BUDAPEŞTE EKONOMİK GEZİ REHBERİ
Buda, Peşte ve Tuna Nehri…
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Macaristan’ın başkenti Budapeşte, köşe başında keman çalan sokak sanatçısı, tarihi köprüleri, operası ile Orta Avrupa’daki bir başka sanat şehri…
Buda ve Peşte şehirlerinin (Ve Obuda şehrinin) birleşmesi ile oluşan Budapeşte, Tuna Nehri’nin iki yakası bir araya getirilerek oluşmuş bir şehir. Tarihi yerlerin olduğu tepe kısmı Buda, düz kısmı ise Peşte. Sanki Budapeşte, Buda’dan Peşte’yi seyretmek için bir araya getirilmiş…. Buda, Peşte ve Tuna Nehri‘nden oluşan Budapeşte’de gezilecek yerler ise Buda ve Peşte kısmına serpiştirilmiş gibi. Bu yüzden biz de Budapeşte gezimizi iki kısma ayırarak yaptık… Ve 2 günlük Budapeşte turu hazırladık. Turistik anlamda bitirebileceğiniz, fakat şehrin tadına doyamayacağınızı şimdiden söyleyelim.. Çünkü gerek harabe barları, gerekse tepelerde dinlenmek ve biraz daha solumak için bir kez daha gitmek isteyeceksiniz. Ama bizim amacımız turistik açıdan bir şehri hakkını vererek gezmek olduğu için 2 gün yetiyor.
Budapeşte’de gezerken kominist rejimin şehirde en belirgin özelliğinin o zamanlardan kalan araçlar olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz..
Budapeşte hava durumu, Orta Avrupa’ya has soğuk ve yaz burada kendini oldukça hissettiriyor. Bu yüzden kışın değil de, yaz veya ilkbaharda Budapeşte’yi ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bizim gibi donmayın.
Macaristan para birimi HUF yani Hungarian Forint. Çoğu yerde Euro geçse de, Budapeşte’de bankadan ya da gitmeden önce paranızı çevirmenizi öneririz.
Budapeşte konuşulan dil Macarca. Özellikle bu şehirde gezerken gideceğiniz yerlerin Macarca adlarını da bir yerer yazın. Çünkü İngilizce dahi olsa Budapeşte’de iletişim kurmak çok zor.
BUDAPEŞTE’ YE ULAŞIM: BUDAPEŞTE’ YE NASIL GİDİLİR?
Budapeşte gezi planı birçok ulaşım imkanıyla kolay. Öncelikle Budapeşteye gitmek için Schengen vizesi olması gerekiyor.
Uçak ile: Budapeşte Havaalanı (Budapest Airport)’na, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Pegasus, İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan THY direkt uçuşları var.
- Budapeşte Havaalanından Budapeşte’ye ulaşım ise; minibud adındaki minibüs yani shuttle ile, 200E numaralı otobüs ile Terminal 2 ile Kőbánya-Kispest metro terminali (metro hattı M3) ya da Budapeşte Havaalanına en yakın tren istasyonu olan Ferihegy‘e 2. terminalden tren ile gidebilirsiniz.
Araç ile: Avrupa araba yolculuğu klasiği. Yollar geniş ve tabelalar ile Budapeşteye ulaşmak çok kolay.
Tren ile: Goeuro ile Budapeşte herhangi bir Avrupa ülkesinden gidebilirsiniz. Detaylar için tıklayın
Otobüs ile: Yine Goeuro! Detaylar için tıklayın
BUDAPEŞTE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
4 metro hattı, 3 tramvay hattı (2, 4 ve 6) ayrıca Budapeşte şehir merkezi bölgeleri yani 1, 2, 5, 6, 7 ve 8. bölgeye gelmek için halk otobüsleri kullanabilirsiniz.
Budapeşte metrosu çok gelişmiş. Hatta Londra‘dan sonra Dünyanın en eski 2. metrosu. Öyle ki metro UNESCO Dünya Mirasları listesinde.
Peki bu metro haritasını bir görsek derseniz işte size Budapeşte metro haritası;
BUDAPEŞTE’ DE KONAKLAMA: BUDAPEŞTE’ DE NEREDE KALINIR?
Buda kısmından daha çok Peşte kısmında kalmanızı öneriyoruz. Kalacağınız yeri Budapeşte şehir merkezinin Peşte kısmında ayarlarsanız, metro ve diğer şehir içi ulaşım araçları ile çok kolay bir şekilde şehri gezebilirsiniz. Erzsebet, Ferenc kor, Teresz, St Istvan ut caddeleri bizim önerileriniz. Tuna Nehri’ne ne kadar yakın, o kadar iyi…
BUDAPEŞTE’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Hop on Hop Off sarı ve kırmızı turlar: Bu turlar ile tüm Budapeşte’deki tarihi mekanları görebilirsiniz.
- Tuna Turu: Tuna Nehri boyunca tekne turu yapabilirsiniz.
- Pub turları: Budapeşte harabe barları ile bir cennet. Bu turu da yerel turlar ile yapabilirsiniz. Bu tur bir şekilde Yahudi Mahallesinde biter. Nedeni için yazıyı okumaya devam edin…
BUDAPEŞTE’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Budapeşte’ye özgü yemeklerden Kürtoskalács; sokak satıcılarından da bulabileceğiniz içi boş şekli ile hamurdan yapılan bir tatlı. Kakaolu, çikolatalı, hindistan cevizli olarak da servis ediliyor. Lángos; kızartılmış hamur üstüne peynir, sarımsaklı sos, domuz eti ya da nutella ilave ettirebiliyorsunuz. Chips on the stick adı üstünde çubukta ciplerin dizildiği bir çeşit sokak atıştırmalığı.
Kazincy Caddesi’nde yer alan Bors Gastrobar, Türk mutfağına yakın yemekler sunan 3. Bölgedeki Gyradiko, acayip lezzetli hamburger için Mary Teyze yani Marika néni, Buda bölümünde yer alan Matthias Kilise’nin orada yer alan Budapeştenin en eski kafelerinden Cafe Ruszwurm ve tipik Macar bistrosu Pest-Buda Bistro ve Blues Rose tıka basa karnınızı doyurabileceğiniz mekanlar. Kış ve ay aylarında bazı restoranlarda menü mevsimsel çıkıyor… Kahramanlar Meydanı’nda biraz dinlenmek isterseniz; Antique Cafe tam sizlik.
BUDAPEŞTE’ DE ALIŞVERİŞ
Budapeşte’den alınacak hediyelik eşyalar; Porselen, çömlek, paprika baharatı ve Macar halk giysileri.. Vaci Utca alışveriş caddesi hem turistlerin hem de Macarların vazgeçilmezi. Şehir merkezinde olması tabii ki çok büyük bir avantaj. Lokal tatlar arayanlar için Merkez Halk Pazarı, ünlü markaları ve tasarım ürünleri için Andrassy Caddesi, moda markalarını bulabileceğiniz Deák Ferenc Caddesi. Bu caddeleri tabii Budapeşte haritamıza dahil ettik. Yani ayrıca gitmenize gerek kalmayacak. Biz sizi oralardan itinayla geçireceğiz. Alışveriş kısmı sizde…
BUDAPEŞTE ŞEHİR TURU
Budapeşte’te gezilecek yerleri 2 günde bitirecek şekilde hazırladık. Şimdiden söyleyelim: Budapeşte görülecek yerler açısından o kadar da küçük bir şehir değil. Yani 2 günlük Budapeşte turu sonrasında yorgun bir şekilde evinize döneceğinizi garanti ediyoruz. Biz Budapeşte haritasını iki bölüme Tuna Nehri ile ayırdık: Buda ve Peşte Turu olarak… Böylece zamandan tasarruf ettik… En sevdiğimiz…
1.GÜN: PEŞTE TURU
Yani birazcık yürüyeceğiz.. 1 numaralı metro hattına binip, Hősök tere durağında inerek Budapeşte’nin Peşte yakasını gezmeye başlıyoruz.
Vajdahunyad Kalesi (Vajdahunyad vára): Sadece bir kale değil, kale kompleksi demek daha doğru olur. Kahramanlar Meydanı ya da Octagon Meydanı (Hősök tere, Heroes Square)’nından geçtikten sonra, Şehir Parkı (Városliget, City Park)’nın içinde yer alan kaleye gidebilirsiniz..
Ayrıca yine bu meydanda yer alan Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi (The Museum of Fine Arts Budapest) geçici olarak kapatıldı.
Andrassy Caddesi (Andrássy út, Andrássy Avenue): Tuna Nehri’ne doğru uzanan, Budapeşte’nin en ünlü caddesinden aşağıya doğru iniyoruz.
Terör Müzesi (Terror Haza, House of Terror): İşkence odaları, hücreler ile Alman işgalindeki nazilere ve sovyetlere ait semboller, fotoğraflar ve videolar var. Alman işgali sırasında nazi karakolu olarak kullanılmış. Giriş ücreti 2000 HUF
Budapeşte Etnografya Müzesi (Museum of Ethnography)’nin Tuna Nehri’ne doğru, Parlamento Binası ile komşu.
Macaristan Parlamento Binası (Országház, Hungarian Parliament Building): Avrupa’nın en eski yasama binası ayrıca Budapeşte’nin en yüksek binası. Özellikle gece ışıklandırmalarıyla, Tuna Nehri kıyısındaki bu yapı sadece turistlerin değil, Macarların da çok büyük ilgisini çekiyor.
Tuna Nehri boyunca ilerlerken karşımıza Budapeşte’nin simgelerinden birisi çıkıyor;
Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar (Cipők a Duna Parton, Shoes on The Danube): 2. Dünya Savaşı sırasında faşist Arrow Cross (Oklu Haç Partisi) militanları tarafından, ayakkabıları nehrin kenarında çıkartılarak vurulmuştur. Ve cesetler suda akıp gitmiştir… Heykeltraş Gyula Pauer ve Türk yönetmen Can Togay tarafından tasarlanmıştır.
Aziz Stephan Bazilikası (Szent Istvan, St. Istvan) Bazilikası ya da St. Stephen’s Basilica): Neo rönesans tarza mimarisi ile Budapeşte’ nin en büyük kilisesi.
Zincirli Köprü (Chain Bridge, Széchenyi Lánchíd): Budapeşte’nin iki yakasını bir araya getiren ilk kalıcı köprüdür kendisi. 1849’den bu yana Buda ve Peşte arasında vardır.
Zincirli Köprünün önünde ise eski Gresham Sarayının binasında Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest var. Akşam ışıklandırmasıyla tarihi büyüsünü koruyor.
Meydandan meydana geçiyoruz. Deak Meydanı (Deak Square)’ndan hemen aşağısındaki Erzsébet Meydanı (Erzsébet tér; Erzsébet Square) ve sonra Vörösmarty Meydanı‘nı ile yola devam..
Vörösmarty Meydanı (Vörösmarty tér): Ortasında meydana adını veren Mihaly Vörösmarty’nin heykelinin olduğu, şehrin en kalabalık meydanlarından. Hem nehre yakınlığı hem de Vaci Utca alışveriş caddesinin başladığı yerde olması ile Budapeşteliler için uğrak yeri.
Küçük Prenses Heykeli (Kiskirálylány szobor, Little Princess Statue): Tuna Nehri kıyısındaki bir başka heykel, bu kez Küçük Prens…
Brudern House (Párizs udvar): Ferenciek tere metrosunun olduğu dört yol ağızında köşede bulunan binada, Budapeşte’nin gizli art deco alışveriş pasajı yer alıyor. Adeta bir Parizyen etkisi var…
Budapeşte Merkez Pazarı (Central Market Hall ya da Great Market Hall. Macarcası: Központi Vásárcsarnok, Nagycsarnok): 1987 yılında açılan kapalı sabit pazar, hem tarihi ve büyük olmasından hem de Budapeşte şehir merkezine 5 dakikalık yürüme mesafesinde olmasından dolayı Merkez Pazarı adını almış. Dilerseniz tadım ve pazar turu yapabiliyorsunuz.
Budapeşte Uygulamalı Sanatlar Müzesi (Museum of Applied Arts; Iparművészeti Múzeum)’ nin içi kadar güzel tepesini de tam fotoğraflık.
Macaristan Devlet Müzesi (Hungarian National Museum, Magyar Nemzeti Múzeum)
Dohany Sokağı Sinagogu (Dohány Street Synagogue, Macarcası: Dohány utcai zsinagóga): Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ise ikinci büyük sinagogu olma ünvanına sahip tarihi sinagog, Büyük Sinagog (The Great Synagogue) ya da Tabakgasse Sinagog (Tabakgasse Synagogue) olarak da bilinir.
E sinagog varsa hele en büyük sinagog varsa, Yahudi mahallesi olmaz mı? Tabisi.. Ve karşınızda mistik havası ile Yahudi mahallesi…
Kazincy Caddesi (Kazinczy Utca): Yahudi Bölgesinde yer alan ve Sinagog’un iki arka caddesinde yer alan Kazincy Yahudi mahallesi, yine farklı. Dünyanın neresine giderseniz gidin Yahudi Mahalleleri’nin farklı bir atmosferi vardır… Sakin, kendinizi rahat hissedeceğiniz, biraz otantik… Ve barları harika! Mutlaka gidin. Biz çok sevdik. Özellikle bir önerimiz var ki… Aşağıda BUDAPEŞTE’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI bölümünde okuyabilirsiniz.
Opera Binası (Opera Hungary, Hungarian Royal Opera House. Macarcası: Magyar Állami Operaház): Andrássy út yani Andrássy Caddesi’nde bulunan, neo Röresans tarzındaki mimarisi ile 19. yüzyıl Macar mimarisinin en güzel örneklerinden olan bina Macaristan Devlet Opera Binası olarak da anılıyor.
Unutmayın Budapeşte gece ışıklar altında bir başka güzel… Buda’yı Peşte’den seyredip, Budapeşte’de 2. günümüzde Buda’yı keşfe gideceğiz..
2. GÜN: BUDA TURU
Budapeşte gezi rotamızın son iki yerine metro ve otobüs ile gidip daha kısa zamanda gezi planını tamamlayacağız.. Yeri gelince son iki destinasyon için ulaşım detaylarını vereceğiz.. Çok insaflıyız… Öncelikle, 990 numaralı otobüse binerek, Buda tarafında Zincirli Köprü’nün yanındaki Clark Ádám tér‘den Buda Kalesi füniküler (Buda Castle Funicular) ile ya da Zincirli Köprü’den geçip sağa doğru yürüyerek Budapeşte Buda Turunun ilk noktasına gidiyoruz…
Capuchin Kilisesi (Capuchin Church Budapest. Macarcası: Kapucinus Templom): Orta Çağ’da inşa edilen kilise, Osmanlı hakimiyetinde camii olarak kullanılmış. tuna Nehri kıyısındaki bu küçük kilisede, hala İslamik mimari kalıntılarını görebilirsiniz.
Tepelere çıkıyoruz… Tarihi sokaklardan ilerlerken küçük dükkanlar ve şirin kafeler göreceksiniz.
Ve Bu Tepesinin adeta kapısı olan kale bölgesi kompleksinin girişi siz aramadan karşınıza çıkacak..
Budin Kalesi Tepesi yani Kale Bölgesi (Castle District. Macarcası: Budai Varnegyed): Buda Kalesi Bölgesine doğru ilerliyoruz… Bu bölge Balıkçı Burcu ile başlıyor ve son iki destinasyona kadar Kale Bölgesindeyiz. Çok büyük bir alan, haritadan baktığınızda farklı bir yere gidiyorsunuz sanabilirsiniz. Fikir vermesi açısından yukarıdaki Buda Tepesi haritası aydınlatıcı olacak: Balıkçı Burcu ya da Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion. Macarcası: Halaszbastya): Yedi Macar Boyunu simgeleyen, yedi kuleden oluşan burç, Budapeşte’nin görsellerinin en başında gelen tarihi yerlerden. Ayrıca burçta Matthias Kilisesi de yer alıyor.
Matthias Kilisesi (Matyas Templom, Matthias Church): Orta Çağ’da inşa edilen, Neo gotik tarzın hakim olduğu kilise Kanuni Sultan Süleyman’ın fethi ile camii olarak kullanılmış ve günümüzde de İslamik figürlerin de yer aldığı kilise tam bir mimari sentez olması nedeniyle Dünya’da görülmesi gereken sayılı kiliseler arasında yer alıyor.
Buda Kalesi Labirenti (Budavári Labirintus, Labyrinth of Buda Castle): Terör saldırıları ihmaline karşı geçici olarak kapatılan labirente gitmeden önce açık olduğundan emin olun. Yerin altında Osmalılara ait eserlerin de sergilendiği ilginç mekanın girişi yetişkinler için 2000 HUF.
Budin Kalesi Bölgesinin diğer uç tarafına doğru ilerliyoruz… Karışmayın, yukarıdaki haritaya bakın.. Bir de aşağıda yer alan Buda Kalesi Tepesi’nden Budapeşte manzaralarına..Tabii önünde biz olmadan olmazdı.
Budin Kalesi ya da Kızılhisar ya da Kraliyet Kalesi (Budavári Palota : Buda Castle ya da Royal Castle: Királyi Vár) ve Budin Sarayı ya da Kraliyet Sarayı (Királyi Palota : Royal Palace): Budapeşte Tarih Müzesi (Budapest History Museum), Budapeşte Devlet Kütüphanesi (National Library, Macarcası: Országos Széchényi Könyvtár), Macaristan Ulusal Sanat Galerisi (Magyar nemzeti galéria), Budapeşte Mace Kulesi (Mace Tower, Buzogánytorony), Déli Rondella başta olmak üzere birçok eserin yer aldığı Budin Kalesi’ nde asıl önemli tarihi yer ise Kraliyet Sarayı;
Macaristan Kraliyet Sarayı: Nice Macar Krallarına ev sahipliği yapmış sarayın önünde, Savoy Prensi Eugene’ in heykeli var (Statue of Prince Eugene of Savoy). Heykelin Türk tarihi ile bağlantısı ise, Eugene Osmanlı ordularını Macaristan’ da durduran prens ve heykelde de Osmanlıların ayaklarına kapandığı simgelenmiş..
Budin Kalesi’nden çıkıp, Tuna Nehri kenarında ilerliyoruz. Budapeşte’nin bir başka önemli köprüsü Elizabet Köprüsü (Elisabeth Bridge; Erzsébet híd)’nü fotoğraflayıp, yine tepelere çıkıyoruz. Biraz gayret bitiyor…
Gellert Tepesi (Gellért Hill): Macar Kralı Stephan, misyoner Gellért’ i ülkesine davet etmiş ve uyanık Gellért krala hristiyanlığa geçtiklerini onaylatan bir kağıt imzalatmış. Böylece pagan Macarlar artık Hristiyan olmuş. Öfkelenen halk, Gellért’ i bu tepeden aşağıya fıçı içinde yuvarlamış ve tepenin adına aslında sevmedikleri adamın adını vermişler. Enteresan… Peşte’ yi seyre doyamayacağınız Gellert Tepesinde, Citedella yani Hapsburg Kalesi ve Ruslar’ ın Budapeşte’yi Alman istilasından kurtarması sırasında ölen Macarlar anısına dikilen Özgürlük Anıtı Budapeşte (Szabadság szobor: Liberty Statue) da yer alıyor.
Gellert Termal Hamamı (Gellért Thermal Bath): Osmanlı mirası termal havuz. Biz gitmedik, başarılı olmadığını duyduk…
Artık tepelere iniş çıkışı bitirdikten sonra gezimizin son durağına gidebiliriz. Artık yürümeyin, zaten in çık yorulduk. Buradan Gellert ter durağından 18, 19, 41 numaralı tramvaylara binerek Memento Parkı’na gidebilirsiniz…
Memento Park: Soğuk Savaşa dair objelerin bulunduğu açık hava müzesi.
Artık son durağımıza geldik. Yehhhuuuu.. Yorulduk ama değdi biliyoruz. Çünkü tecrübeyle sabit. Şimdi bu kadar gezdik tozduk, neredeyse Budapeşte’ den çıktık buradan sonra ne yapacağız diye düşünmeyin. Çünkü Budapeşte şehir merkezinde olan alışveriş için de tercih edilen Deák Ferenc Caddesi (Deák Ferenc Utca)’nin olduğu Deak Meydanı (Deak Square)’nda yer alan Deak ter (Deák Ferenc tér) metrosuna 1:00 ila sabah 01:00′ e kadar direktotobüs seferleri var. Artık akşamı ettik, biraz dinlenmeyi hak ettik… Şehir merkezine gidip buradan adaya geçiyoruz ve kendinizi Tuna Nehri’nin kollarına bırakıyoruz…
4 veya 6 numaralı tramvaya binip, Margit híd Budai hídfő híd’de inebilirsiniz. Ya da 26 numaralı otobüs ile gidebilirsiniz.
Margaret Adası (Margitsziget): Árpád Köprüsü (Árpád Bridge) ve Margit Köprüsü (Margit Bridge) arasındaki bu sessiz ada yürüyüş yapabileceğiniz dinlenme ve kaçamak yeri… Macar Kralı IV. Béla kızını savaştan korumak ister ve onu adını da verdiği Buda ile Peşte arasındaki bu adaya yerleştirir. Zavallı kız 2,5 kilometre ve 500 metre genişliğindeki adada kendini dine adar. Başka ne olacaktı ki? Kız kafayı yemiş küçücük adada…
BUDAPEŞTE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Budapeşte gezi planı sadece tarihi mekanları değil, ayrıca Budapeşte barlarını da kapsayacak şekilde düşünülmeli. Bu kadar yürüdükten sonra halimiz kalmaz demeyin, unutmayın turist dinlenmez. Çok yürür, çok görür ve evine gelince dinlenir. Budapeşte denince aklınıza ilk gelmesi gereken ruin pubs. Yani harabe barlar. Evet Türkiye’de pek görmeye alışık olmadığımız barlar. Berlin‘ de de bu tarz barlar vardı. Fakat Budapeşte’deki barlar biraz daha mistik… Biz yenilemeye çalışırız adamlar öylece bırakmış. Ve turistlere sadece bar turları düzenlenecek şekilde de pazarlıyorlar. Biz harabe bar turu yaptık. Kesinlikle tavsiye ediyoruz. Kafan tur sonunda güzel olsa da, denenmeli… Özellikle tavsiye ettiğimiz harabe bar ise;
Szimpla Kert: Sabahları sabit pazar akşamları ise Budapeşte’nin en meşhur barına dönüşen mekan gerçekten kesinlikle uğramanız gereken bir bar. Hurda, bisiklet, çöp gibi objelerle dekore edilmiş mekan, şimdiye kadar gördüğünüz mekanlardan çok farklı. Adres: Kazinczy Caddesi. Dohany Sokağı Sinagogu’ nun iki arka cadeesinde yani baya şehir merkezinde…
Budapeşte’de eğlence mekanlarından bazıları ise; Andrassy Caddesi’nde yer alan 360 Bar, Kazinczy Caddesi’ndeki Pálinka, enterasan kimliği ile Erzsébet Meydanı (Erzsébet Square) ve dibindeki Deák Meydanı (Deák Square)’nda yer alan Akvárium Klub, The Andersen pubs, Zincirli Köprü’nün sonunda yer alan BADGIRLZ bar ve klübü, Budapeşte şehir merkezinin dışında Kornélia Caddesi’nde yer alan rock müziği ile dans edebileceğiniz Barba Negra Music Club Budapeşte’deki bar ve diskolardan yalnızca bazıları. Bizim seçkimiz…
BUDAPEŞTE YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Hazır Orta Avrupadayken Prag, Dresden, Berlin hatta Brüksel gibi birçok Avrupa ülkesini gezebilirsiniz. Zaten Orta Avrupa tur programları da genellikle bu şehirleri kapasayacak şekilde düzenleniyor.
Bunun dışında Macaristan denince bir çoğunuzun aklına bir şey geliyor: Sziget Festivali!!! Çok doğru festival kafası üstüne Budapeşte şehir turu olarak gezi planı yapabilirsiniz.
BUDAPEŞTE GEZİ NOTLARI:
- Budapeşteye gitmeden önce bilmeniz gerekenler dil! Tamam Macarcayı öğrenip gitmeyin ama bazı işinize yarayacak kelimeleri bir kenara not edin. Çünkü latince olsa da, dil bazen tam bir kabus olabiliyor. Mesela híd= köprü, utca ya da út= cadde, tere= meydan
- Paranızı ya Türkiye Macar parası yani Macar Forinti’ne çevirin ya da kredi kartı kullanın. Prag‘daki tecrübemizle biz anlamadığımız bu para birimini Budapeşte’de döviz bürosunda çevirme konusunda uyarılmıştık. Biz de uyaralım, kazıklanmayın…
Bizden bu kadar.. Budapeşte bizi baya yordu. İşte kanıtı. Darısı başınıza…
KAYNAKLAR
- http://www.budapestbylocals.com
- http://welovebudapest.com