BRÜKSEL EKONOMİK GEZİ REHBERİ
Tenten’in memleketi…
Belçika’nın başkenti Brüksel’e hoş geldiniz…1695 yılında 14. Louis’nin krallığındaki Fransızlar, Brüksel bombardımanı yapmışlar ve şehri dümdüz yapmışlar. Ama şehir aslına sadık kalarak tekrar inşa edilmiş.
Grand Palace Meydanı ve Kraliyet Meydanı ile tüm turistlerin ilgisini iki yerde toplayan Brüksel, Cinquantenaire parkı ile bir Avrupa örneği sunuyor.. Yani şehir içinde devasal park…
Biz her ne kadar Brüksel’i, Brüksel lahanası ile bilsek de, aslında Brüksel tarihi olmasının yanında ayrıca eğlenceli bir şehir. Oyuncak müzesi, Karikatür müzesi, araba müzesi, minyatür müzesi (müzesi denir mi bilemedik) gibi bir sürü eğlenceli mekana sahip… Aslında Tenten’in memleketi olmasından dolayı belki de buna çok şaşırmamak lazım..
Hem tarih hem de eğlence içeren Brüksel ekonomik gezi rehberimizi, eğer rotamıza uyarsanız 1 günde kolaylıkla bitirebilirsiniz…
BRÜKSEL’ E ULAŞIM: BRÜKSEL’ E NASIL GİDİLİR?
Araç ile: Eğer araç ile Avrupa turu yapacaksanız ve güzergahınızda Belçika var ise, Brüksel ilk tercihiniz olmalı. Tabelaları takip ederek, geniş Belçika otobanında Brüksel’e kolayca ulaşabilirsiniz.
Uçak ile: Brüksel Havaalanı (Brussels Airport)’na Türkiye’den direkt seferler var. Havaalanından Brüksel şehir merkezine 36 Euro ödeyerek taksi ile gidebilirsiniz. Hatta online olarak, rezervasyonunuzu internetten yapabilirsiniz. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Otobüs ile: Otobüs ile Avrupa’da tura çıkmanız için, bir sürü otobüs firması opsiyonu mevcut. Bizim önerimiz goeuro! Eğer biletinizi önceden alırsanız, çok ucuz fiyatlara bilet bulabilirsiniz. Mesela Brüksel Antwerp otobüs biletinizi 2 Euro’ya alabilirsiniz! Bilet fiyatlarını görmek için tıklayın.
Tren ile: Brüksel Tren Garı (Bruxelles Central, Gare de Central ya da Bruxelles central Station) tren ile ulaşım için farklı firmalar olsa da, bizim kullandığımız Eurostar her zaman önerimiz. Avrupa’nın birçok şehrinden Brüksel’e gitmek çok kolay.
BRÜKSEL ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Brüksel’de ulaşım çok kolay. Adamlar her şeyi düşünmüşler. 2 Euro ile 1 saatlik kullanım yapabilir, aldığınız bileti metro, otobüs ya da tramvayda kullanabilirsiniz. Üç dakikada bir kalkan 4 metro hattı var. Metro biletinizi metro istasyonundan alabiliyorsunuz. 2 hattı olan tramvay, Brüksel şehir içi ulaşımında metrodan daha yavaş olduğu için çok tercih edilmiyor. Otobüs biletinizi ise, direkt şoförden alabiliyorsunuz.
Buraya tıklayarak metro, otobüs ve tramvay haritasını indirip, güzergahları inceleyebilirsiniz.
BRÜKSEL’ DE KONAKLAMA: BRÜKSEL’ DE NEREDE KALINIR?
Brüksel Eski şehir merkezi, Avrupa Meydanı (Quartier Européen) ve Stalingrad Bölgeleri ve çevresi Brüksel’de özellikle kalmanız gereken merkezler. Fakat Brüksel’de sadece bu merkezi yerlerde değil, şehir merkezinin biraz dışında bile kalsanız, şehir içi ulaşımın kolaylığı ile şehir merkezine rahatça ulaşabilirsiniz.
BRÜKSEL’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
Çikolata, bira, kakao, dantel satın alıp, yiyip içmek ve eski şehir merkezinde sokakları arşınlamak..
BRÜKSEL’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Waffle, çikolata ve midye (mussels) yenir, üstüne patates kızartması eşliğinde bira içilir. O kadar!
BRÜKSEL’ DE ALIŞVERİŞ
Lüks mağazalardan alışveriş yapabileceğiniz Boulevard de Waterloo ve Rue Antoine Dansaert, daha normal fiyatlara alışveriş yapabileceğiniz Rue Neuve ve alışveriş merkezi Shopping Arcades. Ayrıca hediyelik alışveriş yapmak için Grand Place Meydanı yani Grote Markt‘ı seçebilirsiniz.
BRÜKSEL ŞEHİR TURU
Brüksel gezilecek yerler listesinin en başında, Brükselin en turistik mekanı geliyor;1- Grand Place Meydanı ya da Brüksel Büyük Meydan (Grote Markt): Brüksel Şehir Müzesi (Museum of the City of Brussels)’nin olduğu Breadhouse Binası (Maison du Roi, Broodhuis) ve Meclis Binası (Hotel de Ville Brussel, Stadhuis van Brussel)’nın bulunduğu Brüksel’in dahası Avrupa’nın en önemli meydanlarından. Meydandaki yapılar kraliyet döneminin mimarisini taşıyan gotik ve barok tarzındadır.
Etrafınızda 360 derece döndüğünüzde aynı binayı görüyormuşsunuz hissi veriyor bu meydan. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan Brüksel Grand Place Meydan, günün her saatinde turistlerle dolup taşıyor.. Ayrıca Grand Place Meydanı’na ulaşım metro ile de çok kolay.
2- İşeyen Çocuk Heykeli (Manneken Pis): Tam bir hayal kırıklığı! Hepi topu 61 cm olan heykel neden bu kadar ünlü anlamak mümkün değil.
Önünden 2 defa geçmişiz ama etrafını saran turist kalabalığından ve heykelin boyutundan fark etmedik bile orada olduğunu. O yüzden bizim daha çok dikkatimizi çeken işeyen çocuk fotoğrafını da koyuyoruz.
3- Şapel Kilisesi (Chapel Church, Notre Dame de la Chapelle): 13 yüzyılda inşa edilen Roma Katolik Kilisesi, 1695 yılında Fransızların Brüksel bombardımanından nasibini almış ve en son 1989 yılında bu günkü şeklini almış.
Kraliyet Meydanı’ na doğru, Brüksel gezi rotamıza devam ediyoruz…
4- Kraliyet Meydanı (Royal Square, Place Royale): Adına yakışır bir şekilde müze ve saraylarla çevrili Brüksel Kraliyet Meydanı’ n ortasında Godefroid de Bouillon bronz heykeli ve etrafında tarihi yerler var. Kraliyet Meydanı, Brüksel tarihi yerlerinin adeta merkezi. Çünkü Brükseldeki müzelerin çoğu burada yer alıyor. Bakalım nereler varmış:
5- Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi (Royal Museums of Fine Arts of Belgium, Musees Royaux des Beaux Arts de Belgique ya da Musée Modern Museum) 2 farklı müzeden oluşuyor. Bunlar rotamıza göre sırasıyla; 2013’te açılan ve Belçikalı sanatçıların eserleri sergilendiği Fin-de-Siècle Museum ile 2009’da açılan ve heykel, resim ve eski fotoğraflar gibi 200’den fazla eser sergilendiği Magritte Müzesi (Magritte Museum).
Bu şekilde 1 taşla 3 kuş vurmuş oluyoruz 🙂 Kraliyet Meydanı’nı tavaf ederken karşımıza çıkan bir diğer müze;
6- Enstrüman Müzesi (The Musical Instruments Museum): Dünya’ nın uluslararası tek Enstrüman Müzesi, Brüksel Kraliyet Meydanı’ nın arka tarafında yer alıyor. 8000′ den fazla enstrümanın sergilendiği müze, Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (Palais des beaux-arts de Bruxelles, Royal Museums for Fine Art of Brussels)’nın bir bölümü.
Kraliyet Meydanı’nın diğer tarafında ise, 18. yüzyılda yapılan neoklasik mimarisi ile Saint Jacques sur Coudenberg klisesi yer alıyor.. Bu kilise, Kraliyet Sarayı’nın bir parçası.
Kraliyet Meydanı’nın altını üstüne getirdikten sonra artık, Brüksel Kraliyet Sarayı’nı görmeye gidebiliriz..
7- Brüksel Kraliyet Sarayı (Palace Royal): Brüksel Parkı (Brussels Park yani Warendepark)’ nın içinde yer alan Kraliyet Sarayı’ nda aynı zamanda Parlemento Binası da yer almaktadır.
8- St Michael ve St Gudula Katedrali (St Michael and St Gudula Cathedral): Kraliyet ailesinin özel günlerinde kullandığı gotik katedral, Brüksel’in dini simgelerinden.
Brüksel rotamıza şehrin farklı bir tarihi ile devam edelim…
9- Karikatür Müzesi (Centre Belge de la Bande Dessinee, Brussels Comic Book Museum): Brüksel’in eğlenceli yüzü. Belçikalı karikatürist Hergé tarafından 1929 yılında yaratılan çizgi karakter Tenten’in maceralarına kapılıp, Şrinler gibi birçok karikatürün nasıl yapıldığını ve gelişim aşamalarına şahitlik yapacağınız süper eğlenceli müze.
Eğer tarihten bunaldım diyorsanız (çok ayıp olur gerçi ama), Karikatür Müzesi’nin karşısında Brüksel Oyuncak Müzesi’ni de görmelisiniz.. Bizim ilgimizi çekmedi, gitmedik.. O yüzden rotamızda değil. Ama biraz zoom in yaparsanız, karşı tarafında olduğunu göreceksiniz….
10- Brüksel Oyuncak Müzesi (Musée du Jouet asbl, Brussels Toy Museum): Brükselliler eğlenceyi biliyor, ne diyelim…
Güzelim Warendepark‘tan geçerek parkın sonuna ilerleyelim…Ana! Bir başka park. Bir Avrupa klasiği…
11- Cinquantenaire Parkı (Parc du Cinquantenaire): Belçika’ nın özgür olmasını 50. yılı onuruna kurulan devasal park. Kraliyet Silahları ve Askeri Tarihi Müzesi (Royal Museum of the Armed Forces and Military History, Musee Royal de l’Armee et d’Histoire Militaire) ve Autoworld yani Otomobil Müzesi de bu parkta yer alıyor.
12- Horta Müzesi (Horta Museum): Belçikalı Art Nouveau mimarı olan Victor Horta’nın evi ve ayrıca stüdyosu olan müzede, Horta’nın eserleri sergileniyor. Giriş yetişkinler için 10 Euro. Bu müze Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.
Brüksel bizden bu kadar. Fazla bile gezdik.. Çok rota dışı ve biraz uzak mesafeler olduğunu düşünüp, üstüne ilgimizi çekmediği için biz gitmedik. Ama belki sizin ilginizi çekeceği için aşağıda veriyoruz. Sonra niye yazmadınız demeyin…
Brüksel’ de görebileceğiniz alternatif yerler:
- National Basilica of the Sacred Heart in Koekelberg: Parc Elisabeth Elisabethpark’in sonunda yer alan kilise, Paris‘teki Sacré-Coeur’den etkilenerek 1970 yılında inşa edilmiş.
- Atomium: Laeken Kraliyet Bahçesinde (Royal Greenhouse of Laeken, Serres royales de Laeken) yani Brüksel şehir merkezinin dışında yer alan Atomium, aslında 1958’de Expo 58 için inşa edilmiş. Kaynaklara baktığımızda kristalin 165 milyar büyümüş halini simgesi olduğunu gördüğümüz Atomium, akşamları düzenlenen ışık oyunları ile görülmesi daha kayda değer. Çünkü gün ışığında sadece devasal bir metal. Ayrıca kraliyet ailesi de bu bölgede yaşamaktadır. Océade adındaki su eğlence parkı da bu parkın yanında. Océade’nın hemen yanında, Mini Europe yani İstanbul’daki miniatürk gibi bir yer de var.
Biz bu köpeği çok sevdik. Hareket etmeden öylece saatlerce poz veriyordu.. Merak etmeyin bir sağlık sorunu yokmuş..
BRÜKSEL’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Brüksel turistik bir cennet ve öğrenci şehri olmasından mütevellit, gece hayatı için bir sürü opsiyonu var. Sizin için seçtiklerimiz; Le Bazaar, Le Wood, Le Mirano ve Zanzibar Brüksel’in en meşhur diskoları. Fuse ise zaman zaman sadece gaylere hizmet ediyor.
BRÜKSEL YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Hazır Brüksel’e gelmişken, Belçika’ın diğer şehirlerini görmeden olmaz. Antwerp ya da Türkçesi ile Anvers, Blankenberge özellikle gidilmesi gereken şehirler. Ayrıca Amsterdam ya da Paris olmadı Londra‘ya bile gidebilirsiniz. Çünkü lokasyon olarak çok merkezi. Ve bir o kadar küçük, yani buraya kadar gelip sadece Brüksel’i görüp gitmeyin. Paranıza yazık olur..
BRÜKSEL GEZİ NOTLARI:
- Brüksel’e 1 gün yeter. Eğer her müzeyi gezecekseniz 2 gün.
- Yemek konusunda restoranın ismine çok takılmayın. Çünkü adamlar gerçekten kaliteyi oturtmuşlar.
- Brüksel Büyük Meydan’da 360 derece her binayı iyice inceleyin.
KAYNAKLAR
- http://www.brussels.info
- https://visit.brussels/en/