Euro ve Dolar Uçmuşken Seyahat Planlamak
Allah’ım neydi günahımız diyerek başlamak istiyorum bu yazıya..
Tam dedik ki “Olleyyy 1 senelik Schengen vizemizi kaptık, haydi pamuk eller ceplere!” GÜM!! Dolar fırladı, Euro zıpladı!
Bu arada Duygu işe başladı, bir yılı dolmadan -11 gün içeriden izin kullanarak rekor kırdı ve 2018′ e yıllık izin hakkı olmadan başladı. “Olsun resmi tatilleri değerlendiririz.” diye düşünüyorduk ki aşağıdaki tablo ile boynumuz büküldü. Gördük ki resmi tatiller bakımından da o kadar şanslı bir yılda değiliz.
Önce hayal kırıklığı, sonra kızgınlık ve ardından boş vermişlik ile, “N’ apalım battı balık yan gider!” , ya da “Atın ölümü arpadan olsun.” mottoları ile durmadık, uçak biletlerini yakın takibe aldık.
2018 için seyahat ajandamız oldukça kapsamlıydı aslında. Malum 34 ülke bitti, vizemizi alır almaz da Avrupa’da tick atmadığımız Schengen geçerli ülke kalmasın diye hedefe kitlenmiştik bir kere. Yani bizi ne euro, ne dolar, ne zamansızlık, ne parasızlık durduramayacaktı.
Gelin şimdi yukarıdaki tabloda yer alan sıralama ile 2018 seyahat planımızı nasıl yaptık detaylara geçelim, size de biraz tüyo vermiş olalım 🙂
23 Nisan ya da 1 Mayıs – Uzun Hafta Sonu ve Yakın Yerler:
İstanbul’a hem yakın hem de geniş bir ülke olan Romanya listemizde yer alan henüz gidemediğimiz bir yer. Genelde tur şirketleri hafta sonu için Drakula şatoları ve Bükreş şehir turunu kapsayan programlar yayınlıyorlar. Demek ki hafta sonu ya da cuma veya pazartesini bağlayarak 3 günlük bir tur ile Bükreş seyahati yapılabilir diyoruz. Bu tur için de 23 Nisan’daki 3 günlük tatili değerlendirip yine ailece araba ile gitmeye karar veriyoruz. Neden araba ile?
1- Eğer yakın yerlere gidecekseniz, bu şekilde ailece ya da 4-5 kişilik küçük gruplar halinde araç kiralayarak ya da kendi aracınız ile seyahat etmek bütçesel anlamda çok büyük bir avantaj sağlıyor.
2- 2018 yılında 1 Mayıs Salı gününe denk geliyor. Eğer olur da pazartesi gününü de zorunlu izin şeklinde köprü yapmaya karar verirlerse, 23 Nisan ‘da gidip 3 gün geçirmek yerine, 1 Mayıs’ta 4 günlüğüne Bükreş’e gitmeyi tercih edebiliriz. Önceden uçak ya da tren bileti almayacağımız için de araç ile gitmek daha esnek bir opsiyon olacak.
Bu arada, Bükreş’e Halkalı’dan kalkan TCDD trenleri ile de gitmek mümkün. Aslında tren seyahati çok keyifli olabilir diye düşünüyoruz. Halkalı’ dan 22:40′ da kalkan trenler, ertesi gün 18:58′ de Bükreş’te oluyor. Yani yaklaşık 20 saat yolda geçiyor. Araç ile ise 8-9 saat. Belki bu kadar kısa bir süre için değil de daha uzun bir seyahat için tercih edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Ramazan Bayramını bağlamak:
14-17 Haziran 2018 Ramazan Bayramı. Maalesef artık eski bayram birliktelikleri kalmadığı ve bayramlaşma geleneği de yavaş yavaş silindiği için biraz buruk hissediyoruz. Ama yapacak bir şey de yok. Zaman dar, yapılacaklar çok. O yüzden en ufak bir fırsatı bile değerlendiriyoruz. Hayat işte 🙂
Neyse, bayram haftasını bağlayarak haritada bize göz kırpan Polonya ve Beyaz Rusya‘yı kombine tatil yapabilir miyiz diye araştırmaya başlıyoruz. Minsk ile Varşova arasında gece otobüsleri var. Hem de oldukça uygun fiyatlı. Bu durumda ekobilet.com‘dan (9 taksit imkanı olması bizim için bu noktada bir avantaj) Minsk Gidiş, Varşova Dönüş çoklu bilet şıkkını işaretleyerek, farklı tarih aralıklarında en uygun bileti bulmaya koyuluyoruz. İtiraf etmeliyiz ki bu işler keyif alınmadan yapılacak şeyler değil. Yani neredeyse 1 tam gün mesai harcıyor, bir o siteye bir bu siteye bakıyor, haritalardan konumları karşılaştırıyor, arada transfer yapabileceğiniz otobüs, tren opsiyonlarını kontrol ediyor, maliyet hesaplıyor ve sonunda en iyi seçeneği bulur bulmaz da biletlerinizi alıyorsunuz. Biz zevk alıyoruz, çok eğleniyoruz hatta bu işleri angarya ya da zaman kaybı olarak gören ve sinir stres sahibi olan kişileri de pek anlamıyoruz 🙂
Minsk ya da Varşova’ yı görmek istemeyen, Schengen vizesi olan ve kombine şehir turu yapmak isteyenlere bizim en sevdiklerimizden önerimiz;
1- Slovenya& Hırvatistan yani Ljubljana- Zagreb,
2- Avusturya& Slovakya yani Viyana– Bratislava
3- Almanya & Çek Cumhuriyeti yani Dresden– Prag
4- Hollanda& Belçika yani Amsterdam– Brugge
9 günlük Kurban Bayramını tatile çevirmek:
Madem kurban bayramı 9 gün, o zaman hızlı bir Balkan Turu yapalım dedik. Balkan turu için önce gidiş rotası belirledik, sonra uçak bileti, transfer, oteller gibi tüm gider kalemlerini alt alta koyup bir maliyet çıkarttık. ETS, Jolly gibi tur şirketlerini de araştırdık. Sonra birden Hola Travel diye bir seyahat acentasının yakala.co’ da çıktığı ilan dikkatimizi çekti. Kişi başı 1200 TL’ye kurban bayramı dahil geçerli Balkan turu. Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan dahil 9 günde 7 ülke. Tek sorun bu turun otobüsle olması. Ya bu uygun fiyatlı turu alıp baştan yorgunluk ve sırt ağrısını baştan kabulleneceksiniz, ya da basacaksınız parayı uçak biletinizi alıp, hava alanından da araç kiralayacaksınız. Bütçe ve tercihe göre seçim sizin. Biz, dediğimiz gibi bu sene birden fazla yurt dışı seyahati yapmaya karar verdiğimiz için en ucuz yollusunu tercih etmek zorundayız. Bu arada zevkli de olur diye düşünüyoruz çünkü bu tür yolculuklarda genelde ortaokul gezisi gibi eğlence, dans, şarkı falan da oluyor. Zira herkes, bizim gibi, zamanı iyi değerlendirme ve eğlenme derdinde. Tabiii ki sonuç olarak yakaladık bu fırsatı.
Daha önce bir kere bu şekilde otobüs turu ile Yunanistan gezisi yapmıştık. Keyifliydi ama bu kadar uzun değildi tabii. O yüzden nasıl olacak merak ediyoruz aslında. Turu genellikle ailece tatil yapmak istediğimizde tercih ediyoruz çünkü bizi takip edenler bilir, bizim kendi çizdiğimiz rotalar çok daha teferruatlı ve kompakt oluyor. Haliyle anneciğimiz ve babacığımız çok yoruluyor ve nedense bize güvenmeyip strese giriyorlar. Sonunda mutsuz döndükleri bir tatil yaşatmadık onlara ama yine de tur şirketlerine daha fazla güvenen ebeveyn rolünden de vazgeçmiyorlar. Kazan- Kazan bir durum sonuçta. Biz de karşılığında çok araştırma ve organizasyon yapmadan koltuğumuza oturup rehberi takip etmeyi kabul ediyoruz.
İndirimli bilet yakalayıp hafta sonu kaçamağı yapmak:
Bu kesin resmi tatil planlaması dışında hafta sonu için ucuz bilet yakalayıp kaçabileceğiniz bir sürü Avrupa şehri var. Bizim tercihimiz Oslo.
Oslo uzun süredir listemizin üst sıralarındaydı. Geçen sene 400 TL’ ye bulduğumuz biletin, bir ay önce kontrol ettiğimizde bir anda 900 TL’ ye çıktığını görünce, insan haliyle enayi gibi hissediyor. Sadece hafta sonu için bu kadar masraf yapmaya değer mi diye düşünmeye başlıyorsunuz. Bir iç hesaplaşma anlayacağınız: “Oslo zaten pahalı, bir de uçak bileti, battım ben!” derken “Amannnn n’apalım, Oslo’ yu görmeden mi öleceğiz yani!” diye devam eden bir karşıt savunuş, sonra “Zaten Euro düşmez artık; 5 TL, 6 TL, 7 TL … Allah ne verdiyse artar!” hesabı derken, bir baktık canımız ciğerimiz Pegasus kampanya yapmış: %30 indirim diyor. Yaklaşık 8 saatlik bir mesai ile en uygun tarih ve fiyatı kovalıyoruz. Sonunda 13- 15 Nisan arası için bulduğumuz kişi başı 476 TL olan biletimizi hemen alıyoruz.
Sonuç olarak 2018 yılı için 11 ülke seyahati şimdiden planlanmış durumda arkadaşlar. Bu matematikle toplam ülke sayımızı 34′ ten 44′ e çıkartıyoruz (Bulgaristan’ a daha önce gittiğimiz için yeni ülke hesaplamasına dahil etmiyoruz kendilerini 🙂 )
Geriye ne yıllık izin, ne resmi tatil kaldı. Elimizde avucumuzda ne varsa onu da harcamış olduk. Şimdi kredi kartı taksitlerini öderken bir taraftan da seyahat edeceğimiz güne kadar kenara 3-5 euro birşey koyabilirsek ne ala.
İşte uzun süreli Schengen vizesi alıp da strese girmek ve vizenin gözünü çıkartmak böyle bir şeymiş. Keşke Euro 2.5TL oldu diye gıcık olduğumuz günlerde olsaydık da her hafta sonu bir yerlere kaçabilseydik. Ne kadar güzel günlermiş meğer, değerini bilememişiz 🙁 Napalım.. Biz de güzel ülkemizin henüz görmediğimiz yerlerinde hafta sonu kaçamakları yapacağız. Nereler mi? Mesela, Pamukkale, Kars (ki gitmeyeni gerçekten dövecekler), Kapadokya (çok küçükken gidip pek hatırlayamadığımız masal şehir), İstanbul’ a yakın illerden Kırklareli- Vize ve Longoz ormanları. Ucuz uçak bileti yakalayabileceğimizi düşündüğümüz Adana, Antep, Halfeti….
Haydi, çok geç kalmadan 2018 planınızı yapın.. Hatta bizim planla ilgili yorumlarınız varsa lütfen paylaşın..
Şimdiden iyi seyahatler 🙂
3 Yorum