Ülkeden ülkeye ufak farklılıklar gösterse de genel olarak Schengen vizesi için gerekli olan evrakları aşağıda detaylıca listeledik.

Umarız bu liste işinize yarar ve eksik evrak nedeniyle herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan süreci tamamlarsınız..

– Öncelikle eksiksiz doldurulmuş başvuru formu: Bazı ülkeler için pdf şeklinde çıktı alıp manuel dolduruyorsunuz, bazı ülkeler web sitesi üzerinden online form doldurup çıktı almanızı istiyor. Formda genellikle Türkçe açıklama yazıyor ama yoksa da internetten kolayca çevirip gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.

Biyometrik fotoğraf: Daha önce kullanmadığınız, arkası beyaz fonlu 2 adet biyometrik fotoğrafınızı hazır bulundurun. Bazı ülkeler sadece 1 tanesini alıp forma yapıştırıyor ama bazıları 2 tane birden talep ediyor.

– Seyahatinize ilişkin belgeler;

* Seyahat Sağlık Sigortası: Öngörülen yolculuk tarihlerinden bir kaç gün önce ve sonrasını kapsayan, teminat limiti en az 30.000 EURO veya 50.000 USD olan ve Schengen ülkelerinde geçerli Seyahat Sağlık Sigortası (kaşeli ve imzalı olmasına özen gösteriniz). Sigorta şirketlerine vize için diye belirttiğinizde zaten ne yapılması gerektiğini biliyorlar.

* Seyahat planınızı detaylıca açıklayan niyet mektubunuz: Gideceğiniz ülke konsolosluğuna hitaben dürüst, samimi bir şekilde yazılmış, gidiş amacınızı, motivasyonunuzu, ne kadar kalacağınızı ve seyahat planınızı anlatan bir mektup yazmanız önemli.

Seyahatiniz bir sponsor tarafından finanse edilecekse, Sponsora ait yeni kimlik veya pasaport veya ehliyet fotokopisi yok ise noterden imza beyannamesi talep edilmektedir).

Dilekçenizi yazarken birlikte seyahat ettiğiniz kişiler ile bağınız, nereye,hangi amaç ile gideceğiniz ,masraflar kim tarafından karşılanıyor gibi bilgileri detaylı olarak yazmalısınız.

Şirket sahibi kişilerin şahsi dilekçelerini kaşe imzalı olarak sunmaları gerekmektedir.

* Uçak/Tren/Otobüs/ Feribot vs bileti. Gidiş dönüş şeklinde seyahat aracınızı gösterir belgeleri kesinlikle koymalısınız. Aynı ülkeye birden fazla seyahat göstermek uzun süreli vize almak için önemli bir püf nokta.

Seyahat (şahsa ya da şirkete ait) araba ile gerçekleştirilecek ise: Ruhsat fotokopisi ve fotokopi üzerine ruhsat sahibinin seyahat planını açıklayan yazısı. Aracı kullanacak kişiye ait ehliyet fotokopisi, yeşil sigorta.
Seyahat tekne ile gerçekleştirilecek ise: Tekne kime ait ise, Bağlama Kütüğü ya da Tonilato Belgesi teknenin geçerli sigortası, Tekne sahibinden davet yazısı (gidiş-dönüş tarihi ve davetli kişilerin ad soyadları yazıda geçmelidir), kaptana veya tekneyi kullanacak kişiye ait kaptanlık belgeleri, kullanacak kişinin pasaportunun ilk sayfası geçerli vizesinin fotokopisi, tekne kiralık ise kira sözleşmesi olmalıdır.

* Otel rezervasyonlarınız: Konaklama yapacak kişilerin isimlerinin görünür şekilde olması ve gidiş-dönüş tarihlerinizi kapsayacak şekilde olması gerekiyor.

– Gelir/ Çalışma durumunuzu gösterir belgeler;

* İşveren mektubu (antetli kağıtta ve imzalı-kaşeli)

* İşyeri belgeleri: Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, sicil gazetesi kopyası

* Son 3 aylık kaşe ve imzalı maaş bordrosu

* 4A-4B-4C detaylı ve barkodlu hizmet dökümü (SGK)

* İşe giriş bildirgesi (kaşeli imzalı)

* Son 3 aylık, ki bazen 6 aylık da isteniyor, kaşeli imzalı banka hesap hareketleriniz (imza sirküleri ile birlikte)

* Varsa Tapu ve araç ruhsatı gibi üzerinizde kayıtlı olan mal varlığınızı gösterir belgeler

– Ayrıca;

* Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri görünmeli). Nufüs kayıt örneği acıklamalı olması gerekmektedir (anne, baba, eş, cocuk, kardeş gibi kişilerin görüntülenmesi). E-devletten alınan nufüs kayıt örneğinde muhakkak anne,baba gözükmeli. Yerleşim yeri ibaresi olmayan belgelerde e-devletten ikamet belgesi talep edilmektedir.

* Tarihçeli yerleşim yeri belgesi: Her başvuru sahibi için sunulmalıdır, e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz. 18 yaş altı çocuklar için tarihçeli yerleşim yeri alınamaması durumunda, anne ya da babaya ait tarihçeli yerleşim yeri belgesi sunulmalıdır.

* Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Yabancı uyruklular için TC makamları tarafındanverilmiş oturma izninin fotokopisi.

* Son 10 yıl içerisinde alınmış, en az karşılıklı 2 sayfası boş, talep edilen vize süresinin bitiminden itibaren en az 90 gün geçerli olan) pasaportun ilk sayfası dahil işlenmiş tüm sayfalarının fotokopileri. (Eski pasaportunuz mevcut ise; ilk sayfası, son 3 yıla ait Schengen Vizelerinin ve giriş-çıkış kaşelerinin fotokopileri).

*Beraber seyahat edilen kişilere ait pasaport görüntüsü ve/veya vizeleri talep edilmektedir.

Ayrıca;

  • Eğer tur satın alınmışsa tur kayıt belgesi, detaylı bilgi içeren tur Programı.(Tur şirketi tarafından kaşe imzalı ödeme belgesi talep edilmektedir.)
  • Eğer başvuru yapan kişiler balayı amaçı ile gidiyorsa Belediyeden alınmış imzalı Nikah Akdini başvuru sırasında sunmak zorundadırlar.
  • Eğer fuara ziyaret amacı ile gidiliyorsa, fuar giriş bileti gereklidir. Eğer çalıştığı şirket sponsor olacaksa, şirketin 6 aylık kaşeli imzalı ve imza sirküleri ile hesap dökümlerinin de sunulması gerekmektedir.
  • Eğer okul gezisi amacıyla gidiliyorsa, Okul müdürlüğünden geziye katılacak tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin isim listesinin bulunduğu, gidiş tarihlerinin ve gidilecek organızasyonun belirtildiği, kaşe imzalı dilekçe gerekmektedir. İsim listesinde bulunan vizesi olan kişilerin vize görüntüleri, varsa yeşil pasaport görüntüleri ayrıca eklenmelidir. Okul ticari evrakları (İmza sirküleri, Güncel Faaliyet belgesi, Sicil gazetesi, Güncel Vergi levhası) ayrıca başvuru evrakları arasında sunulmalıdır. Öğrenci grubunu götürecek öğretmenin ismi muvafakatnamede mutlaka geçmelidir. Ayrıca 3. Kişilere emanet dilekçesi veliler ve öğretmen tarafından imzalı olarak başvuru sırasında sunulmalıdır.
  • Reşit olmayan başvuru sahipleri:18 yaş altı her başvuru sahibi, her iki ebeveyninden de mutlaka noter onaylı muvafakatname almalıdır. Orjinali katlanıp pasaportun içine iliştirilecek, fotokopisi sunulan belgelerin arasında olacak. Çocuğun ebeveynlerle seyahat edecek olsa bile muvafakantame sunmak zorunludur. Ek olarak çocuğa refakat edecek kişi ve/veya çocuğun bakımını (tüm hukuki ve cezai sorumluluğu) üstlenecek kişi adına, anne ve baba tarafindan imzalanmış ve refakatçi tarafından kabul etmek üzere imzalanmiş izin belgesi talep edilmektedir. Belge sitemizden temin edilebilir.

Çalışma Durumuna Göre:

  • Çiftçiler için gerekli belgeler: Ziraat Odası tarafından verilen Çiftçi Belgesi (bulunduğu yıla ait). 4A-4B-4C detaylı ve barkodlu hizmet dökümü (SGK).
  • Emekliler için gerekli belgeler: Emekli maaşını gösteren son 6 aya ait banka hesap dökümü (kaşeli, imzalı, imza sirküleri dahil), 4A-4B-4C detaylı ve barkodlu hizmet dökümü (E-devletten temin edilebilir). Ölüm aylığı alınıyor ise barkotlu hizmet dökümü sunulması ve maaşın yattığı banka dökümümnün 6 aylık olarak bankadan kaşe imzalı temin edilmesi gerekmektedir.
  • Öğrenciler için gerekli belgeler: Öğrencilerin anne ya da babalarını sponsor olarak göstermeleri gerekmektedir. Sponsor dilekçesi ve yukarıda belirtilen sponsora uygun olan belgelerin tümü sunulmalıdır. Son 6 ayı aşmamış güncel tarihli Öğrenci Belgesi. Öğrenci Belgesi (E-devletten barkodlu talep edilmektedir). Yabancı uyruklular için transkriptleri Apostilli talep edilmektedir.
  • Çalışmayanlar için gerekli belgeler: Sponsor dilekçesi (sponsor imza beyannamesi ya da imzasını gösterir kimlik,ehliyet,pasaport fotokopisi), Son mezun olduğu okulun diploması ya da çalıştığı yerden çıkış belgesi. Geçimini sağlayan kişiye ait geçim evrakları (çalışan, işyeri sahibi, emekli, çiftçi hangisi ise yukarıda istenilen evraklar).(Sponsor sanki kendi başvuru yapıyormuş gibi tüm evrakları sunmak
    zorundadır.

Yunanistan Konsolosluğu tarafından talep edilmeye başlanan aşağıdaki ilave evrakları e-devlet üzerinden QR kodlu olarak indirebilirsiniz:

  • Yurda giriş çıkış belgesi
  • Pasaport Protokol Belgesi

Şimdiden herkese kolaylıklar dileriz ve umuyoruz ki bu süreci en güzel şekilde atlatıp arzuladığınız vizelerinizi temin edersiniz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.