Ağva-Kandıra-Kerpe-Kefken Haftasonu Rotası


Ağva, Sardala Koyu, Kerpe, Kefken ve Akçakoca’yı kapsayan bir hafta sonu rotası yazmayı neden bu kadar uzun zamandır ertelediğimizi inanın hiç bilmiyoruz.

Kandıra’yı sadece yoğurdu ile hatırlayanlara kısa bir bilgi verelim. Kandıra, Kocaeli’ne bağlı bir ilçe olmasına rağmen, Kocaeli genelinde olduğu gibi henüz sanayileşmemiş bir yer. Bu nedenle doğası hala bozulmamış. Yazın berrak suları, ipeksi kumsalları, koyları ve falezleri ile yaz turistlerinin ilgi odağı, sonbahar ve kışın ise kahverengi ve turuncuya dönen yeşil ormanları, virajlı ormanlık dağ yolları ile sonbahar düşkünleri ve fotoğrafçıların göz bebeği bir yer haline dönüyor. Henüz bozulmamış, kaldırabileceğinden fazla ünlenmemiş bir bölge.

İstanbul’dan dilerseniz günübirlik, dilerseniz 1 gece konaklamalı bir hafta sonu için gidebileceğiniz en ideal rotalardan biri bu. Sabah erkenden yola koyulup, güzel bir kahvaltı yaparak, dağlık yollardan ve birbirinden şirin köylerden geçip tam bir arınma yaşayabileceğiniz bu güzergah için okumaya devam ediniz 🙂

Bu arada Kocaeli’nde kamp yapacak yerler arıyorsanız “Kocaeli Özel Kamp Alanı Rehberi” yazımız tam size göre. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Haritada işaretlediğimiz yerlerin detaylarına geçmeden önce, bu güzergah için en uygun mevsimden bahsedelim.  Bize göre en ideal dönem İlkbahar; Hem yazın artan kalabalıktan, hem de kışın karşılaşabileceğiniz olumsuz yol durumlarından etkilenmeyeceğiniz en iyi aylar Nisan, Mayıs. Tabii 4X4 aracınız varsa sonbaharda bu rotaya yol almak, doğanın görsel şölenine tanıklık etmek de çok hoş bir ayrıcalık yaratacaktır.

Şimdi haritadaki tüm noktaların kısaca üzerinden geçelim..

Ağva: Ağva Göksu Nehri kenarında kahvaltı yapılacak birbirinden şirin cafe ve butik otel ile dolu bir yer. Butik otellerde konaklama biraz pahalı ama günübirlik gidip gelinecek kadar yakın bir yer olduğundan en azından kahvaltı ya da brunch için kesinlikle değerlendirmelisiniz. Eğer aracınız varsa, Şile sahil ve Ağva merkezinde deniz kenarında kısa yürüyüşler ya da daha dağlık kısımlarında doğanın kucağında trekking de yapabilirsiniz.

Şile’de doğa yürüyüşü yapmak isteyenler alternatif rotaları ve Şile’nin şirin köylerini bir araya getirdiğimiz “Şile Doğa Yürüyüşü Parkurları” yazımızı okumak için buraya tıklayabilirler.

Sardala Koyu: Türkiye’nin Phuket’i deniyor buraya.. Sardala Koyu, İstanbul‘a 110, Ağva‘ya ise yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alıyor. Yaz ayları dışında oldukça bakir ve sakin bir yer. Özellikle İlkbahar ya da Sonbahar başlarında kamp için ideal. Ağva’dan Kerpe’ye doğru devam ederken Pınarlı Köyü’nü geçtikten sonra yaklaşık 4 km daha yol alıp, ormana giren yoldan 1 km daha ilerledikten sonra Kocaeli’ne bağlı Çalköy’deki bu koya ulaşmış olacaksınız. Kışın yollar 4X4 aracı olmayanlar için pek kolay olmayacaktır, aklınızda bulunsun.

fotoğraf: kampist.org

Bağırganlı Köyü: Kandıra ilçe merkezine yaklaşık 13 km uzaklıkta yer alan güzel, şirin bir yer burası. Özellikle yazın ya da ilkbahar aylarında, Bağırganlı’da yer alan koylar ve çevresi yeşillikler ile kaplı kumsallarda huzurlu, sakin bir hafta sonu geçirebilirsiniz zira sonbahar ile birlikte havaların soğumaya başlamasıyla buralar da iyice ıssızlaşıyor.

Sarısu: Kandıra ilçe merkezine 8 km uzaklıkta yer alan, Karadeniz’e 1 km sahili bulunan yeşilin her tonunu içinde barındıran ormanlara sahip eşsiz güzelliğe sahip bir yer. Muhteşem güzelliği ile saklı cenneti andıran Sarısu Beldesi ismini içinden geçen Sarısu Deresi’nden almış. Burası yüzmek, kamp yapmak, güneşlenmek ve balık tutmak için ideal bir yer.

Bu noktaya kadar konaklamayı nerede yaparız diye aklınıza takıldıysa; Ağva’dan Kerpe’ye devam ederken Sardala koyundaki Tuzukurukamp, Kandıra civarındaki Doğa Çadır Kampı, Ömerağzı Kampı, Sarısu Gençlik Kampı gibi denize nazır kamp alanları çadır atmak isteyenler için ideal.

Kamp yerleri ile ilgili detaylı “Kocaeli Kamp Alanı Rehberi” yazımızı buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kerpe: Kandıra ilçe merkezine yaklaşık 7 km’lik uzaklıkta yer alan, Karadeniz kıyısında doğal güzelliklere sahip bir sahil kasabası Kerpe. Kerpe’de yer alan tertemiz deniz sularına sahip koy, dalgasız görüntüsü ve berrak suyu ile büyüleyici. Kerpe sahilinde birbiri ardına sıralanmış birçok pansiyon, kafe ve restoran mevcut. Özellikle yazın dolu olan bölge sonbahar ve kışın oldukça sakin, hatta adeta terk edilmiş durumda. Ama yine de gelenlere huzur ve bolca dinlenme vaadediyor. Kerpe’nin en yüksek yeri olan yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahip olan Babadağı’na çıkıp Kerpe manzarasını kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Kerpe Kartal Kayalıkları: Kerpe, kıyı şeridinde Karadeniz’in hırçın dalgalarının ve rüzgarlarının aşındırmasıyla binlerce yılda oluşmuş ilginç şekilli falezleri ile de turist çekiyor. Kartal Kayaları olarak adlandırılan bölgenin en ilginç falez oluşumu hemen yanı başındaki Kerpe Kalesi ile çok fazla merak edilen yerlerinden. Özellikle yazın adrenalin tutkunlarının uğrak yeri haline gelen Kartal Kayalıklarında balık tutmak ya da güneşin doğuşu, batışını izlemek falan gibi daha sakin aktiviteler de yapabilirsiniz.:)

fotoğraf: kerpe.com

Kumcağız Plajı: Kandıra ilçesine bağlı Kerpe’ye yürüyerek 10 dakika uzaklıkta yer alan Kumcağız Plajı tertemiz denize ve incecik kumlara sahip bir plaj. 15 km uzunluğundaki plajın ortasında, plajı ortadan ikiye bölen Kumcağız deresi akıyor. Derenin plajın arkasında kalan bölümünde balık tutulabiliyor. Meraklısı olanlara duyurulur 🙂

Kerpe’de özellikle yazın Yeşil Koy, Kapri Plajı, Midye Koyu denize girebileceğiniz diğer yerlerden.

Kefken‘de Kerpe gibi yazın oldukça hareketli, sonbahar ve kış aylarında da sakin-sessiz sahil kasabalarından. Kefken’e eğer yazın gidiyorsanız bol bol denize girip, kamp yapabilirsiniz. Soğuk havalarda gidecek olanlar ise bol bol doğa yürüyüşü yapabilir ve bu sayede de plazalar içinde sıkışan ruhlarını özgürlüğe kavuşturabilirler.

Kefken Adası: Kefken Adası, Cebeci Sahilinden tekne ile 5 dakikadalık mesafede. Kefken Adası burada bulunan tarihi kalıntılardan dolayı sit alanı kabul edilmiş. Sit alanı olmasından dolayı ada ziyarete kapatılmıştır. Ada içinde 14 metre uzunluğunda tarihi fener, Cenevizlerden kalma tarihi bir kale ve su kuyuları bulunmakta deniyor. Gitmediğimiz için burada sadece duyumlarımızı paylaşıyoruz.

Cebeci Sahili: Denizin tadını çıkarabileceğiniz tertemiz bir sahillerden biri. Zaten Kerpe-Kefken plajları mavi bayraklı olduğu için çok enteresan bir bilgi de değil bu. Cebeci’de Kefken’de denize girilecek ya da deniz sezonu dışında uzun yürüyüşler yapmak için ziyaret edilecek yerlerin başında geliyor.

Pembe Kayalar: Pembe Kayalar bölgenin en doğal ve en güzel yeri belki de. Sahil kenarında yer alan pembe kayalara güneş ışıklarının vurması ile muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca buranın bir diğer özelliği kayalar suyun içinde yumuşak iken sudan çıktıktan bir müddet sonra sertleşmesi. Oldukça rüzgarlı olan bu bölge yazın kayalıklardan atlayıp denize girenlerle, kışın ise balık tutan ve manzara karşısında büyülenenlerle dolu. Kesinlikle gidilmesi ve görülmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesi.

Güzergahın bu noktasından sonra günübirlik gezi amacıyla yola çıkanlar evlerine geri dönebilir amaaa gördükleri ile yetinmeyenler Sakarya ve ardından da Akçakoca’ya doğru yola devam edebilirler. 🙂

Sakarya Karasu’ya doğru devam edip Acarlar Longozu ve Maden Deresi görmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerin başında geliyor.

Bu yazımızın detayını Sakarya Yürüyüş Rotaları yazımızdan buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Son durak olarak önerdiğimiz Akçakoca’da gezilecek yerler; Dadalı Köyü, Fakıllı Mağarası, Ceneviz Kalesi, Hemşin Köyü, Aktaş Şelalesi.

Akçakoca’da görülecek yerleri detaylıca yazdığımız yazımız için de buraya tıklayabilirsiniz.

Şimdiden keyifli ve güzel bir seyahat geçirmeniz dileklerimizle..

2 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.