Doğanın bize verdiklerine saygı duymak, şükretmek ve ondan aldıklarımızı geri vermek için hiçbir zaman geç değil. Üstelik şu an en doğru zaman..
Vivus Terra konaklamanız süresince; büyük şehrin kargaşası, koşturmacası ve stresi içinde unuttuğumuz doğadan ve onun sunduklarından zevk almanızı sağlamayı ve yer yüzündeki karbon ayak izimizi bir nebze de olsa azaltabilmek için yapabilecekleriniz konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.
Bu amaç uğruna bizim attığımız adımlar;
Enerji Tasarrufu:
- Evlerimizde düşük watt ampuller kullanılmaktadır. İçerisi neden loş diye düşünenler; hem loş severiz hem de enerji tasarrufunu destekleriz dikkatine..
- Sokak aydınlatmaları zaman ayarlamalı ve uzaktan kumandalıdır. Misafirlerimizin evlerinde oldukları zaman ve tesisin boş olduğu günlerde lambalarımız söndürülmektedir.
- Tüm evlerimizde konfor açısından elektrikli ev aletleri (ütü, su ısıtıcı, tost makinesi, bulaşık makinesi, kahve makinesi) bulunmaktadır. Ancak misafirlerimize kullanmadıkları zaman fişten çekmelerini hatırlatan notlar yer almaktadır. Şarj edilmediği halde prize takılı olan bir cep telefonu kablosu bile elektrik harcamaktadır!
- Sıcak su güneş enerjisi ile temin edilmektedir ancak kış ayları için hidrofor mevcuttur. Güneşli günlerde hidroforumuzu kapatıp elektrik harcamasını engellemekteyiz. Bunun dışında misafirlerimizin kullanacağı sıcak suyu 60 derece değil 48-54 derece arasında vermekteyiz.
- Evlerimizde klima mevcuttur ancak kış aylarında kullanımı azaltmak için sobalarımız da bulunmaktadır. İyi yalıtılmış ve çok sayıda penceresi bulunan evlerimizde yaz aylarında ise enerji tüketimini azaltmak için pencereleri açarak havalandırma yapmaya teşvik etmekteyiz. Evlerimiz güneş enerjisini alacak şekilde konumlandırıldığından ve iyi bir yalıtım yapıldığından kışın içerisi sıcak kalır ve yazın da yine karşılıklı konumlanmış pencereler açılarak havalandırması sağlandığından klima kullanımına ihtiyaç minimize edilmiştir.
- Tüm evlerimizin ana şalteri kendi kontrolümüzde ve ayrı bir alandadır. Bu sayede klima, ampul ya da TV açık unutup dışarı çıkan misafirlerimize bilgi vermek suretiyle şalterden müdahale etmekteyiz.
- Evlerimiz uzun dönemli kiralanmadığı için özellikle çamaşır makinesi bulunmamaktadır. Uzun dönem konaklamalar veya acil ihtiyaç halinde ortak alanda yer alan çamaşır makineleri kullanılabilmektedir.
- Hem enerji tasarrufu sağlamak hem de daha temiz ve güzel kokan çarşaf, havlu ve nevresimler için kurutma makinesi yerine tüm çamaşırlar açık alanda bahçede kurutulmaktadır.
- Evlerimizde küçük buzdolapları bulunmaktadır. Misafirlerimiz çıkış yaptıklarında derecesi minimuma getirilmekte ve uzun dönemli boşluk olduğunda ise diğer tüm elektronik cihazlar ile birlikte fişten çıkartılmaktadır.
Su tasarrufu:
- Gereksiz su harcanmasını engellemek adına lavabolarda hatırlatıcı etiketler bulunmaktadır.
- Bahçe sulaması için 40 tonluk su depomuzdan yer altı suyu kullanılmaktadır.
- Yağmur suları su depolarında toplanmakta ve yine bahçe sulamasında kullanılmaktadır.
- Duşlarda tazyikli duş başlığı ile misafirlerimizin konforu bozulmadan su tasarrufu azaltılmaktadır.
- Sifonlarımızda
Sıfır Atık ve Geri dönüşüm:
- Vivus Terra’da çok fazla çöp çıkartmayız. Çöplerimizi ayrıştırır organik atıklardan gübre kompost yaparız. Misafirlerimizin de katkı sağlaması açısından mutfaklarda kompost çöp kovaları yer almaktadır.
- Cam atıklardan avize veya farklı dekoratif ürünler icat ederiz, plastikleri bahçecilikte saksı olarak değerlendiririz, kullanmayacağımız kısmı ise belediyenin atık kutularına götürürüz. Misafirlerimizin de bu konuda farkındalığını yaratmak amacıyla bilgi verir, ortak alanda yer alan çöp bidonlarımızı kullanarak çöplerini ayrıştırma konusunda desteklerini bekleriz.
- Misafirlerimizin buzdolaplarında unuttukları yiyecekleri ormandaki sokak hayvanlarına verir, kuşlar için bir kenara bırakırız.
- Kızartma yağlarımızı soba tutuşturmak için kullanıyoruz. Dolayısıyla misafirlerimizin de gelmeden önce atık yağlarını biriktirerek getirmeleri için bilgilendiriyoruz.
Organik çözümler:
- Plastik kullanımını azaltmak için evlerde bulunan şampuan ve sıvı sabunları çok miktarda alıp, şişeler boşaldıkça dolduruyoruz.
- Doğada çözünür çöp poşetleri kullanıyoruz.
- Rula kayıt havlu yerine kurulama bezleri sunuyoruz.
- İhtiyaçtan fazlasını kullanmamak adına evlerimizde birer adet tuvalet kağıdı bulunduruyoruz.
- Bulaşık süngeri yerine kabak lifi kullanımını teşvik ediyoruz.
- Mutfaklarımızda microfiber bezler bırakıyoruz.
- Temizlik ürünlerimiz, sabun ve şampuanları bitkisel ve organik tercih ediyoruz.
- Doğanın içinde temizlik için de organik ve doğal çözümler üretiyoruz. İlaçlama yerine karıncalar için sirkeli su, tıkalı lavabolar için limon tuzu ve karbonat, böcek ve haşerelere karşı kedilerimiz ile müdahale ediyoruz.
Minimum Tüketim: Eskiyi Değerlendirme
- Tüm evlerimiz konteyner geri dönüşümüdür. Kullanılmış konteynerlar yeni ve farklı bir dekorasyon ile yeniden hayat bulmuştur. İkinci el pimapenler boyanmış, işlenmiş lambri yerine kapak tahtaları kullanılmış, fabrikadan çıkan deniz kabukları alınarak yollara döşenmiş, atık lastiklerden saksılar yapılmış, kullanılmış paletler ve ağaç kütükleri bahçe oturma grubu olarak değerlendirilmiştir.
- Yenisini almak yerine elimizdekilerden benzerini üretme gibi bir hobimiz var. Tüketimi azaltmak ve eskileri değerlendirmek adına evlerde para ile satın alınmış, fabrika çıkışlı, seri üretim ürünü pek göremezsiniz. Birbirinden farklı tarzda dekore edilmiş ve farklı mimari özelliklere sahip evlerimizde kinci el ve bir anısı olan, özgün ve yeniden kullanılabilir eşyalar tercih edilmiştir. Çoğu el emeği ve özgün dokunuşlara sahip uzun yıllar hizmet vermiş ve atılmak yerine değerlendirilmiş eşyalardır.
- Annemizin çeyizinden dantelleri kullanarak yaptığımız perdeler, denizden topladıklarımızı kullanarak kendi ellerimizle ürettiğimiz lambaderler, antika pazarından alınan dekoratif ürünler ve bakırlar minimum tüketim ve geri dönüşüm için yaptıklarımızdan sadece bazıları.
Sürdürülebilir Yiyecek- Food Sustainability
- Yerel çifçileri destekliyor ve sütümüzü, ekmeğimizi, sebze ve meyvemizi yöredeki üreticilerden temin ediyoruz.
- Kendi ektiğimiz küçük bahçemizde mevsimine göre sebze ve meyvemizi üretiyoruz.
- İlaçlama dahil herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz, ekim alanlarında organik gübre kullanıyoruz.
- Bahçemizde yer alan elma ağaçlarında yiyeceğimizden ve paylaşacağımızdan fazla elmaları sirke olarak değerlendiriyoruz, ayva ve kavunlardan reçel yapıyoruz, domateslerimizi kış için hazırlayıp şişeliyoruz ve bolca turşu hazırlıyoruz, patlıcan ve kabak kurutuyoruz.
Bahçede organik çözümler:
- Budama mevsimi geldiği zaman, genç dallarımızı gerekli aşamalara soktuktan sonra çelikleme yaparak gelecek yıllarda aramızda olmaları için atmayız.
- Kuruyan dallarımızı çelenk, bahçe dekorasyonda kullanırız. Kuruyan dal, yaprak, meyve ve çiçekler ile aranjman yaparız.