Gelibolu’nun Gizli Koyu: Kömür Limanı

Gelibolu’nun Saklı İncisi..


Gelibolu Komur Limani 1

Kömür Limanı yazımızı okumaya başlamadan önce “Kömür Limanı’nı keşfettik” videomuzu, gezikumbarasi Youtube kanalımızdan izlemek için buraya tıklayınız.. Zira Kömür Limanı’nın güzelliklerini gördükten sonra, okumak birkaç saniyenizi alacak..

Çanakkale’ye bağlı Gelibolu Yarımadası, şanlı Çanakkale Savaşı’ındaki mücadelenin verildiği  Gelibolu Şehitliği ile adı anılsa da, gerek Gelibolu Şehir Merkezi gerekse Saros Körfezi’ndeki gizli koylarıyla beklediğinizden daha fazlasını vadediyor. Bu harika koyların başında ise; Kömür Limanı Koyu geliyor..

Gelibolu Komur Limani 2Adını eskiden kömür taşımacılığı yapıldığı için kömürden alan Kömür Limanı, uzun taşlık plajı, kayaların arkasındaki gizli koyları, el değmemiş doğası, temiz ve berrak denizi ile tam anlamıyla görsel bir ziyafet…

Gelibolu Komur Limani 3

Arkanıza Marmara Denizi’ni alıp yönünüzü Ege Denizine çevirdiğinizde, ayçiçeği tarlalarının arasından giden yol zorlu olsa da, neyle karşılaşacağınızı bildikten sonra çekmeye değer… Zaten bu zorlu yol, bakir ormanın eteğinden yavaşça Kömür Limanı Koyu’na süzülürken, sizi muhteşem bir doğa manzarasının karşılamasıyla yorgunluğunuz alıp götürüyor…

Dalış için Türkiye’nin en gözde koylarından olan Kömür Limanı, gün geçtikçe daha çok ziyaretçiyi ağırlasa da, bakir kalmayı başarmış…

Gelibolu Komur Limani Tekne 2

Sadece dalış için değil aynı zamanda kampçılar için de ideal olan koy, denizin koynunda, doğanın yamacında ve şehir kalabalığından uzakta vakit geçirmek isteyenler için…

Saros Körfezi’nin Fethiye Ölüdeniz’i misali… Fakat Kömür Limanı daha bakir.. Bir adet kafe ve tek bir ev bulunuyor…

Gelibolu Komur Limani Tas Ev

Kömür Limanı’ndaki taşlar genellikle adının aksine turkuaz renginde.. Durgun denizinde taşların rengi akvaryumdaymışınız hissi yaratıyor. Bulabileceğiniz tek kömür renkli taş ise, mangal kömürü shshs..

Gelibolu Komur Limani Sahil

Tarihi Yarımadada yer alan Çanakkale Şehitliğini gezmek için yola çıktıysanız, tatilinizi en az 2 gün daha uzatıp, Gelibolu’nun saklı kalmış güzelliklerini keşfe çıkmalısınız.

Gelibolu Komur Limani 7

KÖMÜR LİMANI’NA ULAŞIM: KÖMÜR LİMANI’NA NASIL GİDİLİR?

İstanbul’a 287 km uzaklıkta yer alan Kömür Limanı’na ulaşım sadece özel araç ile sağlanıyor. Limana gitmek için Gelibolu’yu geçtikten 1 km sonra, sağ tarafınızda küçük Fındıklı Köyü tabelasını göreceksiniz. Fındıklı tabelasından saptıktan sonra, 17 km uzunluğundaki yolu takip edip, Fındıklı Köyü’ne ulaşıyorsunuz.

Gelibolu Komur Limani Ulasim 5

Asıl yol serüveni de köyden sonrasında başlıyor. Çünkü bozulmamış doğaya sahip Kömür Limanı’nın, yolları da bir o kadar bozulmamış dağ yolu. Bol bol durup, fotoğraf çekebilirsiniz shshs..

Sakın deniz görünmüyor, yollar çok kötü demeyin, taşlıklı yolu takip edin. Aslında taşlık demek az kalıyor. Küçük kaya parçalarının olduğu yolda araç ile yol alırken çok yavaş ilerlemeyi ve lastiklerinizi arada kontrol etmeyi unutmayın. Yolun sonunda ulaşacağınız Kömür Limanı, bütün yorgunluğunuza değecek.

Gelibolu Komur Limani 6

KÖMÜR LİMANI’NDA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Tekne Kiralama: Limanda az sayıda olsa da tekne ile koyları gezebilirsiniz.

Gelibolu Komur Limani Tekne 1

  • Kamp Kurmak: Çadır ya da Karavan (Camping): Kömür Limanı’nda konaklama için butik otel ya da pansiyon yok ( Otel demiyoruz bile shshs )Özellikle İstanbul gibi büyük şehirde yaşayanlar ya da İstanbul’ dan Ege boyunda yol almak isteyen tatilcilere kucak açan Kömür Limanı, karavan ve çadır ile kamp yapmak için ideal. Sessiz ve doğayla iç içe olan koyda, dilerseniz sahilde çadır kurabilir ya da sahilin hemen üstündeki dar düzlükte çadırınızı açabilirsiniz. Koy taşlık olduğu için mat yerine şişme yatak seçmenizi öneririz. Ayrıca Kömür Limanı o kadar bakir ki, elektik dahi yok. Hazırlıklı olun.
  • Scuba Diving (Su altı Dalışı): Kömür Limanı aslında buraya su altı dalışı yapmak ya da su altı fotoğrafçılığı ile popüler hala geldiğini söyleyebiliriz. Sahilin batı ucunda dalış ekibinin yer alıyor. Eğer kendi ekipmanınız yoksa, burada kiralama yapılıyor. Su altındaki görsel şölen için mutlaka dalış yapmalısınız. En kötü ihtimalle şnorkel ile dalın ama dalın shshs..

  • Akvaryum Koyuna Yürüyüş: Limanın batısına doğru uzanan koyları geçerek akvaryum koyundan, kayaların arasında denize girmenizi şiddetle öneriyoruz. Bu küçük koyda, suyun rengi bile değişiyor.

Ama yürüyüş için doğru ayakkabı seçimi önemli! Zira sivri kayalardan yürümek bir hayli zor. Lastik ayakkabı ya da spor ayakkabısı yürüyüşünüzü kolaylaştıracaktır.

Gelibolu Komur Limani Akvaryum 1

KÖMÜR LİMANI’DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Koyda sadece Kömür Cafe adında bir kafe yer alıyor. Burada gözleme, patates kızartması ya da taze balık gibi yiyecekler bulabilirsiniz. Fakat dönemsel olarak kafe açık olduğu için, Kömür Limanı’na gelmeden önce yiyecek alışverişinizi yapmanızı öneririz. Yolunuzun üstünde olan ve Kömür Limanı’na en yakın şehir merkezi Gelibolu’dan alışveriş yapabilirsiniz.

Gelibolu Komur Limani Yeme Icme

İşte tüm bu güzelliklerin görseli..Yazımızın ne kadar haklı olduğunu görmek ister misiniz? Ve Kömür Limanı’nı Keşfettik videomuz…

KÖMÜR LİMANI YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Saros bir çok aktivite ve gezilecek yer imkanı sunan bir körfez. Peki neler yapabilirim derseniz işte listesi ve detaylı bilgileri okumak için yazıların üstüne tıklayınız;

Gelibolu Komur Limani

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.