Scroll to Content

HELSİNKi Ekonomik Gezi Rehberi

Mabedin şehri…


Namı-ı diğer Kuzey’in Beyaz Kenti Helsinki Finlandiya’nın başkenti ve en büyük şehri. 315 tane adası bulunan adalar şehri, İskandinavya turlarının da vazgeçilmezi.. Ada derken alıştığımız ada kavramının biraz dışına çıkmak gerekiyor. Çünkü takım adaları da adalardan saydıkları için, denizin üstündeki bir kaya bile ada..

Helsinki, diğer Finlandiya şehirlerine göre daha metropolitan olsa da, modernliğini doğa ile iç içe yaşatmayı başarmış. Şehirde gezinirken yol boyu uzanan ağaçlar ve bir sürü parkı ile Helsinkililerin huzur bulacağı yerler yaratılmış.. Ülkede huzur sistemli çalışıyor.. Mesela Finlandiya’da trafik cezaları kişinin gelir seviyesine göre kesiliyor. Ayrıca Nokia ve Linux markalarının çıktığı Helsinki’de, çalışanlara yılda 4-5 hafta yıllık izin veriliyor. Alın size huzur!

Düzenli alt yapısı, geniş caddeleri, mimari yapısıyla Avrupa şehrinde olduğunuzu hisettmemeniz elde değil.. Hatta diğer Avrupa şehirlerinden daha çok doğa ve deniz ikilisinin daha fazla görüldüğü bir şehir..

Girdiğiniz her kafede şifreye gerek olmadan da internete erişebileceğiniz Helsinki’de iklim diğer ülkelere nazaran daha sert.. Ama soğukta bile sıcak arayanların vazgeçilmezi, dünyaca ünlü Fin saunası ile, Finlilerin geleneğine uyup içinizi ısıtabilirsiniz.

Helsinki’ye bir çok ad takılmış. Mesela onlardan biri de Baltık Denizinin Kızı. Ama bizce Helsinki gerek kiliseleri gerekse katedrallerini gezmek için özellikle zaman geçirilmesi gereken bir şehir. Sessizliğin bile şapelini yapmışlar.. Bizce mabedin şehri Helsinki..

Finlandiya’yı ziyaret etmek için ideal aylar: Mayıs ve Eylül arası. Çünkü bu aylarda günler daha uzun oluyor ve dış mekan alışveriş yerleri daha geç kapanıyor, fiyatlar daha uygun.. Turistler genellikle Temmuz ve Ağustos aylarını tercih ettiği için fiyatlar bu aylarda daha pahalı oluyor.

HELSİNKi’ YE ULAŞIM: HELSİNKi‘ YE NASIL GİDİLİR?

Helsinki’ye gitmek için birçok ulaşım imkanı var ve birçok ülkeden..

Tren ile: Helsinki’ye bir başka Fin şehrinden tren ile gelmek için tıklayın. Ayrıca başka bir ülkeden de Helsinki’ye gelebilirsiniz. Misal Londra.. Hangi ülkelerden Helsinki’ye gelebileceğinizi görmek için tıklayınss.

Uçak ile: Helsinki Havaalanına (Vantaa Airport) skyscanner ile hangi ülkelerden gelebildiğinize bir göz atmak isterseniz tıklayıns. Ayrıca 2.30 saat süren yolculuk ile THY’nın direkt uçuşları bulunuyor. Helsinki Havaalanı’na geldiniz, bir de şehir merkezinden dönmesi var tabii..

Helsinki şehir merkezinden Helsinki Havaalanı’na gitmek:

  • Otobüs ile: Central Railway Station’ın arka tarafından kalkan 615 numarala otobüs ile 29 durak sonra 1 saatte. (Otobüs saatlerini görmek için tıklayın)
  • Finnair City Buses: 20 dakikada bir kalkıyor. Saat detaylarını görmek için tıklayın. Anlaşmalı oteller dışında, sadece Hesperia Park’ta duruyor ya da Central Railway Station’da. 6.70 Euro tek yön bir kişi için.
  • Havaalanı shuttle: 15 dakikada bir havaalanı terminallerinden ve otoparklarından kalkıyor.
  • Metro ile: Kamppi’den turuncu renkte metro ile Central Railway Station’a gidip ortadan Vantaa yönündeki mor renki metro hattına geçebilirsiniz.
  • Tramvay ile: 9 numaralı tramvay hattıyla, Helsinki Havaalanı Batı Terminali’ne gidebilirsiniz.

Line 615 and the Finnair City Bus operate between Helsinki Railway Station and the airport.

Line 617 operates between the Hakaniemi market square and the airport on rush hours from Monday to Friday.

Araç ile: Araç kiralayarak bizim yaptığımız gibi Baltık turu yapabilirsiniz.

Otobüs ile: Otobüs ile Avrupa’da yolculuk yapmanın çok kolay olduğunu neredeyse her Avrupa yazımızda yazıyoruz. Aynı durum Helsinki için de geçerli.. Bunlardan Omnibus tercih edebileceğiniz bir firma.

Gemi ile: Mesela Tallin’den Helsinki’ye gemi ile gelirseniz, batı terminalinden (west terminal) terminal1 ve terminal 2’den Helsinki şehir merkezine ulaşmak için;

  • 7 numaralı tramvay ile şehir merkezine Kamppi Bus Terminali ile ve Pasila station’a giden tren yolu ile gidiyor.
  • 6T numaralı tramvay ise West Terminal ile tren istasyonu arasında gidiyor.
  • 615 ve 425 numaralı otobüsler
  • Finnair City Bus ise direkt tren istasyonu ve Helsinki-Vantaa Airport arasında gidiyor.
  • Hakaniemi’den 6T ve 7 numaralı tramvaylar ve 617 numaralı otobüs ile havaalanına gidebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

HELSİNKi ŞEHİR İÇİ ULAŞIM? 

Helsinki’ de ulaşım için tüm imkanlar mevcut. 1 günlük biletlerden alarak toplu taşıma araçlarını kullanabilir, hava elverişli ise bisiklet kiralayabilirsiniz. 1 günlük bilet (day ticket) 9 Euro. tek yön bir bilet 3.20 Euro. Biletler detayları için tıklayın.

Helsinki toplu taşıma araçları HRT HSL şirketi tarafından yapılıyor. Gitmek istediğiniz destinasyonları yazarak yol alternatiflerinizi görmek için tıklayın.

Ayrıca metro, tramvay ve gece otobüsleri ya da uzun yol otobüsleri için haritayı görmek için tıklayın.

HELSİNKi’ DE KONAKLAMA: HELSİNKi’ DE NEREDE KALINIR?

Konaklama için tercih edilebilecek bölgeler: Aleksanterinkatu Caddesi, Katajanokka Adası, Halaniemi bölgesi, Punavuori bölgesi. Ya da bizim yaptığımız gibi Helsinki Konaklama tercihi olarak Tasarım Bölgesi’nde konaklayabilirsiniz. Omena Hotel Helsinki Lönnrotinkatu 4 kişi 1 gece 389 TL ödedik. Otelin konsepti gitmeden ilgimizi çekmişti.. Sanki bu oteli de tasarlamışlar. Otelde ne bir resepsiyonist ne de bir kat görevlisi ile karşılaşıyorsunuz. Binanın ve odanıza girişine size verilen kodu giriyorsunuz ve işte bu kadar. Odalar hem konforlu hem de sanki trenin kompartımanındaymışsın hissi yaratıyor. Yani en azından bize böyle hissettirdi.

HELSİNKi’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Helsinki Festival 201717/08/201703/09/2017 tarihleri arasında Kalevankatu 6’da gerçekleşen Helsinki Festival 2017, Finlandiya’nın en büyük sanat festivali. Her gün farklı etkinliklerin düzenlendiği festivalde, klasikten moderne, müzikten modern dansa, film gösterimine sanata dair ne ararsanız bu festivalde!

Aleksanterin teatteri (Alexander Theatre): 1879 yılında tamamlanan bina, Rus Çarı Aleksandır II’den adını almış ve eski Fin Ulusal Opera Binasıdır. The Blissful Ones dans tekniklerine dayalı bir performans gösterisi. 01/09/201729/10/2017 arasında seyredilebilir. Adres: Bulevardi 27

Dizayn markalarından alışveriş yapabilir, ünlü Fin saunalarına gidebilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde bisiklet kullanmak işkence değil hayat tarzı… Fin saunası demişken….

Fin Saunası: Hamam kültürü sadece Türklere özgü diye düşünenler yanılıyor. Sauna Finliler için de vazgeçilmez. Eski Fin atasözüne kulak verin: “If sauna, liquor and tar don’t help, the disease is fatal” adamlar son noktayı koymuş resmen. Fin saunaları, Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi aslında çıplak girilmesi gerken bir yer. Ama havluya da izin veriyorlar. Sadece kendinizi o zaman çıplak hissediyorsunuz o ayrı. Tecrübe ile sabit! Peki nereye gitmeli (Haritada görmek için tıklayın);

  • Kallio Bölgesinde: Sokakta havlu ile serinleyen adamlar görürseniz şaşırmayın. (Neyseki bunlar kaslı Slavlar olduğu için insanın kafasını çeviresi gelmiyor ajajdhdfjhdf). Kotiharju Sauna ,şehirdeki tek odun ile ısınan yerel sauna. Burada masaj ve şişe yapıştırma bile var.
  • Hermanni Bölgesinde:  Kamusal sauna olan Sauna Hermanni
  • Merihaka Bölgesinde: Kültür saunası (neden böyle anılıyor bilemedik) Kulttuurisauna
  • Hernesaari Bölgesi: Löyly saunası 2016 yılında açılan yeni bir sauna kompleksi. Helsinki’nin güneyinde yer alıyor. Burada, Fin yemekler yiyip, terasından Helsinki yarımadasını seyredebilirsiniz. Tam bir dizayn harikası olacak şekilde inşa edilmiş.
  • Takımadalarda sauna derseniz Lonna sizin için! Yeni kamusal sauna. 7 dakikada bir Market Square’den deniz otobüsleri kalkıyor.
  • Suomenlinna ise Pazar Alanı’ndan 15-20 dakikada tekne ile ulaşabileceğiniz bir lokasyon. Ayrıca Saunasaari‘de bir diğer opsiyon olabilir.
  • Rastila Camping (Adres: Karavaanikatu 4) ve Uunisaari (Adres: Pohjoinen uunisaari): Yüzebiler ve kendi özel saunanızı kiralayabilirsiniz.

Helsinki tekne turu: Helsinki Pazar Meydanı’ndan kalkan tekneler ile civardaki adalara tekne turuna katılabilirsiniz. Bunlar;

  • Seurasaari Adası: Seurasaari Açık Hava Müzesi (Seurasaari Open-Air Museum)’ne ev sahipliği yapıyor. Fin hayat tarzını gösteren kulübeler, çiftlikler Finlandiya’nın dört bir tarafından getirilip buraya yerleştirilmiş.. Yazlık kafeler ve dükkanlar da müzenin açılış saatine açılıyor. Adada Restaurant Seurasaari ve plaj dahi var. Seurasaari Açık Hava Müzesi: 15.5.-31.5. & 1.9.-15.9. tarihleri arasında Pzt-Cuma 9-15, Ctesi-Pazar 11-17 ve 1.6.-31.8. tarihleri arasında Pazartesi-Pazar 11-17
  • Suomenlinna Adası: Deniz otobüsü ya da tekne ile gidebileceğiniz deniz üstüne yapılan kale, Dünya Mirasları Listesi’nde, altı müze ve daha birçok gezilmesi gereken yeri içeriyor. Bu tarihi adaya tur ile de gidebilirsiniz.

HELSİNKi’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?

Helsinki’nin en eski pastanesi Cafe Ekberg (Adres: Bulevardi 9), kahve, tatlı ve çikolataları ile ön plana çıkmış Karl Fazer Cafe (Adres: Kluuvikatu 3), Uspenski Katedrali’nin hemen yanındaki Katajanokka limanındaki eski bir deponun içinde yer alan Shelter (Adres: Kanavaranta 7) ve şehri tepeden gören en iyi noktalardan, terasında içkilerinizi yudumlarken manzaranın keyfini çıkartabileceğiniz Ateljee Bar (Adres: Yrjönkatu 26). Yerel lezzetlerin tadına bakmak isteyenlere öneriler ise; Karjalanpiirakka (Karelya tartı), Leipajuusto isimli peynir, Lohikeitto denilen somonlu patatesli çorbaları, geyik eti, somon ve kahverengi ekmek denemelisiniz. İçecek önerisi ise Glögg. İtalyan Retoranı olan Vaelsa Ristorante E Taverna ilk başta bizim için tavernayı çağrıştırsa da, gayet temiz ve kaliteli bir restoran. Hemen Market Square’de yer alıyor.

HELSİNKi’ DE ALIŞVERİŞ: HELSİNKi’ DEN NE ALINIR? 

Alışveriş için Stockmann, ForumKampin Keskus Alışveriş Merkezi, ünlü tasarım markası Marimekko, Littala, Artek ve Arabia ayrıca Design District tavsiyelerimiz arasında..

Helsinki’den alınması gereken hediyelik eşyaların başında TOM geliyor! Yani gerçeğini paketleyip verseler daha iyi olur ama çikolata ile idare edeceğiz artık (^+%&)

HELSİNKi ŞEHİR TURU

Helsinki’de akşamı şehir merkezinde geçirebileceğimiz ve her zamanki gibi az zamanda çok yer görebilmek için en ideal  yürüyüş rotası ile 1 günlük Helsinki turumuzu hazırladık. Siz konakladığınız yeri başlangıç noktası alarak Helsinki gezi rotamızı kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Helsinki’de görülecek yerlere en uzakta -ki şehir merkezinden yürüyerek 2 km kadar uzaklıkta- olan yer ile başlıyoruz..

Temppeliaukio Kaya Kilisesi (Temppeliaukio Church): Granitin içine inşa edilen kilisenin akustiği bir harika olduğu için, burada birçok konser ve performans gerçekleşiyor.

Finlandiya Ulusal Müzesi (Kansallismuseo, National Museum of Finland): Fin tarihini tarih öncesi dönemden, 19. yüzyıla kadar döneminin sergisi neredeyse 10.000 yıllık periyodu sergiliyor. Kısa dönemli sergiler de yer alıyor. Adres: Mannerheiminrie 34

Mannerheim Caddesi (Mannerheimintie): Adını Fin askeri lideri Carl Gustaf Emil Mannerheim‘dan alan cadde, Helsinki’nin önemli caddelerinden biri.. Upuzun caddede Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın heykeli de yer alıyor. Caddenin şehir merkezi ile buluştuğu yerde ise Mannerheim Meydanı var.

Mannerheim Caddesi’nde ilerliyoruz. Bu caddedenin devamında Helsinki’nin önemli yapıları yer alıyor;

Helsinki Parlamento Binası: 200 koltuğun bulunduğu Finlandiya parlamentosunun binası, 1920’lerin  klasisizminin örneklerinden.. Binanın dış cephesi Kalvola’dan gelen granitten yapılmış.Pazartesi- Cuma günleri 10:00-16:00 arasında açık..  Binanın içinde Visitors’ Centre’da ayrıca bir café yer alıyor..

Helsinki Parlamento Binası’nın çaprazında yine yol üstünde, camdan modern bir yapı göreceksiniz; Helsinki Müzik Merkezi (Helsinki Music Center) oluyor kendisi.

Parlamento Binası’nın arka sokağında ise, modern sanat eserlerine ev sahipliği yapan Taidehalli Müzesi ve sokağın köşesinde ise Doğa Tarihi Fin Müzesi yani Luonnontieteellinen Museo (Finnish Museum of Natural History) var.. Biz kapıdan göz atıp yola devam edenlerden oluyoruz..

Kiasma Müzesi (Museum of Contemporary Art Kiasma): Aktif olarak sanatsal çalışmaların yapıldığı modern sanatlar müzesi, İskandinav dizayn yarışmasının bir parçası olarak seçilmiş.

Helsinki’de sanat ile yola devam…

HAM Helsinki Sanat Müzesi (HAM Helsinki Art Museum): Adı üstünde bir sanat müzesi.. Biz gezmedik ama yolun üstünde orayı da işaretledik sizin için. Sonra aa burayı niye koymamışlar demeyin.

Kamppi Sessizlik Şapeli (Kamppi Chapel): Lutheran Şapeli olan Kamppi, alışveriş merkezilerinin olduğu işlek Narinkka Meydanı‘nda yer alıyor. Sakinleşmek ve anı yaşamak amacıyla yapılan şapele, bu nedenle sessizlik şapeli (Chapel of Silence) denmiş. Bir merakla girdiğimiz şapel, iddalı konuşuyoruz en güzel şapellerden biri oldu bizim için.. Gerçekten salt sessizliğin can bulduğu bir mekan. Üstüne ulvi sipiritüelliği ile şapel. 10 üstünden 1500 veriyoruz..

Sessizlik Şapeli’nden ruhumuz huzurla dolu Mannerheim Caddesi’niden devam ediyoruz..

Virgin Oil Co: Ünlü Amerikan-İtalyan Restoranı.. Barda şarabınızı yudumlayıp, bu güzel mekanda ağız tadıyla yemeğinizi yiyebilirsiniz (Adres: Mannerheimintie 5). İkinci atında ayrıca canlı müziğin olduğu bir gece klübü. Her Cuma ve Cumartesi şov düzenleniyor.

The Old Student House (Fince: Vanha ylioppilastalo): Eskiden Helsinki Üniversitesi öğrenci derneği olarak kullanılan bina, şimdilerde buluşma noktası kıvamında. Three Smiths Statue (Kolme seppää) heykelinin önünde bekliyorum deyin, anlaşılır.. Çünkü lokasyon olarak Aleksanterinkatu ve Mannerheimintie Caddelerinin kesişiminde yer alıyor. Yani illa ki yolunuz buraya çıkar. Binanın içinde bir de restoran bulunuyor.

Rotamızı ters yöne çevirerek, Helsinki görülmesi gereken yerleri tavaf etmeye Tasarım Bölgesi ile devam ediyoruz..

Helsinki Tasarım Bölgesi (Helsinki Design District): Rotamızda işaretlediğimiz Vanha kirkkopuisto Parkı‘nın etrafındaki sokaklar tasarım bölgesi olarak geçiyor. 1826 yılında yapılan Old Church var bir de.. Zaten bu bölgeye doğru ilerlediğinizde dükkanların camekanlarında Helsinki Design District yapıştırmasını göreceksiniz. Sadece kıyafet değil, ev dekorasyon, aksesuar, ayakkabı gibi resmen her konuda bir şeyleri tasarlamışlar. Tabii buradaki bar ve kafeler de bir o kadar tasarım ürünü ve kaliteli..

Tarihi Aleksandır Tiyatrosu (Aleksanterin Teatteri) de Tasarım Bölgesinde yer alıyor.

Esplanadi Park (Esplanade park, Esplanadparken): Turistler için gezinti lokaller için de rahatlamak için tercih edilen park Helsinki’nin kalbinde yer alıyor. Park ve Espa sahnesi birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Mesela Haziran aylarında Marimekko Fashion Show ve Temmuz boyunca jazz-Espa konserlerine denk gelebilirsiniz.

Helsinki Old Market Hall (Helsinki Eski Sebze-Meyve- Balık Hali): Esplanadi Park’tan çıkınca, Havis Amanda bronz heykeli sizi karşılıyor olacak. Heykelin sağ tarafında deniz kenarındaki en eski bina Old Market Hall‘ı göreceksiniz. 1889 yılından bu yana hizmet veren Hal’de, sebze, meyve, balık ya da baharat gibi geniş ürün çeşitleri bulabilirsiniz. Pazar günleri kapalı olabiliyor, aklınızda bulunsun..

Helsinki Pazar Meydanı (Kauppatori, Market Square): Helsinki Belediye Binası (Helsingin kaupunki)’nın hemen önündeki geniş meydan, Helsinki’nin en kalabalık yerlerinden biri. Buradaki tezgahlarda hediyelik eşyalar bulabilir ve seyyar kafelerde mola verebilirsiniz. Pazartesi- Cuma Günleri 6.30-18:00, Cumartesi 6.30-16:00, Pazar 10:00-17:00. Sky Wheel Helsinki size göz kırpacak…

Uspenski Katedrali (Uspenski Cathedral): 19. yüzyılda Finlandiya’daki Rus etkisinin görüldüğü ultra modern mimari yapıdaki katedral, Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks yapısı..

Genellikle şurada yiyin diye baskı yapmayız bilirsiniz. Ama bizce Shelter’da küçük bir mola vermelisiniz. Uspenski Katedrali’nin hemen yanındaki Katajanokka limanındaki eski bir deponun içinde yer alan Shelter, tam anlamıyla harika bir lokasyona sahip. Sanki katedralin bir parçası gibi…

Sederholm Binası (Sederholmska huset, Sederholm House): Senato Meydanı’nın güneydoğusunda yer alan bina, günümüzde Helsinki Şehir Müzesi (Helsinki City Museum) olarak kullanılıyor. Sederholm Binasında her gün 17:49’da, Harri Viitanen ve Jyrki Alakuijala’nın bestelediği 5 dakika 8 saniyelik Senato Meydanı’nın Sesi (Sound of the Senate Square) adında Avrupa orkestra çanının modern versiyonunu dinleyebilirsiniz. Yolumuzun üstünde Finnish House of Nobility (Ritarihuone) yemyeşil bahçesinin arasından size göz kırpacak..

Helsinki Şehir Müzesi (Helsinki City Museum, Helsingin Kaupunginmuseo): Bildiğimiz şehir müzelerinden farklı olarak, avlusunda canlı konserlere de ev sahipliği yapan, dışarıdan hiç belli etmeyen yegane müze (^+%&)

Tori Quarter: Senato Meydanı ve Pazar alanının arasında yer alan bölgenin bir cephesi denize nazır. Yeni eski şehir merkezi olarak anılıyor. Yani İngilizcesi daha anlaşılır aslında the New Old Town. 40 sene boyunca devlet dairesi olarak kullanılan binalar yenilenip tekrar hizmete sunulmuş. Restore edilmiş yapılardan bu bölgeye girdiğinizi kolaylıkla anlayacaksınız. Kafeler, tasarım dükkanları gibi mağazalardan birinden çıkıp diğerine girebilirsiniz.

Tori Quarter’ın hangi sokağından çıkarsanız çıkın, beyaz devasal katedrali görmemek mümkün değil. Ve hemen önünde yer alan Senato Meydanını…

Senato Meydanı: Öncelikle şunu demeliyiz: Burası çok karışık geldi bize! Meydan aynı mimarın elinden çıktığından olsa gerek, hangisi neresi bi karıştık.. O yüzden dikkat: Rus Çarı II.Alexander’ın heykelinin olduğu Helsinki’nin heybetli Senato Meydanı’nın ortasında yükseliyor.

Senato Meydanı’nda çeşitli organizasyonlar da düzenleniyor; Secret Garden, Chistmas Market ya da Via Crucis bunlardan birkaçı. Gitmeden tarihlerini kontrol etmenizi öneriyoruz. Meydanda, neoklasik mimari tarzında Carl Ludvig Engel (1778-1840) tarafından inşa edilen dört bina daha var: Helsinki’nin en çok fotoğrafı çekilen yapısı ve 2017’de 165. yıldönümünün kutlandığı Helsinki Katedrali (Helsink Cathedral), Helsinki Üniversitesi ana binası ve yan tarafındaki Finlandiya Ulusal Kütüphanesi Binası, üniversitenin karşısında yine aynı mimariye sahip Hükümet Sarayı (Government Palace, house of the Finnish Council of State)’nda Başbakanlık ofisi de yer alıyor. Katedralin arka sokağında yer alan House of Estates (Säätytalo) ve hemen karşısında ise Finlandiya Bankası (Suomen Pankki, the Bank of Finland) bu bölgenin neden Senato meydanı olarak anıldığının göstergesi gibi..

Aleksanterinkatu Caddesi şehrin ana merkezi konumundadır. Aleksanterinkatu üzerinde Stockmann Alışveriş Merkezi başta olmak üzere bir sürü mağaza ve kafe var. Stockmann’a girdiğinizde farklı bir kapıdan çıkarsanız, caddenin başka bir yerinde bulacaksınız kendinizi. Sanki hepsi birbirine bağlı gibi..

Rautatientori Meydanı (Railway Square): Aslında Helsinki’nin en kalabalık ve en merkezi noktası bizce Tren yolu Meydanı.. Sadece tren değil ayrıca otobüs garı da bu meydanda. Yani ister tramvay, ister tren isterseniz otobüs ile Helsinki’ye geldiğinizde son durak olarak burayı düşünebilirsiniz. Bu meydan Finlandiya Ulusal Tiyatro Binası (Suomen Kansallisteatteri), Merkez Tren Garı ve Ateneum Müzesi ile çevrili…

Ateneum Müzesi olarak da bilinen Ulusal Sanat Müzesi, Finlandiya’nın en çok bilinen sanat müzesi ve Fin sanatının evi olarak kabul ediliyor. Kiasma Müzesi ve Sinebrychoff Art Museum ile birlikte Fin Ulusal Galerisi (Finnish National Gallery)’nin bölümünü oluşturuyor. 19. yüzyıldan modern çağlara geniş bir koleksiyona sahip Ateneum, Dünyaca ünlü sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapmış. Bunlardan bazıları; Pablo Picasso, Schjerfbeck ve Carl Larsson.. Ateneum’da 2020 yılına kadar görebileceğiniz Fin Sanatının Sergisi’nde, 1809 yılından 1960’lı yıllara kadar geniş bir seçki yer alıyor. Bu sergideki en önemli parçalar ise, Eero Järnefelt’in Under the Yoke -1893 (Burning the Brushwood), Ilya Repin’in Portrait of Natalia Nordmann -1900, Edvard Munch’s Bathing Men -1907–08 ve Le Corbusier’in Two Women -1939. Pazartesi günleri kapalı, Salı ve Cuma günleri 10:00–18:00, Çarşamba ve Perşembe günleri 10:00–20:00, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00–17:00 arasında açık. Yer alan bazı sergiler ve tarihleri ise;

  • 11/05/2017- 24/09/2017 arasında ünlü Finli mimar Alvar Aalto’nun “Art and the Modern Forum” adlı sergisi var.
  • 31/08/201702/09/2017 arasında “Circo Aereo & Thomas Monckton: The Artist” adlı performans var. Perşembe-Cuma günleri 18:00’de, C.tesi-Pazar 15:00’de. Biletleri Ticketmaster‘dan temin edebilirsiniz.
  • 27/10/201725/02/2018 arasında “The von Wright Brothers” resim sergisi Ateneum’da sergilenecek..

Helsinki Merkez Tren Garı: Ünlü mimar Eliel Saarinen’in en iyi yapıtı olan ve 1919 yılında inşa edilen tren istasyonunun bir tarafında ise 48 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi yükseliyor.

Eğer Helsinki’de 1 günden fazla kalacaksanız, Helsinki görülecek yerler listenize şunları da eklemeyi unutmayın;

  1. Central Park (Keskuspuisto): 10 km karelik alan üstüne kurulu şehir parkı.
  2. Sibelius Anıtı: Fin besteci Jean Sibelius anısına yapılmış, havada asılı gibi duran onlarca çelik borudan oluşan oldukça etkileyici bir yapıt Sibelius Parkında yer alıyor.
  3. Hietaniemi Alanı ya da Hietaniemi Plajı (Sandudd) ya da lokallerin deyimiyle HietsuTöölö Bölgesinde yer alan kumsal, Hietaniemi Mezarlığı‘nın yanında.
  4. Gallen-Kallela Müzesi: İsveççe konuşan Fin ressam Akseli Gallen-Kallela, özellikle Kalevala illüstrasyonu ile tanınır.
  5. Finlandiya Ulusal Opera Binası (Finnish National Opera): Vaktiniz bol ise neden olmasın..
  6. Toolonlahti Gölü

HELSİNKi’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI

Gelelim Helsinki gece hayatına.. Biz 1 gün geçirdiğimiz için, gece Helsinki’de gece hayatına akamadık.. Ama bu araştırma yapmamıza engel olmadı tabii.. İşte size önerebileceğimiz, gidenlerden yüksek puan almış bar ve diskolar;

Helsinki Diskolar:

  • Kokomo: Kokteyl bar ve kulüp.. Oldukça tiki bir mekan, a la carte menüsü ile Asya ve Havaii etkisini cebinizde hissedebilirsiniz. Adres: Uudenmaankatu 16-20
  • Le Bonk: 3 adet sahnesi olan mekan, Helsinki’nin en ünlü teras kulübi. Adres: Yrjönkatu 24
  • Kaarlee XII: 1976 dan bu yana Fin müziği dinleyebileceğiniz mekanda özellikle Cuma akşamları eventler oluyor. 2 sahnesinde 6 bar yer alıyor. Adres: Kasarmikatu 40
  • Travastia: Rock müzik kulübü. Adres: Urho Kekkosen katu 4-6

Helsinki Barları:

  • Molly Malones’s Irish Bar Helsinki: Avrupa’nın en iyi 50 Irish Barı arasında. 2 sahnesi ve 3 barı ile, her gün canlı müzik yapılıyor. Adres: Kaisaniemenkatu 1 C
  • Loose Bar: 60ların rock müziğini dinlemek isteyenlere. Adres: Annankatu 21
  • Ateljee Bar: Harika teras barı ile şehrin gözdelerinden.. Adres: Yrjönkatu 26
  • Brewdog Helsinki: Ünlü İskoç craft birasını yudumlayabileceğiniz bar. Adres: Tarkk’ampujankatu 20
  • Liberty or Death: Daha çok lokallerin takıldığı kokteyl bar. Adres: Erottajankatu 5

HELSİNKi YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

İsveç, St. Petersburg ya da Tallinn başta olmak üzere başka Avrupa ülkelerine gidebilirsiniz. Finlandiya’da bulunan Turku’da 2 saat uzaklıkta 3 Euro’ya mal edebileceğiniz bir başka destinasyon olabilir.

HELSİNKi GEZİ NOTLARI

  • Helsinki çok turistik bir şehir değil. Bu yüzden yer yerde turistik eşya satan dükkanlar ve Tallinn’de hastası olduğumuz yön tabelaları yok. Google da sağ olsun, bir yeri gösterip farklı bir fotoğraf veriyor. Yani Helsinki küçük ama hiç de user friendly bir şehir değil bizce.
  • Helsinki’nin kilise/katedrallerine biz hayran kaldık. Eski şehir meydanında oturup kahve için diyeceğimiz bir meydan olmadığı için, katedrallerde biraz mola vermenizi öneriyoruz.
  • Helsinki pahalı bir şehir. Fakat geniş caddelerinde sizi cezbedecek alışveriş merkezileri ile bir yerden diğerine kendinizi kaybedebilirsiniz.
  • Tom’lara doyamayın emi! (İyi bir şey dedik, merak etmeyin ^+%&)

KAYNAKLAR:

  • http://www.visithelsinki.fi/
Summary
Article Name
Helsinki Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Helsinki' de gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.