BOZCAADA: Deniz, Güneş, Huzur ve Siz


Aşk adası Tenedos nam-ı diğer Bozcaada’yı henüz keşfetmemiş olanları buraya alalım.

Bozcaada 2 gün içinde rahat rahat gezerek her yeri görebileceğiniz kadar küçük ama huzura doyamayacağınız kadar büyük bir ada.

Türk mahallesindeki ahşap evler Rum mahallesine geçtiğinizde yerini renkli evlere bırakıyor. Herkes güler yüzlü, herkes mutlu. Sokakları üzüm kokan adanın insanı bir anda içine çeken bir havası var. Zaman o kadar sakin ve yavaş geçiyor ki bir gün içine hiç yorulmadan sığdırabildiklerinize şaşıyorsunuz.

Bozcaada’ya gitmek için en ideal mevsim bize göre bahar ayları. Yazın aşırı kalabalık olduğu için koşuşturma içinde geçiyor zaman ve almanız gereken keyfi alamıyorsunuz. O yüzden yazlıkçı kalabalık adayı terk ettiğinde gidin ve doyasıya bir Bozcaada deneyimi yaşayın deriz.

Bozcaada’da Görülmesi Gereken Yerler:

Bozcaada Kalesi, Rum Mahallesi, Bozcaada müzesi, Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri, Ayazma Manastırı, Meryem Ana Kilisesi adada görebileceğiniz başlıca yerlerden.

Bozcaada’da nerede denize girilir? Bozcaada Plajları:

Adanın en büyük plajı Ayazma Plajı. İnce kumu ve boylu boyunca uzanan sahili ile soğuk suda denize girmeyi sevenleri bekliyor.

Sulubahçe Koyu, Akvaryum Koyu ya da Beylik Koyu denize girebileceğiniz diğer koylardır.

Bozcaada’da ne nerede yenir? Bozcaada cafe ve restoranları:

Kahvaltısı gelenlere öneriler; Cafe at Lisa’s’da kahvaltı yapabilirsiniz. Eğer kendi kahvaltınızı hazırlayacaksanız Çiçek Fırın’da dereotlu mısır ekmeği, tam buğday ekmeği, köy ekmeği ve on tahıllı ekmekten birini almanızı tavsiye ederiz.

Akşam yemeği için karnı guruldayanlara öneriler; Kuzina, Vahit’in Yeri, Yalova Restorant, Çınaraltı, Sandal, Polente, Cafe at Lisa’s veya Fuska.

Tatlı krizi geçirenlere öneriler; Veli Dede’nin zencefilli kurabiyesi, Lisa’nın ünlü çikolatalı pastası, Çiçek Fırını’ndan da sakızlı ve bademli kurabiyeler

Kafein komasına girenler için öneriler; Coffee Shelter, Kahverengi Coffee, Gümüş Coffee House veya Ada Cafe kahve severlerin muhakkak uğraması gereken cafelerden. Bozcaada’nın simgelerinden biri olan Gelincik şerbeti ve Gelincik reçelini ilk kez üreten işletme ola Ada Cafe’de gelincik şerbeti ve kurabiyesini deneyebilirsiniz.

Şarapseverlere öneriler: Bozcaada’nın vasilaki, çavuşüzümü, karalahna ve kuntra gibi üzümlerinden üretilen değişik şaraplarının tadına bakmak için Tenedion Wine House’ a uğrayabilirsiniz. Ayrıca bu tadına bakıp beğendiğiniz şarapları Amadeus, Gülerada, Corvus, Talay Şarapçılıktan veya Yunatçılardan alabilirsiniz.

Pazar pazar gezmeyi sevenler için önerilerÇarşamba günleri kurulan pazardan alacağınız mezelik sebzelerde deniz börülcesi ve kabak çiçeği dolmasını deneyebilirsiniz.

Bozcaada’ya nasıl gidilir?

İstanbul’dan Bozcaada’ya araçla gitmek için iki alternatifiniz var. Birincisi, Tekirdağ üzerinden Çanakkale’nin Geyikli beldesine ulaşıp, buradan kalkan feribotlara binmek (ki Gelibolu’dan Çanakkale’ye 3 farklı noktadan geçebilirsiniz: Eceabat, Kilitbahir, Lapseki), diğeri ise İzmit rotası üzerinden Yalova, Gemlik, Biga yolundan devam edip, Geyikli’ye gelerek adaya geçmek.

Ayrıca hızlı feribotlar ile Bandırma geçerek bu son rotayı daha da kısaltmanız mümkün.

Bunun dışında uçakla Çanakkale hava alanına gelip buradan da araç kiralayarak ya da toplu taşıma kullanarak Bozcaada’ya hızlıca ulaşabilirsiniz.

Bozcaada Konaklama

Bozcaada konaklama açısından çok fazla sorun yaşamayacağınız bir yer. Biz gitmeden önce rezervasyon yaptırmamıştık, yolda yürürken konuşmamıza kulak misafirliği yapan bir abla sağolsun ben yardımcı olayım, evimi kiralıyorum dedi. İki katlı 5 yatak odalı eve gecesi 200 TL verdik hem de 5 kişi. Biraz şans evet, siz riske atmak istemiyorsanız internetten ön araştırma yapabilir, yerinizi erken rezerve etmek suretiyle de daha uyguna da bulabilirsiniz.

Bozcaada da pansiyonlar, oteller, bağ evleri dışında Sulubahçe Koyu’nda yer alan Camping Bozcaada’da kamp da yapabilirsiniz.

2023 GÜNCELLEMESİ: Oteller yaz sezonunda 2 kişi gecelik 3000 TL’den başlıyor arkadaşlar. Biz bu yazıyı ekonomimizin güzel zamanlarında gidip işi ucuza halletmişiz ama bu sene tekrar gittiğimizde hem feribot geçiş ücretinin neredeyse (araç-sürücü ve 1 yolcu için) 600 TL, hem de otellerin de en az 3000 TL olduğunu görünce yazıya güncelleme eklemek istedik. Bilginiz olsun..

Bozcaada’da kesinlikle yapılması gerekenler:

  • Giderken yanınıza şezlong, şemsiye götürmeyi ihmal etmeyin.
  • Genellikle rüzgarlı bir ada olduğu için mevsime göre yanınıza sizi rüzgardan ve soğuktan koruyacak bir şeyler almalısınız mesela battaniye.
  • Adaya araç kiralayarak ya da motosiklet ile gitmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Yazın her yerde olduğu gibi Bozcaada’da da kalabalık ve sıcak hakim. Ancak yine de Temmuz ayının sonunda düzenlenen Bozcaada Caz Festivali kaçırılmaması gereken etkinliklerden.
  • Akşam güneşin batışını izlemek için rüzgar güllerine çıkmalısınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.