Sakarya Yürüyüş Rotaları


İstanbul’a bu kadar yakın olan doğası bu kadar güzel olan bir yeri nasıl atlamışız derseniz, biz de bilmiyoruz. Çünkü biz de aynı şeyi kendimize soruyoruz… Bazı fotoğraflar vardı aklımızda, şimdi Sakarya’yı araştırınca dedik ki “burası orasıymış”.. Malum döviz vurdu bizi dibe, başladık Türkiye’de gezilecek yerler listesi hazırlamaya.. İşte karşınızda (karşımızda) Sakarya..

Aslında Sakarya Ankara arası 310 km, Sakarya İstanbul arası 157 km.. Yani her iki büyük şehre de yakın.. Pazarlama eksikliği mi yoksa tanıtıma önem vermemeleri mi bilmiyoruz ama Sakarya’da doğaya karışabileceğiniz bir sürü yürüyüş rotası var. işte onlar;

1- Sakarya: Adapazarı – Akyazı

Yol haritası için tıklayın

Toplam parkur 17-18 km olup, Kuzuluk’tan başlayıp 750 metre irtifa ile 7 km kadar düşük eğim tırmanıp 1500 metrede Keremali Dağı eteklerinden yaylaları geçerek, Çamlıca Gölünü‘ne varacağız. Zirveden sonra Gölyayla‘ya inip, Keremali Yaylası ve birçok yayla görüp parkuru tamamlamak için 10 km iniş yapacağız. Dilerseniz, Kapıorman Dağları’nda yer alan Acelle, Çardacık, Karagöl, Kılavuzlar ve Mustaflar yaylalarını da görebilirsiniz.

2- Sakarya: Sülüklü Göl

İstanbul’a 230 kilometre Sakarya, Akyazı’ya 40 kilometre uzaklıktaki Sülüklü Göl yürüyüş parkuru 14 kilometre olup, 5 saat sürüyor.

Sakarya’dan sonra TEM Akyazı çıkışında çıkıp, Akyazı ilçe merkezine girilmeden, Akyazı – Mudurnu yolundan (D140) devam edilir. Dokurcun sapağından Dokurcun yönüne devam edilir. Dokurcun geçildikten 3-4 kilometre sonra tavşan suyu mevkiinde Sülük Göl ayrımına gelinir. Sağda Milli Parklar tabelasını rahatlıkla görebilirsiniz. Orman içi toprak araç yolundan 9 kilometre gittikten sonra göle ulaşılıyor. Milli park tabelasından 2-3 kilometre içeri girildikten sonra, alabalık çiftliklerinin orada araçlardan inip, toprak yoldan yürüyüşe başlanıyor.

1700 yılların başında meydana gelen heyelan sonucu oluşan Sülüklü Göl, ismini göle alabalık bırakılmadan önce gölde yaşayan sülüklerden almaktadır. Heyelan sonrası oluştuğundan gölde yaz ve kış aylarında özellikle su azaldığında ağaç kalıntısı görülebilir. Deniz seviyesinden 1055 metre yüksekte yer alan Sülüklü Göl Tabiatı Koruma Alanı bir milli parktır. İki saat sonunda göle ulaşıyorsunuz. Çadır kampı yapmak için ülkemizde bulunan en güzel yerlerden biridir.

Fotoğraf: suluklugol.com

3- Sakarya- Kocaeli: Yanıkdere 

İstanbul’a 130 kilometre, Sapanca’ya 5 km uzaklığında orta zorluktaki Yanıkdere yürüyüş rotası 10 kilometre olup, 4 saat sürüyor.

Sapanca yolunu takip ederek, Maşukiye çıkışından Yanıkdere Köyü’ndeki taş ocaklarının önünden parkura başlanıyor. Yanıkdere, Kartepe’de doğan ve Sapanca Gölü’ne dökülen bir dere. Yürüşüş rotası iki şekilde çizilebilir: birincisi taş ocaklarından başlayıp traktör yolunu takip ederek vadideki dereye inmek ve dereyi izleyerek köye ulaşmak, ikincisi ise dereden gitmek.. Dere yolunda ıslanmayı göze almak gerekiyor. Bu rota kayaların yosunlu ve kaygan olmasından dolayı zorlayıcı olabilir. Hatta parkur daha da zorlaştırılıp Ayrı Gezegen’de bitirilebilir.

4- Sakarya: Dikmen- Beşoluk- Çiğdem- Turnalı Yaylaları

Yol haritası için tıklayın

Ortalama 20 kmlik bir yürüyüş parkuru.

Sakarya’nın Hendek İlçesi’ne bağlı Dikmen Köyü’nden 7 km yürüyerek 1580 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası’na çıkıyoruz. Ağustos ayında bu yaylada dağ çilekleri oluyormuş. Hatta şenliği yapılırmış.. 1727 metre yükseklikteki Sakarya’nın en yüksek tepesi Dikmen Tepesi’ne tırmanıyoruz. 12 km inişten sonra Beşoluk Yaylası, sonrasında Türkiye’nin en güzel 10 yaylasından biri olan topukotu otu ile yerleri kaplaya çiğdemlerden adını alan  Çiğdem Yaylası’na varılıyor. Sonraki durak Turanlı Yaylası. Burada orman yangınına müdahale için yapılmış bir gölet de bulunuyor.

5- Sakarya- Bolu: Karagöl Yaylası – Çardacık Yaylası – Acelle Yaylası

Samanlı Dağları’nın eteklerinde denizden yüksekliği 1300 metreyi bulan bu rotada, aşağıdaki fotoğrafı çekmek için bile gidilir..

Fotoğraf: Yol ve Macera

6- Sakarya: Kılıçkaya Belpınarı

Sakarya’nın Geyve ve Taraklı Köyleri arasında bulunan Kılıçkaya köyü’nden yürüyüşe başlayıp, Kılıçkaya zirvesine çıkacağız ve yürüyüşümüzü Belpınarı Köyü’nde tamamlanıyor. Düzotlak’tan Göktepe sırtlarına kadar uzanan Belpınarı Vadisi’ni göreceğimiz yürüyüş rotası yaklaşık 17 km.

7-Sakarya: Karasu

20 km uzunluğundaki Karasu plajını da bonu olarak buraya bırakıyoruz. Sahilde de yürünmez mi ama?

Önerileriniz için yorum bırakırsanız seviniriz..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.