çanakkale Boğazı’ nın en dar noktasında yer alan Çimenlik Kalesi (Çimenlik Castle).

  • TRUVA ANTİK KENT (TROY ANTIQUE CITY) Birçok adı var, bazıları: Troya, Troia, İlion, İliosi, Vilusa.. Çanakkale’ deki Gelibolu Tarihi Yarımadası’ndan sonra en önemli ikinci tarihi yer olan Truva Antik Kenti, 1988′ den beri Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor..1996 yılından itibaren ulusal park olarak kullanılıyor..
  • ASSOS ANTİK KENT (ASSOS ANTIQUE CITY): Ya da Assos Acropolis, Assos Historical Site.. Antik liman şehri, volkanik koloni üzerine inşa edilen, Ayvacık Bölesi’ndeki Behramkale Köyü (Behramkale Village)’ nde yer alıyor. Asos Tarihi Site alanı, Ege deniz sahilinden Kadırga Koyu’ na uzanan, el değmemiş doğal güzelliğe sahiptir..bu site alanı aynı zamanda tarihte, ünlü filozof Aristoteles’ in öğretmen olduğu eğitim merkezi olarak kullanılmıştır…

Asos Görülmesi Gererken Yerler; Arkaik dönemde inşa edilmiş, Athena Tapınağı (Athena Temple) tepenin en üstünde yer alıyor. Bu noktadan, Edremit  Körfezi (Edremit Gulf)’ nde batan güneşi seyretmek kesinlikle paha biçilemez…. Site alanında denizden yukarı doğru sırasıyla; agora yani çarşı, gymnasium yani düşünsel ve bedensel eğitim merkezi, 4000 seyirci kapasitelik antik tiyatrobouleuterion yani kent meclisi binası ve nekropol yani antik mezarlık). Ayrıca Asos’ ta, tarihi camii ve Osmanlı Dönemi’nden kalma köprü de yer alıyor..

  • YENİCE (ÇALKÖY VILLAGE): Kaz Dağı (Mount Ida)’nın eteğinde kurulmuş köy, bitli örtüsü , bitki çeşitliliği ve ağaçlarıyla ünlüdür… Durum böyle olunca da, Yenice, outdoor spor için bir cennet. Mesela at biniciliği, yamaç paraşütü, trekking, bisiklet sürüşü,… aklınıza ne gelirse var.

Yenice Görülmesi Gererken YerlerHadrianus Kalesi (Asar Kale), Çırpılar Hisar Tepe, Küçük HisarlıkBaba Kale (Taban Kale), Kabalı Kilise Patlağı, Çal KaleÜvecik TepesiKabalı Hisar Tepe antik yerleşkesi,Çınar Köyü ve Issız Cuma adında ahşap tavanlı caminin olduğu Seyvan Köyü.

  • KAZ DAĞI (MOUNT IDA):

Homerous, sayesinde dünyaca bilinen dağ; Mount Ida. Dağ ve park alanındaki spa ve doğası sayesinde harika manzaralarla karşılaşacağınız güzellik… Bir ağacın altında dinlenirseniz, aklınıza Kaz dağlarının mitolojisini (myth of Ida) getirmeyi unutmayın…Ida, dünyanın ilk güzellik yarışmasının düzenlendiği yer. Ve kazanan Helena… Yani Afrodit’ in önerisi.. Yani aşk.. Ya da Truva’ nın sonu…

Kaz Dağı Görülmesi Gererken Yerler: Ayazma Piknik Alanı ve outdoor sporlara ev sahipliği yapan Kalkım

  • PARION  ANTİK KENT (PARION ANTIQUE CITY)

Parion, Biga’da Kemer Köyü (Kemer Village)’ nde yer alıyor. Parion, kazı çalışmalarından elde edilen nekropolis kalıntılarına göre, Troas şehrinin bir parçası olarak kabul edilmiştir… Eusebius, Parion’un MÖ. 709 yılında inşa edildiğini söylemiştir.

Parion Antique City Görülmesi Gererken Yerler: Antik tiyatro, MÖ. 2. yüzyılda inşa edildiği iddia edilen Parion Artemisi (Artemis of Parion) ve Parion Kentauros Triton.

Eceabat’tan Gökçeada’ya Kabatepe Limanı‘ndan feribot ile geçiliyor..

  • GÖKÇEADA (Imbrus, Imbros): 1455 yılından beri Türkiye’ye ait ada, Bozcaada’ya göre az yoğunluğu ile sakinliğini korumayı başarmış..

Göçeada Görülmesi Gererken Yerler: Yunan köyleri (Greek Villages); Kaleköy, Zeytinli, Bademli ve Dereköy, Kaya Mezarlıkları (Rock Cemetry), Peynir Kayalıkları (Cheese Rocks), Tuz Gölü (Salt Lake),Tepeköy Çınaraltı where you can see panorimic view of Eagan, Sualtı Milli Parkı (Underwater National Park), Kalefoz Plajı (Kalefoz beach), adanın en batı ucu olan  Gizli Liman, Rüzgar sörfü yapmak için  taşlı Yıldızkoy (Star Cove)!

Truva’dan sonra yolumuzun üstünde olacak Geyikli Köyü‘nden feribot ile Bozcaada’ya geçiliyor.

  • BOZCAADA (TENEDOS): Ege Denizi’ndeki yegane iki adamızdan birisi.. Ski adıyla Tends plan Bozcaada’dan, Homeros Destanı’nda bahsedilmiştir..

Özellikle Ortodoks inancına göre adanın önemi büyük. Bu da Paraskevi Ayazması olarak tanımlanıyor.. Eskiden, Tenedos’ta Paraskevi Şenlikleri (Paraskevi Carnaval) olurmuş.. Günümüzde ise yerini, Ağustos aylarında düzenlene Bağbozumu Şenlikleri‘ ne bıraktı…

Bozcaada Görülmesi Gererken Yerler: Bozcaada Müzesi (Bozcaada Museum), Alaybey Cami (Alaybey Mosques), Yalı Camii (Yalı Mosque), Köprülü Mehmet Paşa Camii (Köprülü Mehmet Paşa Mosque), Namazgah ve tarihi çeşme, 1870 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi (Virgin Mary Church), dört adet şarap fabrikası, Rüzgar Santrali (Wind Farm), Bozcaada üzüm bağları (Bozcaada vineyards), Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi (Kimisis Teodoku Greek Orthodox Church), Göztepe, Habbele, Çamlık Piknik Alanı, Namazgah Çeşmesi (Namazgah Fountain), eski Rum evleriTuz Burnu (Salt Cape), Ayazma Yat Limanı (Ayazma Harbor), Ayazma Plajı (Ayazma Beach), Mermer Burnu (Mermer Cape), Polente Deniz Feneri (Polente  Lighthouse).

Ve turumuza adada son veriyoruz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.