Scroll to Content

OSLO Ekonomik Gezi Rehberi

Güzel ve bir o kadar da troll…


Norveç’in başkenti Oslo fjordlarla çevrili, doğayla iç içe, tertemiz ve düzenli bir Avrupa şehri. Diğer İskandinavya ülkelerini gezenlerin “vayy ne kadar farklı” diyebileceği bir enterasanlık sergilemiyor aslında. Mesela Helsinki ve Stockholm‘den farkı fjordların şehir merkezine bu kadar yakın olması olabilir.

Bunun yanı sıra, bizim ilgimizi çeken başka şeyler vardı (güzel insanları haricinde tabii shshshs). Şehrin içindeki farklı konsepte sahip bölgeleri.. Ve bir de çok ama çok pahalı olması!!! Güzelliğiyle tam bir barbi bebek, fiyatlarıyla tam bir troll. Yani güzel ve bir o kadar da küstah… Neler mi biriktirdik kumbarada, o zaman gelsin Oslo yazımız…

OSLO’YA ULAŞIM: OSLO’YA NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Oslo Havaalanı şehre ulaşım için en kolay yol. İstanbul’dan Pegasus ile Oslo’ya direkt uçuş mevcut.

Tren ile: Stockholm‘den Norveç manzarası eşliğinde Oslo’ya gidebilirsiniz. Oslo Tren Garı zaten şehir merkezinde ve Oslo’nun en işlek caddesi olan Karl Johans Gate‘in başında yer alıyor. Önündeki aslan heykeli ise buluşma noktası..

Araç ile: Oslo şehir merkezinden ya da havaalanından araç kiralamak oldukça kolay. Eğer şehir merkezinde kalacaksanız, Oslo gezilecek yerler birbirine yakın mesafede olduğu için araç kiralamanıza bizce gerek yok. Oslo civarındaki yerlere günlük turlar yapacaksanız da tren ya da feribotu tavsiye ederiz. 1 litre benzin 14-16 Kr arasında değişiyor (2018 Mayıs). Seçim sizin tabii..

Gemi ile: Oslo’ya gemi ile ulaşımı sağlayan birkaç deniz yolu firması var. Mesela Danimarka’nın Kopenhag ya da Frederikshavn şehirlerinden, Almanya’nın Kiel şehrinden feribotlarla Oslo’ya gidebilirsiniz. Gemi ile Oslo’ya gitmek için fiyat ve gemi şirketleri opsiyonları buradan inceleyebilirsiniz.

OSLO ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Oslo’da şehir içinde ulaşım için birçok alternatif var; tramvay, tren, feribot, metro, otobüs, taksi ve bisiklet kiralama.. Aldığınız bileti bütün toplu taşıma araçlarında kullanabilirsiniz.

Oslo şehir içi ulaşım biletinizi nereden alabilirsiniz? Narvesen ve 7-Eleven marketlerinin çoğundan, metro ve tramvay istasyonlarındaki bilet makinesinden ve Oslo Tren Garı’nın önündeki Ruter’s Customer Service’den alabilirsiniz. Otobüs, feribot ya da herhangi bir ulaşım aracının içinden de tek yöne bilet alınabiliyor ama daha pahalı.

Oslo (Zone 1)’da bilet fiyatları: Yetişkinler için tek yön: 35 NOK (şoförden alırsanız 55 NOK), 24 saatlik: 105 NOK, 1 haftalık: 249 NOK.

Ayrıca Oslo Pass diye çok güzel bi’ kart var. Ama pahalı (bunu hep diyeceğiz galiba shshsh)

Oslo Pass fiyatları: Yetişkinler için 24 saatlik: 395 NOK (≈ 41 EUR), 48 saatlik: 595 NOK (≈ 62 EUR), 72 saatlik: 745 NOK (≈ 78 EUR)

Peki Oslo Pass’te neler var? Toplu taşıma araçları, 30 müzeye giriş, açık yüzme havuzları (ne gerek vardı neyse) bedavaya geliyor. Fjord turu gibi bazı turlarda, restoranlarda, dükkanlarda, eğlence yerlerinde, Tusenfryd eğlence parkında, konser biletlerinde vs. indirim oluyor.

Ama tekrar belirtelim; Oslo pahalı! Yürüyün gitsin..

OSLO’DA KONAKLAMA: OSLO’DA NEREDE KALINIR?

Biz Grünerlokka Bölgesi‘nde, Oslo şehir merkezine 1.3 km uzaklığında yer alan Anker Hostel‘de kaldık. Haritadan bakınca sanki çok yürüyecekmişiz gibi bir his uyandırsa da, konuşup yürürken kendimizi Oslo Marina’da bulduk.. Ayrıca adı hostel olarak geçse de, otel kıvamında ve gayet temizdi. Yani çeşit çeşit hostellerde bi hayli zaman geçirmiş olan bizim için, kral dairesi kıvamındaydı hatta.

Oslo’da konaklama için önereceğimiz bölgelerGrünerlokka ve Homansbyen yani Oslo Stadyum’un alt kısmı. Oslo şehir merkezine yani Oslo Centrum’a ne kadar yakınsanız o kadar konaklama pahalı olacaktır. O yüzden yürüme mesafesinde ve Centrum‘dan ya da Oslo Marina yani Brygge Aker‘dan uzak durun deriz.

OSLO’DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Fjord turu: Oslo marina’dan 2 saatlik fjord turu yapmadan dönmeyin. Detaylar aşağıda (okumaya devam)..

Oslo fjord ormanında doğa yürüyüşü: Avrupa’nın en büyük kent ormanında, Oslo’nun simgelerinden Holmenkollen Ski Jump’ı görebilir, orman gölünde yüzebilirsiniz. Bu ormanda yiyeceklerinizi Frognerseteren Cafe’den de temin edebilirsiniz.

Lokal yerlerde takılmak: Grünerlokka, Damstredet, Brygge Aker kesinlikle gitmeniz gereken harika bölgeler. Yine detaylar aşağıda..

Oslo’da gün batımı seyretmek: Akershus Kalesi’ndeki seyir terası tam olarak gün batımı seyretmenin yeri.

OSLO’DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Bilenler bilir, biz biraz aç gezdik Oslo’da.. Malum kur fırlamış gitmiş, her şey çok pahalı, biz de evden götürdüğümüz sandviçlerimizle kahvaltı ve öğle yemeğini atladık. Akşam yemeği için de Mc Donald’s kurtarıcımız olur diye akşam yemeği yedik ama yemez olaydık. Meğer Mc Donald’s endeksine göre en pahalı McDonald’s menü Norveç’inmiş!! Neyse biz Oslo’da yemek yemedik diye sizin için küçük bir araştırma yapmayacağımız anlamına gelmiyor bu.

Oslo deniz kıyısında bir ülke olunca, yemeden dönülmemesi gereken yemek deniz ürünleri oluyor. Klasik Norveç usulü yemekler ise, kuzu eti ve lahanadan oluşan fårikållapskaus adındaki güveç, Norveç köftesi kjøttkaker, buharda balık ya da somon çorbası deneyebilirsiniz.

Oslo’da nerede yiyeyim derseniz; Dovrehallen ve Schrøder Restoranları hem iyi hem de fiyat açısından daha makulmüş. Ayrıca Oslo’nun güney ucundaki yarımada şeklindeki bölgesinde Vippetangen’in ucunda yer alan Oslo Vippa, yeme içme, kültür ve eğitim merkezi olarak kullanılıyor. Afterwork, etkinlik ve konser için de kullanılıyor. Çarşamba- Pazar günleri 12:00- 21:00 arası açık..

Oslo’da meyve fiyatlarına dair fikir sahibi olmanız açısından: yeşil elmanın ve portakalın kilosu 29 NOK.

OSLO’DA ALIŞVERİŞ: OSLO’DAN NE ALINIR?

Troll özellikle es geçemeyeceğini, tüm çirkin suratlılığıyla “al beni” diye bağıran yegane hediyelik eşya. Tabii kartopu, kartpostal gibi her ülkede bulabileceğiniz hediyelikleri geçiyoruz.

OSLO’DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?

Oslo’da alışveriş yapmak isteyenler buyurun Karl Johans Gate Caddesi’ne.. Özellikle sırtınızı Parlemento Binası‘na verin ve alışveriş için sağlı sollu sokaklara dalın gitsin. Sadece dükkanlar değil ayrıca alışveriş merkezleri de göreceksiniz.. Bir de Brygge Aker alışveriş merkezi yine adı ile aynı olan bölgede.. Ama bizce alışveriş yapmayın. Gerçekten çok pahalı.

OSLO ŞEHİR TURU

Oslo gezilecek yerler bir günde bitebilecek şekilde birbirine yakın. Yani biraz yürümeyi göze alacaksınız tabii ki.. Biz kendi yaptığımız planı size tavsiye ediyoruz tabii. 2 günlük Oslo gezi planını 1. gün tarihi yerleri ve Oslo’da mutlaka görülmesi gerek yerler, 2. gün ise Oslo fjord turu, park ve müzeler olarak hazırladık. Uyguladık ve süper işliyor.

OSLO 1. GÜN ŞEHİR TURU

Genellikle önce tarihi yerlerinden başlayıp, lokal bölgelere doğru gezeriz. Bu sefer tersinden başlayalım dedik Oslo gezi planımıza.

Grünerlokka: Bizim favorimiz! Ya da iki favorimizden biri.. Tam olarak bir lokallerin bölgesi. Kafeler, restoranları, butik dükkanları ile harmanlanmış bölgede yer alan Park Birkelunden‘in özellikle iki tarafı çeşitli kafe/bar ile çevrelenmiş. Yer yer graffitilerle süslenmiş sokaklarda, ilginç mağazalar da bulacaksınız.

Grünerlokka’nın ortasından geçen Akerselva Nehri’ni takip ederseniz ya da bizim yaptığımız gibi müziği takip ederseniz harika bir yere geleceksiniz: Ingens Gate. Küçük bir köprü ile iki tarafında cafe/ gece kulübü olan sokağın ortasında dev bir avize var. Mekanlar ise kesinlikle gitmeye değer.

Damstredet: Renkli, genellikle tek katlı ahşap evlerin olduğu minnacık sokaklar bütünü.. Bir diğer favorimiz!

Oslo Ulusal Galeri (Oslo the National Galery, Nasjonalgalleriet): Pazartesi günleri kapalı. Edvard Munch’ün  meşhur “Çığlık” (Scream) tablosu burada yer alıyor. Farklı ressamlara ait yaklaşık 4.000 adet eserin yanında, 1.000 civarı heykelin ve 50.000’in üzerinde eskizin bulunduğu ve “The dance of life” yani hayat dansı adı verilen bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Müzeye giriş ücreti 120 NOK.

Karl Johans Gate Caddesi: Oslo’nun en işlek caddesine gelmiş oluyoruz. Cadde üstündeki kalabalığı sadece turistler oluşturmuyor, Oslolular için de Karl Johans Gate tam olarak gezinme ve buluşma noktası..

Caddenin bir ucunda Oslo Tren Garı (Oslo Central Station), diğer ucunda ise Slottsparken yani şehir parkı ve Oslo Kraliyet Sarayı (Royal Palace) yer alıyor.

Oslo Kraliyet Sarayı’na doğru ilerlerken, caddenin üstünde Üniversite Meydanı (Universitetsplassen)’nından geçiliyor. Meydanın sol tarafında Oslo Devlet Tiyatrosu (Oslo National Theatre), caddenin sağ tarafında ise Oslo Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin üç binası yer alıyor.

Tjuvholmen: Tjuvholmen tam olarak modern, lüks biraz şaşalı bir bölge. Bu bölgedeki kafe ve restoranlar da tabii ki ona göre kaliteli..

Ayrıca sahil şeridinin ucunda garip mimariye sahip bina da Astrup Fearnley Museum yani bir modern sanat müzesi…

Sahil şeridini izleyerek Oslo turuna devam ediyoruz…

Aker Brygge: Oslo’dan fjord turlarına katılabileceğiniz feribotların yer aldığı liman. Kordon boyunca kafe ve restoranlar sıralı..

Sahilde ilerlerken giriş ücretinin yetişkinler için 100 NOK olduğu Nobel Barış Ödülleri’nin müzesi olan Nobel Peace Center ve modern yapısıyla Oslo Belediye Binası‘nı (Oslo City Hall) göreceksiniz. Belediye Binasının içinde kocaman bir avlusu var. Liman manzarası seyretmek için gidebilirsiniz. Giriş ücretsiz.

Akershus Kalesi: Oslo limanına bakan tepeyi saran kale duvarlarındaki seyir teraslarından Oslo’nun gün batımı izleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kaleyi de gezebilirsiniz.

Oslo Modern Sanat Müzesi (Oslo Museum of Contemporary Art) ve Oslo National Museum, kale duvarlarının arkasında Myntgata Caddesi‘nin üstünde yer alıyor.

Oslo Opera ve Bale Binası (Oslo Opera House,  Norwegian National Opera & Ballet House): Oslo Central Station‘ın arka kapısından çıktığınızda hemen gözünüze ilişecek kocaman yapı oluyor kendisi… Merdivenlerine Roma’daki İspanyol merdivenleri muamelesi yapılıyor yani bir şeyler yeyip içmek adettendir. Birçok ödülü olan bina, 2000 yılında mimari yarışmasını kazanan Snøhetta AS adındaki mimarlık şirketi tarafından dizayn edilmiş. 12 Nisan 2008’de açılmış. Şans eseri bizim Oslo’da olduğumuz zaman denk geldi ve bandolar eşliğinde harika bir kutlama yapıldı.

Oslo Katedrali (Oslo Dormkirke): Norveç Piskoposluk katedrali. 1697 yılında yapılmış, 1950 yılında da barok tarzı mimarisine uygun olarak restore edilmiş. Norveç Kraliyet düğünleri ve cenazeleri için kullanılıyor. Koskocaman bir katedral beklemeyin. İçini gezmek ücretsiz.

Oslo Parlamento Binası (Parliament of Oslo, Stortinget): Yaz döneminde her gün, sonbahar ve ilkbaharda ise Cumartesi günleri Oslo Parlamento Binası’nın arkasındaki Akersgata giriş kapısında binayı gezmek için bedava turlar düzenleniyor. Tur yaklaşık 60 dakika sürüyor. Rezervasyon alınmıyor.

Böylece 1. gün Oslo gezisini bitirmiş oluyoruz. Dilerseniz Parlamento Binasının olduğu Karl Johans Gate Caddesinde takılabilir ya da sahile koşup, güneşi batırabilirsiniz. Biz ikinci tercihi yaptık ve Oslo’ya bir kez daha hayran kaldık…

OSLO 2. GÜN ŞEHİR TURU

Önce erkenden fjord turu yaparak gezimize başlıyoruz. Dilerseniz Brygge Aker yani fjord turu bitiminde ineceğiniz limandan yürüyerek müzeler adasına gidebilirsiniz. Ya da yine aynı limandan feribotla müzeler adasına geçebilirsiniz.

Oslo fjord turu: Yetişkin için 2 saatlik tur fiyatı 315 NOK.  turlar limanda göreceğiniz teknelerden yapılıyor. Herhangi birinden tura katılabilirsiniz. Tur esnasında İngilizce bilgi veriliyor. Göreceğiniz yerler arasında Hovedøya adası, Dyna gözlem evi, Oslo Opera ve Bale Binası, ayrıca Bygdøy koyundan geçerken Oslo Denizcilik Müzesi, Fram Müzesi’nin olduğu müzeler yarın adasını göreceksiniz. Ayrıca Huk kumsalı da görecekleriniz arasında.

Bygdøy Yarımadası turu: Oslo şehir merkezinin batısında müzelerin yer aldığı yarımadaya, Oslo Limanı’ndan feribotla gidebilirsiniz. Müzeler birbirinin peşi sıra dizilmiş..

  • Norveç Halk Kültür Müzesi (Norsk Folkenmuseum, The Norwegian Museum of Cultural History): Norveç’in farklı bölgelerinden toplanan kültürel el emeği objelerin olduğu müze.
  • Viking Gemi Müzesi (Viking Ship Museum): Tune, Gokstad, Oseberg ve Borre Viking gemilerinden ve mezarlıklardan çıkarılan bulguların olduğu müze.
  • Kon-Tiki Müzesi: 1947’de Norveçli Thor Heyerdalh’ın Pasifik Okyanusu’nu geçtiği keşfinde kullandığı gemimsi tekne yer alıyor.
  • Fram Gemi Müzesi (Fram Museum- Polar Ship Fram): Kuzey kutbuna yapılan yolculuklarda kullanılan gemiler yer alıyor.

Vigeland Park (Vigelandsparken): Tek bir kişinin ürünü olan Dünya’nın en büyük heykel parkı. 200’den fazla bronz, granit ve demir heykelin olduğu park, 1939 ve 1949 yılları arasında tamamlanmış. 850 metre uzunluğundaki parkta, 5 ana bölgede toplanıyor heykeller. Değişik bir mizah anlayışı olan heykeltıraşımız Gustav Vigeland bizi hayrete ve dehşete düşürdü.Park şiddet ve cinsellik kokuyor! Bi’ gidip bakmalısınız. Giriş ücretsiz.

Oslo’da gezebileceğiniz diğer müzeler; Emanuel Vigeland Müzesi ve Munch Müzesi. Lokasyon olarak Oslo şehir merkezinde gezilecek yerlere mesafesi vardı, biz gitmedik. Ama dilerseniz siz gidebilirsiniz.

OSLO’DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Blå: Alternatif müzik dinleyip, indie, jazz ya da metal konserlerine de denk gelebileceğiniz bir mekan. Teras gibi olan kısmında otururken, içerdeki müzik size  fon yapabilir.. Harika bir nehir manzarası var. Biz metal konseri varken bile, dışarıda romantik dakikalar geçirebildik.. (Adres: Ingens Gate, Oslo)

Ingensteds: Blå’nın hemen karşısındaki kokteyl bar. Dışarıda oturmak isteyenler biraz bekleyebilirler, çünkü bira daha küçük.. DJ setleri harika (Adres: Ingens Gate, Oslo)

Hard Rock Cafe: Bir Amerikan klasiği 4 katlı binasıyla tam da şehrin göbeğinde. Görmemeniz neredeyse imkansız (Adres: Karl Johans gate 45)

Underwater Pub: Haftada iki gün canlı opera gecesi düzenlenen bar (Adres: Dalsbergstien 4C, 0170 Oslo)

Jaeger: Saat 02:00’ye kadar açık gece klübü, dans etmek isteyenlere.. (Adres: Grensen 9, 0159 Oslo)

Brygga Bar & Grill: Aker Brygge’da yer alan denize sıfır bar/ kafe. (Adres: Aker Brygge)

Lektern: Brygga Bar & Grill’nın bitişiğindeki mekanda canlı DJ performanları eşliğinde bi’ şeyler yudumlamak.. hmmm (Adres: Aker Brygge)

Oslo Vippa: Sadece yeme içme için değil, Osloluların eğlence için de kullandıkları, fabrikadan bozma graffitilerle duvarları bezenmiş mekan (Adres: Akershusstranda 25)

OSLO YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Oslo yakınında gezilecek en güzel yerler fjordlar. Kapsamlı bir fjord turu için 1-2 gün değil en az 1 hafta ayırın deriz. Biz de fjordlar için geri döneceğiz Oslo! Bekle bizi.

OSLO GEZİ NOTLARI

Pahalı ve bu konu ile o kadar dertliydik ve kafamız karışmıştı ki, oturduk gezi notlarımızı fiyat karşılaştırmalı blog post olarak yazdık:

Summary
Article Name
Oslo Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Oslo' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.