Pers dilinde “Güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Kapadokya denince akla Peri Bacaları, Peri Bacaları denince akla Balonlar gelir. Ancak Kapadokya bilinenin aksine, Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibaret değil aslında. Sınırları güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir yer ve bu günkü Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı kocaman bir alan.

 

Kapadokya Bölgesi’ndeki Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasandağı bundan 10 milyon yıl öncesine kadar lav püskürtmeye başlayan aktif yanardağlarmış. Kapadokya Bölgesi ise arkeolojik kazılarda bulunan deniz canlılarının fosillerinden anlaşıldığı üzere bir iç denizmiş. Yanardağlardan 10 milyon yıl önce Üst Miyosen’le başlayıp, 2 milyon yıl önce Pliosen’e kadar püsküren lavlar, platolara inerek bu iç denizi, gölleri ve akarsuları kurutmuş. Kuruyan zeminin üstünde neredeyse 100 – 150 metre kalınlığında bir tüf tabakası oluşmuş. Bu tabaka ilerleyen zamanlarda bölgeden geçen Kızılırmak başta olmak üzere, vadilerin yamacından inen seller ve rüzgarların etkisiyle değişime uğramış. Bitki örtüsünün azlığı ve tüf tabakasının geçirimsizliğiyle kuvvetlenen sel suları akarken, sert kayaları şekillendirmiş. Sonuçta ortaya şapkalı ve konik gövdeli peri bacaları çıkmış.

Son yıllarda peri bacaları yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalan ve sosyal medyada paylaşılan balon fotoğraflarıyla da gün geçtikçe daha da ilgi çeken Kapadokya bölgesi, güzel yurdumuzun harika yerlerinden sadece bir tanesi.

Bisiklet turları, vadi yürüyüşleri, gün doğumu ya da batımında at gezisi, lokal lezzetleri keşfetmek, balon turu, tarihi yerleri görmek, çömlek yapmak, atv gezisi ya da safari ile doğayı keşfetmek, şarap tadımları yapmak ve yöredeki bağları görmek, kaya otellerde en leziz uykulara dalmak için sabırsızlananları bu yazıya alalım..

Bu yazımızda sadece bölge bölge Kapadokya’da görülmesi gereken yerleri derliyoruz. Kapadokya’ya nasıl gidilir, Kapadokya’ya gidilecek en güzel mevsim, Kapadokya’da ne yenir gibi detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Kapadokya için hazırladığımız 2 gece-3 günlük tur için buraya tıklayabilirsiniz. Özellikle hafta sonu Kapadokya gezisi yapmak isteyenlerin zaman kazanacağı türden bir rota oldu, faydalanacağınızı umuyoruz..

Kapadokya’da Gezilecek Yerler:

Kapadokya Avanos, Ürgüp, Ortahisar, Çavusin,, Göreme, Üçhisar gibi bölgelerinden her birinde birbirinden farklı ve güzel gezilecek yerler sunan bir bölge. Peri bacaları, kiliseler, yer altı şehirleri, kaleler, vadi ve açık hava müzeleri ile gezilecek çok fazla yer var ama birbirlerine yakınlığından dolayı bunların hepsini 2-3 günde rahatlıkla görebilirsiniz. En uzak mesafe araçla 10-15 dk sürüyor. Kahvaltınızı Ürgüp’te yapıp, türk kahvenizi Göreme’de içecek kadar şımarabilirsiniz yani 🙂

Avanos’ta (eski ismiyle Venassa veya Evranos) Gezilecek Yerler:

  • Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müzesi. Müzeye giriş 15 TL, içeride antik dönem ve modern dönem olmak üzere iki gruba ayrılmış birbirinden güzel eserler sergileniyor. Müze çıkışında en az müze kadar büyük bir teşhir alanı var, fiyatlar normal, burada alışveriş yapabilirsiniz.
  • Avanos’a girdiğinizde üzerinden geçeceğiniz, Kızılırmak üzerinde 11 ayak üzerinde duran tarihi Taş Köprü
  • Kızılırmak Nehri’nin her iki tarafını da gezebilmenizi sağlayan ve gondol turu yapacaksanız kesinlikle üzerinden geçeceğiniz Tahta Köprü. Bu köprüye sallanan köprü de deniliyormuş.
  • Guiness tarafından dünyanın en garip müzeleri arasında gösterilen ve 16.000’i aşkın kadının saç tutamı ile kaplı Saç Müzesi, Çömlekçiler çarşısında bulunan Chez Galip’in çömlek dükkânının bir bölümü. Chez Galip Çeç Seramiği Atölyesi‘ni de hazır gelmişken ziyaret edebilirsiniz. Burada ekstra cüzi bir ücret ödeyerek kendi çanağınızı da yapabiliyorsunuz.
  • Deve formundaki peri bacasının olduğu Devrent Vadisi (Hayal Vadisi). Nasıl bulacağım diye düşünmeyin, zaten etrafı çitlerle çevrili bir peri bacası bu, hem GPS hem de fotoğraf çeken kalabalık sayesinde kaçırmanız imkansız.
  • Peri bacalarının en yaygın ve en güzel olduğu Zelve Açık Hava Müzesi. Giriş ücreti 15 TL, otopark ise 3 TL. Toplam alanı gezmek için en az 1 saat ayırmanız lazım. Gerçekten çok keyifli bir yürüyüş yolu var ve çok temiz, güzel bakılmış bir alan burası.
  • Bayraklı Tepe: Avanos manzarasını ayağınızın altına serecek bir nokta. Tepeye çıkan arnavut kaldırımlı sokakta Türk şairlerinin şiirleri ve heykelleri yer alıyor. Oldukça keyifli.

Çavuşin’de Gezilecek Yerler:

  • Bizans döneminde tecrit edilmiş bir hayatı tercih eden kişilerin yaşadığı Paşabağı (Rahipler Vadisi). Burada bir de eski kilise mevcut. Aracınızı hemen karşısına park edip, bu alanda yarım saatlik bir yürüyüş yapabilirsiniz.
  • İlk dönem Hristiyanlığın en iyi ikon boyama çalışmalarının bulunduğu söylenen Çavuşin Kilisesi (yaşlı ve çocuklara pek tavsiye edilmiyor). Biz kiliseyi nedense bulamadık, belki birilerine sormak faydalı olacaktır.
  • 2011 yılında restore edilerek yeniden kullanıma açılan, eski Selçuklu tarzında minaresi ile Çavuşin Eski Camii
  • Kayalara oyulmuş çilehane, şaraphane ve kiliselerle dolu Güllüdere Vadisi (ki 4 km’lik yolu 1 saatte tamamlayabileceğiniz ideal bir trekking rotası mevcut).
  • Bölgede kilise olduğu anlaşılan tek yapı olan Vaftizci Yahya Kilisesi.(Biraz yıkık dökük bir halde olan kilisede Bizans Dönemi’nde Aziz Hieron’a ait kutsal emanetler saklanmış.)
  • Gün batımının en güzel izleneceği yerlerden Kızılçukur Vadisi
  • Chez Ali Seramik Atölyesi: Eğer Avanos’ta seramik yapımını denemediyseniz buraya uğramanızı tavsiye ederiz. Oldukça keyifli bir yer. Ayrıca alışveriş için teşhir bölümünde de beğeneceğiniz çok çeşitli ürünler mevcut.

Göreme’de Gezilecek Yerler:

Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan Göreme, Ürgüp ve Avanos gibi bir ilçe değil ama Nevşehir’in en güzel Kapadokya deneyimlerini yaşayabileceğiniz Nevşehir merkez ilçesine bağlı bir belde.

  • Evlilik teklifleriyle ünlü, en güzel panoramik manzarayı görebileceğiniz Aşk Vadisi ve seyir terası olan Aşıklar Tepesi
  • Göreme Açık Hava Müzesi: Manastır eğitiminin başladığı ilk yer olan Göreme Açık Hava Müzesi, kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, şarap mahzeni ve manastırdan oluşan bir kompleks. Tüm alanı gezmek için 2 saat ayırmanız yeterli olur. Giriş ücreti var ve müze kart geçiyor. Kayaların içine oyulmuş 18’den fazla kilise bulunuyor. Bunlardan en görülmeye değer olanları Tokalı KiliseYılanlı Kilise ve Karanlık Kilise. Karanlık kiliseye giriş 10 TL ekstra ücretli. En son giriş yazın 18:00, kışın ise 17:00

Üçhisar’da Gezilecek Yerler:

  • Üçhisar Kalesi bu bölgenin en yüksek peri bacası. Gün batımı için de ideal bir nokta. Müze kart geçmiyor ancak kaleye girişte çok cüzi bir giriş ücreti ödüyorsunuz.
  • Zamanında insanların kayaları oyarak güvercin yuvaları yapmasından dolayı ismini alan Güvercinlik vadisi ise yine trekking için ideal bir yer. (Not: Zelve ve Çavuşin’de de kayaların içine oyulmuş güvercin yuvalarını görebilirsiniz.)

Ürgüp’te Gezilecek Yerler:

  • Tüm Kapadokya bölgesinin en yüksek kalesi olan Ortahisar Kalesi burada görülecek ilk yerlerden.
  • Yaklaşık 6 kilometrelik alana yayılan Gomeda Vadisi ve devamındaki Üzengi Vadisi, dıştan bakıldığında bir kaleyi veya birkaç katlı apartmanı andıran güvercinlikleri ile ünlü vadiler.
  • Buraya gelen insanların içinde yer alan türbeye dilek dilemek için bez bağlamaları sonucu adını almış olan Temenni Tepesi’nde 3. Alâeddin Keykubat’a ait olduğu söylenen bir mezar da bulunuyor.
  • Kapadokya’nın simgesi haline gelmiş ve klasik şapkalı peri bacaları olan Üç Güzeller ise fotoğraf çektirmek isteyenlerin uğrak yeri. Yine yol üzerinde fotoğraf çeken kalabalık sayesinde kaçırmanız pek mümkün olmayan bir nokta.

Kapadokya’ya Ulaşım: Kapadokya’ya nasıl gidilir?

Karayolu ile: İstanbul’dan yaklaşık 8 saat süren bir yolculuk sonunda Kapadokya’ya dilerseniz kendi aracınızla dilerseniz otobüs ile ulaşmanız mümkün. Nevşehir, Göreme ve Ürgüp’te otobüs terminalleri direkt merkezde yer alıyor.

Uçak ile: İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan yaklaşık 1.5 saat süren bu yolculuk ile en yakın havaalanları olan Kayseri ya da Nevşehir’e gelebilirsiniz. Nevşehir Havaalanı çok fazla tercih edilmediği için uçuşlar daha seyrek ve daha pahalı. Kayseri’den ise, Havaş’a binerek otogara, oradan da otobüsle Kapadokya’ya geçebilirsiniz ya da direkt havaalanından araç kiralayarak hızlıca Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz.

Tren ile: Kayseri tren garına geldikten sonra toplu taşıma kullanarak Kapadokya’ya geçebilirsiniz.

Kapadokya’ya ne zaman gidilmeli?

Kapadokya’ya aslında her mevsim gidebilirsiniz. Yılın her döneminde bu eşsiz coğrafyada yapılacak onlarca şey bulabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bölgenin, yazın bunaltıcı derecede sıcak olduğunu, kışın ise karasal yapısından dolayı aşırı soğuk olabildiğini göz önüne alarak plan yapmanızda ve çantanızı da buna göre hazırlamanızda fayda var tabii. Ayrıca kışa doğru hava erken karardığında belli bir saatten sonra yapacak ve görecek çok fazla şey kalmıyor, dolayısıyla kışın Kapadokya’ya gidecek olanların zamanını çok efektif değerlendirmesi ve güzel bir rota hazırlaması gerekiyor.

Kapadokya’da nerede kalınır?

Kapadokya’da otel seçimi gerçekten başlı başına bir olay 🙂

Butik, mağara oda, taş oda, spa, jakuzi, şömine, balon manzarası vs derken otel tercihi için inanılmaz zaman harcamak gerekiyor.

Lüks butik oteller çoğunlukla Çavuşin ve Göreme’de yer alırken, Ürgüp’te ise daha uygun fiyatlı pansiyon ve hotel bulabiliyorsunuz.

Kapadokya’da ne yenir? Kapadokya Restoran Önerileri:

Testi Kebabı: Aslında Yozgat’ın yöresel yemeği olarak biliyorduk ama Kapadokya’da da aşırı popüler. Restoranlarda testi kebabı siparişi verip, testi kırılırken video çekmek turistik bir aktivite haline gelmiş durumda.

Üçhisar’da yer alan Argos in Oteli’n içerisindeki ödüllü Seki restoran bölgenin ünlü restoranlarından. Okuduğumuz kadarıyla otelin mahzeni de çok güzelmiş. Özellikle tatil dönemlerinde ve hafta sonları için birkaç hafta önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Üçhisar’da Doğuş Grubu tarafından ev kadınlarına istihdam sağlamak adına kurulmuş olan Kadıneli Restoran ise leziz ev yemeklerini uygun fiyata yiyebileceğiniz bir yer.

Üçhisar’da Türkiye’deki tek Relais & Chateaux oteli namına sahip Museum Hotel’in alakart restoranı olan Lil’a ise oldukça popüler bir yer. Biraz pahalı ama hem hizmet hem de lezzet olarak değerlendirmenizi öneririz.

Asmalı konak dizisinin çekildiği Old Greek House ise yine restoran önerilerinde yüksek puan alan yerlerden bir tanesi.

Bunun dışında kahve severler için biraz kötü bir haberimiz var. Ürgüp’te bir iki tane, Göreme’de ise sadece 1 tane güzel kahve yapan yer bulabildik. Genellikle nescafe’ye tamah etmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer kahve konusunda çok hassas iseniz tavsiyemiz kendi filtre kahvenizi yanınıza almanız 🙂

Kapadokya’da kesinlikle yapılması gerekenler:

  • Aracınızla İstanbul yönünden geliyorsanız Tuz Gölü‘nde gün batımını mutlaka yakalayın. Ayrıca Ihlara Vadisi yine gün batımının çok güzel deneyimlendiği bir yer. Bu bölge biraz Kapadokya dışında kalıyor ama bu civarda görülmeye değer yerlerden.
  • Cappadox şehrin en önemli ve en meşhur festivali. Eğer Kapadokya’da biraz fazla vakit geçirip, bir etkinliğe de katılmak istiyorsanız Cappadox’tan memnun kalabilirsiniz.
  • Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali, döneminde Kapadokya’ya gidenler özellikle çömlek yapmayı ve tabii ki almayı sevenler için ideal.
  • Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri; şarap severlerin takip etmesi gereken bir dönem. Malum Kapadokya şarap cenneti niteliğinde. Ürgüp’te yer alan Tursan Şarapcılık, Uçhisar’da yer alan Kocabağ Şarapcılık ise bağ bozumu dönemini yakalayamayanlar için her zaman bir alternatif. Hem şarap tadımı yapabilir hem de satın alabilirsiniz.
  • Derinkuyu, Kaymaklı, Gaziemir Yer altı şehirlerini keşfedin: Yerin altına doğru yolculuk yapıp yüz yıllar önce yaşayan insanların saldırılara karşı korundukları yerler içerisinde bulunan mezar odaları, şarap mahzenleri, oturma odaları, tapınaklar ve yemekhaneleri görmek ve insanlığın mücadelesini hissetmek için yeraltı şehirlerinden en az bir tanesini kesinlikle görmelisiniz. Bunların dışında Kayseri yönünde biraz daha küçük olan Özocak yeraltı şehrini de ziyaret edebilirsiniz.
  • Seramik atölyelerinden birine katılıp, kendi çömleğinizi yapmayı denemelisiniz. Çok kalabalık gruplarla gelen tur otobüslerinden fırsat bulabilirseniz bu etkinlik size çok özel bir deneyim yaşatacaktır.
  • Balon turu: Balon turları biraz pahalı, ama denemek isteyenlerin en az bir gün önceden rezervasyon yaptırmaları ve sabah güneş doğmadan (yazın 5 gibi, kışın ise en geç 6:30 sularında) yola dökülmeleri gerekiyor. Balona binmeyecek olanlar ise, kaldıkları otel eğer balonların kalktığı yeri görüyorsa direkt terasa çıkabilir ya da Göreme Açık hava müzesinin yolunu tutabilirler.
  • ATV turu: Özellikle Göreme- Çavuşin arasında birçok firma mevcut. Havanın sisli ve çok soğuk olmadığı dönemde ATV turu yapmak çok keyifli bir aktivite olacaktır.
  • Şarap tadımı: Eğer şarap seviyorsanız, Kocabağ ya da Turasan Şarapçılık’ta tadım turu yapmanızı öneriyoruz.

1 Yorum

  1. Pingback:Kapadokya'da romantik bir seyahat için otel önerileri.. | Gezi Kumbarası

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.