Scroll to Content

STRASBOURG Ekonomik Gezi Rehberi

Fransa’nın en az Fransız olan şehri’nde bir haftasonu..

Strasbourg


Strasbourg Fransa sınırları içinde, Region Alsace denilen Alsaz bölgesinde yer alır. Almanya ve Fransa arasında sayısız kez el değiştiren bu şehir, 2. Dünya savaşından sonra Fransa sınırları içine dahil olur ancak “Fransa’nın en az Fransız olan şehri” olarak anılmaktadır. Şehirde Almanya ve Fransız etkileri çok rahat görülmektedir, öyle ki konuşulan Fransızca’da bile Alman aksanı hissedilmektedir.

Avrupa Başkenti ünvanına sahip bu şehirde Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Parlamentosu bulunur. Avrupa Reform hareketlerine de öncülük eden bu şehirde, Gutenberg matbaayı icat etmiştir. Erasmus olarak bilinen ”Öğrenci Değişim Programı”nın temelini atan Erasmus burada yaşamıştır. Ünlü Alman yazar Goethe öğrencilik yıllarını burada geçirmiştir. Fransa milli marşı, 1792 yılında, Rouget de Lisle tarafından burada bestelenmiştir.

Alsace bölgesinin sembolü olan leylek olarak bilinir. Şehirdeki seyahatiniz boyunca irili ufaklı birçok leylek figürünü görmeniz mümkün. Bunun nedeni ise 20. yy başlarında burada çok sayıda leylek yaşamış olmasıdır. Leyleklerin asıl yaşam alanları görmek için  “Hunawihr” bölgesindeki Parc des Cigognes et des Loutres‘a gitmenizi öneririz.

Strasbourg ayrıca hem “Işıklar Şehri” (Ville de Lumiere) hem de “Noel’in başkenti” (Capitale de Noel) ünvanına sahiptir. Gotik ve Rönesans tarzı mimarisi ile açık hava müzesinde olduğunuzu hissettiren bu sevimli şehir, 1988 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

Strasbourg-noel

Çevresi “üzüm bağları” ile çevrili şehrin tarihi merkezi III Nehri üzerinde kalan bir adaya kurulmuştur. Strasbourg’da görülmesi gereken yerlerin büyük çoğunluğu da Grande-Île de Strasbourg adındaki bu ada üzerinde yer alıyor ve birbirine yürüme mesafesinde bulunuyor. Petite France, Cathédrale Notre Dame, Place Gutenberg, Place Kléber ve aşağıda gezi planında belirteceğimiz birçok yer bu adanın üzerindedir.

Strasbourg-city-map-1

STRASBOURG’ A ULAŞIM: STRASBOURG’ A NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Strasbourg konumu itibariyle Almanya, Fransa ve hatta İsviçre’den kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir şehir.

Strasbourg International Airport (SXB), şehrin güneybatısında yer alan Entzheim’de bulunmaktadır. Özellikle Air France, her gün Paris-Strasbourg arasında birkaç uçuş düzenlemektedir. Havaalanından şehir merkezine gideceğiniz trenler ise 4 euro civarındadır.

Basel-Mulhouse-Freiburg Airport (EAP) havaalanı Strasbourg’a tren ile 1 saat 20 dakikalık bir mesafede bulunmaktadır ve Easy Jet, Pegasus gibi ucuz havayolu şirketlerinin düzenlediği seferler çoğunluktadır. Basel Havaalanı fazla bilinmese de, lokasyon açısından önemi dolayı kesinlikle uçuşların kontrol edilmesi gereken bir havaalanı aynı zamanda.. 

Karlsruhe/Baden-Baden Airport (FKB) 60 km mesafede Almanya sınırları içinde yer almaktadır. Buradan otobüs ile Baden-Baden Hauptbahnhof adındaki ana tren garına gelerek Strasbourg trenlerine binebilirsiniz. THY’nin İstanbul Atatürk Havaalanı çıkışlı sefer sayısının da arttığı bu havaalanına ayrıca Londra‘dan Ryanair uçuşları düzenlenmektedir. Karlshure Havaalanından Strasbourg’ a direkt shuttle servisler de mevcuttur.

Ayrıca, Almanya’dan Stuttgart Airport ve Frankfurt International Airport‘a indikten sonra tren ve ya shuttle otobüsler ile Strasbourg’a ulaşmanız da mümkündür.

Tren ile: Paris’ten sonra Fransa’nın en büyük tren istasyonu buradadır. Hem SNCF hem de DB trenleri ile bu iki ülkeden herhangi bir şehirden Strasbourg’a rahat ve keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Tren ile Paris’ten 2,5 saat, Luxembourg’dan 2 saat 15 dakika, Frankfurt’tan 2 saat, Stuttgart‘dan 1 saat 20 dakikada burada olacaksınız.

Gare de Strasbourg

Araç ile: Paris tarafından yani batıdan A4, İsviçre ve Lyon tarafından yani güneyden A35, Almanya’dan yani kuzey ve doğudan A5 otoyollarını kullanarak Strasbourg’a karayolu ile ulaşabilirsiniz. Navigasyonu olan bir araç kiraladığınızda buraya ulaşmak gerçekten çok kolay olacaktır.

Otobüs ile: Strasbourg’a otobüs ile yolculuk edecekler için önerimiz tabii ki Euro Lines.

STRASBOURG ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Strasbourg çok küçük bir yerleşim yeri olduğu için genellikle herkes yürür ya da bisiklete biner. Şehirde metro yok ancak Compagnie des Transports Strasbourgeois (CTS) şirketi tarafından idare edilmekte olan A’dan F’ye kadar numaralandırılmış otobüs hatları ve tramvay mevcut. Biletinizi “tabac” adı verilen sigara ve bilet satılan büfelerden, turist ofislerinden, CTS bürolarından ve peronlarda bulunan otomatik bilet satış makinelerinden alabilirsiniz. Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Strasbourg’da da ulaşım araçlarına binmeden önce biletinizi peronlarda/ istasyonlarda bulunan otomatik makinelerde valide etmeyi unutmamalısınız.

STRASBOURG’ DA KONAKLAMA: STRASBOURG’ DA NEREDE KALINIR?

Place de la Gare ve Rue du Maire Kuss bölgeleri en fazla konaklama alternatiflerinin olduğu bölgelerdir. AB parlemento toplantılarının olduğu her ayın bir- iki günü ile Christmas Market yani Noel Pazarı dönemleri ve tabii ki hafta sonları Strasbourg’da yer alan otellerin de doluluk oranları artmaktadır. Bu sebeple booking.com ya da airbnb websitelerinden seyahatiniz öncesinde yerinizi rezerve ettirmenizi öneririz.

STRASBOURG’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Christmas Market (Noel Pazarı): Avrupa’daki en popüler Noel Pazarı Strasbourg’da kurulmaktadır. Kasım ayı sonundan, 24 Aralık Noel gününe kadar herhangi bir dönemde Strasbourg’a gelmelisiniz. Tabii ki tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi burası da 25 Aralık’ta ölü bir şehir sessizliğine bürünüyor zira planınızı yaparken buna da çok dikkat etmenizi öneririz.

Bisiklet kiralayın: Bisiklet, yürümenin dışında, Strasbourg’u en güzel keşfedeceğiniz araçtır. Zaten bu şehirde yaşayanların da en fazla kullandığı ulaşım aracı olan bisikletleri kiralayarak şehrin dar ve sevimli sokaklarının keyfini çıkartmalısınız.

Piknik: Parc de l’Orangerie (Orangerie Parkı), Parc de la Citadelle (Citadelle Parkı) ve Jardin botanique de l’Université de Strasbourg (Botanik Bahçesi) ayaklarınızı uzatarak piknik yapacağınız alanlardır. Orangerie ParkıVersailles Şatosunun bahçesinin mimarı Le Notre tarafından tasarlanmıştır. İçerisinde küçük bir şato, minyatür bir çiftlik ve hayvanat bahçesi, şelalesi, bot ile gezi yapabileceğiniz bir göl, sergi ve etkinliklerin organize edildiği “Pavillion Josephine” bölümü ve restoran olarak hizmet veren Buerehiesel mevcuttur. Citadelle Parkı, Rue de Boston’ da yer alır. Piknik masaları ve çocuklar için oyun alanları mevcuttur. Strasbourg Üniversitesi Botanik Bahçesi 1619 yılında kurulmuş ve şehrin merkezinde bulunan bir park alanıdır. Bu 3.5 dönümlük arazide 6000’den fazla bitki türü bulunur.

Kanal turu: Nehir üzerinde cam pencereler ile çevrilmiş botlarda kanal turu yapmalısınız. Batorama adındaki bu teknelere Kammerzell Evi’nin karşısındaki Rue du Maroquin caddesinden aşağıya doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkan küçük meydanın sonunda önce sol, sonra sağ yaparak ulaşacağınız iskeleden binebilirsiniz. 1 saat 15 dakika süren bu yolculuk için kişi başı 12,5 euro ödemeniz gerekiyor ancak şehrin neredeyse tamamını nehrin kanalları üzerinden görmek için mükemmel bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Yani kesinlikle bu fiyata değecek bir tur yapacaksınız.

STRASBOURG’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Strasbourg’da esen Alman ve Fransız havası, yemek kültürüne de yansımıştır. Tüm restoranların menülerinde hem Fransız hem de Alman mutfağından birçok alternatif bulacaksınız. Unlu mamüller, patates, et, sosis ağırlıklı yiyeceklerin yanında bu yöreye özgü bira ve şarapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca şehirde Türk restoranları (daha ziyade kebapçı) bulmanız da mümkün.

Tarte Flambe: Alsace bölgesinin lahmacunu olarak da adlandırılan tart flambe’yi tatmalısınız.

Kurabiye: Place Klebere’de bulunan Fransa ve Belçika’nın meşhur kurabiyecisi Galerie Gourmande’ı ziyaret edin. Hem bu masalsı dükkana hem de sunulan birbirinden güzel kurabiyelerine hayran kalacaksınız.

Bira: Alsaz bölgesi Fransa’da biranın ilk üretildiği yerdir. En popüler biraları ise Kronenbourg ve Fischer. Şehirde oturup keyifle biranızı yudumlayabileceğiniz birçok bira evi, pub ve bar vardır.

Şarap: Eğer şarap seviyorsanız doğru yerdesiniz. Fransa zaten şarapları ile meşhur bir ülke ve 7 çeşidi bulunan Alsace şarapları da genellikle geldikleri köyler ve üzüm bağlarının isimlerine göre adlandırılır ve üretilen şaraplar, geleneksel ince Alsace şişelerine konur. “Muscats” aromatik ve taze üzüm tadı olan hafif bir şarap türü, “Pinot Noir” kırmızı ve roze cinsi ile kiraz tadı olan bir şarap türü, “Gewurztraminer” ise, meyve, çiçek ve baharat ile harmanlanmış zengin aroması olan ve en iyi bilinen Alsace şarabıdır.

Choucroute: 5 çeşit domuz sucuğu, domuz eti, haşlanmış patates ve lahana ile oldukça büyük bir porsiyon şeklinde servis edilen bir yemek. Belki kalabalık bir grup ile sipariş ederek tadına bakmak isteyebilirsiniz. Choucroute’in ana malzemesi Sauerkraut adındaki lahana.

Baeckehoffe: Güveçte pişmiş et ve patates. Çok entresan bir tat değil ancak yine de bu şehrin tipik bir yiyeceği olarak tercih edebilirsiniz.

Fleischnackas:  Alsaz yöresine ait bu tipik yemek; yumurta, soğan, maydanoz, tuz ve biber ile doldurulmuş pişmiş etin, uzun, taze makarna ile yuvarlanarak dilimler halinde kesilip, genellikle yeşil salata ile servis edildiği bir çeşittir.

Ve tabii ki Bretzel 🙂

 STRASBOURG‘ DA ALIŞVERİŞ

Galeries Lafayette MağazasıPlace des Halles gibi ünlü AVM’lerden dilediğiniz her türlü giyim, kuşam, eşya, aksesuar vs bulabilirsiniz.

Çarşamba ve Cumartesi günleri Rue de Vieil-Hôpital caddesinde kurulan bit pazarına (marché aux Puces) uğrayarak ikinci el ve antika parçalardan alabilirsiniz.

COOPAlsace, PointCOOP ve NORMA gibi bizdeki BİM, A101 tarzı ucuza alışveriş yapabileceğiniz süpermarket zincirleri de mevcut. Buralardan bira ve şarap alarak piknik yapabilir hatta bir iki şişe alarak valizinize koyabilirsiniz.

Hediyelik eşyalar için Katedral meydanı ve meydana çıkan küçük sokakları tercih etmelisiniz.

STRASBOURG ŞEHİR TURU

Strasbourg başından sonuna 15 dakikada yürüyeceğiniz kadar küçük ancak yürürken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız kadar sevimli ve çarpıcı bir şehir. Binaların mimarisi, yeşil alanları, tarihi yapıları, kilisesi, üniversitesi, tiyatrosu, kanalları, meydanları ve AB binaları ile dolu dolu bir şehir. Strasbourg haftasonu için gidilebilecek en güzel Avrupa şehirlerinden biri. 2 gün’de her yerini görüp, yemeklerini tadacak ve gece eğlence hayatını deneyimleyecek kadar vaktiniz olacak. Özellikle Noel pazarı döneminde her sokak cıvıl cıvıl süslenip, hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan bu kent hem sabah hem de akşam ışıklandırmalarıyla görülmeye değer.

Strasbourg’da göreceğiniz yerler sırasıyla; Cathédrale Notre Dame de Strasbourg (Notre Dame Katedrali), Pharmacie du Cerf, Maison Kammerzell (Kammerzell Evi), Musee des Beaux-Arts (Güzel Sanatlar Müzesi), Musee des Arts Decoratifs (Dekoratif Sanatlar Müzesi), Musee Archeologique (Arkeoloji Müzesi), Le Palais Rohan (Rohan Sarayı),  Musée de l’Œuvre Notre-Dame, Musée Historique de Ville de Strasbourg (Kent Müzesi), Place Gutenberg, Place Kleber (Kleber Meydanı), La Petite France (Küçük Fransa), Barrage Vauban (Vauban Barajı), Musée d’Art Moderne et Contemporain (Strasbourg Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi), Place de la Republique, Parlement Européen (Avrupa Parlamentosu), Cour Européenne des Droits de l’Homme (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi), Délégation de l’Union Européenne auprès du Conseil de l’Europe (Avrupa konseyi) ve parklar. 

Cathédrale Notre Dame de Strasbourg (Notre Dame Katedrali): Avrupa’nın en güzel gotik katedrali olarak bilinen bu katedral her gün açık ve girişi ücretsizdir. Dünyanın en yüksek altıncı kilisesi olan bu yapı 142 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. 329 basamaklı merdiveninleri tırmandığınızda muhteşem bir şehir manzarası göreceğiniz noktaya ulaşırsınız.

Katedralin güneyinde, 19’ncu yüzyıldan kalma, 18 metre boyunda, dünyanın en büyük saatlerinden birisi olan “astronomi saati” yer almaktadır.

Astronomi Saati

 Saat, her gün 12.30’da mekanik figürler ortaya çıkar. Ayrıca saatin hemen yanında yer alan Melek sütunu olarak adlandırılan “Pilier des Anges”de, Strasbourg’da görülmesi gereken yapılardandır.

Melek sütunu Strasbourg

Pharmacie du Cerf: Place de la Cathetrale bölgesinde yer alan bu eczane, katedralden de eski bir yapıdır ve Fransanın en eski eczanesi olarak bilinir.

Maison Kammerzell (Kammerzell Evi): Ortaçağ sonlarından kalma ve şehrin en iyi korunmuş yapılarından olan bu bina günümüzde restoran olarak hizmet vermektedir.

Le Palais Rohan (Rohan Sarayı):  Eski şehir meydanındadır. 18’nci yüzyıldan kalma konut, prens ve kardinallerin konutu olarak kullanılmıştır. Şehirde, Alsace bölgesinin en önemli yapılarından birisidir. Yapı, 1920 yılından bu yana “Fransız Kültür Bakanlığı” tarafından, tarihi anıt olarak koruma altına alınmıştır. Musee Archeologique (Arkeoloji Müzesi), Musee des Arts Decoratifs (Dekoratif Sanatlar Müzesi) ve Musee des Beaux-Arts (Güzel Sanatlar Müzesi) buradadır.

Musée de l’Œuvre Notre-Dame: Şehrin Ortaçağ ve Rönesans dönemi hazinelerinin sergilendiği bu müzede, özellikle erken dönem vitrayları, katedralin heykelleri ve ortaçağ Alsace resim koleksiyonu ilgi çekmektedir.

Musée Historique de Ville de Strasbourg (Kent Müzesi): Bu şehrin tarihi yanında günlük yaşamı hakkında da bilgi edineceğiniz bu müzede yerel giysiler, o dönemki tartışmalar, belgeler ve objeler bulunuyor.

La Place Gutenberg (Gutenberg Meydanı): 1440 yılında bir Alman şehri olan Mainz doğan Gutenber, şehirdeki siyasi ayaklanmalar nedeniyle, Strasbourg’ a taşınmış ve burada matbaayı icat etmiş. Matbaada ilk baskısı, İncilin bir kısmı için olmuş ve kendi geliştirdiği teknikle bastığı 42 satırlık İncil sayfası bu meydanın ortasında sergilenmektedir.

Place Kleber (Kleber Meydanı): Şehrin bu en ünlü meydanının en büyük özelliği, her yıl Kasım ayı sonundan itibaren, Noel nedeniyle yapılan muhteşem ışıklandırmadır. Meydana adını veren Jean-Baptiste Kleber’in anıtı ile ünlü Galeries La Fayatte burada bulunmaktadır.

Strasbourg-petite-franceLa Petite France (Küçük Fransa): 1988 yılında, UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil edilerek koruma altına alınmış bu “küçük Fransa” bölgesi Ren (Rhein) nehrinin kanalları boyunca (L’ill: İngilizce the Ill) sıralanmış rengarenk, ahşap evleri ile sevimli bir görünüm sunmaktadır. Burası ayrıca şehrin eski tabakhane mahallesidir.  Barrage Vauban (Vauban Barajı) üzerinden bu bölgenin en muhteşem manzarasının zevkine varabilir ve Rue des Moulins boyunca yürüyerek La Petite France bölgesinin en hoş yerlerini gezebilirsiniz.

Ponts Couverts: La Petite France bölgesinde çekilen neredeyse tüm Strasbourg fotoğrafında görülen kulelerin olduğu köprü. 13. yy mimarisi örneklerinden olan prizma şeklinde dizilmiş üç kule buradadır.

Musée d’Art Moderne et Contemporain- MAMCS (Strasbourg Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi):  Müzenin bulunduğu yapı, mimari görünümü ile, şehrin “Avrupa Kültür Merkezi” olması döneminde çok ilgi çekmiştir. Müzenin koleksiyonlarında: 20’nci yüzyılın en büyük yenilikçi eserleri sergilenmektedir.

Place De la Requblique (Cumhuriyet Meydanı): Doğusunda; Palais du Rhin (eski İmparatorluk Sarayı), güneyinde; Belediye Operası, Place Broglie ve Hotel de Ville, batısında; Strasbourg Ulusal Tiyatrosu ve Strasbourg Ulusal Üniversite Kütüphanesi, kuzeyinde; Alsace-Lorraine Bakanlığı bulunmaktadır.

Parlement Européen (Avrupa Parlamentosu): 1992 yılında, İskoçya-Edinburg zirvesinde alınan karar gereğince, Avrupa Parlamentosu, Strasbourg şehrinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Parlamentoda: topluluk yasalarının hazırlanması ve çalışmalarda yer alan komisyonlar ve Bakanlar kurulu bulunur. Parlamento üyeleri, yeni Meclis binasında, ayda bir kez toplanırlar.

Cour Européenne des Droits de l’Homme (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi): Burası, genellikle “İnformal Strasbourg Mahkemesi” olarak anılır. Burada, üye ülkelerin insan hakları şikayetleri değerlendirilir. Genel anlamda görevler ise, 1953 yılında onaylanan “İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi” hükümlerinde belirtilmiştir.

Délégation de l’Union Européenne auprès du Conseil de l’Europe (Avrupa konseyi): Avrupa kıtasındaki tüm demokratik ülkelerin temsilcilerinden oluşmaktadır.

Bütün bu yürüyüş turunun ardından şehirdeki üç tane güzel parktan (Parc de l’Orangerie -Orangerie Parkı, Parc de la Citadelle– Citadelle Parkı veya Jardin botanique de l’Université de Strasbourg– Botanik Bahçesi) birinde dinlenebilir ya da yorgunluğunuzu çıkartmak için piknik yapabilirsiniz.

STRASBOURG’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Strasbourg, diğer tüm öğrenci nüfusunun fazla olduğu şehirler gibi hareketli gece hayatı olan, eğlenceli bir kenttir. Bira ve şarap kültüründen dolayı burada birçok pub, bar ve bira evinin yer aldığını da hesaba kattığınızda çok eğleneceğiniz ve birçok alternatif mekan bulabileceğiniz bir yer olduğu açıktır.

STRASBOURG YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

  • Strasbourg, Eğer bu şehri Haziran veya Ekim ayında ziyaret ederseniz, bağ bozumu öncesi veya sonrasında şarap turuna katılarak hem birbirinden güzel kasaba ve şehirleri gezmeli hem de eşsiz şarapların tadımı yapmalısınız. Alsace Wine Tour yani Alsaz Şarap Turu dahilinde görmeniz gereken diğer yerler, Haut Koenisbourg Şatosu, Riquewihr, Colmar, Eguisheim, Mulhouse ve Basel.
  • Strasbourg’da 2 günden fazla konaklama yapacaksanız, Metz ve Nancy kesinlikle görülmeye değer iki Fransız şehridir.
  • Strasbourg’da 3 günden fazla konaklama yapacaksanız, kesinlikle Almanya sınırını geçmeli ve büyük bir Alman kenti olan Stuttgart‘ı görmelisiniz.

STRASBOURG GEZİ NOTLARI

Strasbourg uzun bir hafta sonu tatili için mükemmel bir seçenek olacaktır. Bu sevimli Fransız&Alman karışımı şehirden şarap turu yapmanızı ya da diğer yakın şehirlere seyahat etmenizi öneririz.

Bol bol fotoğraf çekin/çektirin ve amaçsızca yürüyerek bu şehrin tadını çıkartın.

KAYNAKLAR

Summary
Article Name
Strasbourg Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Strasbourg' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.