Scroll to Content

STOCKHOLM Ekonomik Gezi Rehberi


Dünyada yaşam kalitesi en yüksek ülkeler arasında yer alan İsveç’in başkenti Stockholm 2 milyon nüfuslu, refah seviyesi yüksek ve pahalı bir yer. İsveç aynı zamanda en mutlu ülkeler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Buna rağmen insanlar oldukça mutsuz görünüyorlar. Nasıl olur da ankette mutlu çıkan insanlar mutsuz görünür derseniz sebebi çok basit: Aslında bu anketler, gelir düzeyi, güven ve refah seviyesini ölçümleyecek sorulardan oluşuyor. İnsanlara neredeyse 8 ay boyunca karanlık ve soğuk bir yerde yaşamanın ruhsal sıkıntılarını sormuyorlar tabii. Stockholm’ de yaşayan İsveçler ve göçmenler, bu depresif ruh halinden çıkmak için başta çok yaygın olan latin dansı olmak üzere, yoga gibi çeşitli sosyal aktiviteler peşindeler ki hem biraz mutluluk hormonu salgılansın, hem de metabolizmalarını aktif halde tutsunlar. Metabolizma demişken vejetaryen olması zor bir ülke olduğunu söylemek gerekir. Malum et yemek lazım ki biraz kan yapsın değil mi 🙂

Stockholm şehir merkezinde 50 köprüyle birbirine bağlanan 14 ada var. Baltık Denizi kıyısındaki Stockholm’ün çevresindeki 24.000 ada kenti adeta bir adalar şehri haline getiriyor. Kent alanının %30′ u su kanallarından, diğer bir %30′ u yeşil alandan oluşmuş, dolayısıyla hava kalitesi Berlin ve Kopenhag‘ın ardından Avrupa’da üçüncü.

Electrolux, Ericsson, H&M, Ikea, Skype, Spotify, Volvo, Scania, Absolut gibi dünyaca ünlü markaların merkezleri ya da fabrikaları bulunan bir ülke. Stockholm’de  28 milli park, 70 müze, 1.140 kale, 1.000 Orta Çağ kilisesi ve her geçen gün artan galeri sayısıyla gezilecek yerler açısından belki de dünyanın en cömert şehirlerinden biri. Stockholm yazları uzun gündüzleri, kışın ise uzun geceleri ile meşhur.

STOCKHOLM’ A ULAŞIM: STOCKHOLM’A NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Stockholm’de 4 tane havaalanı bulunuyor. Bunlar Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Skavsta Airport ve Västerås Airport. Bu dört havaalanı arasında otobüslerle ulaşım mümkün. Pegasus ve THY’nin İstanbul’dan direkt uçuşları Arlanda havaalanına yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Genelde birçok havayolu firmasının da zaten Arlanda havaalanına seferleri mevcut.

Feribot ile: Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den Viking Line adlı firmanın dev Mariella gemisiyle ya da biraz daha pahalı olan Silja Line ile 17 saatte Stockholm’ e ulaşabilirsiniz.

STOCKHOLM ŞEHİR İÇİ ULAŞIM? 

Havaalanından şehir merkezine tren ya da otobüs ile ulaşabilirsiniz. En hızlı yöntem yaklaşık 20 dk. da sizi şehir merkezine ulaştıracak olan Arlanda Express trenleri. Trenler, her 15 dakikada bir hareket eder ve tek yön yetişkin bilet fiyatı ise 280 SEK (130 TL).

Her 10 dakikada bir hareket eden Flygbussarna otobüsleri ile tek yön yetişkin biletine 119 SEK (55 TL) vererek de yaklaşık 45- 50dk. içinde şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bu firma ayrıca Door to Gate adında minibüslerle hizmet veren yeni bir ulaşım yöntemi de geliştirmiş. Cep telefonunuza uygulamasını indirerek kullanabilirsiniz.

38 numaralı belediye otobüsleri ile ya da Swebus firmasının kısmen daha konforlu otobüsleri ile de şehir merkezine 40- 45 dakikada ulaşmanız mümkün.

Şehir içinde ise mükemmel ve güvenli bir toplu taşıma ağı mevcut. Bilet fiyatları ve alternatifleri görmek için websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Turistler için iki alternatif mevcut: Single Journey Tickets (Tek yön bileti) ve Travelcards (Seyahat Kartı). Travelcardların 24 saat, 72 saat ya da 7 gün seçenekleri var. Eğer bu gün alternatifleri size uymuyorsa, kartınızı kullandıkça ödeme yöntemini de seçebilirsiniz ki buna SL Access credit (“reskassa“) deniyor. Bu şekilde 4, 8, 12 seyahat gibi farklı alternatifleriniz mevcut. Ayrıca önemli ve güzel bir özelliği de aynı anda birden fazla kişi aynı kartla seyahat edebiliyor. Bunun için geçiş noktalarında görevlilerin yanına giderek kartınızı veriyorsunuz onlar da kartınızdan bu tutarı düşerek sizi ayrı bir kapıdan geçiriyorlar. Kartları metro girişlerinde yer alan dükkanlardan (Pressbyran) doldurabiliyorsunuz. Biz 2 günde 12 defa falan metro kullanmışız. Sonuçta 4 defa yükleme yaptırıp, tek kişi toplam 124 TL’ lik dolum yapmışız.

Bu arada, SL kartlar için 20 SEK ücret ödemeniz gerekiyor ve kartınızı siz ya da ödünç vereceğiniz bir başkası 6 sene içinde yapacağınız bir sonraki Stockholm gezinizde kullanabiliyorsunuz.

Bu arada şehir içinde toplu taşıma planınızı online olarak da yapabileceğiniz çok kullanışlı bir websitesi mevcut. https://sl.se/en/ sitesinden kalkış ve varış noktanızı seçip, kaybolma riskinizi sıfıra indirebilirsiniz. Ayrıca isveç telefon hattı olanlar Text-me-a-ticket yöntemi ile cep telefonlarından sms atarak ya da “SL-biljetter” isimli akıllı telefon uygulamasından daha hızlı ve pratik bir şekilde bilet alabilir, barkodu okutarak toplu taşıma kullanabilirler. Bu iki yöntem biraz daha pahalı ancak kesinlikle inanılmaz kolay.

Şehirde taksi kullanmak istiyorsanız, uber indirmenizi tavsiye ederiz. Yaygın kullanılan ve güvenilir bir yöntem. Kredi kartınız ile de ödeyebiliyorsunuz. Aksi takdirde şehirde elinizi kaldırdığınızda bir taksi çevirebilmeniz oldukça düşük bir ihtimal.  Biz bir defa taksi kullandık. Fişten, İsveçce bilmediğimizden olsa gerek, neye göre ücretlendirildiğimizi pek anlayamadık. Fişin üzerinde, km başına 14.5 SEK, ayrıca saat başına da 600 SEK gibi birşeyler yazıyor, sonra toplama %6 KDV eklenmiş ve biz 10 km’lik bir yolculuk için toplam 303 SEK (140 TL) ödemişiz. Matematiğini pek çözemedik ancak belki size bir şeyler ifade eder 🙂

Özetle Stockholm’ de ulaşım hiç de ucuz değil arkadaşlar..

STOCKHOLM’ DA KONAKLAMA: STOCKHOLM’ DA NEREDE KALINIR?

Gamla Stan, Stureplan meydanı, Kungsholmen, Östermalm konaklama için en çok önerilen yerler. Biz arkadaşımızın evinde misafir olacağımız için konaklama araştırma derdinden bu seferlik yırttık. Ancak gideceğimiz dönemde çok hızlı bir booking.com kontrolü yaptığımızda gördük ki, 2 kişi 3 gecelik konaklama fiyatı SEK 1.300. Oteller genel olarak pahalı bu yüzden eğer bir tanıdığınız yoksa couchsurfing de deneyebilirsiniz.

STOCKHOLM’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Kanal Turu: Fotoğraflardan gördüğümüz kadarıyla Stockholm’da güneşin batışı özellikle de bulutsuz açık bir havada inanılmaz güzel görünüyor. Kanal turu burada da her şehirde olduğu gibi romantik ve turistik bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor.

Müze gezisi: Stockholm’da 75 civarında müze ve tarihi kilise mevcut. Geçen seneden beri müzelerin neredeyse tamamı ücretsiz. Sadece en popüler olan Vasa Müzesi, Abba Müzesi gibi bir iki tane müze giriş ücreti alıyor. Araştırmak ve hangisine gideceğine karar vermek için yeteri kadar zamanı olmayanlar için öneriler;

  1. Skansen– İsveç kültürü hakkında bilgi edinebileceğiniz bir açık hava müzesi.
  2. Vasa Museum– 17. yüzyıl civarında, Vasa savaş gemisi içine kurulmuş inanılmaz bir müze.
  3. National Museum– Klasik sanat ve tasarım müzesi.
  4. Fotografiska– Fotoğraf müzesi.
  5. Historiska– Vikingler de dahil İsveç tarih müzesi.
  6. Nordiska– Baltık kültür müzesi.
  7. Moderna– Modern sanatlar müzesi.
  8. Naturhistoriska– Doğa tarihi müzesi.
  9. Medeltidsmuseet– Orta Çağ Stockholm’ü müzesi.
  10. Nobel Museum– Alfred Nobel ve Nobel ödülleri müzesi.

Sodermalm köprüsünde gece yürüyüşü ve şehir manzarası keyfi bir diğer ücretsiz ve romantik alternatif olarak deneyebileceklerinizden.

Metro müzeleri: Metro sisteminin temelleri ilk defa 1941’de atılmış ve 1950 yılında halkın kullanımına açılmış. Şu anda da Stockholm metrolarının %95’i resmen birer modern müze. Zaten Berlin’dekilere benzeyen, sarı, kırmızı, mavi renkli metroları da çok şirin.

Stockholm Üniversitesi kampüsünü ve kütüphanesini gezin..

STOCKHOLM’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Stockholm’de yeme içme de oldukça pahalı diyebiliriz. Bir şişe 50’lik bira 38 TL, bir fincan filtre kahve 20 TL, bir şişe su 10 TL, bir tabak yemek 50 TL gibi rakamlar ödüyorsunuz. Biz 2 günde sadece 2 öğün yemek yedğimizi farkettiğimizde havaalanında dönüş yolundaydık. Sebebi ise sırf mideyi şişiren arpa suyunun iştah kapama etkisi 🙂

Södermalm’da yer alan Hellströms bar& restorant keyifli bir mekan. Hem dışarıda açık ve geniş bir terası, hem zengin içecek ve kaliteli yiyecek menüsü ile hem de ferah ve nezih ortamı ile kesinlikle tavsiye ederiz.

Pizzası ile meşhur Omnipollos Hatt ve vegan mutfağı ile inanılmaz leziz ve uygun fiyatlı Chutney ise bizim deneyip, kesinlikle tavsiye edeceklerimizden. Chutney bir vegan restoranı. Kocaman tabaklarda günlük menüye göre 3- 4 farklı çeşit yemek sunuyorlar. Çok doyurucu, leziz ve temiz. Bir tabağa 105 SEK ödüyorsunuz, sonra kalkıp kahvenizi, ekmek ve tereyağınızı, salatanızı vs ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Gamla Stan’da Grillska Huset Konditori ise evsizlerle ilgili bir yardım kuruluşu tarafından işletilen bir mekan. Burada leziz çorba ve sandviçler dışında meşhur Swedish Kanelbulle ve cardamom buns tadabilirsiniz. Ayrıca hemen yakınında kahve için uğrayabileceğiniz bir mekan da Kaffekoppen. Kahve sevenler için ayrıca bir öneri: Drop Coffee Dünyanın en iyi 3. cafesi seçilen bu mekanda latte yudumlamalısınız.

Ayrıca;öğle yemeği için Ostermalms SaluHall‘ı, uygun fiyatlı, lezzetli ve yerel bir restoran için Sodermalm bölgesinde Nytorget 6 ya da Gamla Stan bölgesinde Kornhamnstorg No 53‘yı, burger keyfi için Vigarda Barbeque‘yi deneyebilirsiniz.. Nytorget Square’e çok yakın olan Gildas Rum küçük bir aperitif için ideal olabilir, özellikle güzel bir havada dışarıdaki masalarında oturma fırsatı yakalarsanız.

STOCKHOLM’ DA ALIŞVERİŞ: STOCKHOLM’ DAN NE ALINIR? 

Östermalm’da Strandvagen Boulevard’da yer alan  Svenskt Tenn‘de alışveriş yapabilir, Västerlånggatan caddesi boyunca yer alan küçük dükkanlarda hediyelik eşya ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca, Drottninggatan caddesi trafiğe kapalı ve birçok mağazanın yer aldığı dolayısıyla alışveriş için de oldukça elverişli bir yer.

Bunun yanında birçok AVM de tabii ki mevcut; Mesela NK, Gallerian, Ahlens.

Folkungagatan bölgesinin güneyi SoFo olarak adlandırılmış bir alışveriş merkezi. Vintage ürünlerden, modern mağazalara kadar her türlü giyim, kuşam, eşya bulabileceğiniz bir bölge.

IKEA ve Decatlon gibi mağazalar için ise şehrin biraz dışına çıkmanız gerekiyor.

Stockholm’de mutlaka denemeniz gerekenlerden biri de sv michelsen çikolataları. Bir top çikolataya 20 TL veriyorsunuz, tadını beğenmeyip çöpe atıyorsunuz falan ama olsun 🙂

Ayrıca biz havuçlu keklerine bayıldık. Hatta eve dönerken ana tren garındaki Coop marketten Hagges marka kekten 2 paket alıp geldik..

STOCKHOLM ŞEHİR TURU

Stockholm gezisi için Vasagatan Caddesi 14 numaradaki Turizm Danışma Merkezi’nden ücretsiz bir Stockholm kent haritası almanızı öneririz. Eğer şehir merkezine tren ile geldiyseniz central istasyonundaki (city terminalen olarak geçiyor) Arlanda tren bürosunda da ücretsiz şehir haritaları yer alıyor.

Şehirde gezilecek ana noktalar aşağıdaki 3 bölgede yer alıyor. Hepsi de birbirine yürüyüş mesafesinde. Yürümesi oldukça keyifli bir bölge olduğu için de bir yerden diğerine gitmek inanılmaz kolay.

  • Müzeler, yeşil alanlar, kültürel aktiviteler ve saraylar: Gamla Stan, Skepssholmen, Djurgarden bölgelerinde.
  • Şehir Gezisi: Alışveriş için de merkez konumunda olan şık ve sakin Östermalm, Norrmalm, Vasastan bölgeleri
  • Alışveriş, Cafe-bar, Şehir gezisi: Daha trendy ve alternatif olan Södermalm bölgesi

1. GÜN:

Öncelikle Slussen metro durağında inip 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Gondolen’den şehir manzarasını bedavaya izleyerek tura başlayabilirsiniz. Västerlånggatan caddesi üzerinden eski şehir merkezine devam ederek Stortorget meydanı ve burada yer alan Nobel müzesini gördükten sonra, kraliyet sarayı (The Royal Palace), parlamento binası (Swedish Parliament) ve biraz ilerideki belediye binasını (City Hall) gezip, aynı yoldan geri dönerek önce Ulusal Müze (National Museum) ve Skeppsholm köprüsü üzerindeki kraliyet tacını gördükten sonra İsveç tarihi müzesi’nin (Historiska Museet) yer aldığı Östermalm bölgesini gezip, metro ile Södermalm’ da günü noktalayabilirsiniz. Södermalm’ da yer alan Götgatan caddesi boyunca karnınızı doyuracağınız birçok cafe ve restoran da bulacaksınız.

  • Eriks Gondolen: Burası aslında bir restoran. Yemeklerinin oldukça leziz, menüsünün de çok zengin olduğu söyleniyor. Ancak bizim buraya gitme sebebimiz tamamen şehir manzarası olduğu için yemeklerinin tadına bakmadık. Limanın hemen yanı başında, eski şehir merkezine (Gamla Stan) karşı konumlanmış bir mekan. İsveçcesi Katarinahissen olan Katarina asansörü ile çıkabilirsiniz. Ancak asansör şimdilik kapalı, 2019 yılında tekrar açılacağını öğrendik. Biz Slussen’ de metrodan inip, Götgatan çıkışından çıkarak, arnavut kaldırımlı dik Hökens Gata sokağını tırmandıktan sonra sola döndük ve voila! Karşımızda Katarina gångbro isimli bu seyir terasının ücretsiz girişi.

  • Eski Kent (Gamla Stan): Stockhom’ün güzelliği korunmuş tarihi merkezi. T Gamla Stan istasyonunun bulunduğu eski kent meydanından başlayarak güzel sokaklarını gezebileceğiniz bir bölge. Gondolen’ den gelirken Västerlånggatan caddesini takip edebilirsiniz. Arnavut kaldırımlı daracık sokakları ile oldukça keyifli bir yer.
  • Nobel Müzesi: Nobel Ödüllerinin tarihi ve kazananlarla ilgili müze. Alfred Nobel ve Nobel ödülleriyle ilgili her türlü görselin ve diğer unsurun yer aldığı bu müzede Nobel dondurmasını da tadabilirsiniz. İçinde bulunduğu meydan Stortorget ise, renkli ve tarihi binaları ile çok sevimli. Biraz Riga biraz Talin havası hakim.
  • The Royal Palace (Kungliga Slotet) : Avrupa’nın en büyük sarayları arasında gösterilen son derece ihtişamlı ve göz alıcı yaklaşık 600 odalı sarayın içerisinde birbirinden farklı birkaç müze mevcut. Her biri ayrı birer müze olarak tasarlanmış Gustav III’s Museum of Antiquities (III. Gustav’ın Antik Eşya Müzesi), Gamla Stan’ın tarihini görsellerle ve maketlerle anlatan Tre Kronor (Zaman Müzesi), The Treasury (Hazine Dairesi), The Armoury (Silah Deposu) vb. kısımları var. Ayrıca sarayın avlusunda askerlerin nöbet değişimini de izleyebilirsiniz (change of guards). Hafta içi 12:15, cumartesi günü 13:15’te başlayan ve yaklaşık 45 dakika süren ücretsiz bir tören ve oldukça etkileyici.
  • Swedish Parliament (Sveriges Riksdag):  Sarayın yakınında, Helgeandsholmen adası üzerinde yer alan bu parlamentonun 349 üyesinin %44,7’sini bayanlar oluşturuyor. Ayrıca bir de halka açık Riksdag Library kütüphanesi mevcut. Ayrıca aynı adacık üzerinde Ortaçağ Stockholm’ü Müzesini’de (Museum of Medivial Stockholm) gezmek isteyebilirsiniz.
  • Gallleri Magnus Karlsson: City Hall’a giderken yolunuz üzerindeki Fredsgatan Caddesi’nde yerel eserler sergileyen bir sanat galerisi.
  • Stockholm City Hall (Stadshuset): 10 milyon mozaik kullanılarak yapılmış olan Belediye binası. Nobel ödül törenleri de burada yapılıyor. Özellikle kraliçenin altın odası, Golden Room ile tam sıva atılıp maviye boyanacakken mimar tarafından tuğlalı hali daha çok beğenilen ve bu şekilde kalması istenen mavi oda (Blue Room) gerçekten etkileyici. Binanın önünde nehre doğru inanılmaz güzel bir manzara var. Stockholm fotoğrafı çekmek için belki de en ideal nokta diyebiliriz. Esnek bir planınız ve zamanınız varsa, bizim gibi, belediye binasının hemen gerisinde yer alan Grubbensparken’e doğru nehir kenarında adeta gerçek bir Stockholm’lü gibi yürüyüş de yapabilirsiniz 🙂
  • Ulusal Müze (Nationalmuseet): İsveç’in klasik sanat ve tasarım alanındaki en önemli müzesi.
  • Skeppsholmsbron: Skeppsholm Köprüsü üzerinde bir çok Stockholm görselinde görebileceğiniz meşhur kraliyet simgesi tacı mevcut. Beş dakika yanına kadar gidip fotoğraf çekmezseniz olmazlardan 🙂
  • Skepssholmen Adası: Sanat tutkunlarının ziyaret etmesi gereken bir başka yer de Skeppsholmen Adası’dır. Bu ada üzerinde Modema Museet yani Modern Sanatlar Müzesi ve içinde de Andy Warhol’un Picasso eseri yer alıyor.
  • Historiska Museet: Tarih müzesi. İsveç tarihi ve Vikingler ile ilgili ilginç bilgiler edinebileceğiniz bir müze.

Bu kültürel geziden sonra dilerseniz Östermalm bölgesinde, dilerseniz Södermalm bölgesinde dilerseniz de eski şehir merkezi olan Gamla Stan bölgesinde takılmaya devam edebilirsiniz.

Östermalm, bizim Etiler kıvamında, şehir merkezine çok yakın, daha sakin ve zengin bir muhit. Stureplan üzerinde ünlü gece kulüpleri ile geç saatlere kadar açık. Sokakları geniş ve yürümesi keyifli bir bölge.

Her caddesinde keyifli cafe ve barlar bulabileceğiniz trendy ve hareketli adası Södermalm ise bizdeki Cihangir ayarında diyebiliriz. Nytorget ve Mariatorget  özellikle tavsiye edebileceğimiz kısımları.

Eğer zamanınız varsa, aşağıdaki birkaç önerimizi de bugün için bizim çizdiğimiz rotaya dahil etmeyi düşünebilirsiniz:

  • Riddarholmskyrkan (Riddarholmen Church): Bir Ortaçağ kilisesi. Şehrin en eski yapılarından. Bu kilisenin tepesini eski şehir merkezinde yürürken görüyorsunuz. Biz yanına kadar gitmedik ancak dilerseniz biraz yolunuzu uzatıp gezebilirsiniz.
  • Ericsson Globe: Dünyada türünün en büyüğü olan İsveç Güneş Sistemi’nin merkezindeki Güneş’i temsil ediyor. Gezegenlerin modelleri ise Slussen (Merkür), Royal Institute of Technology (Venüs), Natural History Museum (Dünya ve Ay), Mörby Centrum (Mars), Arlanda Havaalanı (Jüpiter) ve Uppsala’da (Satürn) sergileniyor. Küre şeklinde beyaz bina, etkinlik olduğunda renkli ışıklarla aydınlatılıyor.  SkyView, dünyadaki en büyük “yuvarlak yapı” olan Ericsson Globe’un tepesine çıkarıp Stockholm’u tepeden görmenizi sağlayacak en keyifli yöntemlerden biri. Biz bu seferlik zaman ayıramadık ancak bir dahaki Stockholm gezimizde kesin yapılacaklar listesine üst sıralardan ekledik 🙂
  • Swedish Museum of Photography: Fotografiska adıyla da duyabileceğiniz bu müze adından da tahmin edilebileceği üzere bir fotoğraf müzesi.Bizce kesinlikle en az 1-2 saatinizi buraya ayırmalısınız. Özellikle bir öğle yemeği için uğramanız gereken liman manzaralı terası ile öne çıkan turistik noktalardan.

2. GÜN:

Stockholm’deki 2.gününüzün pazar gününe denk geleceğini ve havanın da oldukça ılık (ya da az dondurucu) olduğunu varsayarak bir rota yaptık. Bu planda önce pazar ayini ile güne başlayıp, keyifli bir jazz brunch ardından, eğlence adasına geçiş planladık. Şimdi detaylara geçebiliriz..

  • Stockholms Domkyrkoförsamling: Storkyrkan katedraline pazar sabahı saat 11’de ayin için giderseniz hiçbir ücret ödemek zorunda kalmadan yerel bir aktivitenin de keyfini çıkartmış olursunuz.
  • Sodra Teatern‘da muhteşem bir manzaraya karşı 11’den sonra başlayan jazz brunch’a katılıp kısa bir mola verdikten sonra Slussen’den feribota binip, Djurgården’a geçebilirsiniz.
  • Djurgården (Kraliyet Parkı Adası): Burada açık ve kapalı müzeler ile bir hayvanat bahçesi bulunuyor. İsveç’in ve Avrupa’nın en büyük lunaparklarından biri olan Gröna Lund’un da bulunduğu özellikle çocuklu ailelerin yada içindeki çocuğu hiç kaybetmemiş seyahat severlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden.
  • Gröna Lund (Lunapark): İçerisinde her yaşa ve her gruba hitap eden aktiviteler mevcut. 90 km hıza ulaşan hız treni (roller coaster), 2.5 saniye içerisinde 80 metre yükseğe fırlatan asansör, 121 metre yukarıda dönen koltuklar, korku tünelleri ve diğerleri. Ayrıca burada tüfekle ördek vurmaca gibi çeşitli oyunlar da oynanabiliyor.
  • Skansen müzesi: İsveç’in her yerinden getirilen 150 kadar evin bulunduğu açık hava müzesi.
  • Skansen’s Aquarium (Skansen Akvaryumu): Lemurlarla birlikte dolaşıp isterseniz çok değişik türde yılanları veya örümcekleri görebilirsiniz. Yürürken  tepenizden maymunların zıpladığını görmeye hazır olun.
  • VasaMuseet: Eski bir Viking gemisi olan bu müze, İskandinavya’nın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biri olma özelliğine sahip. Bu müzede XVII. yüzyılda, ilk yolculuğu sırasında Stockholm’ün ortasında batan 1628 yılından kalma kraliyet savaş gemisi Vasa, tüm ihtişamıyla sergileniyor.
  • Kaknästornet: Stockholm’ün en yüksek gözlem noktası.

Ayrıca halkbilimi müzesi olan Nordiska museetMuseum of Spirits ve Abba The Museum zamanınız olursa burada gezebileceğiniz diğer müzeler.

Stockholm’de daha uzun vakti olanların ayrıca görmesi gereken diğer yerler:

  • Millesgården: Açık hava heykel müzesi. Ünlü heykeltraş Carl Miles’in evi ve atölyesinin müzeye çevrilmiş hali.
  • Skogskyrkogården Mezarlığı: Kentin güneyindeki güzel mezarlık, UNESCO Dünya Mirası listesinde olup, İsveç’te gezilecek yerler arasında yer alıyor.
  • Stockholm archipelago (Skärgården): Merkezden onlarca kilometre mesafeye yayılan 24.000 ada, adacık ve kayalık bulunan alanı yıl boyu Waxholmsbolaget feribotları ile ve sadece yaz aylarında da Cinderellabåtarna gemileriyle gezebilirsiniz.
  • Şehir Kütüphanesi (Stadsbiblioteket): Mimar Gunnar Asplund’un eseri olan bu güzel bina, klasik ve modern tarzların arasında kalıyor.
  • Doğa Tarihi Müzesi (Östermalm): Buradaki müzede Omnimax Sineması da var.
  • Askeri Müze (Armémuseum): Orta Çağ’dan başlayarak 1814’e kadar İsveç ordusunun savaş tarihini ve ardından gelen 200 yıllık barış dönemini sergiliyor. Gezilmesi görülmesi gereken bir yer.
  • Drottningholm Palace: Lake Malaren üzerinde yer alan bu saray Versailles sarayından etkilenmiş ancak oldukça haklı olarak UNESCO Dünya mirasları listesinde yer almayı da hak etmiş. Sakin ve huzlurlu bir mola için tercih edebilirsiniz.
  • Royal Dramatic Theatre

STOCKHOLM’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

STOCKHOLM YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Google Map’e Stockholm yazıp biraz zoom out yaptığınızda da görebileceğiniz gibi, buraya geldiğinizde yakınlarda gidebileceğiniz birçok yer mevcut.

  • Mesela, feribotla Finlandiya’ya geçebilir Turku ve Helsinki‘yi gezebilirsiniz.
  • Yine feribotla Estonya’ya geçip, mesela Tallinn‘i görebilirsiniz.
  • Tren ya da otobüs ya da araç kiralayarak Norveç’e doğru ilerleyip, Oslo’ya uğrayabilirsiniz.
  • Biraz daha zaman ve bütçe ayırırsanız Danimarka’ya Kopenhag‘a bile gidebilirsiniz.
  • Eğer kuzey ışıklarını görmek isterseniz, kuzeye gidip kamp yapabilir ve bu muhteşem doğal güzellik karşısında büyülenebilirsiniz.

STOCKHOLM GEZİ NOTLARI

  • Türkiye’de Kron (SEK) larınızı hazırlarsanız veya komisyonu çok düşük yerlerden alırsanız daha hesaplı olur. Ancak Stockholm’ da nakit paraya neredeyse hiç dokunmuyorsunuz. Her yerde kredi kartı geçiyor. Biz 3 günde sadece bir defa nakde ihtiyaç duyduk, o da gitmek istediğimiz jazz club’ın kapısında “cash only” yazısını gördüğümüz için. Onun dışında her şeyi kredi kartı ile sorunsuz bir şekilde hallettik.
  • Pahalı bir şehir. Para birimine alışkın olmadığımız için ya da her şeyi kredi kartından ödediğimiz için para harcarken pek anlamadık ama kredi kartı ekstresi geldiğinde anlamış olduk 🙂 Bir suya 13 TL, bir biraya 38 TL, bir adet çikolataya 20TL, önünde Stockholm yazan bir t-shirte 85 TL gibi komik ve tutarsız rakamlar ödemişiz arkadaşlar. Dikkat edin 🙂
  • Kaç gün kalacaksanız o kadar geçerli bir Stockholm Card alın. Hem ulaşım, hem yeme içme hem de bazı müzelerde geçerli olduğu için daha ekonomik olacaktır. Ekonomik demişken biraz açalım. Biz bir defa 7 geçiş doldurduğumuz SL karta 230 SEK ödemişiz ki bu da yaklaşık 107 TL yapıyor.
  • Zaten çoğu müzenin ücretsiz olduğunu ve kentin de yürünebilir bir düzlükte olduğunu düşünürsek önerimiz şehir merkezine yakın bir yerde konaklama yapın ve boşuna SL card alıp, para ödemek zorunda kalmayın.
  • Stockholm’e sonbahar ya da ilkbaharda gitmenizi öneririz. Doğası gerçekten mükemmel. Özellikle şehir dışına doğru etkileyici bir peyzajı var.
Summary
Article Name
Stockholm Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Stockholm' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.