Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ülkeler
(2019 Full Liste)
“Nereye gitsek?” sorusu her gezginin neredeyse günde üç öğün kendine sorduğu temel sorulardan bir tanesidir. Alırız önümüze haritayı, birer birer gitmek istediğimiz yerleri işaretlemeye başlarız. İçlerinden bir tanesini seçmek her ne kadar zor olsa da, kalbimizi daha çok çarptıran ve yüzümüze devasa bir gülümseme yerleştiren kısacası bizi diğerlerinden daha çok heyecanlandıran bir ülkeye karar veririz. Sonra biletimizi alıp, kalkıp gideriz. İşte bu kadar?
Bu mudur? Tabii ki hayır. Peki gerçekte yaşananlar ya da bizim gibi ekonomik seyahat etmek isteyen daha ziyade düşük bütçeli gezginler için durum nedir? Biz diğerlerinden bir tık daha fazla görmek istediğimiz yeri seçerken önce o ülkenin Türkiye’den vize isteyip istemediğine bakarız. Sonra o vizenin geçerli olduğu ve hazır bu kadar badireyi atlatıp vize almışken, hemen civarında görebileceğimiz, listemizde yer alan başka bir yer (ya da yerler) olup olmadığına bakarız. İlla kompakt gezi planı mantığımıza uyduktan sonra ülke daha doğrusu şehir seçimine geçeriz. Ama bitmedi. Daha bunun maliyet hesaplaması ve zaman planlaması var. Bunun için önce takvimi açıp, ay ay resmi tatilleri incelemeye başlarız. Tabii ki resmi tatillerde, herkesin akın akın seyahat ettiği, high season dedikleri astronomik rakamlı bir seyahat edemeyeceğimiz için, biz bu tatillerin önüne, arkasına bir gezi yerleştirmeye çalışırız. En son olarak da uçak biletleri ve konaklama maliyeti seçeneklerini basit bir excel tablosunda alt alta yazarız. Ve Voila!
Bu arada dünya genelinde önemli bazı etkinlikler ve festivallerin tarihlerini de kontrol etmekte fayda var. Bu dönemlere denk gelen uçuşlar da oldukça maliyetli oluyor. Eğer bu etkinlik veya festivallere katılmak isterseniz biletinizi en az 6 ay öncesinden almalısınız.
Ne kadar zahmetli ve süreç gerektiren bir işmiş gibi anlattıysak da aslında günün en keyifli zamanları seyahat planı hazırladığımız zamanlardır. Ama bizi en çok geren kısım şu vize muhabbeti oluyor. Baka baka artık ezberledik, hangi ülkeler Türkiye’den vize istemiyor, hangi ülkelerde vizeye gerek yok falan filan. Ama yine de olur da ezberimiz şaşarsa ve yahut siz tesadüfen bu sayfaya düşer ve bizden de fikir almak için okursanız diye aşağıda bir güzel toparladık.
Schengen’e üye ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Bir de AB’ye üye olmayan ama Schengen bölgesine dahil olan ülkeler var ki bunlar İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein. Bu ülkelere yaptığımız ekonomik gezilerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
2019 yılında Türk vatandaşlarının vizesiz giriş yapabileceği ülkeleri bölge bölge sıralıyoruz. Buyurunuz..
Avrupa’da Türkiye’den vize istemeyen ülkeler:
- Arnavutluk (90 Gün)
- Belarus-Beyaz Rusya (1 ay vizesiz)
- Bosna-Hersek (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Karadağ (90 Gün)
- Kosova (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Makedonya (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Moldova (90 Gün vizesiz- pasaportsuz: Gürcistan, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi Moldova’ya da sadece kimlikle giriş yapabilirsiniz.)
- Monaco (90 gün vizesiz. Fransa sınırları içinde, Vatikan’dan sonra dünyanın en ufak 2. ülkesi olan Monaco, Türk vatandaşlarına vizesiz ancak ülkenin kendi havalimanı olmadığı için ilk durağınız Fransa olacak. Fransa topraklarından geçeceğiniz için Schengen vizesi gerekiyor.)
- San Marino ( İtalya içerisinde minik bir şehir devleti olan San Marino, TC vatandaşlarına vizesiz ancak ülkenin kendi havalimanı olmadığı için ilk durağınız İtalya olacak, dolayısıyla Schengen vizesi gerekiyor. San Marino’ya giriş çıkışta pasaport kontrolü yapılmıyor.)
- Sırbistan (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Ukrayna (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz- yeni kimlikler ile pasaportsuz giriş yapabilirsiniz.)
- Andorra (90 Gün ama kendi havalimanı olmadığından direkt ulaşım yok, dolayısıyla Fransa ve ya İspanya’dan geçebilirsiniz ki bu da Schengen vizesi almanız gerekir anlamına geliyor.)
- Vatikan ( 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz. İtalya’nın Roma şehri içerisinde, dünyanın en küçük mikro devletlerinden olan Vatikan, Türk vatandaşlarına vizesiz. Ancak İtalya içerisinde kaldığı ve öncelikle Roma’ya gitmeniz gerektiği için Schengen vizesi gerekiyor.)
Asya’da Türkiye’den vize istemeyen ülkeler:
- Azerbaycan ( 15 Mayıs 2018 itibariyle geçerli olacak şekilde Azerbaycan’ın uluslararası havalimanlarında giriş vizeleri “ASAN Vize” ve “ASAN Ödeme” sistemi üzerinden elektronik olarak düzenlenecek. Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Havalimanlarında 10 ABD Doları karşılığında 60 günlük vize alınabiliyor. Azerbaycan E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu 20 ABD Doları karşılığında yapılabiliyor.
- Bahreyn ( 15 gün vizesiz. Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Bahreyn’e girişte ücretsiz olarak 15 günlük vizenizi alabiliyorsunuz. Vizenizin süresini gerektiğinde 15 gün daha uzattırabiliyorsunuz. İsterseniz Bahreyn E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu yaparak 3 ay geçerli, her girişte 2 hafta kalış süreli, çok girişli vizeye de başvurabilirsiniz.)
- Bangladeş (Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları Bangladeş’e yapacakları ziyaretlerinde vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri Türkiye ile Bangladeş arasında 12 Kasım 1987 tarihinde imzalanan Vize Muafiyet Anlaşması uyarınca Bangladeş’e yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.)
- Brunei (30 gün vizesiz)
- Bhutan (Vize süreci biraz sıkıntılı. Bhutan’da faaliyet gösteren lisanslı bir turizm acentası ile irtibata geçip tur paketi satın almadan Bhutan’ı ziyaret etmek pek mümkün değil. Seyahatinizi satın alıyor, ödemenizi yapıyorsunuz. Turizm acentası sizin adınıza Bhutan Turizm Konseyi’ne online olarak başvuru yapıyor. Tüm vize başvurularını Bhutan Turizm Konseyi işleme sokuyor. Vize için gerekli evraklarınız; ücreti ödenmiş ve konfirme seyahat planı, 40 ABD doları vize başvuru ücreti, pasaportunuzun fotokopisi ve 2 fotoğrafınız Konsey tarafından kontrol ediliyor ve 72 saat içerisinde vizeniz onaylanıyor.)
- Birleşik Arap Emirlikleri ( Online vize uygulaması var. Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) THY, Pegasus, FlyDubai, Emirates havayollarıyla uçuyorsanız bu firmalar üzerinden elektronik vize alabilirsiniz. Gidiş ve dönüş uçuşunuzun aynı havayolu firmasıyla olması gerekiyor. Vize başvurunuzu seyahat tarihinden en az 7 iş günü erken yapmanız gerekiyor. Türk Hava Yolları E-vize sitesi üzerinden online vizeniz (ücreti 105 ABD doları.) onaylanınca uçak biletinizi alıyorsunuz. BAE vize süresi 29 gün. BAE’de konakladığınız oteliniz lüks bir otel ise vizeniz için size sponsor olup vize ücretini karşılayabiliyor. Bu arda Dubai Uluslararası Havalimanı’nda aktarma yapacaksanız ve bekleme süreniz 8 saatten az ise vize istenmiyor.)
- Doğu Timor ( Kapıda vize uygulaması var. Doğu Timor, havalimanı ve deniz yoluyla gelinen ziyaretlerde ücretsiz olarak 30 gün geçerli, tek girişli vize veriyor. Kara sınır kapılarında ise 30 ABD Doları karşılığında 90 gün süreli tek veya çoklu girişe sahip vize alabiliyorsunuz.)
- Endonezya (30 Gün vizesiz. Vizenizin süresini gerektiğinde Imigrant ofisine giderek 30 gün daha uzatabiliyorsunuz.)
- Ermenistan ( Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Sınırda 10 ABD Doları karşılığında 21 günlük vize alınabiliyor. Ermenistan E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu 10 ABD Doları karşılığında yapılabiliyor. Mail ile gönderilen vize kağıdına girişte kaşe basılıyor. Pasaportunuzda Ermenistan’a giriş-çıkış damgası varsa Azerbeycan’a gidemiyorsunuz.)
- Filipinler (30 Gün süreyle vizesiz)
- Filistin (30 Gün vizesiz. Filistin’e İsrail üzerinden gidilecekse İsrail vizesi almak gerekiyor. Mısır üzerinden gidilecekse Mısır da vize istiyor.)
- Gürcistan (1 seneye kadar vizesiz ve pasaportsuz)
- Hong Kong (90 Gün vizesiz)
- Irak ( Kapıda vize uygulaması var. 10 gün vizesiz. Umuma mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları sadece Türkiye’den havayoluyla direk Bağdat, Basra, Musul, Erbil ve Süleymaniye’ye gidişlerinde havalimanında 10 gün kalışlı Irak vizesini ücretsiz olarak alabiliyor. Karayolu ile Irak’a seyahat etmek isteyenlerin Irak’ın dış temsilciklerinden vize almaları gerekiyor.)
- İran Halk Cumhuriyeti (90 Gün vizesiz. Amerika’ya giriş yapmadan İran’a gidenler için Amerika girişlerinde sıkıntı yaşanıyormuş, aklınızda bulunsun)
- Japonya (3 ay süreyle vizesiz)
- Kamboçya (Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Havalimanı ve sınır kapılarında 30 ABD Doları karşılığında 30 günlük vize alınabiliyor. Özellikle kara sınır kapılarında görevlilerin uygulamalarından kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle online vize uygulamasını tercih etmeniz önerilir. Kamboçya E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu 37 ABD Doları karşılığında yapılabiliyor. 3 iş günü içerisinde 30 günlük vizeniz mailinize geliyor.)
- Katar (Kapıda vize uygulaması mevcut. 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz. Havalimanında vize ücretsiz olarak alınıyor.)
- Kazakistan (30 Gün vizesiz)
- Kırgızistan (30 gün vizesiz)
- KKTC ( 30 gün vizesiz. Pasaportunuzda Kıbrıs’a giriş-çıkış damgası varsa Yunanistan’a gidemiyorsunuz.)
- Kuveyt (TC vatandaşlarına kapıda vize mevcut. Vize süresi toplam 90 gün. Sınır kapısında yanınızda mutlaka gidiş-dönüş uçak biletiniz ve 4-5 yıldızlı bir otelden konaklama belgenizin olması gerekiyor. Kuveyt’te kalacağınız otel sizin adınıza vize işlemlerinizi başlatıyor. 1-2 gün içerisinde vizenin bir nüshasını size mail yoluyla gönderiyor. Bu nüsha ile Kuveyt’e gittiğinizde gümrükte geçerli vizenizi alıp pasaportunuza işletebilirsiniz. Pasaportunda İsral vizesi veya İsrail giriş-çıkış damgası olanlar Kuveyt’e giriş yapamıyor.)
- Güney Kore (90 Gün vizesiz)
- Lübnan (90 gün vizesiz ama pasaportunuzda İsrail’e ait giriş-çıkış damgası varsa Lübnan’a giremiyorsunuz.)
- Makau (30 Gün vizesiz)
- Maldivler (30 Gün vizesiz)
- Malezya (90 Gün vizesiz)
- Moğolistan (30 gün vizesiz)
- Myammar (Burma) ( Myanmar E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu 50 ABD Doları karşılığında yapılabiliyor. Myanmar, 28 günlük ve tek girişli vize veriyor. Bunun dışında konsolosluk üzerinden de vize başvurusu yapabilirsiniz. Tayland’da Bangkok ve Chiang Mai’daki elçiliğe başvurabilirsiniz. )
- Nepal (Kapıda vize uygulaması var. Nepal, sınır kapılarında ve havalimanlarında vize veriyor. Vize seçenekleri şu şekilde: 15 gün 25 ABD doları, 30 gün 40 ABD doları ve 90 günlük vize 100 ABD doları. Nepal’de yıl boyunca en fazla 90 gün kalabiliyorsunuz.)
- Özbekistan ( 10 Şubat 2018 itibariyle Özbekistan, Türk vatandaşlarına 30 gün süreyle vizesiz oldu.)
- Singapur (30 Gün vizesiz)
- Sri Lanka ( Online vize uygulaması var. Sri Lanka E-vize sitesi üzerinden E-vize 30 günlük 35 ABD doları. Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içerisinde ülkeye giriş izni veren belgeniz size mail olarak gönderiliyor.)
- Suriye (180 gün içerisinde süresi 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz)
- Tacikistan (Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Tacikistan, havalimanlarında kapıda vize veriyor ancak ülkeye gelmeden önce Tacikistan Vize websitesi üzerinden kapıda vize başvurusu yapmak gerekiyor. Başvuru sonucunda sistemin vereceği onay belgesinin havalimanlarındaki konsolosluk ofislerine sunulması gerektiği ifade ediliyor. Dolayısıyla, Tacikistan’a yapılan seyahatlerde kapıda vize verilmesi websitesi üzerinden müracaatla ön değerlendirme ve teyit şartına bağlanmış bulunuyor. Tacikistan aynı zamanda online vize uygulamasına sahip. Tacikistan E-vize sitesi üzerinden yapılan başvuru ile tek girişli 90 günde 45 günlük dolaşım süreli vizenizi alabiliyorsunuz.)
- Tayland (30 gün vizesiz. Tayland, havalimanı yoluyla ülkeye girişte 30 günlük, kara sınır kapıları yoluyla girişlerde 15 günlük vize veriyor.)
- Tayvan (Kapıda vize. Tayvan, havalimanlarında 24 ABD doları karşılığında tek girişli, 30 gün vize veriyor.)
- Umman (Umman havalimanlarında 5 Umman Riyali karşılığında 10 günlük vize alınabiliyor. Geri dönüş bileti ve konaklama belgelerinizi yanınızdan eksik etmeyin. Kapıda vize uygulamasının yanı sıra Online vize uygulaması da bulunuyor. Dilerseniz Umman E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusuyla da vizenizi alabilirsiniz. Vize seçenekleri 30 günlük 20 Umman Riyali, 1 yıllık çok girişli vize 50 Umman Riyali.)
- Ürdün (90 Gün vizesiz)
Güney Amerika’ da Türkiye’ den vize istemeyen ülkeler:
- Arjantin (90 Gün vizesiz)
- Bolivya (90 Gün vizesiz)
- Brezilya (90 Gün vizesiz)
- Ekvator (90 Gün vizesiz)
- Kolombiya (90 Gün vizesiz)
- Nikaragua (90 Gün vizesiz)
- Paraguay (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Peru (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Şili (90 Gün vizesiz)
- Uruguay (90 Gün vizesiz)
- Venezuela (90 Gün vizesiz)
Kuzey Amerika’da Türkiye’den vize istemeyen ülkeler:
- Antigua ve Barbuda (180 Gün vizesiz)
- Bahamalar (90 Gün vizesiz)
- Barbados (90 Gün vizesiz)
- Belize (90 Gün vizesiz)
- Britanya Virjin Adaları (30 Gün vizesiz)
- Dominik Cumhuriyeti (30 Gün vizesiz. Ülkeye giriş sırasında, havaalanında veya limanlarda “ülkeye giriş” formu doldurulması ve 10 ABD Doları ücreti olan “turist kartı” alınması gerekiyor.)
- Dominika (21 gün vizesiz)
- El Salvador (90 Gün vizesiz)
- Guatemala (90 Gün vizesiz)
- Haiti (Kapıda vize ile 90 Gün. Ülkeye girişte havaalanında 10 ABD Doları karşılığında 90 gün kalma olanağı veren ve turist kartı olarak adlandırılan giriş vizesiyle ülkeye giriliyor.)
- Honduras (90 Gün vizesiz)
- Jamaika (90 Gün vizesiz)
- Kosta Rika (30 Gün vizesiz)
- Meksika ( Online vize uygulaması var. Meksika E-vize sitesi üzerinden ücretsiz olarak başvurunuzu yapabilirsiniz. 180 gün vizesiz. En az 1 yıl geçerliliği olan Schengen vizesi veya ABD vizesi olan Türk vatandaşları da ekstra bir vizeye ihtiyaç olmadan Meksika’ya giriş yapabiliyor.)
- Panama (180 Gün vizesiz)
- Saint Kitts (Saint Christopher) ve Nevis Adaları (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Saint Lucia (42 Gün vizesiz)
- Saint Vincent ve Grenadinler Adaları (30 Gün vizesiz)
- Trinidad ve Tobago (Bu güzel ülkeye 90 Gün süreyle vizesiz seyahat mümkün)
- Turks ve Caicos Adaları (90 Gün vizesiz)
Afrika’da Türkiye’den vize istemeyen ülkeler:
- Botsvana (90 Gün vizesiz)
- Cibuti (Cibuti, umuma mahsus pasaporta sahip Türk vatandaşları için vize uyguluyor. Ancak uygulamada Cibuti sınır kapılarında Kapı Vizesi uygulaması verilebilmekle beraber, bu yönde ülkede kesin bir vize rejimi yönetmeliği olmaması sebebiyle, Cibuti Büyükelçiliklerinden seyahat öncesi vize alınması tavsiye edilmektedir. 90 güne kadar olan tek girişli vize ücreti 85 ABD Doları, 180 güne kadar olan çok girişli vize ücreti 113 ABD Doları.)
- Cape Verde (Yeşil Burun Adaları) (Kapıda vize uygulaması var. Havalimanında 25 Euro karşılığında vizenizi alınabiliyorsunuz.)
- Fas (90 Gün vizesiz)
- Fildişi Sahilleri (Côte d’Ivoire) ( Online vize uygulaması var. Fildişi Sahili E-vize sitesi üzerinden E-vize 3 aylık 73 euro, 1 yıllık 134 euro. Başvuru yapıldıktan sonra 48 saat içerisinde ülkeye giriş izni veren belgeniz size mail olarak gönderiliyor. Vizenizin süresini gerektiğinde Imigrant ofisine giderek 30 gün daha uzatabiliyorsunuz.)
- Güney Afrika Cumhuriyeti (30 Gün vizesiz)
- Kenya ( Kapıda vize ve Online vize uygulamaları var. Kenya sınır kapılarında parmak izi ve retina taraması yaparak 50 ABD Doları karşılığında tek girişlik vize veriyor. Kenya E-vize sitesi üzerinden online vize başvurusu yaparak elektronik ortamdan da vizenizi alabilirsiniz. Ayrıca East Africa Visa grup vizesi alarak Kenya, Uganda ve Ruanda ülkelerini tek seferde gezebilirsiniz. Bu ülkelerin havalimanlarında veya kara sınır kapılarında pasaportunuz, aşı kartınız ve 100 ABD Doları ile çok girişli vizenizi alabilirsiniz.)
- Komor Adaları (90 gün vizesiz)
- Libya (Libya’daki masrafları ödenmiş olan turizm ve seyahat acentalarının düzenlemekte olduğu turlar kapsamında gelen turistler, Resmi görev vizesi olanlar, Burslu öğrenci vizesi olanlar, Libya’da mukim kişilerin Libya’ya davet ettikleri misafirleri vizeden muaftır. Aksi durumda Libya’ya seyahat etmek için vize gerekir.)
- Madagaskar ( Kapıda vize uygulaması var. Havalimanlarında 31 Euro karşılığında 30 günlük vize alınabiliyor.)
- Mozambik (Kapıda vize. Havalimanında 84 ABD Doları karşılığında 30 günlük tek girişli vize alınabiliyor.)
- Mauritius (180 günde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz.)
- Ruanda (30 Gün vizesiz)
- Sao Tome ve Principe (15 Gün vizesiz)
- Senegal (90 gün vizesiz.)
- Seyşeller (90 Gün vizesiz)
- Sudan (Kapıda vize. Sudan, Hartum Uluslararası havalimanında 105 ABD doları karşılığında tek girişli, 30 gün vize veriyor.)
- Svaziland (30 Gün vizesiz)
- Uganda ( Kapıda vize uygulaması var. Uganda sınır kapılarında 50 ABD doları karşılığında 90 günlük vize alınıyor. Ayrıca East Africa Visa grup vizesi alarak Uganda, Kenya ve Ruanda ülkelerini tek seferde gezebilirsiniz. Bu ülkelerin havalimanlarında veya kara sınır kapılarında pasaportunuz, aşı kartınız ve 100 ABD Doları ile çok girişli vizenizi alabilirsiniz.)
- Tanzanya ( Kapıda vize uygulaması var. Tanzanya, sınır kapılarında ve havalimanlarında 50 ABD doları karşılığında tek girişli, 90 gün vize veriyor.)
- Togo ( Kapıda vize uygulaması var. Togo kapı vizesi, Togo’nun kara sınır kapılarında ve Lome Havalimanı’nda ücreti karşılığında alınabiliyor. Togo aynı zamanda Batı Afrika Vizesi (Visa Touristique Entente) grup vizesini de kabul eden ülkeler arasında. Batı Afrika vizeniz varsa ücretsiz olarak Togo’ya giriş yapabilirsiniz.)
- Tunus (90 Gün vizesiz)
- Zambiya ( Kapıda vize uygulaması var. Zambiya vizesi sınır kapılarında tek girişli 50 ABD doları, çift girişli 80 ABD doları karşılığında 30 günlük olarak alınabiliyor. Zambiya’ya kadar gelmişken Zimbabve’deki ünlü Victoria Şelalelerini görmeden ya da Botswana’da safari yapmadan dönmek olmaz. Bunun için çok girişli vize almanızı tavsiye ederiz.)
- Zimbabve ( Kapıda vize uygulaması var. Zimbabve vizesi sınır kapılarında 30 ABD doları karşılığında tek girişli, 30 günlük olarak alınabiliyor.)
Okyanusya Kıtasında Türkiye’den vize istemeyen ülkeler:
- Cook Adaları (180 Gün vizesiz)
- Fiji (120 Gün vizesiz)
- Niue (30 Gün vizesiz)
- Palau (30 Gün vizesiz)
- Samoa (60 Gün vizesiz)
- Solomon Adaları (90 gün vizesiz)
- Tuvalu (30 Gün vizesiz)
- Tonga (31 gün vizesiz)
- Vanuatu (30 Gün vizesiz)
Bu ülkelerden hangisine gitmeyi tercih edersiniz bilemeyiz ancak biz Türkler dünyanın %50sini (teoride) vizesiz gezebiliyoruz. O yüzden dolar- euro uçmuşken biraz da bu destinasyonları değerlendirmenin tam zamanıdır 🙂
Şimdiden bol ve çok keyifli seyahatler efeem..
- Schengen vizesi nasıl alınır? konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz..
- Amerika vizesi nasıl alınır? konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz..