Kampa Gidiyoruz: Kamp Hakkında Gerekli Bilgiler
Kampta hayatınızı kolaylaştıracak kurtarıcı eşyalar…
Döviz aldı başını gitti, her şey ve her yer pahalı, o zaman alırım çadırımı giderim kampa! Yani biz böyle dedik ve 2019’u baya sadece kamp yapacağız kafasıyla planladık.. Zaten sıkı takipçiler son postların kampa dair araştırmalar üstüne kurulduğunu fark etmiştir..
Fakat bizim sıkıntımız daha önce kamp yapmamış olmamızdı. Yani küçük bir ayrıntı ama sekiz kızın, iki kişilik çadırda kaldığı bir gecelik kamp(?), bir gecelik Fethiye’de aslen kampçı arkadaşımızla her şeyin önümüze hazır sunulduğu deneyimleri saymazsak, gerçekten hiç hakim değiliz kamp olaylarına..
O zaman araştıralım öğrenelim dedik ve Merve iki gece arkadaşlarımızla Korsan Koyu’nda kamp yaptı. Araştırmacı gazeteci gibi takılarak her şeyi inceledi ve bu yazının gerçekten bizim gibi tecrübesiz kampçılar için gerekli olduğu kanısına vardık.. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyoruz ve yorumlarınızı bu postun altına bekliyoruz..
Kamp Yapmaya Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Az eşya mühim
- Gideceğiniz yeri iyi seçin
- Kamp süresini önceden kararlaştırın
- Yakınlarınıza bilgilendirme yapın
- Kamp için “götürülecekler listesi” yapın
- Kamp için aldığınız ve ilk defa kullanacağınız ürünleri evde test edin
Kamp Malzemesi Olarak Neler Alınmalı?
Kamp Alanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
- Uygun çadır alanı seçmek için, ideal kamp yapılacak alana karar verin: taşsız, hayvan leşi olmayan, hayvan dışkısından uzak, suya yakın ve düz bir alan. Gölgede ya da sabah güneşini almayan bir yer sabahleyin biraz daha uyumanızı sağlar
- Kamp alanına gün ışığından yararlanacak şekilde erken gidin
Çadır Kurulumu İçin Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gerdirilmiş ve toprağa sabitlemiş olarak çadırınızı kurun. Eğer yağmur yağarsa uykunuzda yağmur altında uyanmak pek de eğlenceli olmayabilir
Kampta Yemek Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli? Hangi yiyecekler kamp için daha uygun?
- Kahvaltı için yulaflı gıda ile güne başlayabilirsiniz. Örneğin; yulaf ezmesi ya da yulaflı bisküvi.. Öğle ve akşam yemeği için kaşık mama (süt ile kaynatınca hazır), hazır çorba, makarna ya da püre, çevredeki göl veya denizden balık tutmak da işinizi kolaylaştırır. Alüminyum folyo ya da közde balık hazırlayabilirsiniz. Sıcak taş bile işe yarar. Ayrıca meyve ve sebzelerde de doğayı kullanın.. Fakat bilmediğiniz şeyleri tüketmeyin. Akşam yemeği için karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Yanınıza aldığınız yiyecekler sıcaktan en az etkilenmeli. Eğer et pişirecekseniz kamp alanından uzakta yapın ki hayvanları gece çekmesin. Mısır da hem hafif hem doyurucu olduğundan işe yarar. Sucuk ekmek ise pratik ve doyurucu..
Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Deniz kenarıysa çadırın yeri, dalgalar için set yapın. Yağmurlu havalar için ise hendek kazın
- Çöplerinizi poşetlerde ağaca asın.
- Kışın nemi defetmeye çalışmalı. Yoksa üşürsünüz. Uyku tulumuna kafanızı sokmayın. Nem izolasyonu önemli
- Çadırın yanında ateş yapmak ya da odun kesmemeli. Çadıra zarar verebilir
- Ayakkabıları silkmeli. Böcekle aynı ayakkabıyı giymek istemeyiz
- Yağmura karşı çantanın çadırın içinde olmasında fayda var
- Çadırı arada bir havalandırmalı
- Kuru odunla ateş yakmalı. Çam ağacı tercih etmeyin.
- Nemli eşyaları kurutmak için tulumun içine atın. Vücut ısısı işe yarayacak
Kamp malzemeleri için şu markalar aklınızda bulunsun: Light my Fire, Evolite, Sea to Summit, Husky, Trangia, Primus Litech Trek Kettle, ayrıca Dechatlon ve Tekzen’i de ihmal etmeyin..